Psal se rok 2013. Zeman vyhrál svoje první volby na prezidenta, Babiš koupil mediální dům MAFRA a nad Ruskem vybouchnul meteorit. Ale staly se i hezký věci. KFC začalo testovat snídaně. Po pěti letech nepochybně urputnýho a progresivního testování jsme se snídaně od KFC dočkali na celorepublikové úrovni. Co víc dodat? Že se bude srovnávat s McDonald's je asi jasný. A i proto jsem si vybral bagel. Jdeme na to.
Snídaňový bagel od KFC obsahuje kuřecí maso v pikantním obalu, sýr, volský oko, rukolu a majonézu. Na obrázku vypadá celkem hezky, ve skutečnosti to taky není žádná hrůza.
No od prvního momentu mě byla jasná jedna věc. Čeká mě suchá jízda. A taky že jo. Majonézou se šetřilo víc než masem ve školní jídelně. Ale pěkně popořadě.
Bagel sám o sobě nepatří mezi nejvíc povedený pečiva. Chuťově špatnej není, ale je hodně suchej. trochu se drolí a pokud bych ho chtěl srovnávat s konkurencí, tak prohraje. Žádná katastrofa se nekoná, ale stín průměrnosti nepřekročí. Co mě nemile překvapilo bylo množství masa po odklopení horní poloviny bagelu.
Jeden strips na celý bagel mi přišlo dost málo. Ani ne tak kvůli množství jako takovýmu, ale kvůli tomu, že už od pohledu budete baštit půlku bagelu jen s bílkem. Co se chuti masa týče, tak to bylo samozřejmě perfektní. Jako vždy. Šťavnatý, křupavý a podbízivě pikantní. To KFC umí, o tom žádná. Co neumí je volský oko.
Nevím jak vy, ale já volský oka rád s tekutým žloutkem. A tady z těch do mrtva upečených, suchých a drolivých žloutků se mi akorát zamrazí na místech, kde mráz mít nechci. Bílek byl OK. Na tom asi není co zkazit. Volský oko bylo osolený a opepřený. To je taky v pořádku. Ale ten tuhej žloutek jim neodpustím. To už ty vajíčka mají radši zamíchat jako konkurence a výsledek bude lepší. A zbytek? Sýr je v pohodě. Kuře jeho chuť sice přebije, ale kuře budete mít jen v půlce soust. Ten zbytek soust bez kuřete vám sýr celkem příjemně ozvláštní. No a rukola? Tak tu jsem zahlídl. To je asi tak všechno. Což je škoda. Její chuť se semhle mohla docela hodit. Rukoly prosím do budoucna přidat. Stejně jako majonézy.
Celkovou chuť těžko popsat v jedné větě. Pokud máte v puse kuře, převládá pikantní kuře. U zbytku ucítíte bílý pečivo, trochu sýra a žloutek/bílek. Celou dobu budete vnímat vyšší suchost. Hodně zajímavý jsou sousta, kdy máte v puse dost kuřete i dost vajíčka. Ani ne tak chutí, jako spíš nečekanou a nezvyklou konzistencí. Nezvyklá konzistence je bohužel asi to nejzajímavější, co vám Snídaňový bagel s vajíčkem a sýrem může nabídnout. Zbytek je celkem nuda. Kuře dobrý, o tom žádná. Ale na to má KFC lepší produkty. Rád jsem to ochutnal, ale znova si dávat určitě nebudu. Cena 79,- samostatně. Něco jako menu nevedou. Můžete si za zvýhodněnou cenu koupit pití, rösti nebo tak. Káva a čaj byly za pár korun, ale džus byl za 49,-. To mi přijde naprosto ujetý. Na náměstí nežebrám, ale abych ve fast foodu dal pade za džus k snídani, to opravdu ne. Smažené bramboře jsem ale odolat nedokázal.
Za 20,- dostanete pár (podle obrázku pět, já měl šest) těchhle válcovitých bramborových produktů. A musím se přiznat, že ty mě chutnaly hodně. Možná to bude tím, že je nechali ve friťáku o něco málo dýl nebo je smažili tam, kde normálně smaží kuře, ale měly zajímavou chuť. Nejen brambora, ale i něco extra. Taky byly dobře okořeněný. Ty si ke svoji snídani v KFC rozhodně přihoďte. Teda pokud půjdete do KFC a ne do McDonald's. Co mě se týče, tak bych volil McDonald's. KFC má co dohánět a docela mě zaráží, že na to za těch pět let testování nepřišli. Na druhou stranu tohle byl jen bagel. Je třeba zkusit i zbytek.
