úterý 25. června 2013

Krevetová bageta s mangem, Bageterie Boulevard

LETNÍ CHEF MENU 2013

Konečně se nový Letní Chef Menu od BB dostalo i do našeho časovýho pásma (Praha +72 hodin) a i my Moraváci sme dostali možnost ochutnat novinky od Sous Chefa Davida Hlavy. Na rozdíl od jarního Chef Menu mě tohle zaujalo moc a sice netradičníma kombinacema chutí. A proč rovnou nezkusit tu nejujetější, krevetovou bagetu s mangem. Sice nejsem radikální fanoušek mořských potvor, ale krevety si jako každej pažravec jednou za čas rád dopřeju. Stály za to?


Krevetová bageta s mangem obsahuje restovaný krevety se salsou z manga na bylinkovém dresinku. To tvrdí krásnej obrázek na webu. Já tvrdím něco jinýho. Obsahuje ještě salát. A co se krevet týče, tak restovaný byly možná kdesi na půli cesty Evropou, protože v bagetě je dostanete studený jak psí čumák. Ale pěkně popořadě. Velikostí je bageta poloviční, ale nacpaností surovinama se klidně může rovnat velké bagetě, viz obrázek níže. Houska to je nejspíš grahamová, chuťově dobrá. Salát čerstvej, dobrej. Mangová salsa je pak naprosto bombastická. Ani moc sladká, ani moc kyselá a chutná opravdu jako čerstvý mango, z kterýho je nejspíš vyrobená. Bylinkovej dresink je obyčejná kyselkavá majonéza s trochou nasekaných bylinek. Ke krevetám bych pak měl pár výhrad. Podle obrázku by člověk čekal velký krevety, ale nakonec dostanete ty malý cucky, co vypadaj jak mořskej koník. To by takovej problém až nebyl. Malá kreveta, taky kreveta. Ale jejich příprava je nějaká podezřelá. Že prý restovaný krevety. No já (a nejsem sám) je dostal studený a vypadaly jako syrový. Dokonce tak voněly.


Naštěstí nejíte v bagetě jenom studený krevety, ale všechno dohromady. A co se téhle bagetě musí nechat je to, že kombinace chutí je opravdu dobře vymyšlená. Jemná chuť krevet, k tomu salsa a sem tam majonéza. Opravdu vynikající kombinace, která mě hodně zaujala. Kéž by krevety nebyly studený a od pohledu nevypadaly jako syrový. Člověk jí i očima a nosem. Každopádně na jazyku to je celkem labužnickej zážitek. Samozřejmě pokud máte rádi krevety. Pokud ne, tuhle bagetu si rozhodně nedávejte. Ale to vám nejspíš došlo po tom, co jste zahlídli obrázek. Krevetama se tady nešetří a jejich chuť ucítíte každým kousnutím.

Cena je 59,- samostatně a 109,- v menu. Cena odpovídá. Krevety přecejen nepatří mezi nejlevnější suroviny. Poloviční velikost taky moc nevadí. Společně s patatas se člověk na oběd nají. Takže výsledek? Máte rádi krevetový koktejly a podobný mořskokoniny? Pak si dopřejte tuhle kombinaci s mangem. Nemáte rádi mořskokoniny? K téhle bagetě ani nečuchejte. Já si pochutnal, i když znova si ji nedám. Musím ochutnat i ostatní novinky.

PS: Pokud máte zákaznickou kartičku a chtěli byste ji využít, tak máte smůlu. Ona poloviční bageta totiž podle všeho není bageta. :)

sobota 22. června 2013

Chicken Favorite, Cheezy sýrové nugetky, Burger King

Letní King Menu

Po severní zeměkouli se sune léto a fast foody mají moc rády letní akce. Na rozdíl ode mě. Letní akce většinou končí tortillama, kuřecíma sendvičema, salátama a vůbec vším, co neobsahuje kýbl sádla a hrst soli. No ale za ty roky sem se s tím už tak nějak vyrovnal a rozhodl se ochutnat jeden z těch zdravých kuřecích sendvičů. A bez mučení řeknu, že sem byl hodně příjemně překvapenej. Chicken Favorite není u BK žádná novinka a třeba v Rakousku ho mají v trvalé nabídce pod názvem Grilled Chicken Classic. Pokud se nepletu, tak zhruba rok dva zpátky byl v trvalé nabídce i u nás. A pokud někoho zajímá, proč sem nedal přednost dalšímu letnímu sendviči od BK a sice Fresh Whopperu, tak odpověď je jednoduchá. Sou v něm SALÁTOVÝ okurky. Do hamburgeru SALÁTOVÁ okurka prostě nepatří. Zvěrstvo. Tak.


