sobota 27. dubna 2013

Long BBQ Beef, Burger King

Rodeo BBQ

Máš rád vzrušení? Tak touhle větou začíná popis nové akce na webu Burger King. Mimochodem na tom samým webu si taky prohodily popisky sendvičů, co se sýra a salátu týče. Nejspíš to spraví dřív, než si většina z vás tenhle článek přečte, ale mě už to odpárat nemůžou. Ještě že v kuchyni takový zmatky nemají. Jinak co se toho vzrušení týče, toho s těmahle sendvičema moc nezažijete. Přecejen cibulový kroužky a BBQ omáčka jsou celkem obyčejný suroviny. Ono vzrušení taky patří za keř v parku a ve fast foodu si má člověk pochutnat.


Long BBQ Beef obsahuje dva plátky hovězího masa, cibulový kroužky, sýr čedar a BBQ omáčku. To všechno je v podlouhlý housce. Na první pohled fádní kombinace, na druhej taky. Burger King se dostal, co se novinek týče, do pozice KFC před půl rokem. A to tím, že jeho novinky moc originality nepobírají. Na druhou stranu v jednoduchosti může být někdy síla. To je případ i tohodle sendviče.


Na rozdíl od spousty ostatních sendvičů v tomhle ucítíte přesně to, co sendvič obsahuje. Zvlášť musím vypíchnout plátky sýru. U konkurence dostanete většinou sýr, kterej když ochutnáte samostatně, tak neucítíte skoro žádnou chuť. Tady tenhle plátek dokonce i nosem ucítíte. Paráda. K tomu si připočtěte klasickou kouřovou chuť masa, chuť cibulových kroužků a to všechno podkreslený BBQ omáčkou, kterou BK má ze všech nejlepší. Taky si všimněte na obrázku dole, že omáčky sem dostal přesně akorát. Snad to byl účel a dostanou to takhle lidi ve všech pobočkách BK. Protože právě BBQ omáčka je hodně výrazná a když sem si tenhle sendvič objednával, tak sem čekal nálož BBQ chuti s trochou chuti masa. Ale dostal sem úžasně vyladěnej sendvič, ve kterým byla cítit každá surovina. Masíčko, cibulový kroužky, sýr, omáčka a dokonce i houska. Všechno pochytíte a to při skoro každým kousnutí. Není to žádná bomba, kvůli které byste rozhazovali rukama i tři metry daleko, ale pokud máte rádi Burger King a jeho suroviny, rozhodně se neurazíte.


Samozřejmě nic není stoprocentní (kromě spokojenosti uživatelů s kosmodiskem) a tak i Long BBQ Beef má svoje mínus. A tím je jeho cena. Stojí samostatně 99,- a v menu je za 139,-. A to je ještě střední menu. Nejsou to žádný nevídaný peníze. Ale BK by si měl uvědomit, že konkurenční McKřen stojí 79,- i s hranolkama a najíte se ho úplně stejně. V Německu mají něco podobnýho, ale většiho, se třema masama a se slaninou za 7,49 Euro. To sou skoro dvě stovky, ale v Německu taky jedno točený stojí skoro stovku. BK vždycky býval dražší než jeho konkurence, ale tenhle poměr cena/výkon není moc košer. Každopádně pokud vás nějaká ta dvacka moc netíží, rozhodně do Long BBQ Beef jděte a vychutnejte si kvalitu, kterou ve stánku u autobusáku fakt nenajdete...

neděle 21. dubna 2013

Kuřecí bageta, Bageterie Boulevard

O téhle "novince" sem se dozvěděl úplnou náhodou a sice když sem v práci našel letáček s menu od BB, kterej někdo nechal v kuchyňce na stole. Prve sem si říkal, že musí být nějakej starej nebo co, protože kuřecí bagetu už BB nedělá. O pár dní později sem šel okolo prodejny a fakt tam byla! Na webu ji ale pořád nemají, takže to vypadá, že ji najdete jenom v Ostravě. Možná se časem vrátí i do zbytku republiky a k našim bratiam na Slovensko, kam už se BB taky dostala.


