neděle 23. června 2019

Single Big Tasty Bacon, McDonald's

Big Tasty Bacon. Burger, kterej jsem hrdě nosil na tričku dřív, než se většina současných PR specialistů pracujících pro McDonald's vůbec narodila. Nejlepší burger ze všech fast foodů. Král nezdravé výživy. Prezident dělené stravy (půl tuk, půl sůl). A tenhle burger se změnil. Měl jsem spoustu možností, jak se s tím vyrovnat. Skočit z okna, založit protestní hnutí NE 2019, dostat se do politiky, znárodnit McDonald's a vrátit ho zpátky, pindat na Facebooku (kterej ještě pořád nemám) a nebo nad tím prostě mávnout rukou, protože na blbosti a skákání jsem starej a mám lepší věci na práci. A tak jsem nad tím mávl rukou, počkal až se "vrátí", zkusil ho a udělal si vlastní názor. A pokud vás zajímá, tak čtěte dál.


Prve si rýpnu do oficiálního názvu Single Big Tasty Bacon. Spojení slov single a big je podle mě oxymóron jako prase. Pak si rýpnu do oficiálních důvodů. Sjednocení postupů? Jinde to jde, proč by těch pár postupů navíc nešlo přežít dál? Prý to umožní víc inovací do budoucna. Pokud někdo sleduje dění v McDonald's v Německu, tak tam jsou králové inovací a nepotřebujou k tomu omezovat nabídku (viz McRib). Mimochodem to byl taky důvod vyřazení McCountryho (aby si uvolnili gril) a jediná inovace byly roky strávený s Maestrem. Tak snad tou další inovací nebude další sezóna s Maestrem. Jediný reálný plus zatím vidím možnost bezlepkové housky. No a pokud máte hlad, máte si dát většího Double Big Tasty Bacona. Ale velikost není jen o váze. Když ženská chce velkýho chlapa, určitě tím nemyslí těžkýho. Big Tasty Bacon byl prostě kotouč masa s úctyhodnou houskou, geniální omáčkou, kombinací surovin a na rozdíl od Big Macu byl opravdu Big. Už není. Spadl do střední kategorie a všechny obědový burgery, který McDonald's od teď nabízí ve stálé nabídce, mají jen jednu velikost. To je za mě krok vedle, ale třeba přijde nějaká ta slibovaná inovace a zase se to změní. Naštěstí nám alespoň zůstala ta kombinace surovin, tak jedeme dál.


Svýho Single Big Tasty Bacona jsem dostal v krabičce a sáčku, což je za mě plus. Lepší než ten tácek. Krásně se tak roztekl sýr, prohřál vnitřek sendviče a to já rád. Takže tuhle "inovaci" nebo spíš krok zpět chválím. Další pochvala je za množství surovin. Klidně bych i věřil, že zůstalo veškerý množství omáčky, cibule, sýru a slaniny jako v původní verzi, protože v téhle zmenšené byla všeho opravdu hojnost. Takže v tomhle směru si není na co stěžovat. Ze surovin (kromě housky a masa) se tak žádná opravdu nezměnila. Omáčka je pořád krásně kouřová, trochu pepřová, dost tučná, má super konzistenci a nechybí ji švih, kterej je prostě nezaměnitelnej. Osobně podezřívám McDonald's (nebo spíš výrobce Develey), že tak dva nebo tři roky zpátky tu omáčku trochu změnili. Ne moc, ale trochu jo. Ale současná omáčka je taky super a je to ta, co tu byla před dočasným zrušením Tastyho. A já tu omáčku mám moc rád. Opravdu moc rád. A Single Big Tasty Bacon se v ní přímo utápí, takže z toho jsem přímo nadšenej.


Na obrázku mají dva plátky sýra, ale já bych přísahal, že jsem tam měl tři. Dole dva a nahoře jeden. Sýr je taky super. Ementál od McDonald's má krásnou smetanovou a ničím nerušivou chuť. V tomhle množství se dokázal prosadit a hlavně s masem se parádně kombinoval. Pecka. Rajčata jsem dostal krásný plátky. Jako z plakátu. A byly všude. Pokud máte rádi rajčata a ještě radši je vidíte mezi masem a houskou, tak budete velmi potěšeni. Další palec nahoru.


