Sýrové Menu
Oblíbený Twister má nyní novou zvláštní sílu - sílu rozehřát sýr! To tvrdí KFC na jejich webu. Síla v době mikrovlnek trochu zbytečná (Burger King by mohl vyprávět), ale chápu, že na tortillu plněnou sýrem se slogan hledá blbě. Ono "zalepí vás i vespod" nebo "síla tekoucí fermentované kravské laktózy" zní o poznání hůř. Že do KFC brzo půjdu bylo jasný. Zaujaly mě hlavně ty bramborový lupínky. Ale co k nim? Grander Cheeser? Nah.. Ten mě minule moc nezaujal. Novej Filler? Moc malý na oběd. Qurrito Cheeser? Nah.. Qurrito mě nikdy nenadchlo. Prázdnou tortillu si můžu poskládat i doma. Inu zbyl Twister Cheeser. A proč ne. Twister mám rád a nevzpomínám si na žádnou jeho verzi, která by mě vyloženě odpudila. Jdeme na to.
Tenhle dacan obsahuje kuřecí pikantní stripsy, mozzarellu, smažený žampióny, rukolu, rajčata a dva druhy sýrové omáčky. Hned na úvod řeknu, že jsem si všiml jen jedné omáčky a nebýt toho popisku na webu (kterej jsem si teď přečetl), ani nevím, že tam byly dvě omáčky. Ale to je jedno. I tak je tam surovin víc než reklam na vložky v televizi. A proč jsem ho nazval dacanem? Posuďte sami.
Takhle to vypadalo po rozbalení. Jasnej dacan. Byl jsem na něj ve své oblíbené pobočce na Masarykově náměstí v Ostravě a musím je zase pochválit. Takhle nabitou tortillu jsem snad ještě neměl. Otázkou je, jestli to zrovna v tomhle případě bylo dobře.Kopec hub s kopcem sýra... No pojďme na to pěkně postupně.
V prvních pár kousnutích jsem měl hodně rukoly, tak jdeme na rukolu. Rukola působila hodně unaveně. Asi ji sýr přemohl svoji superschopností a unavil teplem. Nevadí. Chuťově se prosadila maximálně v kousnutích s množstvím, jaký vidíte na obrázku. Jinak samozřejmě neměla šanci a působila jen na oko, abyste měli co tahat z útrob dacana po kousnutí. Dál můžeme probrat třeba smažený žampiony. U těch bych se trochu pozastavil. Nebudu se s nikým hádat, jestli jsou smažený nebo ne, ale mě přijdou spíš sušený a před použitím namočený do vody. Je možný, že je někdo prosmažil, usušil a pak se v restauracích namočí, aby šly použít. Nebo je namočí, usuší a pak smaží. Nevím. Minulej rok na hranolkách byly fajn, ale v tomhle Twister Cheeserovi mě vyloženě vytáčely a konzistencí byly hodně nechutný. Chutnaly jako houby, to mě nevadí, ale byly gumový, tahavý, mokrý, brrr...
Další pro mě hodně nechutná věc byl ten bílej sýr. Mozzarella, nebo Mozzarela, jak ji nazývá KFC, byla divná. Chuť nikde a konzistencí zase taková tahací, oslizlá. No nevím. Hlavně byla všechna nasáčkovaná vlevo, kde si zatuhla a společně s tortillou tvořila opravdu divný sousta. Sousta, který nejíte s radostí, ale nejradši byste se jim vyhnuli. Bohužel vaše porce má tvar válce a vyhýbat se prostě nemůžete. No a co zbytek? Kuře fajn. Samozřejmě. To je vždycky fajn. Pikantní akorát a bylo ho hodně. Snad jen křupavej obal se vytratil do neznáma. Trochu blemcal, ale alespoň si udržel chuť. Taky jste určitě zvědaví na sýrovou omáčku. Jak jsem psal výše, zaregistroval jsem jen jednu a sice tu žlutou supersýrovou. Její vyloženě chemická sýrová chuť je fajn. Chutná a smrdí jako ty omáčky k nachos v multikinech. Reálnýho sýra samozřejmě asi moc nepotkala, ale chutná jak snídaně celé francouzské armády smíchaná do jednoho kotle. Mě sedla. Já chemii a silný omáčky rád. Ale k houbám? Ke kuřeti? K zelenině? Uhhh ne.
No dopadl jsem takhle. Ke konci jsem si tortillu rozbalil a jedl samostatně. Houby jsem vynechal úplně. Ač je mám rád, tahle konzistence a provedení mi prostě nesedla. Mozzarelly jsem se rád zbavil (na fotce nalepená vpravo na tortille). Kuře a rajčata byly fajn. A to je problém toho celýho dacanskýho Twister Cheeseru. Dobrá na něm byla v podstatě jen kombinace kuřete, rajčat a rukoly. Sýrová omáčka s houbama a mozzarellou to akorát kazily. K tomu všemu se k sobě absolutně nehodily, ač samostatně ta omáčka třeba špatná nebyla. Vždycky jsem si o sobě myslel, že mám rád divný kombinace (linecký s marmeládou a salámem je opravdová bomba), ale tenhle Twister Cheeser jsem nějak nepochopil a jako jeden z mála ani nepokořil. Cena 99,- samostatně a 139,- v menu špatná není, ale nedoporučuju do něho jít. Šance, že vám zrovna tohle kombo zachutná, není nijak veliká. Na druhou stranu jen málokdy máte šanci ochutnat něco tak ujetýho. Je to na vás. Ale já vás varoval.
Jako fingerfood KFC představilo po dlouhé době nějakou novinku a sice bramborový lupínky. K nim si můžete dokoupit sýrovej dip. Sýrovej dip je v podstatě ta chemická sýrová omáčka, která byla i v dacanovi. K bramborům se hodila víc a nebojte se ji zkusit. Pokud máte rádi sýr samozřejmě. Samotný lupínky pak byly lehce rozporuplný. Dva tři byly fajn, křupavý, teplý, parádní chuť brambory, prostě fajn. Pak všechny ochably, nekřupaly a houpaly se jak schlíplej pendrek. Ale což o to. To se u podobnýho výrobku dá očekávat. Co mi vadilo víc bylo množství soli. Prvních pár lupínků fajn, to vám to nevadí. Ale pak vás začne pálit jazyk, rty a začnete to vnímat. Koupil bych si je znova? Asi jo. Zkuste je klidně taky. Jen doufejte, že vám je nepřesolí. Na druhou stranu, kaše je kaše. Tu u nich asi jen tak něco nepřekoná. Menší lupínky stojí 39,- a sýrovej dip 10,-. Lupínky si můžete dopřát i v menu místo hranolek.
sobota 28. ledna 2017
pátek 27. ledna 2017
Western Burger, Buffalo Burger Bar, Plzeň
Další důkaz toho, že mě vaše názory zajímají je tady! A samozřejmě další recenze na burger zrovna tak. Inu v mých očích jasná jednička Delish podle mnohých už není jednička a prý v Plzni existují i lepší podniky na burgery. A protože já rád zkouším novoty, nebylo nazbyt a po projíždění facebookových fotek mě zaujal jeden z tipů a sice plzeňský Buffalo Burger Bar. Chutnalo mi? Byl Delish poražen? Dostal jsem maso medium? Co finger food? Jaký byly omáčky? Existuje dimenze, ve které je Halina hubená? Jak asi vypadá cibulový vězení? Odpovědi na tyhle otázky a ještě mnohem víc se dočtete v téhle recenzi!
Ze všech možných dobrot v menu jsem si jako hlavní chod vybral Western Burger. Posuďte sami. Kombinace slaniny, cheddaru, cibulových kroužků, BBQ omáčky a zauzené majonézy v housce. To nezní vůbec špatně. Jednoduchá kombinace surovin a žádný zbytečný saláty. To já rád. K burgeru dostanete ještě jejich domácí hranolky a coleslaw salátek, ale o tom až později. Jdeme na samotnej burger.
Burger vám přinesou na dvě poloviny, jak vidíte na fotce. Přednes a'la slož si sám nějak extra nemusím, ale taky mě nijak vyloženě neuráží. Lidem, co rádi baští příborem (bašťouní!), to ulehčí práci a ostatní si ho můžou složit sami. U téhle kombinace to šlo celkem snadno. Ale být tam salát, rajčata a jiný plody hlíny, tak to asi bude horší.