Bageta obsahuje kuřecí nugety, ledovej salát, BBQ omáčku a tatarku. Jednoduchá kombinace za jednoduchou cenu. 69,- samostatně a 99,- v menu. Pokud si nedejbože neobjednáte jinej druh pečiva. Ten je pořád za příplatek. Nejprve rozeberu jednotlivý suroviny pěkně popořadě a to nejdůležitější, nugety, si nechám na konec. Takže pečivo. Klasická česká bageta, křupavá (někdy až moc) a chuťově neutrální. Salát celkem čerstvej, jak už konečně bývá ve fast foodech zvykem. BBQ omáčka je hodně dobrá a osobně si přesně takovouhle omáčku představím pod zkratkou BBQ. Domácí tatarce taky není co vytknout, tu BB umí. Ale co to nejdůležitější?


Ke kuřecím nugetám bych výhrady našel. Za ty prachy asi nikdo nečeká pořádný kuřecí prsní maso, to je jasný. Ale když už tam dávám nějaký mletý nebo hafo hodně nakřehčený maso, tak by to nemělo být na úkor chuti. Nugety nejsou špatný, ale jsou takový nějaký nijaký. Nemají žádnou výraznější chuť. Trocha koření by jim neuškodila. Nebo aspoň těstíčku. Takhle tam ty nugety jsou čistě jako výplň a ne jako něco, na čem by si člověk opravdu pochutnal. Naštěstí tenhle nedostatek dotáhne kombinace úžasné tatarky a vynikající BBQ omáčky. Salát v bagetě sem tak křupne a bagetě přináší nějakou tu čerstvost, ale chuťově se taky nijak neprojeví. Takže celková chuť bagety je vlastně kombinace tatarky, BBQ omáčky a kuřecí pseudochuti v pečivu. Co mě se týče, za 69,- celkem dobrá koupě a rozhodně je to jedna z těch lepších věci, co si u Bageterie Boulevard můžete koupit. Rád si ji někdy dám zase.


K bagetě sem si dal ještě patatas. Těšil sem se na výsledek toho, jestli se konečně zlepšila jejich příprava. Musím uznat, že trochu jo. Brambory sem nedostal ledový, ale vlažný. A na nich kýbl tatarky. Tatarka od BB je dobrá, ale sem tam nějakej brambor bych si dal i nepromočenej. Balení na patatas je sice stylový, ale ne až tak praktický. Každopádně se ty brambory tentokrát daly jíst a byl sem celkem spokojenej. Ale kéž by zrovna v pátek nebyla cizrnová polívka (kterou opravdu nemusím) a mohl si dát místo patatas polívku. Možná by těch druhů polívek mohlo být víc nebo by se mohly jinak střídat, aby lidi, co se dostanou z práce na dýl jen v určitý dny, měly sem tam na výběr i jinou polívku...

čtvrtek 18. dubna 2013

Rocker, Double Rocker, KFC

Tenhle článek by klidně mohl mít podtitulek: "Vztyčený prostředníček na McDonald's". iTwisty konkurovaly konkurenčním fajnovkám a místo nich tu máme teď Rocker. Tak nějak to vypadá, že KFC s malýma a levnýma sendvičema počítá. Mimochodem klasickej iTwist si můžete koupit i teď. A k tomu Double Rocker. Vlastně konkurence pro Lidovky. Jak cenově, tak velikostí. Konkurence je dobrá věc. Kdo poslední dobou jel mezi Ostravou a Prahou vlakem, tak musí jedině potvrdit. Tolik k teorii. Ale je o co stát?


