pátek 25. září 2015

Nový Big King, Burger King

To takhle jednou v USA společnost Burger King nabídla společnosti McDonald's, že by na den míru mohli vytvořit společný burger a prodávat ho v jednom stánku v Atlantě. Zpráva dokonce obrazila i český média. McDonald's zprávu sice okomentoval, zdravá rivalita funguje, ale společný sendvič nikde. Tak proč si z nich alespoň nevystřelit někde v zapadákově uprostřed Evropy. A tak český Burger King nabízí limitovaný Nový Big King z houskou uprostřed! Tak nějak si představuju vznik téhle limitované nabídky.


Obyčejný, nudný, starý a ošuntělý Big King jsem už recenzoval. Recenzi najdete třeba TADY. Sice to bylo tři roky zpátky, ale od té doby jsem ho už několikrát měl. Včetně verze XXL. Musím říct, že chutná pořád stejně. Je to takovej slabší brácha Big Maca, kterej postrádá to osobní kouzlo a šmrnc. Halt není tak chuťově vyladěnej jako jeho vzor. Ale rozhodně se nejedná o špatnej sendvič. Rozhodně pak pokud máte chuť na kombinaci kouřové a kyselkavé chutě. No a jak to vypadá s neobyčejným, novým, mladým a nablýskaným Novým Big Kingem?


Po pravdě? Ještě o chlup hůř. Tím nemyslím vzhled po rozbalení. Ten si ohodnoťte sami. Ale při vytváření Big Kinga se s prostřední houskou prostě nepočítalo a jde to vidět/cítit na každým coulu. A nebo možná počítalo, ale po pár testovacích kouscích se od ní, právem, opustilo. Sendviči pořád vládne kouřová masitá chuť a kyselkavá chuť omáčky s okurkama. Do toho sem tam slabší říz cibule. Opravdu slabší, protože cibule měla sílu asi jako zuřivý igelitový pytlík. Salát taky tak. Ani sýr nebyl cítit skoro vůbec. V původním Big Kingu jsou plátky dva, v novým jen jeden. Po vzoru konkurence. Bohužel ostatní chutě, včetně té z housky, chuť sýra dokonale pohřbily.


A co bylo na sendviči asi nejhorší? Ta samotná prostřední houska. Burger King prostřední housky prostě nepoužívá a asi je to tak lepší. Maso dělají na grilu a tak z něho ještě vyteče nějaká ta šťáva do sendviče. No a všechna nateče do prostřední housky, která pak člověku připadá jako mastná houba. Celý sendvič je naprosto nevyvážený. Není špatný. Chutnal mi. Tak nějak napůl. Kouřová chuť masa s kyselkavou omáčkou je dobrá. Bohužel i tu omáčku trochu přehlušuje houska. A i ty okurky mi přišly spíš koprový než kyselý. Prostě původní Big King je lepší. O konkurenci ani nemluvě. Nevyváženost chutí Novýho Big Kinga bije do jazyka. Vyváženější by byla i Halina na kole.

Cena je 65,- samostatně a 119,- v menu. Ona cena z promo fotky totiž platí pouze na samotný sendvič, pokud chcete menu, připlatíte si 54,- korun. To mi přijde celkem dost. U BK s k menu vždycky připlácelo korun 40,-. Takovýhle praktiky bych čekal spíš od konkurence, ale co už. Za těch 119,- se rozhodně najíte a to je hlavní. Ale ještě hlavnější je, že za ty peníze si můžete v Burger King koupit mnohem lepší baštu. Zkusit teda limitovanýho Big Kinga nebo ne? Moje šílený schizofrenní já říká ano, protože je to limitovaný a je to burger, ale moje racionální, druhý a rozhodně ne-schizofrenní já říká ne, protože to opravdu není žádná bomba. Pokud jste podobní magoři jako já, máte čas pouze do 15.10.2015.


K menu si můžete u Burger Kinga přihodit za 29,- dvě křidýlka. Křidýlka jen v rychlosti. Víc si nezaslouží. Udělaný byly dobře. Byly šťavnatý a bylo cítit i trochu to kuře. Bohužel to hatila podivná marináda. Křidýlka chutnaly víc po oleji a trochu po pikantní marinádě. Ale tak nějak podivně pikantní. A ten olej do toho... Ani ty kousky kuřete jako takovýho nepatřily mezi to nejkvalitnější. Křidýlka, stejně jako McDonald's, Burger King prostě neumí. Cena odpovídá kvalitě. Jako zpestření k menu je můžete zkusit. Možná vám sednou. Ale pokud máte vyloženě chuť na kuře, rozhodně bych volil KFC.