No po složení vás zaujme perfektní houska. Jestli je vyloženě domácí nevím. Naspodu byl takovej ten pásovej vzor. Ale byla vynikající. Chuťově se blížila spíš vánočce než bílýmu pečivu, což vůbec nevadí. A hlavně opravdu držela tvar. Od začátku do konce si držela perfektní konzistenci. Což taky mohlo být daný tím, že burger byl trochu sušší. Takže housku můžu jedině pochválit. I taková maličkost, jako že byla rozříznutá přesně v polovině, člověka prostě potěší.
Dál se vrhněme třeba na slaninu se sýrem. U těch není moc co řešit. Cheddar byl cheddar. Chuťově fajn, určitě všichni dobře znáte. Množství nic moc, takže chuťově se vyloženě neprosadil. Slanina byla vypečená obyčejná slanina. Slovo obyčejná zní trochu urážlivě, ale na obyčejné slanině není vůbec nic špatnýho. Takže slanina byla fajn a dokázala se prosadit hodně. Po pravdě někdy až moc. Ne, že by mě vadila chuť samotné slaniny, jen se mi zdála trochu přesolená. Jakože kde byla zrovna slanina, tam to sousto bylo opravdu dost slaný. Slaně slaninový. Jasný, žádná katastrofa. My, do schodů funící tanky, slanou slaninu rádi.
Hurá na maso. Po kousnutí do masa přišlo lehký zklamání. Medium? Nope. Jako pokus byl, ale nepovedl se. Jemně namletý? Nope. Jako pokus byl, ale nepovedl se. Parádní jemná chuť kravičky? Nope. Jako pokus byl, ale nepovedl se... Pokud si dobře pamatuju, na lístku psali něco o Angus masu v kombinaci s US Prime Beef. Proč ne (i když cenově mi ten US Prime Beef k burgeru nesedí). Ale hlavní je chuť a ta mě prostě ze židle nenadzvedla. Ani se mnou neotřásla. Možná kdyby bylo pěkně šťavnatý a medium, tak by tam ta chuť byla. Ale zrovna moje placka se extra nevyvedla a byla pro mě lehkým zklamáním. Opravdu geniální maso z Delishe (jak zpracováním tak chutí) nebo z ostravskýho Hogo Fogo to prostě není a k téhle špičce Buffalo Burger Baru kus chyběl. Placka nechutnala špatně, ale spíš se blížila k průměru než k nebeským výšinám.
Co se ale blížilo k nebeským výšinám byly omáčky. BBQ omáčka byla vynikající a přesně takhle by BBQ omáčka měla chutnat. Bohužel houska jí byla víc obarvená než ochucená, takže se člověk musel hodně hodně soustředit, aby ji v tom celku pak cítil. Trochu lepší už to bylo u zauzené majonézy. Ta byla chuťově taky vynikající a bylo jí víc. Burgeru tak dodávala zajímavej nádech. No a při ochutnání omáčky samotné se člověku zatřásly kolena. Opravdu špica. Takový omáčky já moc rád. Jen by jí tam zase mohlo být ještě o chlup víc.
Další a poslední položkou jsou cibulový kroužky. U těch si budu rýpat asi nejvíc. Měl jsem je jak samostatně, tak i v tom burgeru. Obojí byly ty samý kroužky a bohužel mě nenadchly ani v jednom podání. Samostatně jsem si je dal jako předkrm.
Na fotce nevypadají špatně, ale zase pokulhávalo zpracování. Byly spíš gumový, nekřupaly, byly hodně nasáklý olejem a na můj vkus podivně dochucený. Nejspíš je někdo hodil do ne moc rozpálenýho oleje a pak ještě čekaly dlouho na výdej. Nebo nevím, jak se jim to povedlo. Ale jejich jedení rozhodně nemůžu označit za fajn zážitek. K tomu všudypřítomná silná chuť bylin (tymián nebo tak něco), co totálně přebíjelo samotnou cibuli. Naštěstí tuhle malou katastrofu celkem solidně zachraňovala zase vynikající a excelentní Chipotle majonéza. Tak akorát pikantní, parádní konzistence... No omáčky tady prostě umí.
Zpátky k tomu hlavnímu. Takže tyhlety kroužky byly i ve Western Burgeru. A? A ta jejich divná bylinková chuť se prosadila i tam. Byla to po slanině druhá nejsilnější chuť. Přebila i BBQ omáčku, ve které se válela. I když ono vzhledem k množství BBQ omáčky to možná až takový překvapení není.
Výsledná kombinace chutí v tomhle burgeru není až tak špatná, jak by se z mýho rýpaní mohlo zdát. Ucítíte sladkou housku, slaninu, trochu uzené majonézy, hodně divný těstíčko z kroužků a někde vzádu maso. Bohužel zrovna to maso bylo největším kamenem úrazu tohodle burgeru. V Delishi jsem zatím měl maso jako božskou manu. Tady jsem dostal maso (na burgery specializovaný podnik) průměrný. Rozhodně to bylo lepší než všechno, co dostanete ve fast foodech a obyčejných hospodách, ale tady srovnáváme špičku a v té jsem prostě měl mnoho lepších kousků. K tomu všemu byl burger celou dobu sušší.
Cena byla fajn. 185 korun i s hranolkama a coleslaw salátkem by i odpovídala. Odpovídala, kdyby se k burgeru přinesený hranolky daly jíst. No ty moje se nedaly. Byly to spíš velký hranoly, který se někdo rozhodl vařit v oleji rozpáleným na sedmdesát stupňů. Nasáklý olejem, rozpadající se a kašovitý hranolky asi nemá nikdo rád. Dost možná ještě z mikrovlnky. Bleh. Naštěstí jsem si objednal i tenký hranolky navíc (klasický kupovaný julienne) a k nim Ranch omáčku. Jak hranolky tak omáčka byly super. Bohužel ve většině podniků mají kupovaný hranolky stokrát lepší než jejich domácí. Já proti kupovaným nic nemám (pokud jsou kvalitní, ne ARO z Makra). Kéž by energii, kterou vložili do výroby divných domácích hranolek, radši využili líp. Coleslaw byl na můj vkus podivně dochucenej. Ale u toho bych to viděl tak, že to může lidem i vyhovovat. Já jen nejsem fanda celeru a zeleniny obecně.
Co dodat závěrem? Doporučit? Jak co. Burger asi klidně. Ten neurazí. Na Delish nemá. Kvůli masu. Třeba omáčky mají opravdu super, housku super, ale zpracování a chuť toho masa vás do kolen nepošle. Cibulový kroužky a jejich domácí hranolky pak vyloženě nedoporučuju. Bohužel kroužky hodně ovlivnily i burger. Obsluhu normálně nehodnotím, ale tady si rýpnu. Když se vás někdo zeptá, jak vám chutnalo, otočí se, odejde a nepočká na odpověď ani když zrovna odpovídáte na jejich otázku, tak to nevypadá moc hezky. Co bylo fajn byl výběr limonád, jejich podání do velkých sklenic a ani cena nebyla špatná. Pivo taky super. A co mě opravdu dostalo byly ty omáčky. BBQ, zauzená majonéza, Chipotle majonéza i Ranch. Všechny čtyři byly boží a ať se snažím jak se snažím, není jim co vytknout. Pokud už tam budete, zkuste jich co nejvíc.
Já osobně příště navštívím zase Delish. Tam jsem si pochutnal víc.
PS: A abych dodal všechny slíbený odpovědi. Ne, neexistuje dimenze, ve které je Halina hubená. Existovala, ale pohltila ji samotná Halina. A jak vypadá cibulový vězení? Na to vám odpoví quadriptych ze života cibulovýho kroužku:
Ano, i takhle může vypadat "kroužek". Takových tam bylo víc. Kuchařům se o sobotě opravdu asi nechce moc makat. :)
Ze všech možných dobrot v menu jsem si jako hlavní chod vybral Western Burger. Posuďte sami. Kombinace slaniny, cheddaru, cibulových kroužků, BBQ omáčky a zauzené majonézy v housce. To nezní vůbec špatně. Jednoduchá kombinace surovin a žádný zbytečný saláty. To já rád. K burgeru dostanete ještě jejich domácí hranolky a coleslaw salátek, ale o tom až později. Jdeme na samotnej burger.
Burger vám přinesou na dvě poloviny, jak vidíte na fotce. Přednes a'la slož si sám nějak extra nemusím, ale taky mě nijak vyloženě neuráží. Lidem, co rádi baští příborem (bašťouní!), to ulehčí práci a ostatní si ho můžou složit sami. U téhle kombinace to šlo celkem snadno. Ale být tam salát, rajčata a jiný plody hlíny, tak to asi bude horší.
