Můj Burger
Po dlouhé době nějaká ta recenze. Tataráků už sem pomalu přežranej a moje tasemnice si žádá i jiné potravy. Tak sem zašel na jedinou fast foodovou novinku v poslední době. A sice na novinku, na kterou sem se těšil asi nejvíc ze všech třech finalistů soutěže Můj burger. Zlatej Andyburger celkem ušel, bronzovej Mexičan mě nenadchnul a teď tu máme stříbrnej Velkej hryz. Sedí rozdělení medailí?
Podle webu McDonald's Velký hryz obsahuje dva plátky kořeněnýho vepřovýho, slaninu, sýr, salát Iceberg, červenou cibuli, uzenou tomatovou omáčku a sweet chilli omáčku v sezamový housce. Houska je o velikosti housky na McCountry nebo Big Mac. Čiže střední. Srovnání s McCountrym tu dneska bude víc. Třeba maso. Maso, jeho velikost, chuť i počet je taky stejnej jako u McCountry. Jenže McCountry dala dohromady parta odborníků a vyladila ho tak, že se v trvalé nabídce drží spoustu let. Tenhleten sendvič vznikl kdesi na Slovensku tak během pěti minut. Bohužel je to trochu znát.
Zrychleně proberu jednotlivý suroviny. Sýr je klasika, salát je klasika, cibule je klasika, slanina je klasika. A omáčky? Ty na první pohled a počuch na sendviči zaujmou asi nejvíc. Bohužel ať sem se snažil jak sem se snažil, nedokázal sem je obě na jazyku pořádně rozlišit. Kombinace těchhle dvou omáček je tak trochu divoká. Popsal bych to asi takhle. Jde si takhle bohatá, dobře oblečená uzená tomatová omáčka do školy. Jde kolem školního vchodu, když kde se vzala, tu se vzala, otrhaná sladká chilli omáčka. Naši uzenou tomatovou omáčku přirazí k rohu, trochu propleskne a obere o drobný. Uzená tomatová se pak zmůže tak leda na bonzování u ředitele. Je to tak. Prostě levná chemická chilli omáčka přebíjí úžasnou chuť uzené tomatové omáčky a je to hodně škoda. Obě mají stejnej základ, ale jedna je chuťově o 100% výraznější. Do toho ještě trochu pikantnosti přihodí červená cibulka. O kořeněným masu ani nemluvím. Sýr neucítíte vůbec a slaninu jen pokud ji zrovna máte v puse větší množství.
Ve výsledku je tenhle hamburger dobrej. V puse ucítíte kořeněnou chuť masa a lehce pikantní chuť omáčky. Sem tam trochu slaniny. Na to, kolik toho v tom sendviči je, to je málo. K tomu se váže ještě jedno menší minus. Je tam toho hodně a sendvič je plošně malej. Takže vám toho spoustu vypadne. To by nevadilo. Ale když ona ta chilli omáčka tak hrozně lepí! Až si ji budete chtít ze sebe utřít ubrouskem, tak ještě budete muset dostávat přilepený cucky ubrousku z prstů. Ale něco na tom sendviči je. Něco, kvůli čemu si ho budete chtít dát znova. To bude prostě úžasná chuť vepřovýho od McDonald's. Ale příště až na něj dostanu chuť, dám si stejně velkýho, levnějšího a hlavně mnohem vyladěnějšího McCountryho...
A abych odpověděl na úvodní otázku. Rozdělení medailí celkem sedí. Ale Andyburger měl náskok tak jednu tisícinu vteřiny. Cena shodná. 95 korun samostatně a 135 korun v McMenu.
středa 29. května 2013
neděle 12. května 2013
Mexičan, McDonald's
Můj Burger
Olé! Bronzovej hamburger ze soutěže Můj Burger je tady. Pikantní výmysl od dalšího Slováka. Na rozdíl od těch dalších je tenhle prťavej a spíš by se hodil do fajnovek. Ale dost keců, ty patří na koledu.
Olé! Bronzovej hamburger ze soutěže Můj Burger je tady. Pikantní výmysl od dalšího Slováka. Na rozdíl od těch dalších je tenhle prťavej a spíš by se hodil do fajnovek. Ale dost keců, ty patří na koledu.
Mexičan obsahuje hovězí maso, dva plátky sýra, restovanou cibulku, dva plátky rajčat a mexickou omáčku. Olé! Jak sem psal, hamburger je prťavej. Je to taková variace na cheesburger. Maso je klasicky dobrý, houska je klasicky dobrá a rajčata trochu bez chuti rajčat, jak bohužel v ČR bývá zvykem už delší dobu. Ale taky není sezóna rajčat, tak co čekat. Smažená cibulka tam byla, ale cítit nebyla vůbec. Co tam však cítit bylo nejvíc byl sýr a mexická omáčka. Olé!