PS: Dostal jste někdo volský oko udělaný s tekutým žloutkem? Pokud jo, dejte vědět. Určitě to urychlí moji další návštěvu. Jinak nemám moc důvod spěchat. To volský oko mají všude, jak se tak dívám.
sobota 21. dubna 2018
středa 18. dubna 2018
Long Chicken BBQ Bacon, Burger King
Máme rádi zvířata, protože jsou chlupatá a mají hebkou maso! Kuře, prase a kravská laktace v jednom sendviči? Proč ne. Vegani se na chvilku otočí a zbytek si přečtěte recenzi na novinku od Burger Kinga, která je originální jako hity od Helenky...
Někdy člověk dostane chuť na něco bláznivýho. A někdy má neuvěřitelně uvěřitelnou chuť na pořádnou nudu. A pokud vás zrovna honí nudná, Long Chicken BBQ Bacon je to pravý pro vás. Dlouhá houska, smažený kuře, sýr, slanina, smažená cibulka, BBQ omáčka a majonéza. Nic víc, nic míň.
A takhle vypadá v reálu. Celkem dobře. Do chvíle, než jsem zvedl dekl.
Opravdu? Toto je sendvič ze slaninových týdnů? Aby je neubylo...
No nic. Jdeme na chutě. Kuřecí placka nic moc. Těstíčko ušlo, ale samotný kuře bylo hodně křehčený a mělo podezřelou chuť. Bylo celkem dobrý, ale spíš vařil inženýr z chemie než učeň v kuchyni. Sýr byl dobrej. Hrozně mi připomíná takovej ten strašně lacinej toustovej sýr, kterej se balí po jednotlivých plátcích a obsah stojí míň než ten obal. Kdysi jsme ho baštili v Itálii pod stanem, abysme měli na cestu zpátky. A dneska vám ho Burger King naservíruje na prémiovým produktu. No zrovna mě to nevadí, tu chuť mám rád. Smažená cibulka je smažená cibulka. Slanina je kapitola sama o sobě. BK má novou slaninu a už nějakou dobu se ji snaží hojně propagovat (viz Bacon King na podzim). Mě moc nejede. Je taková silně přeuzená a tuhá. V obchodě bych si ji nekoupil. Slanina samozřejmě nemůže být nikdy špatná, ale tahle je rozhodně jedna z těch slabších. A jeden delší proužek a jeden pidi proužek v sendviči, kterej se po slanině jmenuje? To mě přímo urazilo.
Zbytek? Jo omáčky! Být tam o trochu víc omáčky, tak bych snad požadoval, aby BBQ omáčka byla taky i v názvu send... moment! No asi tak. Long Chicken BBQ Bacon. Long tak napůl, Chicken těžko posoudit, BBQ skoro vůbec a slaninou mě poprvé někdo dokázal urazit. Majonézy tam nebylo o nic víc...
Nedostatek omáček si dokážu vysvětlit jen tím, že nechtěli přebít zbytek surovin. To bych i bral. Ale takhle je Long Chicken BBQ Bacon jen nudná šedivá nuda. Jediný pořádný plus bych viděl v tom, že konečně vydržela houska vcelku až do konce. A to jsem ještě nevybalil tu největší pecku. Tenhle krasavec přijde na lidových 119 korun. Samostatně! V menu už 169 korun! Dát tam víc omáček a slaniny, tak Long Chicken BBQ Bacon bude celkem fajn sendvič, kde dostanete to, co čekáte. Ale za tuhle cenu? Za tu cenu by nestál ani kdyby omáčky stříkaly všude okolo a slaninou by po vás házeli ještě deset minut po odchodu. Takhle ne Burger Kingu.
PS: Taky v BK začali zase dávat k menu tlustý hranolky. Škoda. Já měl radši ty tenčí. V KFC to řeším kaší. U BK budu muset ještě něco vymyslet...
Někdy člověk dostane chuť na něco bláznivýho. A někdy má neuvěřitelně uvěřitelnou chuť na pořádnou nudu. A pokud vás zrovna honí nudná, Long Chicken BBQ Bacon je to pravý pro vás. Dlouhá houska, smažený kuře, sýr, slanina, smažená cibulka, BBQ omáčka a majonéza. Nic víc, nic míň.
A takhle vypadá v reálu. Celkem dobře. Do chvíle, než jsem zvedl dekl.
Opravdu? Toto je sendvič ze slaninových týdnů? Aby je neubylo...