PS: Burger King v Ostravě započal utajovanou německou invazi do ČR. Proč začíná zrovna Ostravou nevím, ale důkazy mluví za vše. Posuďte sami. Ale pokud německy alespoň trochu umíte, alespoň si můžete u tácu před invazí prosfištět pár německých slovíček. :)

středa 23. září 2015

Křupavé kuřecí kousky + Indické krémové kari, KFC

4 světové chutě

Sto lidí, sto chutí. 4 lidi, 4 chutě. 1 kavoni, jedna chuť. Chuť pocházející ze země, kde se lidi koupou tam, odkud pijou vodu a do které pouští i svoje nebožtíky. Chuť ze země, kde optický kabely tahají po stromech. Chuť ze země, kde se nesmí jíst levou rukou, protože levou se tam zásadně vytírá řiť. Je to tak, vyzkoušel jsem chuť Indie!


Spojení slov indické, krémové a kari zní opravdu luxusně. Nemohl jsem odolat. Jedná se o obyčejný kuřecí kousky v pikantním těstíčku zalitý omáčkou a posypaný hoblinami z kokosu. Hledáte na obrázku rýži? Marně. Proč by si měl někdo dávat rýži v KFC? Ještě k tomu s mraženou zeleninou? To mě hlava nebere. No na Facebooku KFC jsem si ověřil, že jsem udělal dobře, protože podle zákazníků ta rýže stojí za... za obsah levé ruky. Takže jenom kousky, omáčka a hobliny. Jednoduchost sama.


Hned na úvod se přiznám. Kokos jsem opravdu nepoznal. Šel jsem trochu naslepo a nevěděl jsem, že to má být něčím posypaný. Toho jsem si samozřejmě v krabičce všiml, ale dlouho, dlouho jsem přemýšlel, čím že to je posypaný. Chuť žádná a vzhledově to vypadá, jak kdyby vám tam sypnul něco málo ze svýho stolu Charlie Sheen. Já to ke konci tipoval na opravdu levný parmazán. No kokos je ta lepší volba. Ale o nějaký kokos tady nejde. Stejně se chuťově neprosadí. Tady jde o omáčku!

Omáčka je krásně krémová. Konzistenci musím pochválit, dělá čest svýmu jménu. Do rýže bych ji ale nechtěl plus by jí bylo málo. Ale k těm samotným kouskům byla opravdu super. I množství bylo OK. Žlutá byla jak bio citrón protaženej bio kanárkem. A chuť? Chuť příjemně překvapila. Silná, ale neagresivní chuť kari určitě nikoho neurazí. Taková ta klasická chuť kari koření z pytlíku za dvacku. To já můžu. Pálivá moc nebyla, vlastně skoro vůbec. Od toho tady máme pálivý těstíčko na kuřeti. Takže omáčka je krémová, je kari, je lehounce pikantní, co víc si přát? Pokud nečekáte zázraky, ale jen ozvláštnění vašeho oblíbenýho kuřete, jdete správným směrem. Kuře bylo opravdu super. Křupavý, pikantní, libový, šťavnatý... kuře prostě KFC umí. A jestli máte rádi chuť kari, tohle určitě vyzkoušejte. Kari se ke kuřeti obecně hodí a k pikantnímu dvakrát tak. Je pravda, že se chutě malilinko perou, protože i kari omáčka se snaží o jakousi pikantnost, ale celkově mám z kombinace obého pozitivní dojem. Pokud ale jíte jen a pouze originální indický vypalováky, kari baštíte zásadně s hasícím přístrojem u záchodu a optický kabel doma vedete u stropu, tohle pro vás není. KFC se přece jen drží evropských chuťových pohárků. Mě to sedlo a těším se na další příchutě.

Cena 109, za standard verzi, 149,- v menu. Já si dal menu s kaší a pomalu jsem to ani nedojedl. Kousků je opravdu dost a i standard verze se člověk krásně nají.

PS: Viděl někdo někdy otevřený druhý patro KFC na Masarykově náměstí v Ostravě? Trochu mě přestává bavit tísnit se na malým prostoru a na záchod chodit k vozíčkářům, kde člověk stojí frontu a kde je to celý rozbitý (protože normální WC je uzamčený nahoře). Ráno, v poledne, odpoledne, o víkendech, vždycky zavřený druhý patro "kvůli úklidu". Že tam toho na úklid mají, když to neotvírají... :)

neděle 20. září 2015

Bohemian Bluegrass & BBQ, Praha 2015

Ač v Praze právě probíhá Burgerfest, mě zaujala akce jiná. Akce jménem Bohemian Bluegrass & BBQ. Minulý týden se do Prahy sjelo pár nejlepších grilovacích týmů z celýho světa a rozdali si to mezi sebou. K tomu hrála country (bluegrass) muzika, točilo se pivo a všude okolo se dalo pořádně nadlábnout. I já tam byl, hodoval a pivo pil. Smysl tohodle článků je napsat něco o pár burgerech, nahodit sem pár fotek a udělat vám takový chutě, že s radostí olíznete podlahu. Nic víc, nic míň, nic uprostřed.