No po složení vás zaujme perfektní houska. Jestli je vyloženě domácí nevím. Naspodu byl takovej ten pásovej vzor. Ale byla vynikající. Chuťově se blížila spíš vánočce než bílýmu pečivu, což vůbec nevadí. A hlavně opravdu držela tvar. Od začátku do konce si držela perfektní konzistenci. Což taky mohlo být daný tím, že burger byl trochu sušší. Takže housku můžu jedině pochválit. I taková maličkost, jako že byla rozříznutá přesně v polovině, člověka prostě potěší.
Dál se vrhněme třeba na slaninu se sýrem. U těch není moc co řešit. Cheddar byl cheddar. Chuťově fajn, určitě všichni dobře znáte. Množství nic moc, takže chuťově se vyloženě neprosadil. Slanina byla vypečená obyčejná slanina. Slovo obyčejná zní trochu urážlivě, ale na obyčejné slanině není vůbec nic špatnýho. Takže slanina byla fajn a dokázala se prosadit hodně. Po pravdě někdy až moc. Ne, že by mě vadila chuť samotné slaniny, jen se mi zdála trochu přesolená. Jakože kde byla zrovna slanina, tam to sousto bylo opravdu dost slaný. Slaně slaninový. Jasný, žádná katastrofa. My, do schodů funící tanky, slanou slaninu rádi.
Hurá na maso. Po kousnutí do masa přišlo lehký zklamání. Medium? Nope. Jako pokus byl, ale nepovedl se. Jemně namletý? Nope. Jako pokus byl, ale nepovedl se. Parádní jemná chuť kravičky? Nope. Jako pokus byl, ale nepovedl se... Pokud si dobře pamatuju, na lístku psali něco o Angus masu v kombinaci s US Prime Beef. Proč ne (i když cenově mi ten US Prime Beef k burgeru nesedí). Ale hlavní je chuť a ta mě prostě ze židle nenadzvedla. Ani se mnou neotřásla. Možná kdyby bylo pěkně šťavnatý a medium, tak by tam ta chuť byla. Ale zrovna moje placka se extra nevyvedla a byla pro mě lehkým zklamáním. Opravdu geniální maso z Delishe (jak zpracováním tak chutí) nebo z ostravskýho Hogo Fogo to prostě není a k téhle špičce Buffalo Burger Baru kus chyběl. Placka nechutnala špatně, ale spíš se blížila k průměru než k nebeským výšinám.
Co se ale blížilo k nebeským výšinám byly omáčky. BBQ omáčka byla vynikající a přesně takhle by BBQ omáčka měla chutnat. Bohužel houska jí byla víc obarvená než ochucená, takže se člověk musel hodně hodně soustředit, aby ji v tom celku pak cítil. Trochu lepší už to bylo u zauzené majonézy. Ta byla chuťově taky vynikající a bylo jí víc. Burgeru tak dodávala zajímavej nádech. No a při ochutnání omáčky samotné se člověku zatřásly kolena. Opravdu špica. Takový omáčky já moc rád. Jen by jí tam zase mohlo být ještě o chlup víc.
Další a poslední položkou jsou cibulový kroužky. U těch si budu rýpat asi nejvíc. Měl jsem je jak samostatně, tak i v tom burgeru. Obojí byly ty samý kroužky a bohužel mě nenadchly ani v jednom podání. Samostatně jsem si je dal jako předkrm.
Na fotce nevypadají špatně, ale zase pokulhávalo zpracování. Byly spíš gumový, nekřupaly, byly hodně nasáklý olejem a na můj vkus podivně dochucený. Nejspíš je někdo hodil do ne moc rozpálenýho oleje a pak ještě čekaly dlouho na výdej. Nebo nevím, jak se jim to povedlo. Ale jejich jedení rozhodně nemůžu označit za fajn zážitek. K tomu všudypřítomná silná chuť bylin (tymián nebo tak něco), co totálně přebíjelo samotnou cibuli. Naštěstí tuhle malou katastrofu celkem solidně zachraňovala zase vynikající a excelentní Chipotle majonéza. Tak akorát pikantní, parádní konzistence... No omáčky tady prostě umí.
Zpátky k tomu hlavnímu. Takže tyhlety kroužky byly i ve Western Burgeru. A? A ta jejich divná bylinková chuť se prosadila i tam. Byla to po slanině druhá nejsilnější chuť. Přebila i BBQ omáčku, ve které se válela. I když ono vzhledem k množství BBQ omáčky to možná až takový překvapení není.
Výsledná kombinace chutí v tomhle burgeru není až tak špatná, jak by se z mýho rýpaní mohlo zdát. Ucítíte sladkou housku, slaninu, trochu uzené majonézy, hodně divný těstíčko z kroužků a někde vzádu maso. Bohužel zrovna to maso bylo největším kamenem úrazu tohodle burgeru. V Delishi jsem zatím měl maso jako božskou manu. Tady jsem dostal maso (na burgery specializovaný podnik) průměrný. Rozhodně to bylo lepší než všechno, co dostanete ve fast foodech a obyčejných hospodách, ale tady srovnáváme špičku a v té jsem prostě měl mnoho lepších kousků. K tomu všemu byl burger celou dobu sušší.
Cena byla fajn. 185 korun i s hranolkama a coleslaw salátkem by i odpovídala. Odpovídala, kdyby se k burgeru přinesený hranolky daly jíst. No ty moje se nedaly. Byly to spíš velký hranoly, který se někdo rozhodl vařit v oleji rozpáleným na sedmdesát stupňů. Nasáklý olejem, rozpadající se a kašovitý hranolky asi nemá nikdo rád. Dost možná ještě z mikrovlnky. Bleh. Naštěstí jsem si objednal i tenký hranolky navíc (klasický kupovaný julienne) a k nim Ranch omáčku. Jak hranolky tak omáčka byly super. Bohužel ve většině podniků mají kupovaný hranolky stokrát lepší než jejich domácí. Já proti kupovaným nic nemám (pokud jsou kvalitní, ne ARO z Makra). Kéž by energii, kterou vložili do výroby divných domácích hranolek, radši využili líp. Coleslaw byl na můj vkus podivně dochucenej. Ale u toho bych to viděl tak, že to může lidem i vyhovovat. Já jen nejsem fanda celeru a zeleniny obecně.
Co dodat závěrem? Doporučit? Jak co. Burger asi klidně. Ten neurazí. Na Delish nemá. Kvůli masu. Třeba omáčky mají opravdu super, housku super, ale zpracování a chuť toho masa vás do kolen nepošle. Cibulový kroužky a jejich domácí hranolky pak vyloženě nedoporučuju. Bohužel kroužky hodně ovlivnily i burger. Obsluhu normálně nehodnotím, ale tady si rýpnu. Když se vás někdo zeptá, jak vám chutnalo, otočí se, odejde a nepočká na odpověď ani když zrovna odpovídáte na jejich otázku, tak to nevypadá moc hezky. Co bylo fajn byl výběr limonád, jejich podání do velkých sklenic a ani cena nebyla špatná. Pivo taky super. A co mě opravdu dostalo byly ty omáčky. BBQ, zauzená majonéza, Chipotle majonéza i Ranch. Všechny čtyři byly boží a ať se snažím jak se snažím, není jim co vytknout. Pokud už tam budete, zkuste jich co nejvíc.
Já osobně příště navštívím zase Delish. Tam jsem si pochutnal víc.
PS: A abych dodal všechny slíbený odpovědi. Ne, neexistuje dimenze, ve které je Halina hubená. Existovala, ale pohltila ji samotná Halina. A jak vypadá cibulový vězení? Na to vám odpoví quadriptych ze života cibulovýho kroužku:
Ano, i takhle může vypadat "kroužek". Takových tam bylo víc. Kuchařům se o sobotě opravdu asi nechce moc makat. :)
čtvrtek 26. ledna 2017
SPAM SPAM SPAM SPAM and SPAM with SPAM, SPAM and SPAM!
SPAM SPAM SPAM!
Milé děti, co znáte disketu jen jako ikonku na uložení ve Wordu, mám pro vás historický okénko tak akorát dlouhý, aby udrželo vaši krotkou digitální pozornost. Když vznikal internet a elektronická pošta, lidi si jako vždycky začali posílat pytel zbytečných a nechtěných emailů. A protože v té době hodně frčel Monty Python a v jedné z jejich geniálních scének na sebe všeci řvou SPAM a Vikingové tam zpívají SPAM (kdo nezná, shlídne ZDE) a protože ajťáci vždycky měli ujetej smysl pro humor, tak tu otravnou a nevyžádanou poštu pojmenovali po kořeněné šunce (Spiced Ham -> SPAM), o které je celá ta scénka. Proto SPAM nejsou jen emaily ohledně zvětšení penisu, hubnutí, výher v peruánské loterii, ale hlavně originální britskej luncheon meat. Konec krátkýho historickýho okýnka.