No nic. Jdeme na chutě. Kuřecí placka nic moc. Těstíčko ušlo, ale samotný kuře bylo hodně křehčený a mělo podezřelou chuť. Bylo celkem dobrý, ale spíš vařil inženýr z chemie než učeň v kuchyni. Sýr byl dobrej. Hrozně mi připomíná takovej ten strašně lacinej toustovej sýr, kterej se balí po jednotlivých plátcích a obsah stojí míň než ten obal. Kdysi jsme ho baštili v Itálii pod stanem, abysme měli na cestu zpátky. A dneska vám ho Burger King naservíruje na prémiovým produktu. No zrovna mě to nevadí, tu chuť mám rád. Smažená cibulka je smažená cibulka. Slanina je kapitola sama o sobě. BK má novou slaninu a už nějakou dobu se ji snaží hojně propagovat (viz Bacon King na podzim). Mě moc nejede. Je taková silně přeuzená a tuhá. V obchodě bych si ji nekoupil. Slanina samozřejmě nemůže být nikdy špatná, ale tahle je rozhodně jedna z těch slabších. A jeden delší proužek a jeden pidi proužek v sendviči, kterej se po slanině jmenuje? To mě přímo urazilo.
Zbytek? Jo omáčky! Být tam o trochu víc omáčky, tak bych snad požadoval, aby BBQ omáčka byla taky i v názvu send... moment! No asi tak. Long Chicken BBQ Bacon. Long tak napůl, Chicken těžko posoudit, BBQ skoro vůbec a slaninou mě poprvé někdo dokázal urazit. Majonézy tam nebylo o nic víc...
Nedostatek omáček si dokážu vysvětlit jen tím, že nechtěli přebít zbytek surovin. To bych i bral. Ale takhle je Long Chicken BBQ Bacon jen nudná šedivá nuda. Jediný pořádný plus bych viděl v tom, že konečně vydržela houska vcelku až do konce. A to jsem ještě nevybalil tu největší pecku. Tenhle krasavec přijde na lidových 119 korun. Samostatně! V menu už 169 korun! Dát tam víc omáček a slaniny, tak Long Chicken BBQ Bacon bude celkem fajn sendvič, kde dostanete to, co čekáte. Ale za tuhle cenu? Za tu cenu by nestál ani kdyby omáčky stříkaly všude okolo a slaninou by po vás házeli ještě deset minut po odchodu. Takhle ne Burger Kingu.
PS: Taky v BK začali zase dávat k menu tlustý hranolky. Škoda. Já měl radši ty tenčí. V KFC to řeším kaší. U BK budu muset ještě něco vymyslet...
sobota 14. dubna 2018
Maestro Guacamole Chicken, McDonald's
Český národní jídlo? Vepřo knedlo zelo? Guláš? Svíčková? Ale kdeže. Řízky jsou to! Nebo jste viděli v autobuse někoho tlačit guláš? Ne? Tak vidíte. Když je v kantýně řízek, máte tak 15 minut od otevíračky, než dojdou. A v každé restauraci s českou kuchyní musí mít řízky. A když dělají denní menu, řízek nesmí chybět alespoň jednou týdně. Pokud v nějakým igelitovým sáčku zahlídnete i alobal, můžete si být jisti, že je tam někde taky řízek. Řízek řízky řízečky. Jsou všude, vždycky byly a vždycky budou. A jak je to krásně libozvučný slovo. Řízek... A teďkom McDonald's přišel se svoji vytuněnou verzí. To se prostě musí zkusit.
Maestro Guacamole Chicken obsahuje kuřecí maso "Buttermilk", citronovou majonézu, guacamole, salát Lollo Biondo, plátek sýra Mature Cheddar, salátek Pico de Gallo a to všechno je ve speciální housce. Složení je to krásně jednoduchý a přesto plný zajímavých surovin. Hned, jak jsem se o téhle Guacamole akci dozvěděl, těšil jsem se na kuřecí variantu snad o něco víc než hovězí. Přecejen hovězí maso do Maestra od McDonald's všichni známe. Je dobrý, ale hitparádu v degustační soutěži top burgerová placka by nevyhrálo. Zato kuřecí maso naložený v podmáslí (buttermilk) v podání McDonald's tu ještě nebylo.
A takhle ho dostanete. Do papírové misky místo do krabičky. Můj názor na tuhle misku se od minule trochu změnil. A to z "nemám ji rád" na "vadí mi". Mám pro to víc důvodů. První je její velikost. Dává se do ni i Big Tasty Bacon a když jsem si ho tam dával naposled, zabral víc jak půlku téhle misky a krabička od velkých hranolek ležela na sendviči a mačkala ho. Vysypat hranolky do ní nemůžete, protože Big Tasty Bacon není zrovna burger, kterej se dá jíst jednou rukou a druhou dlabat hranolky. A pokud použijete misku na hranolky, burger pak nemáte kam položit, když si zrovna chcete vychutnávat hranolky. Druhej důvod je ten, že se pořádně nerozteče sýr. A další důvod je teplota. Když jsem si dával Maestro Guacamole Chicken, nechali ho ležet několik minut na pultě, kde se kompletují objednávky. Něco přes pět minut podle času z grill slipu (takovej papírek, co vám k tomu nalepí). Smutně tam ležel a čekal na zbytek objednávky. Chládnul. Nic, co by zadrželo teplo a třeba i pomohlo roztýct sýru. Když jsem ho dostal, nebyl vyloženě studenej, ale krabička by rozhodně neuškodila. Krok zpátky povídám...