Salátu tam zrovna moc nebylo, ale tak o salátu Big Tasty Bacon nebyl nikdy, takže není ani teď. Naprosto v pořádku. A slanina. Té slaniny přátelé. Té tam bylo požehnaně (viz poslední fotka). Tipuju to na minimálně tři plátky krásně uzenýho vepřovýho, pro který se vyplatí žít. Společně s omáčkou, sýrem, rajčatama, cibulí a masem tvoří srdce Big Tastyho, který tak zůstalo zachováno. Samozřejmě ta cibule je tam taky hodně důležitá. Tam, kde končí švih omáčky, tak tam to ještě o kus dál nakopne cibule. Pro někoho by ji na tak malej prostor mohlo být hodně, ale mě se trefili do vkusu. Dává o sobě znát a to je dobře.


Kombinace surovin se nemění, množství taky ne, jen se shluklo na menší prostor a dává tak víc vyniknout geniální kombinaci. Potud všechno v pohodě. Ale mám trochu problém s masem. Zdá se mi, že se chuťově už tak moc neprosadí oproti zbytku. A není to jen o dost změněným poměru surovin, ale podle mě je to maso i z jiné linky nebo jak to říct. Není to ono. Je o dost sušší a není z něho tak moc cítit kráva. Naštěstí za kvalitním masem do McDonald's asi moc lidí opravdu nechodí. Medium s krásně růžovým vnitřkem tak, jak se burgery mají dělat, ho tam stejně nikdy nedostanete a o kvalitě vstupních surovin si nějak přehnaný ideály taky nedělám. O to víc neberu argument dvojitýho masa na velkej hlad jako argument pádnej. Plátek suchýho masa navíc vás možná víc zaplácne, ale není to ta správná cesta. A už vůbec ne za extra třicet korun. Jestli si McDonald's potřebuje vydělat, měl radši nechat původní velikost a trochu zdražit. Takže maso v Single Big Tasty Bacon můžu ohodnotit přinejlepším slovíčkem průměr.


Single Big Tasty Bacon stojí 95 korun samostatně a 135 korun ve velkým menu. O 60 gramů větší původní Tasty stál o 5 korun víc. No... Vzhledem k tomu, že cena Tastyho se neměnila opravdu dlouho a pokud chodíte nakupovat suroviny do obchodu, tak víte, že za posledních pár let opravdu vehementně rostou ceny potravin, tak to zdražení dokážu akceptovat. Vzhledem k množství surovin za ten peníz asi stojí. Ale! Ale už to není ten exkluzivní burger, na kterej se tak moc těšíte ve tři hodiny odpoledne z práce, kdy jste nestihli oběd a máte hlad jako prase. Protože jakmile ho vezmete do ruky (ano, do jedné ruky), tak vám bude smutno. Je malej. Suroviny fajn, kombinace boží, ale velkej hlad nezažene jako dřív. Už to není burger, kvůli kterýmu jste se do McDonald's chodili zprasit, ucpat si tepny a utišit nezdolný volání někde zezadu mozku.


A to je škoda. To jsem dělal často a rád. McDonald's mi tak na tenhle zážitek už nemá ze stálé nabídky co nabídnout a budu se muset poohlídnout jinde na ukojení mých zprasovacích fast foodových choutek. Škoda. Single Big Tasty Bacon je dobrej burger, ba přímo výbornej burger, ale už to není TEN Big Tasty Bacon. Není to facelift, je to nový produkt. Produkt v segmentu, kterej spoustě lidem nebude stačit. Na velkej hlad a řízenou sebevraždu tak budeme muset jinam. Já si to asi pojistím kyblíkem kuřat... Škoda. Nebo ne?