Chicken Favorite obsahuje grilovaný kuřecí maso, rajčata, svěží salát a jogurtovo-pepřovou omáčku. Grilovaný "kuřecí" už sem tuhle od Burger Kinga měl. A i když mě nějak extra nenadchlo, tak ani neurazilo. Je to takovej ten klasickej nakřehčenej kuřecí prs, ogrilovanej se spoustou koření, aby měl nějakou chuť. Díky jemným chutím v tomhle sendviči dokonce vynikne i kuřecí chuť plátku. To bych nečekal. První příjemný překvapení. Zeleniny sem tentokrát dostál poskrovnu, ale to mi osobně nevadí. Byla čerstvá a dobrá, ale to překvapení nebylo. To je dneska standard.


Omáčka! Obří příjemný překvapení. Jogurtovo-pepřová omáčka je prostě super. Konzistencí sice připomíná samčí tělní tekutiny, ale chutná po pepři, jogurtu a majonéze. S kořením, který je na mase, omáčka tvoří úžasnou chuťovou kombinaci ozvláštněnou chutí čerstvé zeleniny. Chutě se nepřebíjí a i když hlavní chuťovou základnu tvoří chuť pepře, ucítíte všechno, co je v sendviči. Takže pepřovou omáčku, kuřecí maso, zeleninu a pečivo.


Tenhle sendvič je jednoduchej a jednoduše boží. Konečně kuřecí sendvič, kterej od McD nebo BK není absolutní výsměch do obličeje. Parádně vyladěná kombinace chutí a pro ženský málo kalorií k tomu. Ale nic není růžový jako čerství kuřecí maso. Tenhle sendvič je bohužel šíleně předraženej. Velikostí je to naprostej průměr a přitom stojí 99,- samostatně a 139,- v menu. Ale mě za tyhle prachy stál. Doufám, že zůstane/vrátí se do stále nabídky.


V letní akci si můžete dopřát i sýrový nugetky. Za 54,- dostanete tři válečky s omáčkou k tomu. Cena se může zdát vysoká, ale sýr je halt dneska drahá surovina. Ale bohužel tenhle sýr za moc nestojí. Nugetky chuťově neurazí, ale ani extra nepotěší. Bez omáčky nemají skoro žádnou chuť. Alespoň za tepla. Mě dvě zbyly z oběda a v práci sem je začal dlabat studený a to mě chutnaly mnohem víc. Zajímavý... No každopádně si je příště rozhodně nekoupím. Za ty peníze nestojí.


Burger King svojí letní akcí příjemně překvapil. Sice nepřinesl žádnou novinku (oba sendviče už v ČR byly), ale na druhou stranu nabídnul chutnou kuřecí alternativu hovězího masa a to je něco, co se podařilo málokterýmu fast foodu zaměřenýho na hamburgery.

sobota 8. června 2013

Tyrolské špecle

Nevšímejte si mě. Jen si tu odkládám fantastickej recept na špecle. Inspirací mě byl tenhle obrázek z tohodle webu, kterej mi vyplivnul google, když sem tuhle cosi hledal. Špecle sou úžasná věc kdesi z Německa. Takový vaječný malý vzducholodi. A není nad stovku malých vzducholodí utopených v ementálové omáčce se slaninou a přikrytý opečenou cibulkou. Špecle si můžete udělat buď domácí nebo koupit chlazený. V Jeseníkách je seženete na každým rohu, ve zbytku republiky třeba v Lidlu. Tam sou ty špecle přímo z Německa a lepší asi neseženete.

Suroviny:
500 g špeclí
200 g slaniny
200 g ementálu
2 menší cibule
1 smetana na vaření
trocha mlíka
hladkolistá petržel
sůl, pepř
olej

Slaninu nakrájejte na kostičky a vyškvařte na trošce oleje. Špecle ohřejte ve vodě podle návodu na obalu a přidejte ke slanině na pánev. Přidejte na kostičky nakrájenej ementál a počkejte, až se začne roztíkat. V tu chvíli přidejte smetanu na vaření a míchejte než se sýr se smetanou spojí. To pár minut může trvat. Pokud je to pořád hrozně hustý, přilívejte po trošce mlíka. Až to bude mít fajnou konzistenci, přidejte nakrájenou hladkolistou petržel. Dosolte a dopepřete podle chuti a dejte na talíř. Ozdobte pořádnou porcí osmažené cibule.

