sobota 16. července 2022

Hovězí burger, Sbeerka, Ostrava

Colours of Ostrava, centrum praská ve švech, v podchodech nablito a nakakáno, není kam se schovat. Nebo je? Je! Do tuze vzdálené Poruby. Ještě pár let zpátky gastronomicky naprosto zapomenutá část Ostravy, kde se dobrý restaurace začaly otevírat rychlejším tempem než v centru. Takže dneska už tam bují čilá konkurence a je z čeho si vybírat. Chybu rozhodně neuděláte výletem do Sbeerky. A co s jejich burgrem?


Ten vypadá takhle. Popis si půjčím z webu. Hovězí burger - hovězí mleté, cheddar, karamelizovaná cibule, dědkova slanina, trhané listy salátů, dýňové chutney se zázvorem, majonéza, naše pivní bulka, steakové hranolky s rozmarýnem a česnekem. No není to nádhera? Je to nádhera!

Po zakousnutí už to ale taková extra sláva nebyla. Jako první věc mě zaujaly dvě věci. Bylinky v masu. Maso bylo přechucený bylinkama. Někdo to určitě miluje, já sem masovej purista. Další masový minus byl stupeň propečení. Maso bylo upečený až moc. Žádný medium, ale šedý od začátku do konce. Šťavnatý bylo, ale k medium mělo tak dvě minuty daleko. Což je škoda. V Ostravě je kopec podniků, kde dostanete perfektní medium maso.

Další věc, co mě na burgeru trkla hned po prvním kousnutí, byla sladkost. Celej burger je spíš do sladka než do slana. Stejně jako u bylinek. Někoho to určitě nadchne, no já radši slaný než sladký. Největší podíl na tom měla karamelizovaná cibule. V případě Sbeerky bych se to nestyděl nazvat cibulovou marmeládou. Souvislá lepivá vrstva slazené cibule.


Když se člověk oprostil od bylinek a cukru, tak zbytek surovin byl fajn. Třeba dýňové chutney se zázvorem. To bylo super. Exotická chuť, která k masu sedla. Bohužel zase spíš do sladka než do slana. Směs trhaných salátů asi komentovat netřeba. Co se bez komentáře ale neobejde je slanina. Většinu času budete v puse cítit cukr a bylinky, ale raz za čas vám tohle duo ustřelí superuzená linka. To je jejich dědkova slanina. Nepředstavujte si ale klasickou anglickou slaninu. Jejich dědkova slanina je spíš na hrubší plátky nakrájený uzený, ale uzený vyuzený do uzenýho nebe. Víc než maso ucítíte kouř. Je to tak silná chuť, že pokud ji máte v puse, tak s chutí přemázne i tu sladkost s bylinkama.

Do toho ještě chuť kvalitního čedaru a na kluznost spoustu majonézy. To všechno v pivní bulce. Ta se povedla. Nadýchaná, držela tvar a konzistenci až do konce a byla i krásně opečená. Té není co vytknout. Hovězí burger ze Sbeerky je fajn. Pokud se připravíte na spíš sladší jízdu a nevadí vám bylinkový maso, tak budete nejspíš nadšení. Mně osobně to přišlo až moc sladký a ohledně masa jsem zmlsanej z Eatmeatu a Mama's. Takže spíš preferuju chuť krávy a soli, udělané na medium. To jsem ve Sbeerce nedostal. Zato jsem dostal zvláštní experimentální kousek. Palec nahoru za to, že se někdo podobných experimentů nebojí. Bohužel s tím se pojí risk, že ne každýmu to sedne.


Co trochu zamrzí, je cena, která atakuje hranici 300 korun. O korunu. Takže za 299 korun dostanete burger do sladka s masem well done, kterej si užijete, ale že byste si na něj zašli znova, to spíš ne. Hranolky byly super, o tom žádná. Ostatní věci ze Sbeerky byly ale o dvě třídy výš než jejich burger. Piva netřeba komentovat, ty na Porubě lepší nenajdete. Ale třeba jejich Kokosový financiers, to byl beze srandy ten nejlepší dezert, co jsem kdy jedl. Takový vrstvený těsto s krémem a zdobením okolo. Nikterak nepřeslazený, lehký, krémový, spousta exotických chutí, prostě na jedničku. Takže do Sbeerky určitě, jen na burger si zajděte spíš do centra.

