úterý 31. prosince 2019

Angus Snow Cheese, Burger King

Merry Cheesemas

Máte novou holku a chcete ji ukázat, že nemáte hluboko do kapsy? Zároveň ji chcete ukázat, že nejste žádnej snob v drahým svetru, co chodí na degustační menu molekulární kuchyně do hotelových restaurací? A k tomu ji ještě ukázat, že vám záleží na přírodě a nemáte rádi plýtvání? Burger King má nabídku přesně pro vás! Vemte ji na Angus Snow Cheese!


Jeden Angus Snow Cheese v malým menu, k tomu jeden Angus Snow Cheese samostatně a jako třešnička na dortu cibulový kroužky. Snob nejste, vzali jste ji do fast foodu. Jedno menu napůl a jeden bezedný kelímek, žádný zbytečný plýtvání. No a snob taky nejste, protože za tuhle parádní večeři ve fast foodu jste nechali skromných 447 korun! Jestli tohle nezabere, tak už nevím...


Angus Snow Cheese je exkluzivní sendvič a co bych to byl za recenzujícího gastrojunkfoodsuperexperta, kdybych ho neochutnal. Očekávání i přes astronomickou cenu (179,- samostatně) nebyly nějak extra vysoký. Burger King je taková loterie. Jednou pecka, podruhé nuda. Vánoční akce obecně pak spíš spadaly do druhé kategorie. Bude to letos jinak?


Po rozbalení mně, jako vždy, překvapila velikost Angus masa. Je to macek. Na průměr, poloměr, tloušťku, výšku i šířku. Na fast foody opravdu poctivej kus masa. Mimo fast foody se samozřejmě nechytá. Chuťově (na fast foody) taky pecka. Poctivá a výrazná chuť krávy se nezapře. Co trochu chybělo byla šťáva. Maso bylo dost suchý. Měl jsem i mnohem sušší kousky, ale i mnohem šťavnatější.


Po odklopení deklu mě nemile překvapilo množství omáčky. První moje myšlenka byla, že by ji tam mohl být klidně dvojnásob. No po ochutnání mě tahle myšlenka opustila celkem rychle. Omáčka byla dost výrazná. Sice nebyla tak výrazná jako u Zinger Truffle od KFC, ale dvojnásob by ji zbytek sendviče rozhodně neunesl.


Omáčka byla jemná, neměla takovej ten typickej plynovej smrad z levnějších lanýžů, jako ta od KFC. Přesto v ní byly lanýže cítit dost. Dost na to, aby jejich chuť prostoupila celým sendvičem při každým kousnutí. Takže množství omáčky nakonec celkem sedělo. Bohužel ale díky suchýmu masu sendvič působil dost suše. Na kousek jsem zkoušel dát majonézu z hranolek, aby to líp klouzalo, ale kyselkavá chuť majonézy rušila celkem povedenou souhru surovin. Takže chuťově omáčky bylo akorát, ale kluznost sendviče byla hodně podprůměrná.


Zbytek surovin dobře ladil s lanýžovou chutí. Nejvíc asi překvapily okurky. Nejsem fanda salátových okurek v burgrech, ale semhle celkem padly. Nejenže dodaly tolik potřebnou vláhu, ale jejich obyčejně exotická chuť si až překvapivě dobře sedla s lanýžovou omáčkou. Cibule se trochu ztrácela, ale její občasná pikantnost se tam taky hodila. Salát chuťově nezavazel a mohlo ho tam být klidně o hodně víc.


Kladně mě překvapil sýr. Dva plátky mozzarelly ještě nikdy nikoho nevytrhly, ale tomuhle sendviči rozhodně pomohly. Všechny suroviny rozehrály takovou jemnou souhru, kde hrálo prim maso a lanýž. A zrovna mozzarella byla ta správná volba do téhle souhry. Její jemná smetanová chuť nic nenarušila, přesto byla cítit a pozvedla okolí. Popravdě si nedokážu představit sendvič, kam by se mozzarella hodila víc.


Jako celek mě Angus Snow Cheese moc mile překvapil. Kombinace Angus masa, mozzarelly, okurek, cibule, salátu a lanýžové omáčky byla moc dobře zvolená. Někdo nad tímhle sendvičem uvažoval a jde to z něho cítit. Bohužel o dost sušší maso než by byla potřeba a vysoká cenovka mu sráží trochu vaz. Ač v puse budete mít malý komorní koncert, tak vyšší suchost si vám ho nedovolí užít naplno. Asi jako ženská s pytlíkem buráků sedící vedle vás v divadle. Představení může být sebelepší, ale ta ženská tam pořád je. A šustí.


