středa 25. března 2015

Hovězí hamburger se sýrem Gouda, Hostinec u Feldů, Klimkovice

Doba pokročila a burger dneska mají v každé lepší restauraci i v kraji severomoravským. I v Klimkovicích, lázeňským městečku plným Arabů, se jedna taková restaurace nedávno otevřela. Otázka zní. Dělají tam dobrý burger?

Celým názvem je to Hovězí hamburger se sýrem Gouda. Originální název to zrovna není, ale to je v restauracích kolikrát plus. Tuplem potom, když je to jedinej burger v menu.  Po celkem dlouhým čekání mě přistál na stole tenhle krasavec. Vypadal opravdu hezky. Na první pohled průmyslová houska trochu zarazila, ale pořád jsem do něj vkládal velký naděje. No po prvním kousnutí (kde jsem měl maso) se moje naděje vypařily jak obsluha černobylské elektrárny. Z masa vykáply přesně dvě kapky šťávy. Ještě teď si je pamatuju. No a pak? Pak přišlo období sucha. Abych to zkrátil. Maso nemělo žádnou, ale absolutně žádnou šťávu. A to jsem si řekl o medium... I chuť chyběla. A houska na tom byla snad ještě hůř. Průmyslová nebo ne, kuchař ji snad trápil v troubě hodinu, protože byla taky vysušená. Tak vysušená, že jakmile jsem burger vzal do ruky, začala se rozpadat a od poloviny sendviče jsem byl snad poprvé v životě nucen použít na burger příbor. Ostuda.


Podle menu měla být v sendviči tatarka. Byla? No nebyla. Byl tam pšouk ďábelky navrchu a pšouk ďábelky dole. Čiže zase sucho, protože to málo omáčky skončilo v housce. Ani zeleninu nemůžu pochválit. Rajčata bez chuti, salát nebyl nic moc a jediný kyselý okurky za něco stály. A gouda? Podprůměrná gouda někde z Alberta za pár korun. Naprosto bez chuti. Celkovou chuť burgeru nemá cenu sáhodlouze popisovat, protože si to moc nezaslouží. Cítit bylo jen maso a hnusná houska. Obojí suchý jak klobouk. Cena burgeru je 165,- i s hranolkama. Hranolky byly nejspíš domácí. Bohužel jejich příprava se taky nepovedla. Větší polovina byla rozmáčená, nekřupavá a celkově nic moc. Menší kousky byly fajn. Fajn bylo taky koření na nich. Hranolky se tak dostaly alespoň na průměr.

Co dodat závěrem. Hostinec u Feldů je fajn. Super umístění, líbivej design, opravdu vynikající pivo a jejich výběr a dobrá obsluha. Ochutnal jsem jejich lososa, ten byl taky fajn. Rajčatový krém byl spíš pyré, ale chuťově super. Vývar taky super, jen nebyl až tak horkej, jak by si zasloužil. No burger byl bohužel naprostej propadák a opravdu dlouho jsem neměl horší burger. A snad už ani mít nebudu. Rozhodně si k Feldům zajděte. Kuchař vařit celkem umí a to pivo opravdu stojí za to. Ale burger? Ten si rozhodně nedávejte. Z lístku bych ho klidně vyřadil. V nynější podobě akorát kazí jméno restaurace.

neděle 22. března 2015

Steakhouse Hot&Spicy, Burger King

Steakhouse WEEKS

Steakhouse sem, Steakhouse tam a Steakhouse do mě. A tentokrát Hot&Spicy. Předchozí kousek, Steakhouse Angus, byl povedenej. Kolena mu srazila až přestřelená cena. U vzniku cenovky varianty Hot&Spicy naštěstí nikdo nefetoval a tak cena jen lehce levituje nad nadprůměrem. Ale o tom až později. V první řadě, a to vždy a především, je jídlo!


Hot&Spicy obsahuje plátek hovězího, sýr čedar, smaženou cibulku, jalapeño papričky, rajčata, salát, majonézu a BBQ omáčku. To všechno v kukuřičné housce. Oproti klasickýmu Steakhousu chybí slanina a přibyly papričky. Papričky jsou to naložený. Nakládaný jalapeños už se dají sehnat v obchodě i u nás a můžu je jedině doporučit. Tak akorát krásně pikantní, s dlouhotrvající a jemně ovocnou chutí. Opravdu vynikající volba právě do sendvičů. Po slanině z klasickýho Steakhousu se vám nebude ani stýskat. Maso je klasický hovězí plátek a'la Burger King. Má lehce kouřovou chuť, která někomu přijde umělá a znám dost lidí, kteří ji vyloženě nemusí. Někdo ji naopak zbožňuje. Tam patřím i já, takže za mě maso super. Není tak dobrý, jak bylo u Anguse, ale přišlo mi mnohem šťavnatější. Takže za mě plus. Samozřejmě je taky o polovinu tenčí. I proto se až tak neprosadí v sendviči. Určitě ne tak, jak by si zasloužilo. Ale i tak ho ucítíte poměrně často a to je to hlavní.