Ale zpátky k tomu důležitějšímu, k chuti. Úplně na začátku jsem vzal limetku a doslova ji vyždímal na obsah horní housky. Abych zarazil hořkou pachuť koriandru z Pico de Gallo a pak kvůli kuřeti. Takovej řízeček si s citrónem docela rozumí. A dobře jsem udělal. Pico de Gallo v podání McDonald's je mix rajčat, cibule a koriandru. Koriandr přerazil všem chutím ze salátku vaz a pokud třeba ochutnáte rajče, ucítíte jediný. Hořkou chuť koriandru. Pico de Gallo není něco, čemu svědčí polotovarizace. Naštěstí limetka dokáže tenhle salát z menší hořké katastrofy vytáhnout do poživatelně podoby. Ale i tak. Guacamole je naopak výborný. Chutná po avokádu a nemá žádnou vedlejší pachuť. Bohužel avokádo není žádnej chuťověj supersport a olimetkovaný Pico de Gallo je mnohem silnější.
A teď něco ke kuřeti. Buttermilk úprava je v US celkem běžná. I u nás už jsem se s tím potkal. Kuřecí naložíte do podmáslí a pak by mělo krásně zkřehnout. Těžko soudit křehost u polotovaru, ale tenhle kuřecí plátek od McDonald's byl jeden z těch lepších, co jsem tam měl. Kuřecí bylo krásně šťavnatý a bylo v pořádně tlustým těstíčku. Kuře samotný chutnalo jen po kuřeti, žádný vedlejší pachutě, koření, prostě nic. Jen kuře. Konzistence odpovídala normálnímu kuřecímu prsíčku. Velikost taky tak. Mezi kuřetem a samotnou krustou z těstíčka byla jakási mazlavá mezivrstva. Nejspíš pozůstatek podmáslí. Pak následovala krusta těstíčka. Ta chutnala jen jako olej. Naštěstí čerstvej olej. Žádná přepálenina. To je ale za mě trochu problém té placky. Kuře chutná jako kuře, proti tomu nic. Ale celkově ten "řízek" chutná o něco víc po oleji z krusty a až o něco míň po kuřeti. To se u smaženýho kuřete dá samozřejmě čekat. Ale nějaký to koření, alespoň pepř nebo trochu víc soli by těstíčku neuškodilo.
Co tam máme dál? Salát. Asi netřeba představovat. Lollo Biondo je takovej ten víc nařasenej, tmavší a hořčejší salát než ta ledová klasika. Za mě fajn výběr. Na větší kusy tak, jak by to mělo být. Citronová majonéza je kyselejší majonéza s perfektní konzistencí. Ke smaženýmu kuřeti se hodí dokonale. K řízku se tatarka hodí vždycky. To na Moravě vědí všeci. A houska? Ta je super. Trochu sladší, akorát tak hutná a drží tvar celou dobu jedení. Co víc chtít. Plátek sýra je Mature Cheddar. Čiže o něco málo výraznější sýr než v hovězí variantě. Občas šel ucítít. A že by se do sendviče nějak vyloženě hodil, to bych neřekl.
Celková chuť je vyladěná. Prim hraje smažený kuře, hořko-limetkový Pico de Gallo (pokud použijete limetku) a pak je tam taková divná konzistence díky guacamole a sýru. Obojí dodá sendviči jakousi zvláštní, nečekanou a exotickou chuťovou a mazlavou složku. Citronová majonéza to všechno dokresluje. Maestro Guacamole Chicken není špatnej sendvič. Bohužel ho sráží hořký Pico de Gallo. Kdyby bylo jinak udělaný nebo tam bylo místo toho něco jinýho, byla by to celkem pecka. Takhle se jedná o sendvič, kterej díky hořkosti nemusí sednout každýmu a pokud někdo nepoužije limetku, nepochutná si skoro určitě. Já si ho užil, ale znova si ho dávat nebudu. Stejně jako hovězí. Za ochutnání stojí, ale to je asi tak všechno. Cena 119,- samostatně a 159,- odpovídá exotickým surovinám. Bohužel za způsob jejich zpracování by mohl stát o něco málo míň.
