čtvrtek 17. prosince 2020

Kentucky Gold Wrapper, KFC

 American Soul

Snažili jste se po minulé recenzi zabít přežráním a pořád nic? Pořád pod váma nepraskla váha? Nevadí. Naše geniální a prozíravá vláda se uvolila, že si můžeme koupit jídlo ve fast foodu už i osobně a potají ho pak někde venku za rohem zpucovat. Takže pořád je tu možnost vyžrat se k dokonalým proporcím koule ze superhmoty a implodovat pryč z téhle banánové republiky. Nově vám v tomhle cíli pomůže i KFC. KFC vzalo svůj úspěšnej burger Kentucky Gold Grander a s malýma změnama ho nacpalo do tortilly. Nazvali to Kentucky Gold Wrapper a pokud je zrovna správná konjunktura Marsu s opičím zadkem v Amazonii, v loterii PES padlo to správný číslo a někdo z vlády si dal venku pivo, tak si Kentucky Gold Wrapper můžete sehnat i vy a zkusit.


Stejně jako Double Bacon Cheddar Pocket Wrap, tak i Kentucky Gold Wrapper je ta správná fast foodová prasárna. Uzřete sami z popisku na webu: "V čerstvě zapečené tortillové kapse je kromě smaženého stehenního řízku zakápnutého limetkou i slanina a cheddar, okurky, smažená cibulka, navrch ještě hranolky, majonéza a lahodná Kentucky Gold omáčka.". Nádhera.


Po rozbalení vypadá Wrapper dost impozantně. V ruce se taky neztratí. Prostě macek. Po prvním zakousnutí se rozline jen jedna jediná chuť. Kentucky Gold omáčka! Ta úžasná omáčka, která šla kdysi v KFC koupit i samostatně. Ta parádní uzená hořčičně majonézová lahůdka s vyladěnou sladkostí i kyselostí. Úplná královna omáček. Vyrovnat se ji může snad jen král omáček ze Swiss Kinga. Ale obojí jsou to úplně odlišný, ač obě geniální omáčky. No na rozdíl od Swiss Kinga, kde většinou máte velkou část sendviče celkem sušší, nebo Double Bacon Cheddar Pocket Wrap, kterej taky působil spíš sušším dojmem, tak v Kentucky Gold Wrapperu je Kentucky Gold omáčky požehnaně. A kdyby to náhodou nestačilo, tak je tam ještě majonéza! Prostě od prvního do posledního sousta Kentucky Gold Wrapperu budete mít pusu plnou omáček a o suchosti si můžete nechat zdát. Velký a moc významný plus pro KFC.


Nutno podotknout že Kentucky Gold omáčka patří k těm chuťově silnějším. To znamená, že ostatní suroviny budou hrát tak leda druhý housle nebo se ztratí úplně. Třeba sýr asi moc nepostřehnete. Chuť majonézy jakbysmet. Co cítit jde parádně je pikantní kuřecí stehenní masíčko. Masa je dost, je udělaný akorát a s Kentucky Gold omáčkou si rozumí perfektně. Díky němu taky zhruba od půlky sendviče začnete pociťovat pikantní linku sendviče. Do té doby bude hrát jasnej prim jen omáčka, pak se to začne kombinovat. Slaninu ucítíte jen pokud se budete opravdu soustředit. Chuť hranolek přes nálož chutí asi moc nepostřehnete. Tvoří tak spíš jakousi bramborovou výplň, aby se člověk najedl. Cibulový kroužky by chuťově odvedly asi větší kus práce. Nahrazení kroužků, který jsou v burgeru, hranolkama osobně moc nechápu. Já bych radši kroužky. No takhle si zase nemusíte kupovat menu, protože hranolky už máte v ceně sendviče. A bezednej kelímek taky nechcete. Kdyby vás někdo viděl srkat z kelímku na veřejnosti, tak vás za úsvitu popraví...


Co mě v sendviči hodně bavilo byly kyselý okurky. Absolutně se do celkové chutě nehodily. Kyselou chuť do pikantního masa a uzené omáčky by mě nikdy nenapadlo dát. A přesto mě ta exoticky kyselá chuťová facka, která přišla s každou okurkou, opravdu pobavila a už jsem se těšil na další. Nehodící se nesourodý chutě nějakým kouzlem můj mozek přijal rád. Smaženou cibulku jsem vůbec nepostřehl a nebýt webu a fotek, ani nevím, že tam byla. A to jsem ten sendvič měl už několikrát...