Sýr asi nemá moc cenu popisovat. Tavený čedar. Chuť lehce smetanová, lehce sýrová. Z větší části určitě dochucená všelisčím, jen ne přírodou. Každopádně od fast foodu přesně tenhle sýr čekáte a do sendviče sedí jak Zeman do pavilonu opic. Zelenina je čerstvá. Salát křupavej a co chválím snad pokaždé u Burger Kinga, nakrájenej na větší kousky, takže vám nepadá všude. Rajčata sem tam zachutnaly jako rajčata. To je dneska taky co říct. I když domácí jsou domácí... Proč si jen pokaždé musím vzpomenout na úžasnou chuť domácích rajčat. Pak mi je líto, že v obchodě tak dobrý neseženu... Konec sentimentu, jedeme dál. Smažená cibulka byla super. A množství? Podívejte se sami:


Naložili mi jak já naložím svoji ženě na Velikonoce. Pořádně! Rozhodně jsem si neměl na co stěžovat. Chuťově byla dobrá. Pokud bych měl hledat chyby, byla možná až moc přesušená. Ale chuť je to hlavní a ta byla echt gut. Co tam máme dál? Omáčky! Kombinaci BBQ omáčky a majonézy netřeba nějak dále popisovat. Kdyby Ježíš měl tuhle kombinaci omáček na poslední večeři, určitě by ho Jídáš nezradil. Kukuřičná houska je taky důležitá. Chuťově neutrální a co je hlavní, drží parádně. Nerozpadne se a to se cení.


Celkovou chuť tvoří lehce maso se sýrem, lehce zelenina, lehce omáčky, trochu víc smažená cibulka a hlavně jemně pikantní papričky, který doprovází celý sendvič. Celková chuť je vyladěná na 99%. To jedno procento ztrácí kvůli tenčímu masu. Být o trochu tlustší, víc se prosadí a bude to ještě o chloupek lepší. Ale i tak je to super. Zkusit tohle ve dvojité variantě musí stát za to.

Samá chvála a skoro žádný nářky? Je to tak! Stoupněte si, smekněte a ukloňte se, neboť Steakhouse Hot&Spicy je skoro to nejlepší, co můžete momentálně ochutnat ve fast foodech. Rozhodně v restauraci Burger King. Za 119,- samostatně nebo 159,- v menu dostanete tak dobrej burger, že o chlup vyšších peněz litovat nebudete. Dlouho jsem si ve fast foodu takhle nepochutnal. Není to žádná ujetá kombinace, nejsou tam žádný super hi-tech omáčky, ale tenhle burger jsem si opravdu užil a opravdu horkotěžko hledal chyby. Samozřejmě nesmíte mít nic proti pikantním papričkám. Steakhouse Hot&Spicy burger má duši a něco do sebe. Opravdu.

úterý 17. března 2015

Steakhouse Angus, Burger King

Steakhouse WEEKS

Za sedmero horami, sedmero řekami a minulý rok se objevil odnikud, nikým nezván, byť všemi chtěný, Angus XT. Sendvič tak prémiový, že vám z něho u pokladem spadla peněženka. Sendvič sic dobrý, ale za těžký peníz tak nějak chuťově nenaplňující. A nyní tu máme ještě o dvacku dražší Angus ve variantě Steakhouse. Pokud se vám nechce hledat cena v recenzi na Angus XT a praktikovat malou matematiku, tak vám to prozradím rovnou. Za Steakhouse Angus si Burger King účtuje 169,- a v menu dokonce 209,-. A protože za tyhle peníze už koupíte pořádnej burger v pořádným podniku, tak tahle recenze bude nemilosrdná. Jdeme na to.


Steakhouse Angus je obyčejný Angus XT s BBQ omáčkou místo steakové a místo syrové cibule tam najdete cibuli smaženou. Proč je teda o dvacku dražší se mě neptejte. Samotnýmu mi to moc smysl nedává. Web mluví o sendviči takto: "Steakhouse Angus se 100% na ohni grilovaným hovězím masem Angus, sýrem Čedar, uzenou slaninou a BBQ omáčkou". Dále je tam samozřejmě majonéza, už zmiňovaná smažená cibulka, rajčata, salát a to je v kukuřičné housce.