Maestro Guacamole Chicken obsahuje kuřecí maso "Buttermilk", citronovou majonézu, guacamole, salát Lollo Biondo, plátek sýra Mature Cheddar, salátek Pico de Gallo a to všechno je ve speciální housce. Složení je to krásně jednoduchý a přesto plný zajímavých surovin. Hned, jak jsem se o téhle Guacamole akci dozvěděl, těšil jsem se na kuřecí variantu snad o něco víc než hovězí. Přecejen hovězí maso do Maestra od McDonald's všichni známe. Je dobrý, ale hitparádu v degustační soutěži top burgerová placka by nevyhrálo. Zato kuřecí maso naložený v podmáslí (buttermilk) v podání McDonald's tu ještě nebylo.
A takhle ho dostanete. Do papírové misky místo do krabičky. Můj názor na tuhle misku se od minule trochu změnil. A to z "nemám ji rád" na "vadí mi". Mám pro to víc důvodů. První je její velikost. Dává se do ni i Big Tasty Bacon a když jsem si ho tam dával naposled, zabral víc jak půlku téhle misky a krabička od velkých hranolek ležela na sendviči a mačkala ho. Vysypat hranolky do ní nemůžete, protože Big Tasty Bacon není zrovna burger, kterej se dá jíst jednou rukou a druhou dlabat hranolky. A pokud použijete misku na hranolky, burger pak nemáte kam položit, když si zrovna chcete vychutnávat hranolky. Druhej důvod je ten, že se pořádně nerozteče sýr. A další důvod je teplota. Když jsem si dával Maestro Guacamole Chicken, nechali ho ležet několik minut na pultě, kde se kompletují objednávky. Něco přes pět minut podle času z grill slipu (takovej papírek, co vám k tomu nalepí). Smutně tam ležel a čekal na zbytek objednávky. Chládnul. Nic, co by zadrželo teplo a třeba i pomohlo roztýct sýru. Když jsem ho dostal, nebyl vyloženě studenej, ale krabička by rozhodně neuškodila. Krok zpátky povídám...
Ale zpátky k tomu důležitějšímu, k chuti. Úplně na začátku jsem vzal limetku a doslova ji vyždímal na obsah horní housky. Abych zarazil hořkou pachuť koriandru z Pico de Gallo a pak kvůli kuřeti. Takovej řízeček si s citrónem docela rozumí. A dobře jsem udělal. Pico de Gallo v podání McDonald's je mix rajčat, cibule a koriandru. Koriandr přerazil všem chutím ze salátku vaz a pokud třeba ochutnáte rajče, ucítíte jediný. Hořkou chuť koriandru. Pico de Gallo není něco, čemu svědčí polotovarizace. Naštěstí limetka dokáže tenhle salát z menší hořké katastrofy vytáhnout do poživatelně podoby. Ale i tak. Guacamole je naopak výborný. Chutná po avokádu a nemá žádnou vedlejší pachuť. Bohužel avokádo není žádnej chuťověj supersport a olimetkovaný Pico de Gallo je mnohem silnější.
A teď něco ke kuřeti. Buttermilk úprava je v US celkem běžná. I u nás už jsem se s tím potkal. Kuřecí naložíte do podmáslí a pak by mělo krásně zkřehnout. Těžko soudit křehost u polotovaru, ale tenhle kuřecí plátek od McDonald's byl jeden z těch lepších, co jsem tam měl. Kuřecí bylo krásně šťavnatý a bylo v pořádně tlustým těstíčku. Kuře samotný chutnalo jen po kuřeti, žádný vedlejší pachutě, koření, prostě nic. Jen kuře. Konzistence odpovídala normálnímu kuřecímu prsíčku. Velikost taky tak. Mezi kuřetem a samotnou krustou z těstíčka byla jakási mazlavá mezivrstva. Nejspíš pozůstatek podmáslí. Pak následovala krusta těstíčka. Ta chutnala jen jako olej. Naštěstí čerstvej olej. Žádná přepálenina. To je ale za mě trochu problém té placky. Kuře chutná jako kuře, proti tomu nic. Ale celkově ten "řízek" chutná o něco víc po oleji z krusty a až o něco míň po kuřeti. To se u smaženýho kuřete dá samozřejmě čekat. Ale nějaký to koření, alespoň pepř nebo trochu víc soli by těstíčku neuškodilo.
Co tam máme dál? Salát. Asi netřeba představovat. Lollo Biondo je takovej ten víc nařasenej, tmavší a hořčejší salát než ta ledová klasika. Za mě fajn výběr. Na větší kusy tak, jak by to mělo být. Citronová majonéza je kyselejší majonéza s perfektní konzistencí. Ke smaženýmu kuřeti se hodí dokonale. K řízku se tatarka hodí vždycky. To na Moravě vědí všeci. A houska? Ta je super. Trochu sladší, akorát tak hutná a drží tvar celou dobu jedení. Co víc chtít. Plátek sýra je Mature Cheddar. Čiže o něco málo výraznější sýr než v hovězí variantě. Občas šel ucítít. A že by se do sendviče nějak vyloženě hodil, to bych neřekl.