sobota 9. července 2022

Twister Teriyaki, KFC

Twisters Collection

Haló! Kde jste kdo? Je tu někdo? Měsíc a nikde nic... A to jsem vám slíbil trio recenzí na nový Twistery. No věc se má takhle. Po zjištění, že blonďatá miss kočka z filmu Machete je jen obyčejná hnědka, jsem se stáhnul do ústraní mimo civilizaci a meditoval. Až po vyzkoušení dvou receptů od Babici (langoše a plněný sekaný řízek jalapeno a čedarem) jsem se vrátil do ráže a zpátky mezi lidi. Recenzi na ty dva skvosty (od Babici, ne ty od Amber) vám nepřinesu, protože jsem je sprostě sežral. Ale o recenzi na Twister Teriyaki vás připravit nechci.


Twister Hawaii Pizza byla slabota. Ale to jsem celkem čekal. Od Teriyaki jsem čekal víc, mnohem víc. Teriyaki omáčka od KFC patří k těm nejlepším omáčkám, kterou nás oblíbený řetězec kuřecí genocidy oblažuje. Od roku 2015 to jsou třeba celkem pravidelně kuřecí kousky Orient a v roce 2017 to byl i Twister Orient. Tam jsme měli teriyaki omáčku, okurky a jarní cibulky. To byla peckovní kombinace. Tentokrát jsme dostali rukolu, salát, čedar, majonézu a ananas.


Po rozbalení můžete jen doufat, že tam máte všechno. Já taky doufal. A hned na začátek zmíním, že neměl. Chyběla tam rukola. Zatlačíme slzu a jdeme dál.

První kousnutí se nesly ve znamení kuřete. Smažený, obalovaný a krásně pikantní kuře. To samozřejmě nemělo žádnou chybu. Málokdy má. Kuře KFC umí. KFC umí kuře. Umí KFC kuře? Umí. Kdo ho neumí? Všeci ostatní! Není to zase tak těžký pochopit. Pokud teda zrovna neřídíte řetězec, kterej by měl zůstat u hovězího... No jedeme dál.


Zbytek kousnutí se pak nesl ve znamení toho, co zrovna bylo okolo. Ať to byly omáčky nebo třeba sýr. A pokud toho bylo zrovna víc, tak se ta kombinace zase až tak nevydařila. Kuře v kombinaci s teriyaki omáčkou bylo super. Teriyaki omáčka je parádně sladkokyselá, silně ovocná, lepivé konzistence a ke kuřeti se hodí dokonale. Co se k ní ale extrémně nehodí je majonéza. Jakmile tahleta ovocná bomba dostala pecku od mastné a neutralizační majonézy, tak ztratila chlup svýho orientálního kouzla a stala se z ní jen ovocná voda. Takže majonéza tam ani být nemusela. Nepřinášela žádnou přidanou hodnotu.


Co se k teriyaki omáčce naopak hodí dokonale je ananas. Ananas je taky sladkej, taky kyselej a taky super. A stejně jako teriyaki omáčka, je super než narazí na majonézu. Ananas s majonézou. To je takový... divný. Divný i na mně. A to už je pořádnej kalibr.


Sýr byl celkem fajn. Čedar a kuře, to k sobě šlo. Ananasu a teriyaki omáčce sýr taky nijak neublížil. Chybějící rukola mně trochu mrzela, ale na druhou stranu by tam stejně nějakou velkou práci asi neodvedla. Roli výplně si s úctou střihnul salát. A stačil. Salát byla taky jediná věc, které neuškodila majonéza.


Celkově mě Twister Teriyaki lehce zklamal. Byl dobrej. Teriyaki omáčku miluju. Bohužel ale dostala o dost menší prostor, než by si zasloužila. Hlavně kvůli majonéze, která tam byla přebytečná jak lejno v posteli (a je to venku!). Zbytek surovin byl fajn a kuře samozřejmě zase na jedničku. Takže si pochutnáte. Určitě si pochutnáte. Jen nečekejte nějakou obří pecku, kterou si dáte s chutí znova.  Alespoň já to tak nemám. V srdci mi zůstává Twister Orient z roku 2017. Twister Teriyaki se mi do paměti asi moc nevyryje. O to rychleji se ale dostaneme k Twisteru Tahini! A možná i dřív jak za měsíc...