Možná kdyby omáčky bylo o 13 procent víc a sendvič byl o dvacet korun levnější. To bych vám ho doporučil všema deseti. Takhle ho všema deseti doporučím fandům lanýžů a fast foodů zároveň. Pokud nejste ani jedno z toho, tak važte. Stojí vám ty peníze za ochutnávku? Pokud ano, neváhejte. Takhle zajímavej sendvič ve vánoční akci od Burger Kinga tu dlouho nebyl. Na druhou stranu pokud si ho necháte ujít, tak se žádná katastrofa taky nekoná... Za dvě stovky najdete i lepší menu.

pondělí 30. prosince 2019

Chicken Vindaloo, Golden Bird

"To ale pikantní pane." "Nevadí!". Asi to byla ta chyba...


Nedávno v ostravské Nové Karolině otevřeli indický bistro Golden Bird. Indických/nepálských bister a restaurací je poslední dobou plná Ostrava a já už mám svý oblíbený, takže Golden Bird mě nechával chladným. Zvlášť v obložení McDonald's, Burger Kinga, KFC, Subway a podobně. No ale jednou to přijít muselo. A moc mi chutnalo. Proto to přišlo znova, a znova, no a pak jsem znovuobjevil svoje koule a objednal si Vindaloo.


Nebudu to natahovat. Chutnalo to jako peklo zalitý lávou s trochou rajčat. Pokud vezmeme stupnici, kde nula je kojenecká voda a desítka chilli pokrm, kterej je možný pozřít, aniž by se vám rozežral žaludek zevnitř, tak tohle kuřecí Vindaloo byla poctivá devět a půlka. Malilinko chybělo, abych to odhodil (mimo obydlenou oblast, nerad bych někoho poleptal), utekl a zbaběle doma dělal že nic s rohlíkem v ruce. No seděl jsem kousek před bistrem a oba Indové za pultem na mě koukali, tak jsem nemohl cuknout. A ani jsem nechtěl. Něco v tom Vindaloo mě nutilo jíst dál a dál. I když to bylo naprosto za mojí komfortní hranicí pikantnosti, tak mi to fakt chutnalo. Dali jste si lžíci do pusy a přišla chuť rajčat, koření, peklo Satan láva vybuchující protitanková mina. Pauza. Další lžíce. Chuť rajčat, koření, peklo Satan láva vybuchující protitanková mina. Trochu naanu. Pití. Další lžíce...


No a ve výsledku jsem si pochutnal. Karolinu jsem opouštěl i s myšlenkou, že si tuhle pekelnou jízdu časem zopakuju. Ale po tom, co následovalo, mě smích přešel. A nemyslím tím jen to ráno. Celej den jsem přesně věděl, kde se Vindaloo zrovna nachází v mým těle. Jak se sune od žaludku až dolů. Až do rána. Jízda ven byla ostrá, ale zažil jsem horší. Žádný překvapení. Co mě překvapilo byla dvoudenní permanentní bolest žaludku potom. Dostal bombu, na kterou rozhodně nebyl zvyklej a kvůli které si tohle jídlo znova dávat nemůžu. Bohužel, protože zážitek to byl excelentní.


Samozřejmě to celý berte z rezervou, protože na ostrý jídla jsem mainstreamovej amatér. Pikantní pro mě znamená lehce pálivý. Pokud si dáváte chilli papričky na chleba s máslem ke snídani a přes den si jima mícháte kávu, tohle Vindaloo je přesně pro vás. Možná vás bude trochu pálit, ale peklo nezažijete. Pokud ovšem chilli nestrkáte všude a pikantní si dáte raz za čas, můžete tohle Vindaloo s přehledem použít ke zjištění vašich hranic. Cena je pěkných 85 korun bez přílohy. Jeden naan vás pak vyjde na 35 korun, což už je celkem dost (jeden vám stačit nejspíš nebude). No a o velké potřebě tekutin snad psát ani nemusím...

Že se nechcete upálit za živa, ale jen naobědvat? I pro vás má Golden Bird řešení. Já tam zkusil zatím třeba Chicken Seekh Kabab. Jakási masovo těstová směs pečená na špejlích s parádní svěží zelenou omáčkou. Maso bylo hrozně zajímavý a exoticky okořeněný. Omáčka byla svěží, chuť máty se snoubila s bylinkama a byla tak super, že mi tam nevadil ani kopr. Celkově hrozně fajn zážitek. Bohužel těch kousků bylo dost málo. Jen tak hozených na salát s omáčkou a dál nic. Za 129 korun bych čekal víc. Ani ne chuťově. Chuťově to bylo perfektní. Ale nenajedl jsem se. Pár naanů by to spravilo, pak se ale snadno přehoupnete přes dvě stovky a to je na bistro cena dost vysoká.