Celková chuť je vyladěná. Prim hraje smažený kuře, hořko-limetkový Pico de Gallo (pokud použijete limetku) a pak je tam taková divná konzistence díky guacamole a sýru. Obojí dodá sendviči jakousi zvláštní, nečekanou a exotickou chuťovou a mazlavou složku. Citronová majonéza to všechno dokresluje. Maestro Guacamole Chicken není špatnej sendvič. Bohužel ho sráží hořký Pico de Gallo. Kdyby bylo jinak udělaný nebo tam bylo místo toho něco jinýho, byla by to celkem pecka. Takhle se jedná o sendvič, kterej díky hořkosti nemusí sednout každýmu a pokud někdo nepoužije limetku, nepochutná si skoro určitě. Já si ho užil, ale znova si ho dávat nebudu. Stejně jako hovězí. Za ochutnání stojí, ale to je asi tak všechno. Cena 119,- samostatně a 159,- odpovídá exotickým surovinám. Bohužel za způsob jejich zpracování by mohl stát o něco málo míň.
středa 11. dubna 2018
Hovězí burger, HogoFogo, Ostrava
Dlouho jsem to odkládal. Dlouho jsem si dával na čas. Dlouho jsem čekal. Ale už dál nemůžu. Ne. Opravdu ne. Muselo to přijít. Už to přichází! A je to tu! Recenze na současnou ostravskou burger jedničku!
HogoFogo v Ostravě funguje už pár let a byl to jeden z těch podniků, který pomalu ale jistě nastartovaly gastrorestart ostravskýho centra. Mezitím se podniky zavíraly (hlavně vege a bezlepkový) a otevíraly (maso maso maso) a HogoFogo a jejich top burger tady zůstal. Dokonce se momentálně stěhujou do většího, takže si snad budete moct vychutnat tohodle jejich krasavce i bez rezervace. A že je o co stát.
Hovězí burger v podání HogoFogo obsahuje hovězí maso, slaninu, sýr, rukolu, smaženou cibulku, ajvar, jejich majonézu a to všechno je v domácí housce. Dalo by se říct, že složením je to takovej lepší standard, kterej nijak extrémně nevybočuje z průměru. A je to pravda. Tenhle burger není geniální, protože obsahuje něco extra. Tenhle burger je geniální, protože těch pár pečlivě vybraných surovin je připravených k dokonalosti a k sobě vyladěných tak dokonale, že francouzští šéfkuchaři blednou závistí. Něco žvatlají francouzsky, rozhazujou rukama, třískaj poklicema a pálí Michelinovi průvodce. Fakt.
Ale pěkně popořadě. Masíčko je namletý na jemno a vždycky je šťavnatý. Naprosto perfektní výběr jak druhu skota, tak jeho částí a jejich poměr je tady samozřejmost. Šťáva z masa nevyteče hned po zakousnutí, ale drží se v mase celou dobu. Okořeněný jen solí a pepřem. Musím dodávat víc? Slanina. Opečená k dokonalosti. Kvalitní. Uzená. Množstvím dostačující i milovníkům slaniny, takzvaným slaninářům (ochráncům tučného a slaného dobrého jídla, tímto se prohlašuju za jejich předsedu).
Dál sýr. Tam mám malej otazník. Je to sýr nebo nějaká čedarová omáčka? Těžko říct. Buď vezmou hodně tučnej nastrouhanej čedar a nechají ho ještě v kuchyni roztéct na mase nebo tam dávají jakousi čedarovou omáčku. Tak jako tak tam padne jak Halinino pozadí na Macochu. Chuťově taky nemám co vytknout. Smaženou cibulku, jak už to bývá, registruju spíš díky fotkám než díky jazyku. Zeleninová zelená složka v podání rukoly je parádní volba. Dobře se zmáčkne, nejezdí všude v burgeru a v neposlední řadě dodá burgeru parádní chuťovou složku.