Jak chutná sýr od Mcdonald's asi všichni víme. Ale jak je na tom omáčka? Čekáte něco pikantního? Tak čekejte dál. Tahle omáčká nepálí skoro vůbec. Na stupnici od 4,32 do 87,56 by tahle omáčka byla na čísle 5,01. Což opravdu není velký číslo. Nějakej ten pokus o pikantnost ucítíte, ale spíš ucítíte protlak. To samozřejmě až tak nevadí. Já osobně pálivý moc nemusím a pálivý jídlo sem od tohodle sendviče opravdu nečekal. Olé! Po kousnutí do sendviče tak ucítíte jenom dvě chutě. Sýr a rajčatovou omáčku. Jinak řečeno. Rajčatovou omáčku a sýr.
Podle mě celkem slabota. Zvlášť když vezmete v potaz celkem vyšší cenu. Stojí 45 korun a to je za malej sendvič s hodně fádní chuťovou kombinací celkem dost. Jednoho se nenajíte a za dva dáte 90 korun. A stejně se nenajíte. Možná kdyby se odebral jeden plátek sýru a místo křupavé cibule tam dali tu ze sendviče 1955, chutě mohly být někde jinde a Mexičan by stál za pozornost. Takhle mě moc nenadchnul. Olé!
PS: To Olé! všude mám jako test. Nezbláznil sem se. Nějakej amík nařknul německej McDonald's z rasismu, protože v reklamě na mexický týdny vyřvávali Olé! Tak chci jen zjistit, kolik zabedněných a vymaštěných amíků umí používat google translator...
sobota 11. května 2013
Chicken McNuggets, McDonald's
Čekali jste recenzi na Mexičana co? Ha! Smůla. Ta bude o něco později. Ale k Mexičanovi sem si dal kuřecí nugety (abych se vůbec najedl) a pak sem si uvědomil, že tu na ně ještě není recenze. Přiznám se, že nugety od McDonald's sem měl naposledy tak pět let zpátky. V té době sem si je dával často. A popravdě vůbec netuším proč...
Prvně bych tu rád vyvrátil mýtus, že nugety jsou ze separátů a podobných prasáren. Nejsou. Tady naleznete jejich složení v USA a vězte, že v Evropě je ještě o chlup lepší kvůli přísnějším regulacím na jídlo. A proč teda není to maso v celku a je mletý? Podle prohlášení McDonald's kuřecí prsíčka nemají požadovaný tvar, tak je radši nasekaj, přidají pár stabilizátorů a podobně a vytvarujou do všem tak dobře známých tvarů. A možná jedna novinka pro vás. Na celým světě existujou jen čtyři základní tvary nuget. Tomu se říká standardizace. Kam se hrabe ISO. Co se týče těstíčka, to je pak pořádnej koktejl chemikálií. O to víc mě pak zaráží, proč nugety nemají žádnou pořádnou chuť.
Chuť masa není skoro žádná. Jak je u McDonald's u kuřecího zvykem. Chutná to jako takový to extra křehčený, třikrát přemrznutý, houbovitý kuřecí prso za šedesát za kilo z vietnamské večerky. Člověk by řekl, že proto tam je to těstíčko. Aby dodalo masu nějakou chuť. No proto tam není. Těstíčko samo o sobě taky nemá žádnou chuť. A to se skládá z dvaceti jedna látek. Mezi nima například železo. Proč mezi těma dvaceti něco látkama není nějaká s chutí? Nugety chutnají jako mycí houba ve vítkovických sprchách, na kterou se špatně podíval kuřecí párek z Alberta. Nebo chutnají přesně tak, jak chutná omáčka, kterou si k nim vyberete. Nechápu, jak sem je mohl za mlada baštit ve velkým. Asi mě Big Tasty Bacon a podobný supersendviče moc zmlsaly. Cenu tady psát nebudu, protože se může lišit podle pobočky a často se mění. Ale i kdyby stály deset korun, najdete za tu cenu lepší výrobky. Napadá mě třeba kečup.
Prvně bych tu rád vyvrátil mýtus, že nugety jsou ze separátů a podobných prasáren. Nejsou. Tady naleznete jejich složení v USA a vězte, že v Evropě je ještě o chlup lepší kvůli přísnějším regulacím na jídlo. A proč teda není to maso v celku a je mletý? Podle prohlášení McDonald's kuřecí prsíčka nemají požadovaný tvar, tak je radši nasekaj, přidají pár stabilizátorů a podobně a vytvarujou do všem tak dobře známých tvarů. A možná jedna novinka pro vás. Na celým světě existujou jen čtyři základní tvary nuget. Tomu se říká standardizace. Kam se hrabe ISO. Co se týče těstíčka, to je pak pořádnej koktejl chemikálií. O to víc mě pak zaráží, proč nugety nemají žádnou pořádnou chuť.