No a když se mě tahle plechovka dostala do ruky, těšil jsem se na ni jako brigádník na první výplatu. Jako první věc mě zaujala velikost plechovky. Na fotce se zdá možná velká, ale je prťavá a je tak na jednu porci. Čemuž odpovídá obsah těch dvě stě gramů. A když jsem ji otočil...
Takže Vikingové v téhle plechovce mají opravdu prsty! Stejně jako ve videu od Monty Pythonů. Konspirace Zednářskýho spolku? Energie z pyramid? Může za to Obama? Náhoda? Nemyslím si... No a když jsem tu plechovku otevřel...
Asi takhle jsem vypadal. Jen na ty natáčky jsem ráno zapomněl. No a když jsem to nařezal, hodil na pánev a osmažil?
Dámy a pánové, opravdová paráda. Trochu přesolená, ale parádní plná šunkovo-vepřová chuť. Absolutně to drželo tvar a ani kousek se nerozpadl. Pár plechovek bych poslal do Hamé, aby se tam naučili dělat jejich slavnej luncheon meat, protože drtivá většina jejich výrobků se doslova nedá žrát. Ale ten SPAM byl prostě fajn. Furt to bylo podřadný maso z plechovky, ale bylo super. Jen na našince a jídlo z plechovky celkem předražený. Ale to se u výrobku vyrobenýmu v Dánsku, koupenýmu ve Velké Británii a dovezenýmu do Česka není čemu divit. A radši nechci vědět, kde se vyrábí ty plechovky. Ale pochutnal jsem si. Takže SPAM? SPAM SPAM SPAM SPAM and SPAM!
Ochutnat můžete třeba tady.
Milé děti, co znáte disketu jen jako ikonku na uložení ve Wordu, mám pro vás historický okénko tak akorát dlouhý, aby udrželo vaši krotkou digitální pozornost. Když vznikal internet a elektronická pošta, lidi si jako vždycky začali posílat pytel zbytečných a nechtěných emailů. A protože v té době hodně frčel Monty Python a v jedné z jejich geniálních scének na sebe všeci řvou SPAM a Vikingové tam zpívají SPAM (kdo nezná, shlídne ZDE) a protože ajťáci vždycky měli ujetej smysl pro humor, tak tu otravnou a nevyžádanou poštu pojmenovali po kořeněné šunce (Spiced Ham -> SPAM), o které je celá ta scénka. Proto SPAM nejsou jen emaily ohledně zvětšení penisu, hubnutí, výher v peruánské loterii, ale hlavně originální britskej luncheon meat. Konec krátkýho historickýho okýnka.
No a když se mě tahle plechovka dostala do ruky, těšil jsem se na ni jako brigádník na první výplatu. Jako první věc mě zaujala velikost plechovky. Na fotce se zdá možná velká, ale je prťavá a je tak na jednu porci. Čemuž odpovídá obsah těch dvě stě gramů. A když jsem ji otočil...
Takže Vikingové v téhle plechovce mají opravdu prsty! Stejně jako ve videu od Monty Pythonů. Konspirace Zednářskýho spolku? Energie z pyramid? Může za to Obama? Náhoda? Nemyslím si... No a když jsem tu plechovku otevřel...
Asi takhle jsem vypadal. Jen na ty natáčky jsem ráno zapomněl. No a když jsem to nařezal, hodil na pánev a osmažil?
Dámy a pánové, opravdová paráda. Trochu přesolená, ale parádní plná šunkovo-vepřová chuť. Absolutně to drželo tvar a ani kousek se nerozpadl. Pár plechovek bych poslal do Hamé, aby se tam naučili dělat jejich slavnej luncheon meat, protože drtivá většina jejich výrobků se doslova nedá žrát. Ale ten SPAM byl prostě fajn. Furt to bylo podřadný maso z plechovky, ale bylo super. Jen na našince a jídlo z plechovky celkem předražený. Ale to se u výrobku vyrobenýmu v Dánsku, koupenýmu ve Velké Británii a dovezenýmu do Česka není čemu divit. A radši nechci vědět, kde se vyrábí ty plechovky. Ale pochutnal jsem si. Takže SPAM? SPAM SPAM SPAM SPAM and SPAM!
Ochutnat můžete třeba tady.
pondělí 16. ledna 2017
Steakhouse Royal, Burger King
Zimní království
Znovu jsem navštívil Zimní království (heh), abych si u Burger Kinga dal Steakhouse Royal, přímou konkurenci Swiss Kinga od McDonald's. Burger King a Royal... McDonald's a King... tomu říkám konkurence. I v názvosloví! No a protože minulej burger ze Zimního království (hehehe) Cheesy Angus XT mě absolutně nenadchnul, neměl jsem až tak velký očekávání ani tentokráte. Ale kdyby mě proklouzl mezi prstama a nestihl ho, taky by mě to asi mrzelo. Tak jdeme na to.
Steakhouse Royal obsahuje podle webu bramborový rösti, uzenou slaninu a sýr čedar. Já bych to doplnil o hovězí maso, smaženou cibuli, salát, rajčata, majonézu a BBQ omáčku v kukuřičné housce. Srovnání se Swiss Kingem (6 let stará recenze ZDE) se nabízí kvůli bramborové placce. I když Swiss King hraje na sýrovou notu i díky omáčce, zatímco Royal se drží osvědčené kombinace majonézy a BBQ omáčky. Co mi sedlo víc? Čtěte dál.
A nebudu vás napínat jak banda sadistů v porotě sadistických televizních soutěžích. Víc mi sedl Swiss King a jeho jednoduchá kombinace. Proč? To se dozvíte za chvíli! :)
Z jednoho sprostýho důvodu. Steakhouse Royal je přeplácanej jak špatně vyjetá pracovnice u silnice. Maso, placka, dvě omáčky, slanina, smažená cibule, zelenina, sýr... A další průser. Bramborová placka je tlustší než maso. A nemá žádnou příjemnou chuť. Chutná jen a jenom jako olej, v kterým se pár minut topila. A funguje jako chuťová houba. Nasaje do sebe ostatní chutě, nasadí jim roubík a umlátí je pálkou na kriket. Jediný chutě, který unikly, jsou BBQ omáčka a slanina. Opravdu. Kousnete do sendviče a neucítíte nic. Pak trochu BBQ omáčku, pokud ji tam zrovna máte, a slaninu, pokud ji tam zrovna máte. Ale pusu máte plnou věcí. Mazlavých, někdy teplých, někdy studených... Koukáte na maso, ale necítíte ho. Je to takový... nijaký.
Smíchat majonézu, rajčata a smaženou bramborovou placku asi nebyl nejlepší nápad. No popravdě. Vy byste si namazali doma bramborovou placku majonézou a dali na ni rajčata? Asi ne co. A dost možná se vám při té představě trochu nadzvedl kufr. Tenhle sendvič musel vymyslet počítač s Windows Vista a ne někdo s jazykem a alespoň dvěma chuťovýma buňkama.
Swiss King funguje na svoji těžkotonážní jednoduchosti. Je jako starej tank. Pár těžkých smontovaných věcí do kupy, který do sebe skvěle zapadnou a hurá do boje. Ten se povedl. Ale Steakhouse Royal? Ten je jak nejdražší černej Mercedes vytuněnej o obří zelený přítlačný křídlo a velký lesklý růžový ráfky. Tak nějak to k sobě nepasuje. Bod pro konkurenci, minus bod pro Burger King. Bohužel tahle akce nevyšla. Ale pořád chválím inovaci. Lepší se o něco snažit a a šlápnout vedle než nedělat nic...
Cena 149,- samostatně a 189,- v menu. Ale i kdyby byl o třicet korun levnější, stejně vám ho nedoporučím. Dejte si normální Steakhouse, ten je špica. Steakhouse Royal jen pokud vám dlouho nebylo těžko a chybí vám to.
Znovu jsem navštívil Zimní království (heh), abych si u Burger Kinga dal Steakhouse Royal, přímou konkurenci Swiss Kinga od McDonald's. Burger King a Royal... McDonald's a King... tomu říkám konkurence. I v názvosloví! No a protože minulej burger ze Zimního království (hehehe) Cheesy Angus XT mě absolutně nenadchnul, neměl jsem až tak velký očekávání ani tentokráte. Ale kdyby mě proklouzl mezi prstama a nestihl ho, taky by mě to asi mrzelo. Tak jdeme na to.