Nejvíc lidí asi čeká na recenzi masa. Tak tady je. Maso je moc fajn, Má pořádnou tloušťku. Má opravdu zajímavou masovou chuť. Rozhodně je to ta nejlepší placka, jakou kdy jaký fast food udělal. No minule jsem měl placku i krásně šťavnatou, tentokrát mi přišla sušší. Šťavnatý medium opravdu nečekejte. Tak jako tak maso je prostě moc fajn. A zbytek jakbysmet. Salát i rajčata jsou opravdu čerstvý a chuťově dobrý. Majonéza je klasická majonéza, chuťově taky dobrá. BBQ omáčka od Burger Kinga je vynikající jako vždy. Na co jsem zapomněl? Sýr a slanina. Sýr byl super. Smetanová, lehce natavená chuť. Slanina byla super nadvakrát. Krásně křupavá, chuťově opravdu silná. Smažená cibulka byla super. Opravdu super, chuťově se prosadila. Konkurence by si mohla vzít příklad. Sendviče od McDonald's smaženou cibulku mají většinou akorát na obrázku. Burger King s ní nešetřil a člověk si ji mohl opravdu užít.


Hlavní chuť tohodle sendviče je těžko určit. Co na jazyku, to na jazyku. Takový ty chuťově silnější suroviny jsou samotný maso, BBQ omáčka, slanina a smažená cibulka. To vůbec není špatný skóre. Zeleninu s majonézou taky sem tam ucítíte. Dokonce i ten sýr někdy identifikujete. Sendvič je vyladěnej opravdu dokonale. Ale stačí to?

Tenhle sendvič je... fajn. Chuť masa je vynikající, ale maso je sušší. Všechny suroviny spolu ladí a kdybych si udělal něco podobnýho doma, určitě se to nebudu bát nabídnout i ostatním. Ale žádný super šok se nekoná. Steakhouse Angus je jako dobře pracující politik. Když svoji práci dělá dobře, nejde o něm slyšet, dostane práci dobře zaplacenou a po funkčním období ho nejspíš už neuvidíte. Za 169,- čekáte něco, co vás zvedne ze židle. Čekáte burger tak parádní, že vám sroluje kalhoty. U Burger Kinga za 169,- dostanete super vyladěnej burger, na kterým si pochutnáte. Ale příště půjdete nejspíš do nejbližšího burger baru, protože za ty peníze dostanete určitě o chlup lepší muziku. Každopádně pokud máte fast foody rádi, naditou prkenici a akcie německých aerolinek v portfoliu, tak tenhle burger si určitě dejte. Burger je super, ale sušší maso ho sráží. A pokud je cena nekompromisní, i můj závěr je nekompromisní.


PS: Připravte se na delší čekání. Já na něj čekal přes pět minut. Bylo mi to ale řečeno předem a ještě jsem dostal malý hranolky zdarma, abych se při čekání nenudil. Tenhle přístup k zákazníkům je fajn. Malý hranolky Burger King nestojí nic a obyčejnýho člověka čekajíce na svůj super předražený sendvič určitě potěší. Člověk si pak pomalu připadá, jako by už ČR byla součást západu...

neděle 1. března 2015

Qurrito se 4 druhy sýrů, KFC

Chuť ušlechtilých sýrů

V televizi už běží reklama na další akci u KFC a já se až teď nechal přemluvit ke čtyřem různým druhům fermentovanýho produktu mléčných žláz savců v pšeničné placce. S kečupem. Je to tak. Dal jsem Qurritu další šanci i přesto, že původní Qurrito pro měl byl propadák. Udělal sem dobře? Stálo to za to? Jak moc smrdí smradlavej sýr? Proč byl Morpheus černej, když mohl být kým chtěl? Na skoro všechny tyhle a spoustu dalších otázek najdete odpovědi níže.


Původní Qurrito bylo jednoduchý jak facka a jak facka chutnalo. Kus kuřete utopenýho v BBQ omáčce s vysoce plastovým sýrem. U novýho Qurrita 4 druhy sýra se rozhodli kuře topit v kečupu a majonéze a ke dvoum sýrům přihodit další dva, Goudu a Gorgonzolu. Kuře není pikantní, ale je v originálním Kentucky těstíčku. Kuře Kentucky od KFC mám moc rád a změnu vítám. Web mluví takto: "Lahodné Qurrito ve variantě quattro formaggi! Šťavnaté kousky nepikantního kuřecího masa obklopené ušlechtilými sýry Gouda, Gorgonzola, Orkney čedar a Farmhouse čedar, to vše podávané s kečupem a majonézou a zapečené v pšeničné tortille."