pátek 7. června 2013

iTwist 2, KFC

Momentálně ke Qurritu můžete u KFC ochutnat taky nový iTwisty. Oproti těm minulým pobraly trochu umu od Babici a snaží se smíchat nemíchatelný. Ještě o to víc mě zaujaly. Sendviče u fast foodů většinou moc originality nepoberou a každá kapka téhle originality je pro mě jako moře. Ale dost bylo pokusů o poetický obraty. Snad jen ještě jedna zajímavost. Konečně se trochu lišíme od Polska. Bohužel pro mě zrovna v tom, že oni mají sýrovej iTwist místo mangovýho. A ten sýrovej já měl zrovna rád. Rád jako paprsky zapadajícího slunce, lámající se o precizně vybroušenou sklenku whiskey s jantarovou hladinou, lehce se vlnící v rytmu jarního vánku. Prostě mi chutnal. Potěšilo mě KFC i tentokrát? Dopředu prozradím, že u jednoho celkem jo.


MANGO

První můj jazyk, žaludek a nejspíš i řiť polechtal iTwist mango. Dalo by se říct bohužel, protože tenhle mi opravdu nesednul. Obsahuje pálivý kuřecí kousky, rajčata, salát a "mango" omáčku. To mango v uvozovkách je v těch uvozovkách uvozovaný zcela schválně. Jestli takhle chutná mango, tak sem do teďka žil v bludu a místo manga si kupoval humry nebo co. Mango je věc pekelně sladká, klouzavá a hlavně pro nás s hodně exotickou chutí. Žádný český ovoce se chuti manga nepřibližuje. Možná Babica by navrhnul kečup. Ale ne, ani kečup nechutná jak mango. Omáčka v tomhle výtvoru chutná jako obyčejná sladkokyselá omáčka z regálu lehce říznutá nějakým mangovým aromatem, aby se teda neřeklo. V kombinaci s pálivým kuřetem se pak chutě absolutně nedoplňujou, naopak se zcela vyplňujou. Tenhle iTwist vymyslel někdo opravdu jenom jako doplňek k dalším dvoum iTwistům a aby se dozadu na promo fotky mohla dát letní palma. Je to o to smutnější, že místo něho jsme mohli mít ten úžasnej sýrovej. Nekupovat.


PAPRIKA

Další je paprikovej. Když sem ho viděl na promo fotce poprvé, tak mě překvapil snad víc než mango nebo ananas. Paprika... To tu ještě nebylo. Nebo si to alespoň nepamatuju. No ale kdo by v iTwistu paprika čekal papriku, ten má smůlu. Obsah je kuřecí pikantní maso, rajče, salát a papriková omáčka. Takže zase nic. V oddělení omáček pro KFC bych chtěl pracovat. Tam se člověk nenudí a rozpočet mají schválenej snad na pět let dopředu. No nebudu tu brečet nad neúčastí papriky v paprikovým iTwistu. Stejně papriku nemusím. Tím líp pro mě, protože paprika v omáčce ani cítit není. Je to taková neurčitá, těžko rozeznatelná chuť celkem pálivýho perkeltu. Každopádně se chuť omáčky ke kuřeti hodí mnohem víc než sladkokyselá mango omáčka. Dokonce se dá říct, že mě ta papriková příjemně zaujala. I když na můj vkus tenhle iTwist celkem dost pálí, za ochutnání stojí. Znova si ho dávat nebudu, ale alespoň ho nepovažuju za vyhozený prachy jako ten předchozí.


ANANAS

A to nejlepší na konec, Ananas! Jako jedinej ze všech iTwistů nemá rajče a má dvě omáčky. A sice majonézu a jakejsi ananasovej přesládlej sopel. Ale já si ten přesládlej ananasovej sopel zamiloval. Ne tak moc jako sýrovou omáčku, ale přece jen dost. S majonézou a pálivým kuřetem tvoří hrozně úchylnou a ujetou kombinaci chutí. Hodně mi připomíná indonéskej pokrm zvanej Satay. To je v podstatě maso na špejli s právě takhle extrémně sladko-pálivou omáčkou. Ale musím poznamenat, že tahle kombinace chutí opravdu není pro každýho. Dokonce si troufnu říct, že si ji pořádně vychutná málokdo. Pokud patříte mezi tu hrstku lidí s otevřenýma chuťovýma pohárkama a zvláštní úchylkou na indonéskou (a vůbec asijskou) kuchyni, tenhle sendvič byste měli zkusit. Pokud se vám ale při představě majonézy na ananasu zvedne kufr, raději se držte u klasiky.