Dva dny v kuse jsem baštil burgery, grilovaný specialitky a podobný věci. O slušným kachním kaldounu (až na nechutnou blánu v knedlíčku), chilli con carne (opravdu pikantním, plným masa), africké placce plněné zeleninou a čočkou (celkem bez chuti), banánové placce (suché jak silnice) nebo o domácí klobásce (o opravdu geniální chuti) nemá asi cenu moc psát. O čem má cenu psát? O burgerech!


První kousek byl od berounskýho BlackDogu. Vyhlášená burgerová restaurace, o které jsem slyšel i já, gastrosuperexpert z Ostravy. A to nejen díky tomu, že tam točí Holbu (pivo mého rodného kraje). O to větší zklamání tenhle burger byl. Houska, domácí omáčka, sýr, zelenina, všechno tohle bylo super. Ale maso bylo přesolený jak hovado. Burger jako celek chutnal jak osolenej pytel soli. Škoda. Kuchaři u grilu buď ujela ruka nebo do Berouna vozí sůl po vagonech. Palec dolů.


Další "burger" kousek byl Pulled Pork Slider ze Smokehousu U Kurelů. Tenhle celkem prcek byl naopak příjemný překvapení. Rozpadající se vepřové masíčko, plný masité chuti, s červeným coleslawem a BBQ omáčkou bylo opravdová lahoda. Houska vůbec nerušila, salát krásně sekundoval masité chuti masa a BBQ omáčka tomu dala parádní uzenou tečku. Tohle bych si dal klidně znova.


Další byl tenhle bizoní burger. Je to ze stánku, kde byla k jídlu Becherovka zdarma. Jméno podniku ani stánku jsem nikde nenašel. Pokud tam někdo byl a pamatuje si víc, hoďte to do komentářů. Měli burgery dva. Hovězí s Maille hořčicí a nebo tenhle bizoní s Tabascem. Takže u mě vyhrálo Tabasco. Burger nebyl špatný. Maso bylo dobře udělaný a chuťově v pořádku. Zbytek dobrý průměr. Burger rozhodně neurazil, ale ani mě neposadil na zadek a ničím nevybočoval. Snad jen tou Becherovkou zdarma, která před jídlem jako aperitiv rozhodně neurazí.

Tím končí burgerová nálož. Nejlepší ze všeho ale byly ochutnávky přímo od soutěžních týmů, ke kterým jsem se sem tam nachomýtl. Parádní žebírka od Holanďanů nebo vynikající kuře od Britů (kteří s ním nakonec vyhráli první místo v kategorii kuřat) opravdu stálo za tu cestu. Vynikající pivo a koktejly taky. A i ta hudba k tomu sedla jak prdel na hrnec. Prostě vyvedená akce, která nebyla jen o jídle, ale jídlo rozhodně hrálo první housle. A to hlavně jídlo s chutí kouřovou. Mňam. Víc takových akcí prosím. A jen pro zajímavost. Ze které země byli hlavní vítězové? USA, nečekaně. :)

Na závěr pár fotek jen tak pro představu, ať se nenudíte při tom lízání podlahy. Jedna z fotek ukazuje moje úlovky. Nechci machrovat (haha, samo že chci), ale berte to jako spoiler toho, o čem si nejspíš na tomhle blogu ještě přečtete.








Pokud vás akce zajuala a chcete vidět víc fotek, mrkněte SEM nebo SEM. Snad bude i další ročník.


A jeden BONUS na konec! Pro srovnání jeden burger z ostravskýho festivalu.


Tenhle hovězí burger dělali lidi ze stánku Frýdecko-místecké restaurace Carbon. Dá se vůbec srovnávat s těma pražskýma? Dá. Jen místo přesolenýho burgeru z BlackDogu byl tenhle hrozně přeslazenej. Jednalo se o hovězí maso s domácím chilli jamem, sýrem, jalapeno papričkami a salátem v anglickým muffinu. Podobný (ale ne tak sladký) muffin používá třeba McDonald's na svoje snídaňový menu. Co mi hlava nebere je výběr cukru jako posypky. Muffin byl posypaný velkou dávkou cukru, celkem dost ho bylo uvnitř a do toho ten jam jako klouzadlo. Výsledná chuť se dá popsat jednoduše. Zvládl (a nejspíš i vymyslel) by to i Láďa Hruška. Stačilo by rozříznout koblihu s marmeládou, střihnout tam maso a jalapeno papričky a můžete podávat s úsměvem. No ve výsledku to byla celkem originální kombinace a musím říct, že jsem burger zbaštil s radostí. Carbon to zvládl líp než BlackDog. Asi dám ostravským a okoloostravským restauracím ještě nějakou tu šanci...