sobota 25. ledna 2014

Whopper BBQ, Burger King

Zlatá kolekce

Angusem XT mě BK překvapil tak, jako ještě žádnej fast food a v mých očích si hodně šplhnul. Pak Anguse zrušil a místo něho jako prémiový burgery hodil menší předělávky svých starých sendvičů. Na to sem si taky od BK už tak nějak zvyknul, takže žádná katastrofa. Ta mě čekala, až když sem se postavil před pult. Kouknu nahoru a co nevidím. BBQ Whopper za 119,- samostatně a 159,- v menu. Většinou o cenách mluvím až na konci, ale tahle mě šokovala tak, že sem se musel vykecat hned.


Co dostanete za tyhle těžký peníze? Obyčejnej Whopper s BBQ omáčkou místo kečupu. Jen tak mimochodem, obyčejnej Whopper stojí o 40,- méně (119,- v menu). Taky tomu pořád nemůžete uvěřit? Proč nám tohle BBQ udělal? Není to nějaká chyba? Nebo zkouší, jestli jsme ochotni zaplatit takovýhle peníze za normální sendvič? U Anguse člověk vyšší cenu pochopil, dostal obří flák kvalitního masa, ale tady? No mě vyšší cena sice překvapila, ale nezastavila, takže po kratším vylití srdíčka můžeme konečně na recenzi.


Whopper BBQ, jak už sem psal výše, je vlastně Whopper s BBQ omáčkou místo kečupu. To znamená maso, sýr, nakládaný okurky, cibule, rajče, salát, majonéza a BBQ omáčka v klasické burgerové housce posypané sezamem. Složení zní opravdu fajn a pokud nemáte nic proti typické chuti masa od Burger Kinga, nemůže vás na tomhle sendviči nic překvapit. Po kousnutí do sendviče ucítíte chuť masa, majonézy a zeleniny. Sem tam se trochu výrazněji prosadí nakládaná okurka. Ale co BBQ omáčka? Ta se bohužel v puse objeví málokdy. Ne, že by ji tam bylo nějak extra málo, ale prostě nestačí na ostatní nával tekutin v sendviči. Nedokáže se prosadit ani prosti sýru, na kterým si hoví. Bohužel. Chuťově je to dost nadprůměrnej sendvič, ale nechutná skoro vůbec nijak jinak než jeho bratr Whopper.


Takže si připlatíte 40,- za BBQ omáčku, kterou v sendviči postřehnete zrhuba dvakrát. A nebo si za stejný prachy koupíte klasickýho Whoppera a dostanete navíc hranolky a pití. Opravdu tohle Burger King myslí vážně? Pořád se mi tomu nechce věřit. Nebo je snad Whopper BBQ o polovinu větší než klasickej Whopper? Nezdá se mi. Samotnej BBQ Whopper vám hlad zažene, ale že byste se pořádně nadlábli, to určitě ne. A v menu je tohle koupě trestuhodná. Rozhodně nedoporučuju. Ne kvůli chuti, ale kvůli poměru cena/výkon, kterej je snad nejnižší, co sem kdy ve fast foodu viděl. Takhle teda ne páni z Burger Kinga...


středa 22. ledna 2014

Beef & Bacon McWrap, McDonald's

Tahle novinka se u McDonald's objevila hodně nenápadně a bez jakýhokoliv proma. Pokud ale čtete můj blog (čtete) nebo sledujete pozorně cedule u McDonald's každou chvilku (snad nejsem jedinej), tak jste si tohodle zajímavýho kousku museli určitě všimnout. Sýrová sezóna už je s náma dlouho a je na čase ochutnat i něco, co svoji tučností neporazí stádo hrochů. Jak chutná novej hovězoslaninovej McWrap?


Ale pěkně od začátku. Složení je prostý. Hovězí maso, slanina, sýr, salát a majonéza v tortille. Po rozbalení stylové krabičky na vás vybafne poloprázdná tortilla. Nelekejte se. Zbytek náplně najdete vzadu, kam se před váma snaží neúspěšně schovat. Víc mě zarazila studená tortilla. Hlavně její začátek. Zbytek se stihne zahřát náplní. Ale první dvě, tři sousta jsou díky studené tortille a teplýmu masu celkem nepříjemný. Alespoň já nerad kombinaci teplýho a studenýho. Ale chuťově je tortilla přesně taková, jakou by jste čekali od tortilly. Jemně pšeničná chuť nikoho neurazí a k ostatním surovinám se dost hodí. Možná by ji ale mohli o maličko víc propíct/prohřát.


Plátky masíčka jsou akorát tak tlustý. Množstevní zastoupení ve wrapu je na jedničku a nestane se vám, že by jste měli nějakej kousanec bez masa. Tomu se dá jen zatleskat, protože u kuřecí konkurence vás poslední dobou čeká většinou pravej opak. Chuť plátků zastupuje jemná hovězí chuť a tomu lehce nadřazená chuť pepře. K ostatním surovinám se dost hodí. Slanina je na rozdíl od masa zklamáním. Propečená je fajnově, ale chuťově se ne a ne prosadit. Sem tam ji ucítíte, ale to je málo. Rozhodně pak na výrobek kterej ji má v názvu. Ještě o chlup hůř je na tom sýr. Sýr chuti nijaké, barvy nijaké a kdyby tam vůbec nebyl, devět z deseti praček nepozná rozdíl. Bohužel. Co nám zbylo? Salát s majonézou. Tuhle kombinaci ucítíte asi nejčastěji. Kombinaci chutí bych popsal asi jako chuť salátu, ke které se přidá chuť majonézy, nečekaně. Svěží kombinace, ke které se ve výsledku přidá chuť hovězího masa. Tím vznikne celkem nevšední chuťový vjem. Koho z vás by napadlo si plátek hovězího masa napatlat majonézou a dát do pusy? Asi málokoho. Ale pokud se odvážíte, čeká vás příjemný, svěží překvapení. Takovej protipól sýrové sezóny, co se hovězího týče.