Steakhouse Royal obsahuje podle webu bramborový rösti, uzenou slaninu a sýr čedar. Já bych to doplnil o hovězí maso, smaženou cibuli, salát, rajčata, majonézu a BBQ omáčku v kukuřičné housce. Srovnání se Swiss Kingem (6 let stará recenze ZDE) se nabízí kvůli bramborové placce. I když Swiss King hraje na sýrovou notu i díky omáčce, zatímco Royal se drží osvědčené kombinace majonézy a BBQ omáčky. Co mi sedlo víc? Čtěte dál.
A nebudu vás napínat jak banda sadistů v porotě sadistických televizních soutěžích. Víc mi sedl Swiss King a jeho jednoduchá kombinace. Proč? To se dozvíte za chvíli! :)
Z jednoho sprostýho důvodu. Steakhouse Royal je přeplácanej jak špatně vyjetá pracovnice u silnice. Maso, placka, dvě omáčky, slanina, smažená cibule, zelenina, sýr... A další průser. Bramborová placka je tlustší než maso. A nemá žádnou příjemnou chuť. Chutná jen a jenom jako olej, v kterým se pár minut topila. A funguje jako chuťová houba. Nasaje do sebe ostatní chutě, nasadí jim roubík a umlátí je pálkou na kriket. Jediný chutě, který unikly, jsou BBQ omáčka a slanina. Opravdu. Kousnete do sendviče a neucítíte nic. Pak trochu BBQ omáčku, pokud ji tam zrovna máte, a slaninu, pokud ji tam zrovna máte. Ale pusu máte plnou věcí. Mazlavých, někdy teplých, někdy studených... Koukáte na maso, ale necítíte ho. Je to takový... nijaký.
Smíchat majonézu, rajčata a smaženou bramborovou placku asi nebyl nejlepší nápad. No popravdě. Vy byste si namazali doma bramborovou placku majonézou a dali na ni rajčata? Asi ne co. A dost možná se vám při té představě trochu nadzvedl kufr. Tenhle sendvič musel vymyslet počítač s Windows Vista a ne někdo s jazykem a alespoň dvěma chuťovýma buňkama.
Swiss King funguje na svoji těžkotonážní jednoduchosti. Je jako starej tank. Pár těžkých smontovaných věcí do kupy, který do sebe skvěle zapadnou a hurá do boje. Ten se povedl. Ale Steakhouse Royal? Ten je jak nejdražší černej Mercedes vytuněnej o obří zelený přítlačný křídlo a velký lesklý růžový ráfky. Tak nějak to k sobě nepasuje. Bod pro konkurenci, minus bod pro Burger King. Bohužel tahle akce nevyšla. Ale pořád chválím inovaci. Lepší se o něco snažit a a šlápnout vedle než nedělat nic...
Cena 149,- samostatně a 189,- v menu. Ale i kdyby byl o třicet korun levnější, stejně vám ho nedoporučím. Dejte si normální Steakhouse, ten je špica. Steakhouse Royal jen pokud vám dlouho nebylo těžko a chybí vám to.
sobota 14. ledna 2017
Cibulák, Scansen, Ostrava
Co bych všechno pro svoje čtenáře neudělal. Tak třeba nedávno jsem se vydal do jedné z nejlepších ostravských restaurací, abych ochutnal jejich nový burger. Vůbec ne kvůli tomu, že bych ho opravdu chtěl ochutnat. Vůbec ne kvůli tomu, že jsem koukal na fotku asi dva měsíce a slintal. Vůbec ne. Vše a všechno jen a jen kvůli vám! Abyste měli co číst!
Scansen (foto z jejich facebooku) je celkem nová restaurace otevřená v centru Ostravy. Patří stejné společnosti jako Zámek Zábřeh, Comedor nebo třeba Loft, kde jsem měl burger pár měsíců zpátky (recenze tady). Už to je jistá záruka kvality a očekávání byla veliká. Tuplem po přečtení tohodle: "nový “cibulák” - burger (150 g hovězí svíčkové) není v housce, ale v tmavém křehkém chlebu opečeném na dřevěném uhlí v Josperu, stejně jako maso v něm, majonéza…a cibule - jedna červená pečená a nakládaná, druhá karamelizovaná s morkovým máslem a tymiánem, 48 týdnů zrající gouda, salát s bylinkami a dva dny tažený jus z hovězích kostí a červené řepy". Co dodat? Z popisu vám musí být jasný, že tahle restaurace se nesnaží o obyčejný jídlo. Snaží se o dokonalost a moderní pojetí. Však si podle fotek na webu udělejte vlastní obrázek. Bylo mi jasný, že tenhle burger nebude ani tak pokus o ten nejlepší klasický burger, ale o opravdu originální burger od surovin, přes zpracování až po vzhled. Nevšední zážitek zajištěn, jdeme na to.
Fotka možná nevypadá moc vábně, ale na nějaký dlouhý focení, nastavování a aranžování nebyl čas. Topil jsem se ve vlastních slinách. První vás zaujme houska. Nebo spíš chleba (chlebík? chlebánek?). Krásná křupavá kůrčička, vláčný, chuťově vynikající, jemný, na grilu opečený celozrnný chleban. Určitě super nápad. Bohužel jen pokud burgery rádi jíte příborem. Scansen sice asi není ten druh restaurace, kde se jdete zaprasit, ale etiketa tlustých upocených Američanů mluví jasně. Burger se baští rukama. Proto jsem ho chytnul, párkrát si kousnul no a za chvilu jsem neměl na výběr. Musel jsem rezignovat a vzít si příbor. Spodní díl chlebanu nasál hrozně moc šťáv a omáček a vzdal to. Vznikla z něho vlhká chlebová hmota, kterou člověk v rukách prostě nemohl udržet. A ani nechtěl. Vrchní díl taky nebyl dokonalej. Sem tam byla na housce opravdu černá čára z grilu, která kazila chuťovej vjem svoji spálenou hořkostí. Ale to tak na dvou místech. K dokonalosti tak kousek chyběl. Chuťově bomba, ale úlohu chleban splnil napůl.
Dál bych rád pohovořil o mase. To bylo, jak psáno výše, ze svíčkové. Maso bylo super. Trochu sušší samozřejmě (svíčková je svíčková), ale ta chuť! Ta byla fantastická. Parádní masitá chuť s náznakem kouře. Uprostřed lehoulinko narůžovělý, ale po pravdě mohlo být udělaný míň. O dost. Zvlášť u té svíčkové. Takže chuťově super, ale zpracování zase tak napůl.
Dál se vrhneme třeba na sýr. Podle webu je tam 48 týdnů zrající gouda. To je skoro rok. Já rád uleželý a vyzrálý sýry. Takovej pořádně uzrálej kozí sýr je prostě boží. No tahle gouda... nevím nevím. Gouda obecně nemá zase až tak silnou chuť. Ale takhle uleželá by měla být extra třída. Po pravdě mi nepřišla. Byla taková planější a i když člověk ochutnal jen maso se sýrem, ten sýr to nedával.
Nakládaná červená a pečená cibule. Podle webu. Ta byla super. Nakládaná určitě, pečená chvilku asi taky. Cibulka byla chuťově silná. Té není co vytknout a můžu ji leda pochválit. Ta byla navrchu. Dole byla, podle webu, cibule karamelizovaná s morkovým máslem a tymiánem. Ta byla taky fajn. I když byla nejspíš hlavní důvod poločasu rozpadu spodního dílu chlebanu. Každopádně díky téhle cibuli v tandemu s červenou tenhle burger dostál svýho názvu cibulák a v kombinaci s masem šlo o fajn zážitek. Salát s bylinkama byl taky fajn. Hodně dobře se snoubil s karamelizovanou cibulkou. Celý burger byl zalitý hovězím jusem z hovězích kostí a červené řepy. Nevíte, co je to jus? Nevadí, taky jsem neměl tuchy. No je to v podstatě hodně dlouho taženej vývar. Taková super silná masová omáčka. Další díl do skládačky nutnosti použití příboru. Každopádně ten jus byla jedna z těch věcí, která se z tohodle burgeru snažila udělat něco extra. Dochutil všechno od salátku přes cibule až po maso. Bomba.