Chuť masa není skoro žádná. Jak je u McDonald's u kuřecího zvykem. Chutná to jako takový to extra křehčený, třikrát přemrznutý, houbovitý kuřecí prso za šedesát za kilo z vietnamské večerky. Člověk by řekl, že proto tam je to těstíčko. Aby dodalo masu nějakou chuť. No proto tam není. Těstíčko samo o sobě taky nemá žádnou chuť. A to se skládá z dvaceti jedna látek. Mezi nima například železo. Proč mezi těma dvaceti něco látkama není nějaká s chutí? Nugety chutnají jako mycí houba ve vítkovických sprchách, na kterou se špatně podíval kuřecí párek z Alberta. Nebo chutnají přesně tak, jak chutná omáčka, kterou si k nim vyberete. Nechápu, jak sem je mohl za mlada baštit ve velkým. Asi mě Big Tasty Bacon a podobný supersendviče moc zmlsaly. Cenu tady psát nebudu, protože se může lišit podle pobočky a často se mění. Ale i kdyby stály deset korun, najdete za tu cenu lepší výrobky. Napadá mě třeba kečup.
středa 8. května 2013
Andyburger, McDonald's
Můj Burger
A je to tu. Konečně sme zase jednou dohnali západní, jižní a severní Evropu a měli tu vlastní soutěž o recept na nejlepší burger. Vyhráli dvě Slovenky a jeden Slovák. Takže Česko - Slovensko 0:3. Snad se burgery budou dobře prodávat, abysme si mohli dát příští rok odvetu. Teď mi nezbývá nic jinýho, než zrecenzovat absolutního vítěze, Andyburgera. Ochutnat ho můžete do půlky měsíce, pak ho vystřídá Velký hryz. A k tomu si můžete kdykoliv dát Mexičana. Tím myslím samozřejmě hamburger a ne chlápka v sombreru s knírem. Celkem ujetej název. Asi málokdo by hamburger pojmenoval třeba Němec... No Andyburger zní naštěstí celkem normálně. A jak chutná?
Obsahuje střední hovězí maso, sýr, salát, rukolu, kyselý okurky a omáčku z medu a hořčice. To všechno je v tmavý housce. Tmavá houska je u nás novinka. Není až tak tmavá, jako třeba nedávno ve Francii (Dark Vador), ale jak by řekli naši maďarští sousedé: "je iba taká pripečená". A to hlavně na povrchu. Uvnitř je normálně světlá. Přesvědčit se můžete na fotkách. Každopádně to je stejně jedno, důležitá je pro mě chuť. To jen dokazuje, že nejsem rasista. Ať bílá nebo černá, po upečení chutnaj obě stejně! Jen ta tmavá je trochu míň sladká. Tím líp, protože neruší chuť zbytku. A ta je? Tramtaradá... skoro stejná jako u Big Macu.
Proč? Odpověď je jednoduchá. Spousta salátu, spousta masa, spousta pečiva, spousta okurek a k tomu sýr. V puse se vám rozplyne taková ta kyselkavá chuť, kterou každej tak moc miluje na Big Macu. Chuť masa se sýrem, salátem a okurkou. Můžete namítnout, že sem zapomněl na omáčku. Nezapomněl. Omáčky do Andyburgeru nedávají nějak extra moc, takže ji ucítíte jen v pár soustech. Nutno ale podotknout, že ty sousta sou opravdu úžasný a tu kyselkavou chuť Big Maca trochu osladí a hamburger se dostává na ještě vyšší úroveň. Než zase kousnete do okurky a omáčka je přebitá.
Chutě Andyburgeru jsou tak trochu jako horská dráha. A můžou za to okurky. Pokud ji máte v puse - Big Mac. Pokud ji v puse nemáte - svěží, čerstvá, trochu nasládlá chuť masa a sýra. Obě sou super. Jedna sladší, jedna kyselejší. Sendvič není v tomhle ohledu nějak extra vyladěnej. Všechny chutě na jedno kousnutí neucítíte, protože okurka přebíjí chuťově omáčku a že tam těch okurek je. Možná kdyby se tam dalo o 30% víc omáčky, byl by sendvič o kousek jinde. O rukole nemá ani cenu mluvit, ta tam cítit nebyla vůbec. Věřím, že experti od McDonald's by si s tímhle dokázali pořádně vyhrát a chutě vyladit na jedničku. Snad si z tohodle sendviče vezmou alespoň trochu příklad na letní sezónu, která v mých očích bývá příšerná snad každej rok.
Andyburger je svěží hamburger, po kterým vám nebude těžko a na kterým si pochutnáte. Samozřejmě pokud nemáte nic proti okurkám. Stojí samostatně 95,- a 135,- v McMenu. K němu jsou jako fingerfood v akci mřížky. Velikostí je dostačující. Nelekněte se malé krabičky, jak vidíte na fotkách, opravdu z ní pak vykoukne pořádnej obr. Já se slušně najedl i z malýho menu. I když mohl být ještě o chlup lepší, stojí za ochutnání.