Začneme sendvičem Rocker. Tenhle prcek stojí 29 korun a je o chlup větší jak fajnovky u konkurence. Obsahuje obalovanej kuřecí stehenní řízek, kečup, majonézu, 3 kousky okurky a housku. Kombinace jednoduchá a trochu zvláštní zároveň. Zvláštní je díky okurkám, na který u kuřat od KFC opravdu nejsme moc zvyklí. Ale asi tahle kombinace v Polsku frčí, tak proč ne. Tady rozhodně hraje prim čerstvý kuřecí maso. Věc, o které si konkurence může nechat jenom zdát.


Ale jak je na tom KFC s porcema? Všichni víme, že poslední dobou tomu KFC moc nedává a třeba v Longeru kolikrát maso nemáte ani na poloviční ploše. Tady je to o chlup lepší. Vnímavej člověk si taky všimne, že tu není maso z prsíček, ale ze stehen. Sem tam si asi nějakej vymazlenej Swagger s obříma zlatýma brýlema, bílou košilí a bílýma botama s čepicí větší než sloní hlava chodící do osmé třídy bude stěžovat, ale my znalci dokážeme stehenní ocenit. Proč? Protože je krásně šťavnatý a tuk je nositelem chuti. A to se dá říct i o mase v tomhle sendviči. Ale tím bych svoji chválu asi ukončil a podíval se na Rocker trochu kritičtějším pohledem. Tak třeba pikantnost masa vzala za svý. Mě opravdu stačí málo a pusa mě pálí ještě 5 minut. Ale tady u toho? Skoro sem si nevšiml, že kuře je v pikantním obalu. Nebo že by dokonce ani nebylo v pikantním obalu? Těžko říct. Těstíčko bohužel nemělo žádnou výraznější chuť, na jakou jste u KFC zvyklí. Na druhou stranu jste si o to víc mohli vychutnat chuť masa, která k zahození rozhodně není.


A zase sem z kritiky udělal chválu. Tak teďka k té skutečné kritice. Vidíte obrázek navrchu? Pousmáli jste se? Určitě. Proč? Majonéza? Množství majonézy? Ano! Malý množství majonézy opravdu nepotěší. Samotnej zákon neumí definovat menší než malý množství, KFC to dokázalo dokonale. S kečupem je to o chlup lepší. Co se chutí omáček týče, tak ty jsou OK. Proti okurkám taky nemůžu nic říct. Houska je klasika. A jaká je teda výsledná chuť sendviče? Chuť kuřete, oleje z těstíčka, sem tam okurka a houska podkreslená kečupem. Nakyslá chuť kečupu s okurkama zkombinovaná s chutí kuřete tvoří zajímavej vjem na jazyku a podle mě se kombinace celkem povedla. Já bych to ale vylepšil pikantnějším kuřetem a větším množstvím omáček. Takhle je to spíš průměr a i když si Rocker svoje fanoušky najde, já se budu poohlížet jinde.


A to třeba hned vedle. Double Rocker už mě zaujal víc. Velikost housky je stejná jako u Rockera a cena je 59 korun. K tomu navíc dostanete druhý maso, plátek sýra a salát. Taky se nabízí v menu za 99 korun. Taková alternativa třeba k Hot Wings menu. Na obrázku vypadá opravdu bláznivě. Na první pohled mě připomněl Double Royal, akorát v kuřecí verzi.


Nedostatky z Rockera jsou tady odstraněný. Víc masa, víc omáček a zelí jako bonus. Sýr je pak třeba úplně zbytečnej, protože nemá absolutně žádnou chuť. Snad jen jako lepidlo funguje celkem obstojně. Chuť masa tu popisovat nebudu, protože je shodný s Rockerem. Ale celková chuť sendviče se celkem výrazně mění. Jestli jste u Rockera cítili trochu kečupovookurkové chuti s kuřetem a houskou, tak u Double Rockera ucítíte při většině kousanců jen nálož kuřecí chutě. Kuře, kuře, kuře! Takhle nějak to KFC asi taky zamýšlelo. Ale! Ale zase mi tu trochu chybí větší pikantnost. Double Rocker má rozhodně šťávu (díky šťavnatýmu stehennímu masu), ale něco mu prostě trošku chybí. Každopádně jsou to kuřecí hody a pokud se zrovna cítíte na kuřecí chuť s kuřecím, Double Rocker není špatná volba. Ale čekejte jen jednodušší chuťovej zážitek. Možná přidat trochu slaniny, trochu výraznější omáčky... Ale to už tu máme a jmenuje se to Texas Grander. :)