Celkově je Kentucky Gold Wrapper nesourodej jako tahle recenze. Některý suroviny se tam hodí perfektně, o některých ani nevíte, že tam jsou, od okurky dostanete svěží facku, sýr se schovává vzadu... Přesto je to boží sendvič. A může za to hlavně omáčka Kentucky Gold. Tu ucítíte od začátku až do konce a pokud tuhle omáčku znáte a víte, že vám chutná, tak si nedokážu představit, že by vám Kentucky Gold Wrapper mohl nechutnat. Je to prostě omáčková jízda s pikantním masem a sem tam zajímavou vložkou. Za mě asi to nejlepší, co teď KFC nabízí. Milovníkům junk foodu tuhle jízdu vřele doporučuju. Ale pozor! Za dvě hodiny, 8 minut nebo za dva týdny může být všechno jinak a fast foody se zavřou, takže ochutnávejte rychle.


Samostatně sendvič vyjde na 119 korun českých. Vzhledem k množství a kvalitě jídla to beru jako vynikající cenu. V menu nevím, menu zabil Covid. Ale hranolky už máte v sendviči, vodu máte doma a venku pít stejně nesmíte... 

Rok 2020 se už teď povedl. V očích většiny asi ne, ale za mě je to je dobrý ročník. Nápad cpát burgery do wrapů místo housek mi sedl a už se těším, jestli se toho někdy chytne i McDonald's. Jen mě mrzí, že historie si vzpomene spíš na ty miliony mrtvých lidí a obří ekonomický ztráty než na ten revoluční směr tortil místo housek a těžkou ignoraci zeleniny... Budiž to alespoň poučení pro budoucí generace že i v těch nejtěžších časech se můžou zrodit krásné věci.

čtvrtek 26. listopadu 2020

Double Bacon Cheddar Pocket Wrap, Burger King

Bacon Cheddar Duo

Tma. Chmury. Zima. Smog. Virus. Všechno tohle je venku. Nechce se vám vylízat. Bojíte se. Chcete se zabít... Ale jak? Skočit pod vlak? Těch teď moc nejezdí. Skočit z mostu? Nikdo si vás ani nevšimne... Se zajímavou alternativou přišel Burger King. Můžete si objednat Double Bacon Cheddar Pocket Wrap. A pokud nedostanete infarkt hned nebo vás nezabije instantní cukrovka, můžete si dát ještě jeden. A ještě jeden a pak dva a tři a pak... Pak budete vážit tolik, že se vaše hmota zhroutí sama do sebe a implodujete. Zbude z vás černá díra a pak sežerete všechno okolo včetně celé sluneční soustavy. Přesně tak, jak to má v plánu Halina!


Je to tak! Jsem zpátky a se mnou nízký, ale o to těžší humor o Halině. Burger King nedávno přišel s fajným nápadem svoje prémiový burgery plácat do tortil a dělat z nich wrapy. Vzhledem k nekvalitě jejich housek asi celkem rozumný řešení. Tady na blogu dost chválím Mega Pocket od KFC. Takže zkusit wrap od Burger Kinga byla jasná volba. Tuplem pak když jde o naprosto totální sebevražednou prasárnu. Posuďte sami z webu: "celkem 6 plátků sýru, rajče, křupavá cibulka, 3 plátky slaniny, 2 kusy 100% na opravdovém ohni grilovaného hovězího masa a pořádná porce cheddarové omáčky". Pokud vás nezabije tohle, tak pak už nic...


Pokud máte štěstí a je kousek od vás otevřená pobočka Burger Kinga (kromě té katastrofické na Hlavním nádraží v Praze), tak si odnesete podobnou krabičku. Pokud to štěstí nemáte (jako centrum Ostravy, kde zůstalo otevřený pouze KFC), tak si svou krabičku budete muset nechat doručit za bonusových 49 korun. Každopádně já udělal dost obří objednávku z Arena Moravia v Ostravě včetně pičičmund typu omáčky a přišlo úplně všechno v relativně slušné kvalitě. Takže bych tímhle chtěl téhle pobočce poděkovat, poslat pěknou písničku a jen tak dál.


No uznejte sami. Krasavec nacpanej k prasknutí jako z obrázku. Nevážil jsem ho, ale v ruce tenhle macek budil respekt. Kdybych ho hodil po kočce, dost možná bych ji něco zlomil. Taková to byla váha. Ta hlavní sranda ale přišla až po zakousnutí. Maso. Maso maso maso.