Pak jsem měl tu čest s jejich Kormou. Krásně jemná s chutí kokosu a oříšků. Ochutnal jsem i Butter Chicken. To bylo trošku zklamáním. Chutnalo nejvíc asi po rajčatech. Vlastně taková trochu víc dochucená rajčatová pasta s vodou. Pokud máte chuť na něco nepikantního a exotickýho, tak zkuste tu Kormu. Cenově je to všechno dost v pohodě, jen za ty přílohy si připlatíte.



Golden Bird je výborná volba, pokud se potulujete po fukušimě a už vás omrzely burgery a bagety. Snad tam zůstane delší dobu než předchozí stánky na stejným místě, který se tam střídaly rok co rok...

středa 4. prosince 2019

Swiss King s extra ementálem a jalapenos, McDonald's

Sýrovka

Jak dělá kravička? Bůůůů. Jak dělá kuře? Píííp píííp... Nějak takhle jsme všichni začínali. Tahle fáze vývoje je neskutečne důležitá. Proč? No abyste někomu, kdo si objednal Swiss Chicken s extra ementálem a jalapenos nedali Swiss King s extra ementálem a jalapenos... Je to tak, dneska si dáme jednu opravdu neplánovanou recenzi!


A abych tu nehanil jen chudáky brigádníky chybující v tom největším frmolu, tak se přiznám, že taky nejsem z nejbystřejších. Po usednutí na snad to nejposlednější volný místo v celé pobočce jsem zvedl dekl a zkontroloval, jestli v sendviči opravdu mám navíc ten plátek sýra a jalapenos. Jo, bylo to tam. Pak jsem si kousl. Poprvé. Podruhé a až pak jsem se zarazil. Vždyť já chtěl vlastně kuře! Při pomyšlení na vrácení burgeru s dvouma kousancema a jeho následnou přímou cestou do koše se mi zželelo matky přírody (musím být hodnej, blíží se Vánoce) a tak jsem si ho nechal. Však minimálně půlka z nás jsme vlastně taky nehody a chodíme po světě. No a pak jsem si uvědomil, že jsem ještě k tomu ušetřil šest korun, o který je hovězí verze dražší než kuřecí. V tom se ve mně vzedmula vlna češství a svýho slevněnýho burgeru jsem se nechtěl za nic vzdát! Takže jak chutná ještě o něco sýrovější a pikantní Swiss King?


Nečekaně dobře, řekl bych. Že se jalapenos papričky hodí k sýru víme za ty léta ukládání tuků z fast foodu do svých tělesných schránek už dlouho. A je to zrovna tahle sýrová omáčka, která dokáže s ovocně pikantním nádechem papriček roztočit neskutečně vynikající kolotoč chutí. Kolotoč, kterej se točí tak rychle, že z něho vyletěla chuť bramborové placky a chutě masa se slaninou se jednoruč v křeči tak tak drží, aby nevyletěly taky. Trochu za to může i množství omáčky, který bylo naprosto enormní. Dostal jsem tolik omáčky, že jsem se v ní rochnil jako prase.


A to je špatně? Není! Parádní kyselkavá omáčka se sýrovo-atomovou náloží je prostě boží. Byla boží letos, je boží dnes, byla boží sedm let zpátky a bude boží i přespříští rok. Ač za těch několik let prošla pár faceliftama, tak je to pořád (skoro) to nejlepší, co McDonald's nabízí. Lepší už je snad jen omáčka z Royal Baconu a Big Tastyho. No a tahle boží omáčka se ve spojení s jalapenos dostává na ještě vyšší level. Tuhle sýr, tuhle vás štípne pikantnost, tuhle ještě větší zasesýr, kyselkavost omáčky, kyselkavost jalapena, zasezasesýr. Škoda slov. To se musí zažít.