PS:
Toto o Andyburgeru prohlásila jeho tvůrkyně:
"Andrea Čunderlíková: Snažila som sa vytvoriť burger pre ženy, preto tmavé pečivo, šalát, rukola. Hovädzie mäso bola tiež jednoznačná voľba."
K tomu bych jen dodal, že typickej burger pro ženy to opravdu není. :)
A je to tu. Konečně sme zase jednou dohnali západní, jižní a severní Evropu a měli tu vlastní soutěž o recept na nejlepší burger. Vyhráli dvě Slovenky a jeden Slovák. Takže Česko - Slovensko 0:3. Snad se burgery budou dobře prodávat, abysme si mohli dát příští rok odvetu. Teď mi nezbývá nic jinýho, než zrecenzovat absolutního vítěze, Andyburgera. Ochutnat ho můžete do půlky měsíce, pak ho vystřídá Velký hryz. A k tomu si můžete kdykoliv dát Mexičana. Tím myslím samozřejmě hamburger a ne chlápka v sombreru s knírem. Celkem ujetej název. Asi málokdo by hamburger pojmenoval třeba Němec... No Andyburger zní naštěstí celkem normálně. A jak chutná?
Obsahuje střední hovězí maso, sýr, salát, rukolu, kyselý okurky a omáčku z medu a hořčice. To všechno je v tmavý housce. Tmavá houska je u nás novinka. Není až tak tmavá, jako třeba nedávno ve Francii (Dark Vador), ale jak by řekli naši maďarští sousedé: "je iba taká pripečená". A to hlavně na povrchu. Uvnitř je normálně světlá. Přesvědčit se můžete na fotkách. Každopádně to je stejně jedno, důležitá je pro mě chuť. To jen dokazuje, že nejsem rasista. Ať bílá nebo černá, po upečení chutnaj obě stejně! Jen ta tmavá je trochu míň sladká. Tím líp, protože neruší chuť zbytku. A ta je? Tramtaradá... skoro stejná jako u Big Macu.
Proč? Odpověď je jednoduchá. Spousta salátu, spousta masa, spousta pečiva, spousta okurek a k tomu sýr. V puse se vám rozplyne taková ta kyselkavá chuť, kterou každej tak moc miluje na Big Macu. Chuť masa se sýrem, salátem a okurkou. Můžete namítnout, že sem zapomněl na omáčku. Nezapomněl. Omáčky do Andyburgeru nedávají nějak extra moc, takže ji ucítíte jen v pár soustech. Nutno ale podotknout, že ty sousta sou opravdu úžasný a tu kyselkavou chuť Big Maca trochu osladí a hamburger se dostává na ještě vyšší úroveň. Než zase kousnete do okurky a omáčka je přebitá.
Chutě Andyburgeru jsou tak trochu jako horská dráha. A můžou za to okurky. Pokud ji máte v puse - Big Mac. Pokud ji v puse nemáte - svěží, čerstvá, trochu nasládlá chuť masa a sýra. Obě sou super. Jedna sladší, jedna kyselejší. Sendvič není v tomhle ohledu nějak extra vyladěnej. Všechny chutě na jedno kousnutí neucítíte, protože okurka přebíjí chuťově omáčku a že tam těch okurek je. Možná kdyby se tam dalo o 30% víc omáčky, byl by sendvič o kousek jinde. O rukole nemá ani cenu mluvit, ta tam cítit nebyla vůbec. Věřím, že experti od McDonald's by si s tímhle dokázali pořádně vyhrát a chutě vyladit na jedničku. Snad si z tohodle sendviče vezmou alespoň trochu příklad na letní sezónu, která v mých očích bývá příšerná snad každej rok.
Andyburger je svěží hamburger, po kterým vám nebude těžko a na kterým si pochutnáte. Samozřejmě pokud nemáte nic proti okurkám. Stojí samostatně 95,- a 135,- v McMenu. K němu jsou jako fingerfood v akci mřížky. Velikostí je dostačující. Nelekněte se malé krabičky, jak vidíte na fotkách, opravdu z ní pak vykoukne pořádnej obr. Já se slušně najedl i z malýho menu. I když mohl být ještě o chlup lepší, stojí za ochutnání.
PS:
Toto o Andyburgeru prohlásila jeho tvůrkyně:
"Andrea Čunderlíková: Snažila som sa vytvoriť burger pre ženy, preto tmavé pečivo, šalát, rukola. Hovädzie mäso bola tiež jednoznačná voľba."
K tomu bych jen dodal, že typickej burger pro ženy to opravdu není. :)
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)