Používání příboru při jedení burgeru nemám rád. Člověk vždycky cítí, co si zrovna napíchne, ale pro celkovou chuť se musí hrozně nadřít, aby měl na vidličce od všeho trochu. A v tomhle množství surovin je to skoro i nemožný. A když už se zadařilo, suroviny spolu nestvořily takovej koncert chutí, kterej by si člověk po přečtení popisku představoval. Salátek se sýrem se ztratil, k tomu rozporuplná cibule (nakládaná vs karamelizovaná)... Hovězí omáčka a samotná chuť hovězího masa se prosadila a bylo to to, co za to stálo. Ale celkově spolu ty chutě prostě moc nespolupracovaly. Čemuž ale paradoxně pomoha vidlička. Člověk si vzal fajn karamelizovanou cibuli s chlebem. Pak si napíchl třeba kus fajnýho masa s nakládanou cibulí atd. Bylo to fajn, ne že ne, jen to nebyl až takovej odstřel ze židle. A člověk to nesměl hodnotit jako celek, ale jako souhrn jednotlivých surovin vložených do chlebu. To možná byl výsledek moderny, no u mě nejspíš vítězí konzervatismus a radši bych burger, kterej se dá zbaštit rukama a kterej je vyladěnej jako celek.
Recenze zní trochu rozporuplně. A on cibulák na mě taky tak působil. Že se rozpadl, dejme tomu. Přecejen je to spíš moderní pojetí burgeru než pokus o burger samotnej. Ale měl jsem asi až moc vysoký očekávání nebo si to kuchař nedal tak, jak by rád. Na pár místech přepálená houska, maso udělaný na medium well, možná dokonce víc a tak podobně. Cibule byly fajn, salátek taky... Pochutnal jsem si. Ale že by to bylo až tak extra, že bych si na něj zašel znova nebo vám ho doporučil všema deseti, to asi ne. Na burger si zajděte si spíš do Loftu, tam se jim povedl lepší kousek. Jinak cena je celkem příznivá. 220,- za tenhle kousek není moc a už vůbec ne v podobným podniku. On ten cibulák je taky pořádná nálož, co se gramáže týče. Jen škoda těch maličkostí, který tenhle burger neposouvají na příčky top ostravských bašt. Ale Scansen jako takový doporučit určitě můžu. Brambory s rozmarýnem byly upečený naprosto dokonale a ochucený zrovna tak, lepší brambory jsem v životě nejedl. Radegast natočenej tak, že by v tom člověk Radegast ani nepoznal a taky jsem lepší neměl (a to jsem byl pár hodin zpátky v Radegastovně). Prostě Scansen je fajn, jen cibulák nedosahuje kvalit zbytku. Třeba příště...
Scansen (foto z jejich facebooku) je celkem nová restaurace otevřená v centru Ostravy. Patří stejné společnosti jako Zámek Zábřeh, Comedor nebo třeba Loft, kde jsem měl burger pár měsíců zpátky (recenze tady). Už to je jistá záruka kvality a očekávání byla veliká. Tuplem po přečtení tohodle: "nový “cibulák” - burger (150 g hovězí svíčkové) není v housce, ale v tmavém křehkém chlebu opečeném na dřevěném uhlí v Josperu, stejně jako maso v něm, majonéza…a cibule - jedna červená pečená a nakládaná, druhá karamelizovaná s morkovým máslem a tymiánem, 48 týdnů zrající gouda, salát s bylinkami a dva dny tažený jus z hovězích kostí a červené řepy". Co dodat? Z popisu vám musí být jasný, že tahle restaurace se nesnaží o obyčejný jídlo. Snaží se o dokonalost a moderní pojetí. Však si podle fotek na webu udělejte vlastní obrázek. Bylo mi jasný, že tenhle burger nebude ani tak pokus o ten nejlepší klasický burger, ale o opravdu originální burger od surovin, přes zpracování až po vzhled. Nevšední zážitek zajištěn, jdeme na to.
Fotka možná nevypadá moc vábně, ale na nějaký dlouhý focení, nastavování a aranžování nebyl čas. Topil jsem se ve vlastních slinách. První vás zaujme houska. Nebo spíš chleba (chlebík? chlebánek?). Krásná křupavá kůrčička, vláčný, chuťově vynikající, jemný, na grilu opečený celozrnný chleban. Určitě super nápad. Bohužel jen pokud burgery rádi jíte příborem. Scansen sice asi není ten druh restaurace, kde se jdete zaprasit, ale etiketa tlustých upocených Američanů mluví jasně. Burger se baští rukama. Proto jsem ho chytnul, párkrát si kousnul no a za chvilu jsem neměl na výběr. Musel jsem rezignovat a vzít si příbor. Spodní díl chlebanu nasál hrozně moc šťáv a omáček a vzdal to. Vznikla z něho vlhká chlebová hmota, kterou člověk v rukách prostě nemohl udržet. A ani nechtěl. Vrchní díl taky nebyl dokonalej. Sem tam byla na housce opravdu černá čára z grilu, která kazila chuťovej vjem svoji spálenou hořkostí. Ale to tak na dvou místech. K dokonalosti tak kousek chyběl. Chuťově bomba, ale úlohu chleban splnil napůl.
Dál bych rád pohovořil o mase. To bylo, jak psáno výše, ze svíčkové. Maso bylo super. Trochu sušší samozřejmě (svíčková je svíčková), ale ta chuť! Ta byla fantastická. Parádní masitá chuť s náznakem kouře. Uprostřed lehoulinko narůžovělý, ale po pravdě mohlo být udělaný míň. O dost. Zvlášť u té svíčkové. Takže chuťově super, ale zpracování zase tak napůl.
Dál se vrhneme třeba na sýr. Podle webu je tam 48 týdnů zrající gouda. To je skoro rok. Já rád uleželý a vyzrálý sýry. Takovej pořádně uzrálej kozí sýr je prostě boží. No tahle gouda... nevím nevím. Gouda obecně nemá zase až tak silnou chuť. Ale takhle uleželá by měla být extra třída. Po pravdě mi nepřišla. Byla taková planější a i když člověk ochutnal jen maso se sýrem, ten sýr to nedával.
Nakládaná červená a pečená cibule. Podle webu. Ta byla super. Nakládaná určitě, pečená chvilku asi taky. Cibulka byla chuťově silná. Té není co vytknout a můžu ji leda pochválit. Ta byla navrchu. Dole byla, podle webu, cibule karamelizovaná s morkovým máslem a tymiánem. Ta byla taky fajn. I když byla nejspíš hlavní důvod poločasu rozpadu spodního dílu chlebanu. Každopádně díky téhle cibuli v tandemu s červenou tenhle burger dostál svýho názvu cibulák a v kombinaci s masem šlo o fajn zážitek. Salát s bylinkama byl taky fajn. Hodně dobře se snoubil s karamelizovanou cibulkou. Celý burger byl zalitý hovězím jusem z hovězích kostí a červené řepy. Nevíte, co je to jus? Nevadí, taky jsem neměl tuchy. No je to v podstatě hodně dlouho taženej vývar. Taková super silná masová omáčka. Další díl do skládačky nutnosti použití příboru. Každopádně ten jus byla jedna z těch věcí, která se z tohodle burgeru snažila udělat něco extra. Dochutil všechno od salátku přes cibule až po maso. Bomba.
Používání příboru při jedení burgeru nemám rád. Člověk vždycky cítí, co si zrovna napíchne, ale pro celkovou chuť se musí hrozně nadřít, aby měl na vidličce od všeho trochu. A v tomhle množství surovin je to skoro i nemožný. A když už se zadařilo, suroviny spolu nestvořily takovej koncert chutí, kterej by si člověk po přečtení popisku představoval. Salátek se sýrem se ztratil, k tomu rozporuplná cibule (nakládaná vs karamelizovaná)... Hovězí omáčka a samotná chuť hovězího masa se prosadila a bylo to to, co za to stálo. Ale celkově spolu ty chutě prostě moc nespolupracovaly. Čemuž ale paradoxně pomoha vidlička. Člověk si vzal fajn karamelizovanou cibuli s chlebem. Pak si napíchl třeba kus fajnýho masa s nakládanou cibulí atd. Bylo to fajn, ne že ne, jen to nebyl až takovej odstřel ze židle. A člověk to nesměl hodnotit jako celek, ale jako souhrn jednotlivých surovin vložených do chlebu. To možná byl výsledek moderny, no u mě nejspíš vítězí konzervatismus a radši bych burger, kterej se dá zbaštit rukama a kterej je vyladěnej jako celek.