Jakej je závěr? Co se týče kuřecích chuťovek, tak KFC vymetlo s konkurencí s velkou grácií. S Chickenburgerem se Rocker opravdu nedá srovnávat. Rocker je opravdový maso s opravdovou chutí masa. Ale nic pro mě. Tyhlety jednohubky moc nemusím a radši si připlatím. Double Rocker už pak s lidovkama spíš remizuje. Tam opravdu záleží, jestli zrovna máte chuť na kuřecí (Double Rocker), vepřový (McKřen) nebo na hovězí (McBůček). S ničím chybu neuděláte, pokud máte střední hlad třeba před kinem. Ale pokud chcete od KFC opravdu to nejlepší, držte se klasiky typu Hot Wings, Texas Grander nebo Twister.

sobota 13. dubna 2013

Steakhouse, Burger King

Steakhouse je přímá konkurence pro Big Tasty Bacon od McDonald's. Sám moc dobře nechápu, proč sem tak dlouho odolával a vždycky se rozhodl pro jinej sendvič než Steakhouse. Že by strach z toho, aby můj největší favorit Tasty nebyl sesazen? Od problémů se bohužel nedá utíkat věčně a tak sem se rozhodl fešáka Steakhouse okoštovat. Nebudu vás napínat jak Leoš v Superstar a řeknu to hned. Big Tasty Bacon... (bubny) ...nepřekonán. Na druhou stranu si Steakhouse může podat salát se sendvičem 1955 od McDonald's.Vy vyzvědět víc níž.


Podle webu BK je Steakhouse: "Šťavnaté grilované hovězí maso v kukuřičné bulce, se slaninou, opečenou cibulkou, ledovým salátem, rajčetem, sýrem, krémovou majonézou a omáčkou BBQ.". To zní hodně dobře. Můžu potvrdit, že tam najdete všechno a co se mýho sendviče týkalo, tak ve velkým množstvím. Kromě jedné věci a sice masa. V sendviči najdete jeden tenoučkej plátek masa. Stěžovat si člověk nemůže, protože to tak mají i na obrázku, ale tohle byla věc, která rozhodla o výhře Tastyho. Což není žádná ostuda. Ale podívejme se na sendvič jako takovej.


Kukuřičná houska je konzistencí i chutí dobrá. Nijak neruší, drží tvar a nerozmáčí se tak moc jak obyčejný pečivo. Zelenina je super, čerstvá a má chuť, konkurence by se mohla učit. Slanina je taky super. Krásně propečená. Sýru si všimnete tak leda vizuálně. Trošku bych se pozastavil u cibule. Na rozdíl od cibule v 1955 byla tahle opravdu vysmažená dokřupava. Otázkou je, jestli to je nějakej bonus. Smažením se spoustou mouky trochu ztratila na chuti, ale díky velkýmu množství ji tam stejně ucítíte. Kombinace majonézy a BBQ omáčky je už provařená, ale nikoho neurazí. Ještě aby jo, když je to jedna z nejlepších kombinací chutí. I tohle už zjistil McDonald's a jeho omáčka v 1955 je vlastně taky majonéza smíchaná s BBQ. Teď k tomu masu. Maso má vynikající chuť. Někomu maso od BK samozřejmě nesedne, ale mě chutná moc. O to víc mě mrzí tloušťka plátku, kterej najdete v sendviči. Tady by se zase mohl učit BK od konkurence. Díky množství ostatních surovin a jejich výrazným chutím (cibulue, slanina, BBQ) se pak typická kouřová chuť trochu ztrácí a maso neucítíte tak, jak by si to hamburger zasloužil.