Tortilla nemá moc šancí se prosadit a maso ji válcuje jak Tatrovka slepeckej průvod. Později se k masu přidá opravdu silná a neomylná chuť smažené cibulky. Té tam bylo opravdu požehnaně a cítit šla ve většině soust. K tomuhle parádnímu masovocibulovýmu duu se po chvíli přidá i slanina. Maso maso cibule slanina maso cibule maso. Mozek chrochtá blahem a vy se dostáváte hlouběji. 


Sýr! Jeden, druhej, třetí... Milion plátků sýrá rozpuštěných v jedny sýrový nebesa! Nebesa vložený mezi maso, maso obalený sýrovýma nebesama, přikrytý cibulkou a se slaninou pod cibulkovou peřinkou. Už jsem zmiňoval silnou chuť masa a sýra? Prostě jedete masovo-sýrový bomby se smaženou cibulkou a pak to přijde. Humorná vložka. Rajče! Zelenina! Pfff. Hned je pryč a zase jedete bomby.


Z popisku je celková chuť asi jasná. Maso, sýr, cibule, slanina, maso, sýr, cibule, slanina. Popravdě jsem nerozeznal plátkovej čedar a čedarovou omáčku od sebe. Vlivem tepla se z toho stala homogenní směs. Hovězí maso pak nemá moc silnou příchuť z grilu tak, jak to Burger King kdysi míval. Ale to už jsem si všiml minule, takže asi nový maso. Jde víc cítit samotná kráva než gril. Sice tak Burger King přišel o kus trademarku, ale zase maso nepůsobí tak moc uměle. Takže za mě v pohodě.


Tenhle wrap je jízda. Jízda plná masa, sýra a smažené cibulky. Skončí tak jak začne. Ve velkým stylu. Nápad na výběr mezi wrapem a burgerem chválím s potleskem, protože takhle má ten sendvič úplně jiný grády. V housce by byl určitě suchej a rozpadl by se v polovině. Pokud se chcete zasebeimplodovat kýblem tuku se solí, tak doporučuju verzi ve wrapu. Cena je astronomických 169 korun samostatně, v menu nevím (plechovka koly bezedný kelímek opravdu nenahradí). Každopádně pokud ještě neležíte pod stolem v hypoglykemickým záchvatu a dieta je pro vás sprostý slovo, tak Double Bacon Cheddar Pocket Wrap může být přesně pro vás! Pokud do něj půjdete, držím palce na perfektní přípravu v kuchyni tak, jak se zadařilo mně.

pondělí 28. září 2020

Southern Chilli Beef & Southern Chilli Chicken, McDonald's

Stydím se. McDonald's po dlouhé době přijde s fantastickou akcí a já si ani nenajdu čas o ní něco pořádnýho napsat. Ó jak jsem nevděčný! No ale pak jsem se podíval na výdělek z tohodle blogu a zjistil jsem, že za poslední týden mi vydělal skoro třicet korun! A to teda ne. To takhle nemůžu nechat. Skoro celých třicet korun! Moji čtenáři i chlebodárci si zaslouží další pořádnou recenzi. Ne! Rovnou dvojrecenzi! A co jinýho dvojochutnat než dvojici Southern Chilli. A pikantní dvojrecenze je tady.


Southern Chilli Beef obsahuje dva plátky hovězího, dva plátky sýra Pepper Jack, dva plátky rajčat, omáčku s názvem Tomato Tabasco, salát Lollo Biondo a nepochybně sudý počet kousků syrové cibule. Vlastně je to taková krásná vykrádačka Big Chilli z roku 2011. V té době byla ale spousta věcí jinak. Platila ještě papírová padesátikoruna, o Babišovi slyšelo jen pár jeho zaměstnanců a já neuměl docenit pořádnej vypalovák. Proto mi Big Chilli zrovna dvakrát nejel. Byl hodně pikantní. Ale časy se mění. Papírovou padesátikorunu si nepamatuje čtvrtina národa, o Babišovi se píše už i za mořem a já se vyloženě těšil na pořádnej pikantní zážitek.