Recenze zní trochu rozporuplně. A on cibulák na mě taky tak působil. Že se rozpadl, dejme tomu. Přecejen je to spíš moderní pojetí burgeru než pokus o burger samotnej. Ale měl jsem asi až moc vysoký očekávání nebo si to kuchař nedal tak, jak by rád. Na pár místech přepálená houska, maso udělaný na medium well, možná dokonce víc a tak podobně. Cibule byly fajn, salátek taky... Pochutnal jsem si. Ale že by to bylo až tak extra, že bych si na něj zašel znova nebo vám ho doporučil všema deseti, to asi ne. Na burger si zajděte si spíš do Loftu, tam se jim povedl lepší kousek. Jinak cena je celkem příznivá. 220,- za tenhle kousek není moc a už vůbec ne v podobným podniku. On ten cibulák je taky pořádná nálož, co se gramáže týče. Jen škoda těch maličkostí, který tenhle burger neposouvají na příčky top ostravských bašt. Ale Scansen jako takový doporučit určitě můžu. Brambory s rozmarýnem byly upečený naprosto dokonale a ochucený zrovna tak, lepší brambory jsem v životě nejedl. Radegast natočenej tak, že by v tom člověk Radegast ani nepoznal a taky jsem lepší neměl (a to jsem byl pár hodin zpátky v Radegastovně). Prostě Scansen je fajn, jen cibulák nedosahuje kvalit zbytku. Třeba příště...
čtvrtek 12. ledna 2017
Cheesy Angus XT, Burger King
Zimní království
Zimní království... ehm. Spojení akce s názvem Zimní království a dvou velkých burgerů založených na sýru a bramborové placce mi hlava moc nebere. Zimní království... Ne, pořád nic. Je to stejně ujetý jako ta nová pohádka Slíbená princezna. A tam ve středověku honil Zlatovlásku pirát s bouchačkou. Neptejte se mě proč, kdy a jak jsem viděl pohádku, radši se ptejte, proč zrovna Zimní království? To je ta záhada! Zimní záhada! Že by název příští akce? :)
Dost bylo blbých keců. Pojďme se podívat na novinku Cheesy Angus XT od Burger Kinga. Je to odpověď na konkurenci a jejich sýrovou sezónu. A trochu netradičně začnu cenou. Tenhle krasavec stojí 159,- samostatně a 199,- v menu. To jen tak na začátek, aby se někdo nedivil přílišné a ostré kritice. Halt pokud fast food chce peníze srovnatelný nebo dokonce i vyšší než specializovaný burgerový restaurace, je třeba burger podle toho hodnotit. Jdeme na to.
Podle webu Cheesy Angus XT obsahuje sýr Grana Padano, čedar a jogurtovo-pepřovou omáčku. Já bych popis doplnil o Angus hovězí maso, račata, salát, cibuli a kukuřičnou housku. Úplně špatně to nezní, tak proč neochutnat.
Po ochutnání mě jako první zaskočila vlhkost masové placky, de facto její suchost. Většinou jsem ten plátek Angus dostal celkem šťavnatej, ale tentokrát byl hodně suchej. Tlustej, dobrej, masovej, ale suchej. Další překvapení po prvním kousnutí byla chuť cibule. Silná chuť. To bylo díky nepřebernýmu množství materiálu. No ke konci jsem ji už začal vytahovat. Dalším překvapením byla omáčka. No omáčka... spíš kombinace omáčky se salátem. Ta kombinace byla skvostná. Omáčka jako taková už tu jednou byla a sice v Chicken Favorite roku 2013. A stejně jako tehdy i letos jsem se musel pousmát konzistenci. Ta je prostě... no jak bych to... vtipně řídkohustá. Chlapi vědí, některé ženy se červenají... Ale až na divokou konzistenci je ta omáčka boží. Lehká jogurtová, trochu majonézová a hlavně tak akorát pepřová. Chuť pepře nepřebije ostatní chutě, přesto každý sousto parádně okoření. A opravdu každý sousto, protože díky konzistenci, která je teplem řidší a řidší (ehm) se dostane všude. No a tahle omáčka v kombinaci se salátem, rajčetem a i tou cibulí tvoří naprosto fantastickou kombinaci chutí. Chuť čerstvou, svěží, kořeněnou, díky majonéze lehce nezdravou a přesto zdravou. Prostě tuhle omáčku by měli dávat do salátů a pak bych je i já začal dobrovolně baštit. No bohužel s hovězím si už tak dobře nerozuměla (s kuřecím v Chicken Favorite ji to šlo líp).
A co říct k sýrům? Čedar nebudu komentovat, protože si jeho chuť nijak extrémně nevybavuju. Ztratila se. Ale Grana Padano? Ten si vybavuju. Sýr je to dobrej. Takovej ten tvrdej italskej, kterej najdete na pastě v těch lepších restauracích. Jestli to byl opravdu Grana Padano, parmazán nebo Gran Moravia těžko říct, ale chuťově byl opravdu silnej a klidně to mohl být i ten originální Grana Padano. A že ho tam bylo minimálně stejně tolik jako cibule a betonu ve vile Haliny můžete sami vidět na fotce. Ale že by to byl nějakej bonus? Po pravdě ani ne. Sice se asi jen díky množství chuťově prosadil, ale popravdě mi ta chuť neseděla ani k hovězímu, ani k výbornýmu pepřovýmu zeleninovýmu vršku. Taky suchost sýra v kombinaci se suchým masem nebyla žádná pecka.
Takže celek? Hodně rozporuplnej. Ucítíte maso, ucítíte sýr Grana Padano a ucítíte parádní ochucenou zeleninu. Ale opravdu odvaření budete jen z té zeleniny nahoře s vynikající omáčkou. Maso ani sýr a už vůbec ne samotná jejich kombinace vás nenadchne. A za ty peníze by sakra měla. Takže koupit? Snad radši ani ne. Ale až zase bude v Burger Kingu nějakej kuřecí sendvič s touhle omáčkou tak neváhejte a skočte tam.
Zimní království... ehm. Spojení akce s názvem Zimní království a dvou velkých burgerů založených na sýru a bramborové placce mi hlava moc nebere. Zimní království... Ne, pořád nic. Je to stejně ujetý jako ta nová pohádka Slíbená princezna. A tam ve středověku honil Zlatovlásku pirát s bouchačkou. Neptejte se mě proč, kdy a jak jsem viděl pohádku, radši se ptejte, proč zrovna Zimní království? To je ta záhada! Zimní záhada! Že by název příští akce? :)
Dost bylo blbých keců. Pojďme se podívat na novinku Cheesy Angus XT od Burger Kinga. Je to odpověď na konkurenci a jejich sýrovou sezónu. A trochu netradičně začnu cenou. Tenhle krasavec stojí 159,- samostatně a 199,- v menu. To jen tak na začátek, aby se někdo nedivil přílišné a ostré kritice. Halt pokud fast food chce peníze srovnatelný nebo dokonce i vyšší než specializovaný burgerový restaurace, je třeba burger podle toho hodnotit. Jdeme na to.
Podle webu Cheesy Angus XT obsahuje sýr Grana Padano, čedar a jogurtovo-pepřovou omáčku. Já bych popis doplnil o Angus hovězí maso, račata, salát, cibuli a kukuřičnou housku. Úplně špatně to nezní, tak proč neochutnat.
Po ochutnání mě jako první zaskočila vlhkost masové placky, de facto její suchost. Většinou jsem ten plátek Angus dostal celkem šťavnatej, ale tentokrát byl hodně suchej. Tlustej, dobrej, masovej, ale suchej. Další překvapení po prvním kousnutí byla chuť cibule. Silná chuť. To bylo díky nepřebernýmu množství materiálu. No ke konci jsem ji už začal vytahovat. Dalším překvapením byla omáčka. No omáčka... spíš kombinace omáčky se salátem. Ta kombinace byla skvostná. Omáčka jako taková už tu jednou byla a sice v Chicken Favorite roku 2013. A stejně jako tehdy i letos jsem se musel pousmát konzistenci. Ta je prostě... no jak bych to... vtipně řídkohustá. Chlapi vědí, některé ženy se červenají... Ale až na divokou konzistenci je ta omáčka boží. Lehká jogurtová, trochu majonézová a hlavně tak akorát pepřová. Chuť pepře nepřebije ostatní chutě, přesto každý sousto parádně okoření. A opravdu každý sousto, protože díky konzistenci, která je teplem řidší a řidší (ehm) se dostane všude. No a tahle omáčka v kombinaci se salátem, rajčetem a i tou cibulí tvoří naprosto fantastickou kombinaci chutí. Chuť čerstvou, svěží, kořeněnou, díky majonéze lehce nezdravou a přesto zdravou. Prostě tuhle omáčku by měli dávat do salátů a pak bych je i já začal dobrovolně baštit. No bohužel s hovězím si už tak dobře nerozuměla (s kuřecím v Chicken Favorite ji to šlo líp).