Celkovou chuť sendviče tak tvoří hlavně BBQ omáčka, osmahnutá cibulka a kombinace chutí masa ze slaniny a sem tam hovězí placky. Sendvič je chuťově dobře vyladěnej, ale mohlo to být ještě o chlup lepší, kdyby tam bylo víc hovězího. Samozřejmě si můžete dát Steakhouse s dvouma masama a problém tak eliminovat, ale cena se vyšplhá do celkem neuvěřitelných výšin. Už s jedním masem stojí 109,- samostatně a 145,- ve středním menu. 


Z odstavců navrchu by se mohlo zdát, že jsem se Steakhousem snad nebyl spokojenej. Ale pravda je přesně opačná. Je to naprosto božská kombinace chutí. Rozhodně to nejlepší, co si můžete u BK koupit. Řadím ho mezi moje oblíbený sendviče mezi 1955 a Swiss Kinga (Tasty má vlastní kategorii). Steakhouse je vymazlenej sendvič, kterej stojí za ty prachy. Jen to maso kdyby bylo trošku tlustší...

Pro dietáře, dietology a ostatní demagogy pak uvádím pár čísel:
váha 285 gramů
energie 844,4 kcal = 3524 kJ
bílkoviny 35,7 g
sacharidy 54,2 g
cukry 12,6 g
tuky 52,5 g

neděle 7. dubna 2013

Forty's Pizza - Bob Solo, Don Forty a Tvarůžková deluxe

Fastfoodový řetězce se s jejich nabídkama zasekly v čase. Ono by to ani tak nevadilo. Přecejen sýrová sezóna nebo twister sýr-slanina jsou super. Ale mě jakožto poloprofesionálního, pologeniálního a plně sexy ochutnávače to trochu nudí. A tak sem se musel poohlídnout jinde. A na co sem si nevzpomněl. Tuhle sem měl v hledáčku původem olomouckou pizzerii, která mezi prvníma (ne-li jako první) začala v ČR dělat plněný okraje na pizze. V USA nebo UK to není žádná novinka a jsou tam o kilometrovej krok dál, když z pizzy začali dělat... no jak to nazvat. Radši se podívejte sami ZDE nebo ZDE. Halt okraje moc lidí nemusí po celým světě a tohle je rozhodně zajímavý řešení. Pizzerie Forty's nabízí okraje plněný mozzarellou s bylinkama nebo párkem s hořčicí. Na výběr taky máte z americkýho nebo klasickýho těsta. Ale dost keců o blbostech, mám tu tři pizzy na recenzi.


První sem se pustil do pizzy Tvarůžková deluxe s plněným okrajem párkem a hořčicí. Tohle má k italské klasice opravdu daleko, ale sranda musí být. Tahle pizza vás vyjde na 169,- (30,- platíte za plněný okraj) za 32 centimetrů. Není to zrovna málo, ale taky to není zas až tak moc. Pizza je celkem velká a jeden člověk ji jen tak nepokoří. A jak chutnala? Moc dobře. Na Forty's je super jedna věc a to je jejich rajčatová omáčka. Nešetří ji a její chuť vám bude dokreslovat snad každý sousto pizzy. Tohle mi poslední dobou hrozně chybí třeba u konkurenčního Chachara. Taky jsou poznat kvalitní suroviny. Není to žádná extra super třída, ale mozzarella místo eidamu opravdu potěší. Stejně tak šunka, která opravdu chutná po masu a cibule, která nepřešla třikrát mrazem. Suroviny jsou prostě dobře vybraný a to se taky odráží na ceně. Tvarůžky jsou samozřejmě stejný jako vždy. Výtku bych měl ale k těstu. Přijde mi, že samostatně nemá žádnou chuť. Těsto je takovej lehce lepší průměr. Naštěstí díky množství rajčatové omáčky tohle člověk může hodit za hlavu. A to nejzajímavější na konec. Plněnej okraj párkem. Jedním slovem super. Párek byl podle mě debrecínskej a společně s hořčicí tvořil všem tak dobře známou kombinaci chutí. Je to jako jíst pizzu a najednou jíst párek v rohlíku. Tahle pizza se prostě povedla a to stejný se dá říct o okraji plněným párkem a hořčicí. Jen vyšší cena asi odradí spoustu lidí. Ale rozhodně bych nesnižoval cenu pizzy na úkor kvality surovin tak, jak to dneska dělají v některých řetězcích.