Po otevření spocenýho pytlíku na mě čekalo přijemný překvapení. Tím byla celková plnost tortilly. K menu jsem si nechal přihodit ještě jedno stehýnko Kentucky a hned mě bylo jasný, že tentokrát budu pořádně tlačit. A taky že jo. Parádně jsem se nadlábnul. Takže co se množství týče, tam je všechno v pořádku. Po rozkrytí vršku to byl pohled o chlup smutnější. Smutnější kvůli absence jakékoli zeleniny nebo nějaké "výplně". Jen sýr, kuře a omáčky. Být to v jedné zapékací míse smíchaný do kupy, asi by si to dal málokdo. Nějaká ta kukuřice, rajče nebo něco podobnýho by se tam celkem hodilo. A když už i já si stěžuju na absenci zeleniny, tak je to opravdu síla. No nevadí, jedeme dál.


Začnu popisovat jednotlivý suroviny. Kuře Kentucky. Kdo zná, zná, kdo nezná, ať hned pozná. Kuře Kentucky je to, co dostalo KFC tam, kde je dnes. Je to tajná směska koření, která ve výsledku chutná jako trochu ochucený větší množství soli a trochu pepře. Opravdu parádní chuť, která se ale leckomu může zdát lehce přesolená. No mě sedí perfektně a mám to rád. Do smradlavýho Qurrita se hodí dokonale, protože svoji pikantností nepřebije jemnou chuť sýrů. Kéž by KFC dělalo víc výrobků s tímhle masem. Kousky kuřete byly pořádně macatý a bylo jich spousta. Co popsat dál? Tak třeba kečup. Kečup byl fajn. Jeden z těch kvalitnějších. Majonéza byla taky fajn. A co sýry? Gouda (mladá) nemá nijak výraznou chuť a pokud sem tam ucítíte lehoučkou chuť smetany, tak věřte, že máte v puse kousek Goudy. Gorgonzola je originální smradlavej sýr, kterej má typickou plesnivou chuť. Z našich českých komunistických náhražek (který znova frčí v Rusku) k ní má nejblíž asi Niva. Chuť Gorgonzoly je výrazná, leč množství pokulhává. V Qurritu na ni narazíte jen občas a to je opravdu škoda. Právě kvůli Gorgonzole si tenhle sendvič kupuje asi nejvíc lidí. Hodně si rozumí v sendviči s majonézou, která její chuť zjemňuje. Dál tam máme dva druhy Cheddaru. Tyhle sýry mi vadily v originále a tyhle sýry mi vadily i v novince. Jedná se o sýry vyrobený snad z recyklovaných plastových sáčků nabarvených na světle a tmavě žlutou. Nemá to chuť jako sýr, nechová se to jako sýr, nevoní to jako sýr. Prostě brrrr. Za studena naprosto nepoživatelná hmota, ze které se vám udělá akorát zle. Samotná tortilla byla fajn. Propečená akorát, chuťově víc než v pořádku a svoji práci odvedla dokonale. Té není co vytknout.


A jak to funguje jako celek? Za tepla kupodivu hodně dobře. Bylo to pro mě moc příjemný překvapení a ze začátku jsem si ho hodně vychutnával. Volba Kentucky kuřete a kečupu místo BBQ určitě sedla a někdo celkem věděl, co dělá. Sendvičem vás bude provázet chuť Kentucky těstíčka, sem tam Gorgonzoly s majonézou a hlavně chuť kečupu, která je všudypřítomná. To by nebylo vůbec špatný pro sendvič, do kterýho jsem de facto nevkládal žádný naděje. Bohužel od půlky dozadu vám Qurrito zchladne a projeví se bleh effect jako u toho původního. Cheddary se transformují v mastnej plast a přemíra kečupu vám začne vadit. Kentucky kuře to nezachrání a Gorgronzola se o svoje slovo hlásí jen občas. Gouda mlčí v rohu v kleče.

Qurrito 4 druhy sýra pro mě bylo příjemným překvapením. Za tepla a tak do půlky. Pak jsem zase zjistil, že tohle prostě není pro mě a to kvůli absenci jakýchkoli vyplňovacích surovin a hlavně kvůli použitým druhům Cheddaru. Jestli to vůbec Cheddar je. Pokud vám u původního Qurrita ten sýr nevadil a nemáte ani nic proti plesnivým sýrům, tenhle výrobek je přesně pro vás. Běžte a ochutnejte, než vám ho zruší. Cena je 95,- samostatně a 135,- v menu. Pokud ale chcete pořádnou bombu se smradlavým sýrem, dejte si radši Grander s modrým sýrem. To je rozhodně král mezi nynějšíma třema novinkama.