A co říct k sýrům? Čedar nebudu komentovat, protože si jeho chuť nijak extrémně nevybavuju. Ztratila se. Ale Grana Padano? Ten si vybavuju. Sýr je to dobrej. Takovej ten tvrdej italskej, kterej najdete na pastě v těch lepších restauracích. Jestli to byl opravdu Grana Padano, parmazán nebo Gran Moravia těžko říct, ale chuťově byl opravdu silnej a klidně to mohl být i ten originální Grana Padano. A že ho tam bylo minimálně stejně tolik jako cibule a betonu ve vile Haliny můžete sami vidět na fotce. Ale že by to byl nějakej bonus? Po pravdě ani ne. Sice se asi jen díky množství chuťově prosadil, ale popravdě mi ta chuť neseděla ani k hovězímu, ani k výbornýmu pepřovýmu zeleninovýmu vršku. Taky suchost sýra v kombinaci se suchým masem nebyla žádná pecka.
Takže celek? Hodně rozporuplnej. Ucítíte maso, ucítíte sýr Grana Padano a ucítíte parádní ochucenou zeleninu. Ale opravdu odvaření budete jen z té zeleniny nahoře s vynikající omáčkou. Maso ani sýr a už vůbec ne samotná jejich kombinace vás nenadchne. A za ty peníze by sakra měla. Takže koupit? Snad radši ani ne. Ale až zase bude v Burger Kingu nějakej kuřecí sendvič s touhle omáčkou tak neváhejte a skočte tam.
neděle 1. ledna 2017
Cheese King s hermelínem - rychlorecenze
A poslední rychlorecenze bude na další "naklikanou" specialitu, kterou můžete dostat pouze na diskriminačních nových pobočkách McDonaldu. Jde o asi tu největší inovaci, kterou se McDonald's rozhodl udělat za poslední dva roky. Je to tak. Nová surovina ve starým sendviči! Woohooo!
Původní Cheese King je s náma každoročně už od roku 2013. Recenzi na něj můžete najít zde. V životě jsem ho měl jednou a stačilo. Nějak mi k srdci nepřirostl. Ale hermelín místo smažáku zněl moc dobře na to, abych si tenhle burger nechal ujít. On taky hamburger s hermelínem patří mezi moje oblíbený junk jídlo ze stánku, když se plazím večer/v noci domů a mám hlad. Tam je to sice maso z kuřecího separátu, nic moc houska a kýbl zelí (proč v každým hladovým okně dávají do burgerů zelí?), ale většinou jsem ve stavu, že je mi to šumafuk a vždycky si pošmáknu. No McDonald's slibuje přecejen o chlup lepší verzi. Tak jdeme na ni. A pěkně po rychlu, protože jsem ho měl měsíc zpátky a na regulérní recenzi mi v mozku zůstalo málo dat. Tak jako tak si užijte alespoň fotky.
Jde o hovězí maso se slaninou, hermelínem, salátem, smaženou cibulkou a sýrovou omáčkou v housce. No nezní to dobře? Zní to dobře! Maso je fajn. Celkem šťavnatý a dobře okořeněný. Slanina byla parádní, salát netřeba komentovat, smaženou cibulku si absolutně nevybavuju, ale foťák si na ni vzpomíná. Sýrovou omáčku netřeba komentovat. Jde o druhou nejlepší omáčku na světě. První je pořád slaninová z legendárního Royal Bacon (ten by se měl konečně vrátit, když už nejsou prachy na nový burgery!). No a hermelín?
Opravdu zajímavej počin. Nejspíš speciálně vyrobenej pro McDonald's, protože ve formě jako dělané do burgeru jsem ho nikde jinde neviděl. Jedná se o opravdovej hermelín s plísní po celým povrchu. Od pohledu se zdá být malej, ale během jedení burgeru byl všude a byl cítit. V kombinaci s hovězím, slaninou a sýrovou omáčkou šlo o parádní počin.
Jediný, ale celkem vážný negativum tohodle mýho krasoburgeru byl nedostatek omáčky. Kuchař zaškudlil a tak jsem měl sendvič o dost sušší a ta kyselkavá sýrová nálož mi tam prostě chyběla. Sice byla o to víc cítit kombinace masa a hermelína, ale já bych si příště prosil víc omáčky. Tak jako tak je tenhle burger super a rozhodně lepší než původní Cheese King se smažákem. Ale je lepší než Swiss King? Není. Ale pokud už jste se Swiss Kinga přejedli, máte panelovou pobočku McDonald's poblíž a chuť na hermelín, jděte do Cheese Kinga s hermelínem. Zklamaní určitě nebudete.
PS: Zaregistroval jsem tady debatu ohledně množství omáčky ve Swiss Kingu. Já jich měl už pár a zatím jsem měl omáčky akorát. A co se toho Cheese Kinga týče, tak moje drahá spolustolující tam měla omáčky zase až moc (viz poslední foto jako důkaz). Ale šíleně suchý maso. Kuchaři měli asi slabší období.
Původní Cheese King je s náma každoročně už od roku 2013. Recenzi na něj můžete najít zde. V životě jsem ho měl jednou a stačilo. Nějak mi k srdci nepřirostl. Ale hermelín místo smažáku zněl moc dobře na to, abych si tenhle burger nechal ujít. On taky hamburger s hermelínem patří mezi moje oblíbený junk jídlo ze stánku, když se plazím večer/v noci domů a mám hlad. Tam je to sice maso z kuřecího separátu, nic moc houska a kýbl zelí (proč v každým hladovým okně dávají do burgerů zelí?), ale většinou jsem ve stavu, že je mi to šumafuk a vždycky si pošmáknu. No McDonald's slibuje přecejen o chlup lepší verzi. Tak jdeme na ni. A pěkně po rychlu, protože jsem ho měl měsíc zpátky a na regulérní recenzi mi v mozku zůstalo málo dat. Tak jako tak si užijte alespoň fotky.
Jde o hovězí maso se slaninou, hermelínem, salátem, smaženou cibulkou a sýrovou omáčkou v housce. No nezní to dobře? Zní to dobře! Maso je fajn. Celkem šťavnatý a dobře okořeněný. Slanina byla parádní, salát netřeba komentovat, smaženou cibulku si absolutně nevybavuju, ale foťák si na ni vzpomíná. Sýrovou omáčku netřeba komentovat. Jde o druhou nejlepší omáčku na světě. První je pořád slaninová z legendárního Royal Bacon (ten by se měl konečně vrátit, když už nejsou prachy na nový burgery!). No a hermelín?
Opravdu zajímavej počin. Nejspíš speciálně vyrobenej pro McDonald's, protože ve formě jako dělané do burgeru jsem ho nikde jinde neviděl. Jedná se o opravdovej hermelín s plísní po celým povrchu. Od pohledu se zdá být malej, ale během jedení burgeru byl všude a byl cítit. V kombinaci s hovězím, slaninou a sýrovou omáčkou šlo o parádní počin.
Jediný, ale celkem vážný negativum tohodle mýho krasoburgeru byl nedostatek omáčky. Kuchař zaškudlil a tak jsem měl sendvič o dost sušší a ta kyselkavá sýrová nálož mi tam prostě chyběla. Sice byla o to víc cítit kombinace masa a hermelína, ale já bych si příště prosil víc omáčky. Tak jako tak je tenhle burger super a rozhodně lepší než původní Cheese King se smažákem. Ale je lepší než Swiss King? Není. Ale pokud už jste se Swiss Kinga přejedli, máte panelovou pobočku McDonald's poblíž a chuť na hermelín, jděte do Cheese Kinga s hermelínem. Zklamaní určitě nebudete.
PS: Zaregistroval jsem tady debatu ohledně množství omáčky ve Swiss Kingu. Já jich měl už pár a zatím jsem měl omáčky akorát. A co se toho Cheese Kinga týče, tak moje drahá spolustolující tam měla omáčky zase až moc (viz poslední foto jako důkaz). Ale šíleně suchý maso. Kuchaři měli asi slabší období.
PPS: Příště bude už regulérní recenze. Jen nějak pořád nevím na co, protože McDonald's hibernuje, KFC furt točí nějaký kyble a Burger King s jeho menu za dvě stovky mě vždycky zaručeně pošle jinam. Ale tak jíst se musí, takže se něco určitě najde...
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)