Na omáčky taky budu pět samou chválu. Vrchní ajvar. Ajvar snad českýmu národu netřeba představovat. Vždyť půlka republiky se v létě zvedne a rozjede na Balkán. A tam se ajvar válí všude. Ale tak radši pro ty, co si pořád vozí řízky a májky a k místnímu jídlu se nedostanou. Ajvar je taková zeleninová omáčka. Jde cítit hlavně po paprice a lilku. Občas je tam trocha česneku a pikantní říz. V HogoFogo ajvar asi není domácí, ale jeho lehce pikantní říz dodává burgeru další vrstvu chuťovýho modelu a perfektně se hodí k rukole. A spodní omáčka? Domácí majonéza. Boží dílo. Hodně do sladka a jemně jde cítit říz hořčice, nejspíš dijonské. Dá se objednat i k hranolkům nebo domácím cibulovým kroužkům. Můžu jedině doporučit.
Houska si zaslouží samostatnej odstavec. HogoFogo byla jedna z prvních restaurací v Ostravě, kde začali dělat domácí housky. Rozhodně byla jedna z prvních, kde se jim housky vždycky povedly a umí je dodnes. Houska není vyloženě sladká a jde cítit víc samotná mouka než cukr. A hlavně je v ní spousta másla nebo tak. Houstička z HogaFoga je hutná, máslová, měkká, dobrá, pružná, drží až do konce a prostě je to kapitola sama o sobě. Momentálně rozhodně to nejlepší, v čem jsem měl tu čest baštit burger.
Tak si to shrneme. Všechny suroviny jsou super. Udělaný na super super. A spolu? Super super super. Ucítíte hlavně šťavnatý maso, slaninu, ajvar s rukolou, housku, sladší majonézu s hořčičným řízem... no prostě to, co zrovna budete mít v puse a na co se zaměříte. Žádná extravagance, ale jedinečná dokonalost.
Jde něco vytknout? Samozřejmě. Vždycky se něco najde. Housku bych o něco víc opekl na řezu. Míň by pak nasála omáčky. No takhle se trocha omáčky smíchala s máslem z housky a na škodu to vůbec nebylo. Maso mohlo být víc růžový. Na fotce vypadá spíš propečeně. Ve skutečnosti bylo těsně za medium. Ale díky jemnýmu namletí a parádnímu výběru částí zvířete bylo šťavnatější a chutnější než spousta medium rare kousků, co jsem měl. Takže zase žádná škoda. No a už mě nic nenapadá.
HogoFogo dělá zatím to nejlepší, co v Ostravě seženete. To nejlepší, co jsem tu zatím ochutnal. V ČR to top není. Lepší kousek jsem měl například v Delish v Plzni. Ale je to rozhodně srovnatelnej kousek s tím nejlepším v ČR a liší se jen v detailech, který u každýho jedince mají jinou váhu. Někdo by třeba rád hrubší mletí masa. To už je čistě o preferencích jednotlivce. Cena je 206 korun i s tenkýma kupovanýma hranolkama. Jednu chvíli vozili hranolky z Faency Fries, ale co mě se týče, tak mám radši ty tenký. Cena je naprosto adekvátní tomu, co dostanete. Ochutnat? Umíte číst?! Tak na co čekáte...
PS: Nesouhlasíte se mnou? Máte jinej názor nebo jinýho favorita? Spoustu peněz a nevíte co s něma? Napište do komentářů. Budu rád za každej názor a hlavně za každej tip, kam si zajít. HogoFogo je moje osobní momentální top, ale ta největší zábava není chodit na top burger, ale hledat novej top! Vzhůru na zikkurat! Výš jen výš! Tam já mířím!
HogoFogo v Ostravě funguje už pár let a byl to jeden z těch podniků, který pomalu ale jistě nastartovaly gastrorestart ostravskýho centra. Mezitím se podniky zavíraly (hlavně vege a bezlepkový) a otevíraly (maso maso maso) a HogoFogo a jejich top burger tady zůstal. Dokonce se momentálně stěhujou do většího, takže si snad budete moct vychutnat tohodle jejich krasavce i bez rezervace. A že je o co stát.
Hovězí burger v podání HogoFogo obsahuje hovězí maso, slaninu, sýr, rukolu, smaženou cibulku, ajvar, jejich majonézu a to všechno je v domácí housce. Dalo by se říct, že složením je to takovej lepší standard, kterej nijak extrémně nevybočuje z průměru. A je to pravda. Tenhle burger není geniální, protože obsahuje něco extra. Tenhle burger je geniální, protože těch pár pečlivě vybraných surovin je připravených k dokonalosti a k sobě vyladěných tak dokonale, že francouzští šéfkuchaři blednou závistí. Něco žvatlají francouzsky, rozhazujou rukama, třískaj poklicema a pálí Michelinovi průvodce. Fakt.