Za 125,- v McMenu na vás čeká zajímavě svěží kombinace hovězího, salátu a majonézy s lehkým náznakem pšeničné tortilly. Podle mě se tohle celkem povedlo a pokud příště nebudu mít chuť na něco v housce, tenhle Beef & Bacon McWrap bude jasná volba. Oproti konkurenci vás překvapí množství masa a velikost. Pomocí McMenu se nají i větší jedlíci. Stojí za vyzkoušení. Jen škoda té slaniny a sýra...

PS: Pamatujete někdo ještě krevetový McWrap? Ten byl ze všech nejlepší a pokud někdo z vedení McDonald's čte tyto řádky, tak autor recenze se přimlouvá ze jeho návrat. To byla panečku bašta!

neděle 5. ledna 2014

Two Cheesy Bacon Burger, Zábavní centrum Zuzana Bowling Ostrava

Po čase tu zase hodím recenzi na další ostravskej pokus o hamburger. Pokud čtete můj blog pravidelně, tak víte, že v Ostravě sem ještě na dobrej hamburger v restauraci nenarazil. Všude je něco víceméně špatně. Zadařilo se alespoň v restauraci Zuzana na Porubě?

V restauraci mají designově vydařený menu, kde se dozvíte o svým sendviči následující info:

"pečlivě vybrané čerstvě mleté hovězí maso z masných plemen skotu, originálně čerstvě pečené hamburgerové housky ve spojení s typickými doplňky"

"TWO CHEESY BACON BURGER - kus grilovaného mletého hovězího masa, s variací drceného sýra z modrou plísní a chaeddarovou omáčkou, křupavá pravá slanina"

Už ten počet gramatických chyb člověka musí opravdu zarazit. Je škoda, že si udělají opravdu na kukuč pěkný menu, ale nechají si to tam natisknout s plným kýblem chyb. Ale zpátky k jídlu jako takovýmu. Podle popisu by tenhle sendvič mohl být docela dost vydařenej kousek. Sýr, sýr, slanina a hovězí v čerstvě pečené housce? Ó ano, děkuji.


Po docela dlouhým čekání dostanete na stůl tohodle krasavce. Za ním ještě v misce lebedí si hranolky (v ceně). Ty byly vynikající a hodně připomínaly hranolky z mekáče. Konec mikrorecenze na hranolky. Začátek recenze na sendvič. Houska byla opravdu vynikající a hlavně krásně propečená. Klobouk dolů. Z ostatních surovin už takhle odvaření nebudete. "Drcený sýr s modrou plísní" najdete uvnitř jako na velký kousky nakrájenou nivu. Nic proti nivě. Dobrá byla. Záhadný plátek tavenýho sýra, kterej v popisu vůbec není, byl nejspíš tavený cheddar. Inu proč ne. Taky byl dobrej. Omáčka byla vynikající konzistence, chutí bohužel slabší. Sýrová byla, ale chutnala spíš jako rozpuštěný Apetito než cokoliv jinýho, natož pak cheddar. Křupavá slanina? Nechte si zdát. Tahle slanina měla do křupavosti daleko. Tak zhruba 10 minut na pánvi. Asi si ji kuchař spletl s hovězím masem, který na pánvi/grilu hovělo snad dobrou půlhodinku. Placka byla suchá jak britskej humor a obsahovala podivnou směsici koření. Z masa necítíte maso, ale tymián s mátou nebo něco podobnýho. Chuť to není špatná, taková zvláštně osvěžující. K sýrům by to až tak špatná kombinace být nemusela. Ale jak sem psal, z masa je jedna středně velká uschlá podrážka. Pro každýho fanouška hamburgerů je to stopka.


Po zakousnutí ucítíte mátovou chuť suché placky, dobrou slaninu a apetito. Pokud kousnete zrovna do nivy, ucítíte jen nivu a suchou mátovou placku. Salát je tam samozřejmě jen na okrasu. To všechno je obalený v opravdu vynikající housce, která se vydařila. Bohužel pár dobrých surovin vám dobrej sendvič neudělají, pokud poděláte srdce hamburgeru. O polovinu míň propíct maso, doladit omáčku, pořádně propíct slaninu a tenhle sendvič by mohl být opravdu luxusní zboží. Cena 155,- taky není vůbec špatná. Bohužel dostanete doslova suchara, na kterým si nejvíc užijete housku a hranolky. Další ostravskej hamburger, kterej má k dokonalosti daleko. Ale třeba se páni kuchaři chytnou za nos, zapracujou na zpracování a příště si pochutnám.

PS: Pokud nechcete riskovat suchara, dejte si jejich vývar s játrovýma knedlíčkama. Ten byl božskej. Jako od babičky. Domácí knedlíčky a tak. Na tom není co zlepšovat.