Druhá pizza byla Bob Solo. Klasická kombinace šunky, žampionů a oliv. Taky tam byla mozzarella, i když na lístku ji, jako u většiny pizz, nenajdete. Tuhle sem pro změnu objednal s plněným okrajem mozzarellou s bylinkama. Tahle pizza vás vyjde na 159,- (20,- za plněnej okraj) za 32 centimetrů. Stejný plus i minus jako u předchozí. Dobrá omáčka, dobrý suroviny, ale slabší těsto. U téhle pizzy se mě hrozně líbilo, že opravdu nešetřili olivama a houbama. A co plněnej okraj mozzarellou s bylinkama? To mi přišlo hodně slabý. Na promo fotkách z toho sýr úplně teče. Nebudu se tu ohánět starým dobrým "není to jako na fotce". Ale mozzarelly tam bylo opravdu pomálu a bylinky aby člověk lupou pohledal. Chuťově teda slabota, tuplem s ne zrovna ideální chutí těsta. Těchhle 20 korun za plněnej okraj nepovažuju za dobře utracený peníze, zato zbytek za pizzu Bob Solo jo.


Poslední testovací těstový válec byl Don Forty. Tuhle pizzu sem chutnal s klasickým italským těstem bez jakýchkoliv dalších úprav. Cena je 149,- za 32 centimetrů. Obsahuje salám, slaninu, cibuli, mozzarellu a papričky jalapenos. Narozdíl od předchozích dvou, tuhle kombinaci považuju za poněkud nešťastnou. Salám a slanina, ať byly sebevíc kvalitní, mastný byly jako prase. Takže z pizzy vám kape tuk a to nepotěší asi nikoho. I když to má jedno malinkatý plus. Na téhle pizze jsou papričky jalapeno a jak nemám rád chilli, tak u těchhle už vás bolí jen samotnej pohled na ně. Takže sem si je vždycky sundal. Ale stihly trochu "opepřit" olej ze salámu a slaniny. Takže pro mě pizza získá ideální pikantnost. Ale všem ostatním normálním lidem to samozřejmě může být šumafuk, protože si tam papričky nechaj a olej je bude akorát otravovat. Kombinace chutí taky není nikterak zajímavá. Tuhle pizzu bych po svojí provozovně opravdu nepojmenoval.


Co říct závěrem? Pizzerie Forty's stojí za vyzkoušení a určitě vyzkoušejte i plněnej okraj párkem a hořčicí. Možná vás jejich styl pizzy uchvátí a stane se vaší jedničkou, možná ne. Já na objednávání pizzy moc nejsu a domů sem si pizzu objednal snad jen dvakrát za život. Proto mě trochu mrzí, že pobočka Forty's v Ostravě a nejspíš i všude jinde je spíš taková vyzvedávárna než restaurace. Jsem zvyklej chodit na pizzu do restaurace, kde si sednu a dám si k tomu dvě točený. Takhle sem seděl na plastové židličce a měl jedno plechový. Na druhou stranu všude okolo nekřičely děcka, nikdo mi nekouřil do ksichtu a podobně. Takže to má i svý výhody. No jedno je jasný. U Forty's mě neviděli naposled. Dobrá pizza z dobrých surovin za odpovídající cenu se jednou za čas hodí. I když od ostatních pizzerií v Ostravě se odlišuje hlavně tím plněným okrajem.