No a v záplavě těchhle zasesýrů a občasné pikantnosti občas ucítíte maso. Občas bůůůů a občas chro chro. Slaninu ucítíte hlavně v bočních kousnutích, kde přesahuje. Pokud tam budete mít i dost omáčky, tak jsou tyhle kousnutí naprostá mana. Taky v puse rozeznáte bramborovou placku, ale ne díky její chuti, ale díky tomu, že sendviči dodá zajímavou konzistenci. Takovou neobvykle mazlavou. Příjemnou. Málem bych zapomněl na extra plátek sýra. Byl tam, ale v záplavě chutí těžko soudit, na kolik odvedl nějakou práci. Ementál od McDonald's patří obecně k těm lepším fast foodovým polotaveným sýrům, takže soudím, že nějakou práci odvedl a radši bych si ho tam nechal i pro příště. Ale jestli odvedl práci hodnou extra desetikoruny, to dost pochybuju. Takže to nechám na vás. Omáčka odvedla určitě víc práce, ale na tu člověk musí mít štěstí. Maso bylo zase sušší, než bych rád, ale zrovna v tomhle sendviči to opravdu nehrálo skoro žádnou roli.


Asi jste pochopili, že jsem si pochutnal. Ano, pochutnal. Pochutnal tak moc, že milovníkům sýrové sezóny, Swiss Kinga a pikantních jídel obecně můžu s naprostou vážností doporučit ty extra jalapenos. Nepokazíte si Swiss Kinga, ba naopak. Otázkou zůstává... dám si ho ještě někdy jinak? Odpovědí by mohl být týden před výplatou, protože za tenhle sendvič zaplatíte 145 korun a ve velkým menu dokonce 185 korun. A nebo budete mít štěstí a ušetříte celých šest korun objednávkou Swiss Chickena, kde vám dají špatný maso. Ale to je hodně tenkej led a nejspíš skončíte s kuřetem. No hlavní je jedno. Mít štěstí na pořádnou porci omáčky. Pak se jakýkoliv sendvič ze Sýrové sezóny stává tím oním, kvůli čemu si dobrovolně zanášíme cévy a ještě za to zaplatíme.


Ale tím tahle recenze nekončí. I přes odpor k umělým sladidlům a pachuti z nich, hlavně u limonád, jsem se odhodlal i k vyzkoušení skořicové Coca Coly Zero. A musím přiznat, že mě příjemně překvapila. Ve vůni je skořice celkem silná a stejně tak při prvotním napití. Vzápětí skořice ustoupí opravdu masivní sladké chuti, která je naštěstí bez pachutí sladidel. Pak sladkost zmizí, objeví se trochu skořice, zase zmizne a zůstane vodová chuť. Ze Zero limonád asi ta lepší varianta, ale cukr je cukr. A tím myslím cukr, ne glukózo-fruktózový sirup. A vzhledem k šíři limonád, jenž Coca Cola nabízí s opravdovým cukrem (snad nula), tak je asi jedno jestli si člověk dá tu skořicovou nebo klasickou Coca Colu. Obě jsou jen stín konkurence, která se nebojí použít normální pravej cukr.


No a když už sýrová sezóna, tak se vším všudy. Jak chutná sýrovej dresing od McDonald's na zahradní salát? Jednoduchá odpověď. Trochu po nivě. On když se člověk dobře zadívá na obrázek na objednávacím pultíku, tak tam i uvidí nápis "blue cheese". A co to znamená modrý sýr všichni smradožrouti moc dobře ví. Ale zrovna pro pravověrný sýraře dresing není. Modrým sýrem je dresing jen tak lehce říznutej a zbytek dělá jogurt. Takže je to vlastně takovej jogurtovej dresing lehce říznutej nivou. Zelenině dodá zajímavou chuť a přitom neruší hlavní hvězdy večera. Za mě palec nahoru, ale mají tam i lepší volby. Třeba Caesar dresing.


Ani letos nechybí celkem ohraný hermelínky. S brusinkovým dipem se jedná o klasiku, která dneska nemá čím překvapit. Samotný hermelínky maličko postrádaly svoji typickou nahořklou chuť, kterou má vnitřek pravýho Hermelínu. Možná za to mohl fakt, že s pravým Hermelínem nesdílí obsah střev nebo prostě fakt, že už jsem měl na tácku tolik sýra, že chuťový pohárky si balily kufry na dovolenou. Tak jako tak k menu za těch 39 korun stojí.

McDonald's dokázal, že ještě pořád se u něho člověk může celkem solidně najíst a vyblbnout se s objednávkou. Jen se musíte vyhnout jejich zvadlým předraženým hranolkám s chemickou omáčkou navrch.

PS: Teď srovnávám účtenku s menu vyvěšeným na webu a co nevidím. Plátek ementálu by měl stát 5 korun a mě zaúčtovali 10, takže na celým sendviči jsem díky hovězímu místo kuřecího ušetřil jen jednu korunu! Pffff. Socky... Takže pokud byla chyba v systému, počítejte v cenách nahoře minus 5 korun. Pokud v menu, nepočítejte nic.