Ale pěkně popořadě. Masíčko je namletý na jemno a vždycky je šťavnatý. Naprosto perfektní výběr jak druhu skota, tak jeho částí a jejich poměr je tady samozřejmost. Šťáva z masa nevyteče hned po zakousnutí, ale drží se v mase celou dobu. Okořeněný jen solí a pepřem. Musím dodávat víc? Slanina. Opečená k dokonalosti. Kvalitní. Uzená. Množstvím dostačující i milovníkům slaniny, takzvaným slaninářům (ochráncům tučného a slaného dobrého jídla, tímto se prohlašuju za jejich předsedu).
Dál sýr. Tam mám malej otazník. Je to sýr nebo nějaká čedarová omáčka? Těžko říct. Buď vezmou hodně tučnej nastrouhanej čedar a nechají ho ještě v kuchyni roztéct na mase nebo tam dávají jakousi čedarovou omáčku. Tak jako tak tam padne jak Halinino pozadí na Macochu. Chuťově taky nemám co vytknout. Smaženou cibulku, jak už to bývá, registruju spíš díky fotkám než díky jazyku. Zeleninová zelená složka v podání rukoly je parádní volba. Dobře se zmáčkne, nejezdí všude v burgeru a v neposlední řadě dodá burgeru parádní chuťovou složku.
Na omáčky taky budu pět samou chválu. Vrchní ajvar. Ajvar snad českýmu národu netřeba představovat. Vždyť půlka republiky se v létě zvedne a rozjede na Balkán. A tam se ajvar válí všude. Ale tak radši pro ty, co si pořád vozí řízky a májky a k místnímu jídlu se nedostanou. Ajvar je taková zeleninová omáčka. Jde cítit hlavně po paprice a lilku. Občas je tam trocha česneku a pikantní říz. V HogoFogo ajvar asi není domácí, ale jeho lehce pikantní říz dodává burgeru další vrstvu chuťovýho modelu a perfektně se hodí k rukole. A spodní omáčka? Domácí majonéza. Boží dílo. Hodně do sladka a jemně jde cítit říz hořčice, nejspíš dijonské. Dá se objednat i k hranolkům nebo domácím cibulovým kroužkům. Můžu jedině doporučit.
Houska si zaslouží samostatnej odstavec. HogoFogo byla jedna z prvních restaurací v Ostravě, kde začali dělat domácí housky. Rozhodně byla jedna z prvních, kde se jim housky vždycky povedly a umí je dodnes. Houska není vyloženě sladká a jde cítit víc samotná mouka než cukr. A hlavně je v ní spousta másla nebo tak. Houstička z HogaFoga je hutná, máslová, měkká, dobrá, pružná, drží až do konce a prostě je to kapitola sama o sobě. Momentálně rozhodně to nejlepší, v čem jsem měl tu čest baštit burger.
Tak si to shrneme. Všechny suroviny jsou super. Udělaný na super super. A spolu? Super super super. Ucítíte hlavně šťavnatý maso, slaninu, ajvar s rukolou, housku, sladší majonézu s hořčičným řízem... no prostě to, co zrovna budete mít v puse a na co se zaměříte. Žádná extravagance, ale jedinečná dokonalost.
Jde něco vytknout? Samozřejmě. Vždycky se něco najde. Housku bych o něco víc opekl na řezu. Míň by pak nasála omáčky. No takhle se trocha omáčky smíchala s máslem z housky a na škodu to vůbec nebylo. Maso mohlo být víc růžový. Na fotce vypadá spíš propečeně. Ve skutečnosti bylo těsně za medium. Ale díky jemnýmu namletí a parádnímu výběru částí zvířete bylo šťavnatější a chutnější než spousta medium rare kousků, co jsem měl. Takže zase žádná škoda. No a už mě nic nenapadá.
HogoFogo dělá zatím to nejlepší, co v Ostravě seženete. To nejlepší, co jsem tu zatím ochutnal. V ČR to top není. Lepší kousek jsem měl například v Delish v Plzni. Ale je to rozhodně srovnatelnej kousek s tím nejlepším v ČR a liší se jen v detailech, který u každýho jedince mají jinou váhu. Někdo by třeba rád hrubší mletí masa. To už je čistě o preferencích jednotlivce. Cena je 206 korun i s tenkýma kupovanýma hranolkama. Jednu chvíli vozili hranolky z Faency Fries, ale co mě se týče, tak mám radši ty tenký. Cena je naprosto adekvátní tomu, co dostanete. Ochutnat? Umíte číst?! Tak na co čekáte...
PS: Nesouhlasíte se mnou? Máte jinej názor nebo jinýho favorita? Spoustu peněz a nevíte co s něma? Napište do komentářů. Budu rád za každej názor a hlavně za každej tip, kam si zajít. HogoFogo je moje osobní momentální top, ale ta největší zábava není chodit na top burger, ale hledat novej top! Vzhůru na zikkurat! Výš jen výš! Tam já mířím!
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)