13 komentářů:

  1. Kvalitní recenze jako vždy, díky za ní :) nepřemýšlel jsi o recenzi nějaký dobroty z Parky's?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Na Parky's jsou tu 3 recenze a chodil jsem tam celkem rád, ale bohužel ostravskou pobočku v Karolině zavřeli. Parchanti... :)

      http://kavoni.blogspot.com/search/label/Parky%27s

      Vymazat
  2. Zabili Big Tastyho Bacona, parchanti. Teď už je to jen Tasty Bacon, bez toho Big. Ale dobrý je alespoň pořád stejně. Ono to má asi prozaištější důvod - zrušení masa 3:1, takže zbylo jen royalové 4:1, a tím jednodušší logistika a kapacita grilu pro budoucí kampaně.

    OdpovědětVymazat
  3. Já si dal Double Tasty a za mne není špatný, ale zdaleka nemá vyladěnou chuť původního Big Tasty. Neoptimální poměr masa a omáčky - maso převažuje a hlavně není tak dobré (méně šťavňaté?). Ne že by se toho člověk nenajedl, naopak, v tom problém není, ale ta původní chuť, kterou si bezpečně pamatuji, tam prostě není. Přirovnal bych to ke zklamání z masa v Grand McCountry oproti původnímu McCountry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím ne tak dobrým masem (ne tak šťavnatým) se naprosto ztotožňuju a už si na něj taky začínám pomalu stěžovat v recenzích. Opravdu není tak šťavnatý jako bývalo. Předchozí dodavatel masa měl maso lepší. Ten současnej je možná z ČR, ale už to není ono. Nebo změnily standardy a maso suší dlouho v ohřívači.

      Vymazat
    2. Myslím si, že za to zčásti může i zavedením nového konceptu - všechny burgery až na objednávku. Už se tedy nestane, že byste dostali cheeseburger, který si "chvilku poležel" v ohřívači. To zní super, ale aby si udrželi rychlost přípravy burgerů, "předdělávají" si teď dopředu masa, která potom leží v ohřívači a to je podle mě mnohem mnohem horší a šťavnatosti masa to podle mě prospět nemůže.

      Vymazat
    3. Což je pěkně na prd. Místo prohřátýho burgeru s rozteklým sýrem člověk dostane suchou placku. Za mě krok zpátky.

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Maso nebylo šťavnaté ani u předešlých Maestro,na dotaz proč to takhle trápí že je to tak suché mě řekli že je to tak v pořádku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásná odpověď. :) Tak skleničky mám, takže pauza od McDonald's mi může jenom prospět. :) To suchý maso mi začíná vadit čím dál víc.

      Vymazat
  6. Včera som bol tiež na Big Tasty Bacon a už keď som otvoril sáčok a pozrel sa na tú malú krabičku a v nej niečo, čo sa snažilo podobať na Big Tasty Bacon som sa otočil a vrátil späť, že mi dali niečo omylom . Nijé, nijé to je nový Tasty Bacom. Niečo tam habkal o unifikovaní a bla bla, a ja som tušil niečo zlé. Keď som to v tej malej krabičke dojedol, bol som sklamaný stále HLADNY, a to ma hnevalo, ani chuť už nebola taká dobrá, nejaká menej šťavnatá. Vždy, ale vždy som si ho dával so šalátom bez zálievky a aj ten zmenšili, chápete...? Big Tasty Bacon bol presne niečo čo predstavuje hamburger, Ikona medzi hamburgermi. A aj najväčším neprajníkom Mc Donlds z radu mojích kamošov, keď som ich donútil ochutnať Big Tasty Bacon zmäkli, ....už to robiť nebudem, stratili skutočne verného gurmána, recenzistu. Dovidenia Mc Donalds.

    OdpovědětVymazat
  7. "Tak snad tou další inovací nebude další sezóna s Maestrem." Tos vystihl presne. Letosni inovaci je, ze daji do standartnich sendvicu kus slaniny. Horsi to snad uz byt nemuze

    OdpovědětVymazat
  8. "Horsi to snad uz byt nemuze" Ale může. U McDonald's vždycky může být i hůř. Změní omáčku Big Tastyho a jsme všeci nahraní. :)

    OdpovědětVymazat