Rozdělení medailí je z mýho pohledu teda jasný. První místo ananas, druhý paprika a třetí mango. Ananas mě zaujal moc, paprika stojí za zmínku a mango radši vůbec nebrat. Takhle to vidím já a stejně jako minule, milion lidí, milion chutí. A v tom je ta krása jídla a téhle akce. Každej si vybere to svoje.Nápad iTwistů se mě líbí a upřímně se těším na příští nadílku chutí. Mě tahle akce sedla víc jak tolik vychvalovaný Qurrito.

středa 5. června 2013

Qurrito, KFC

Qurrito, jedna z legend KFC se vrátila. Hned se přiznám, že u mě měla premiéru, protože u KFC sem dlabal těch několik let zásadně jen Hot Wings. Po Qurritu dlouho volali fanoušci KFC. Dokonce na facebooku vznikaly skupiny typu "vraťte Qurrito do KFC" a to nejen v Česku, ale hlavně v Polsku. Tam se totiž pak rozhodli, že udělají lidem radost. No a když je kolem nějakýho  jedlýho výrobku takovej humbuk, tak sem si ho nemohl nechat ujít.


Qurrito je věc nadmíru jednoduchá. Tortilla, do které něco narvete, přeložíte a hodíte pod gril. V Mexiku tomu říkají Quesadilla. V podání KFC je plněná obalovanýma kuřecíma kouskama, strouhaným sýrem cheddar a BBQ omáčkou. To nám říká web samotnýho řetězce. Ale tady KFC trochu mlží. Na první pohled, na obrázku i ve skutečnosti jsou tam sýry dva. Jeden žlutej a jeden bílej. Žlutej bude cheddar, ale ten bílej? Těžko říct. Ale začněme od začátku. Po objednání a docela dlouhým čekání dostanete na tácek plochej papírovoplastovej pytel s přeloženou a zapečenou tortillou. Já jako omluvu za docela dlouhý čekání (tak 5 minut) dostal kyblík hranolek místo normální porce. Potěšilo to, i když sem to stejně nesnědl. Ale chuj do hranolek, tady de o Qurrito.


Po otevřený zapařenýho pytle stačí zatáhnout za podnos Qurrita a máte ho pěkně před sebou. Elegantní řešení. Jen ten pytel se zapařuje jak favorit ve skleníku. To ale vůbec nevadí. Na tortillu to vliv mít nebude. Pokud si ji teda nehodláte nosit někam kilometr daleko. Pak bych si dal pozor. Co na ni vliv ale má, je složení a kvalita surovin. Ty bych probral pěkně jednu po druhé. Asi sami hádáte, že to moc dlouho trvat nebude. Tortilla je dobrá a chuťově hodně vydařená. Maso je super, kvalitní, čerstvý a chuťově výborný jako vždy. Tentokrát se jedná o prsní maso (ne o stehenní jako u Rockera), takže si ho můžou dopřát i lidi s trochou víc gelu na hlavě. S BBQ omáčkou problém samozřejmě taky nemám. BBQ omáčka od KFC je sice trochu víc do rajčatova a trochu pálí, ale to vůbec nevadí. Mě chutná.


S čím mám trochu problém jsou sýr/sýry. Jak už sem psal nahoře, jsou tam druhy dva. Tmavší bude cheddar. Chuťově nic moc, ale pravej uzrálej a pořádně aromatickej cheddar bych ve fast foodu/restauraci vzhledem k jeho ceně stejně nečekal. Trochu mě ale děsí ten bílej "vyplňovací" sýr. Chuťově taky nevýraznej a je tam opravdu jen jako výplň a nejspíš i kvůli barvě. To je problém Qurrita. Suroviny dobrý, ale nějak sem se nemohl zbavit dojmu, že mi chuť sýrů vadí. První sousto bylo fajn, druhý taky dobrý. Pak si ale začnete uvědomovat, že jíte "jenom" kuře s BBQ omáčkou v tortille s podivnou kombinací chutí sýrů. V lepším případě ucítíte jen pikantnost BBQ omáčky.


Je mi jasný, že se na mě sesype hromada komentářů, jakej sem to ale nezbeda, jak si můžu dovolit pomlouvat božské Qurrito a že mám jen jedno varle. Ale je to prostě tak. Ne to varle, ty mám obě. Ale to Qurrito mě nenadchlo. Chuť omáčky se sýrem a kuřetem mi prostě nestačí. Není to špatný, prodeje budou astronomický, ale já si příště dám Twister sýr-slanina. Ten mi přijde jako větší labůžo. Cena Qurrita je 79,- samostatně a 119,- v menu.

PS: Pořád nemůžu uvěřit, že kvůli tomuhle byl takovej rachot. Že by se za těch pár let změnila kvalita surovin? Nebo sem měl špatnej poměr surovin v Qurritu? Nebo sem opravdu jen rozmazlenej vydařenějšíma  produktama? Začínám být zvědavej na Fuller. Kolem toho je taky docela rušno.