A ten jsem dostal! První kousnutí bylo v podstatě shodný s West Coast Bacon. Dokonce i ta omáčka byla na první tři až čtyři pikosekundy shodná. Ale pak to přišlo. Po tomatové chuti se na vás vyřítí pikantní chuť chilli jako lokomotiva a i kdyby jste chtěli uhnout, už nemůžete. Pálivá chuť tabasca se vám začne vtírat mezi chuťový pohárky na jazyku a už není cesty zpět. Jen vpřed. Další kousnutí a další. Pokud máte rádi pikantní jídla, tahle omáčka pro vás bude jako droga.


Tomato Tabasco omáčka pálí. Ale nepálí tak moc, abyste nepostřehli ostatní chutě. Teda samozřejmě záleží na vaši výdrži a v tomhle případě spíš tréningu. Pokud si pikantní jídlo dáte sem tam a máte raději, pokud to přecejen pálí míň, pak vás tenhle sendvič semele a neucítíte nic jen omáčku. Pokud už chilli baštíte nějakej ten pátek, tak pro vás bude omáčka taková osmička z deseti. Pálí dost, ale pořád ještě cítíte chuť masa a zeleniny. Pokud baštíte chilli každej den a kuřecí vývar bez rudé posypky si neumíte vychutnat, pak vám Southern Chilli Beef bude zaručeně chutnat, ale nad slovem pikantní se spíš jen tak pousmějete. Každopádně pro všechny skupiny platí, že slovo Chilli v názvu nemá tenhle sendvič jen tak pro nic za nic. A pokud pikantní jídla nejíte vůbec, tak si tenhle burger rozhodně nedávejte. Nechutnal by vám.


Já pikantní jídla mám rád a i když si nestrkám chilli všude kam to jde, tak si poslední dobou dokážu pochutnat i na dost pikantních jídlech. Samozřejmě ale ještě pořád v rozumné míře. Z takovýho Vindaloo mě zabolí žaludek, jen si na něj vzpomenu. McDonald's samozřejmě neměl v úmyslu lidi trápit a testovat jejich hranice, takže jejich omáčka pálí. Pálí, ale ne dost na to, aby zabila celej sendvič. A v tom je hrozná krása Southern Chilli Beef. Je parádně vyladěnej. Z pikantní tomatové omáčky občas vystoupí chuť masa, občas se do ní zařízne ostrá chuť cibule (chválím výběr bílé cibule místo červené) a dokonce ucítíte trochu i to rajče a housku. Salát ne, ale toho škoda není. Sýr pak dodává trochu té smetanové chutě hlavně masu, který oblepí.


Nad vylaďováním Souther Cilli Beef si dal někdo sakra záležet a je to z toho znát na každým kroku. I když Tomato Tabasco omáčka je podle mě jen dost přiostřená Chargrill omáčka, tak výsledná pálivost i volba ostatních surovin je na jedničku. Už jen fakt, že Southern burgery mají jako jediný bílou a ne červenou cibuli je známka toho, že si lidi z McDonald's dali tentokrát fakt záležet.


Celkovou chuť sendviče tvoří hlavně pikantní chuť rajčatové omáčky, bílá cibule, maso, rajčata a sýr. Tak nějak v tomhle pořadí. Prim samozřejmě hraje pikantní omáčka. Pro mě osobně je tohle přesně na hranici mých chuťových rozlišovacích schopností a musím uznat, že už dlouho jsem si u McDonald's takhle nepochutnal. O tom svědčí i fakt, že už jsem těchhle burgerů snědl několik, než jsem vůbec stačil napsat recenzi. To se mi nestalo už dlouho.


Pokud bych chtěl mermomocí hledat nějakou chybu, tak bych si rýpnul do housky. Vždycky byla úžasná. Až na moji poslední návštěvu, kdy jsem ji dostal docela oschlou a začala se rozpadat v půlce sendviče. Bylo poznat, že byla vytažená o notně delší dobu než bylo třeba. Ale zážitek mi to zkazit nedokázalo. Chuťově je Southern Chilli Beef natolik fajn, že bych ho zpucoval i ze země. 


Cena je 129 korun samostatně a 169 korun za velký menu. Za tyhle peníze to stálo a stojí. Pokud máte rádi celkem dost pikantní jídla, Southern Chilli Beef můžu jedině doporučit.

A co kuřecí? Je to taky taková pecka?


Ani ne. Z nějakýho záhadnýho důvodu kuřecí placka tomuhle sendviči nějak extra neprospěla. Tuhle kuřecí placku si určitě pamatujete z Crispy Chicken Deluxe. Hodně tvrdý těstíčko, opravdový maso z pochybnějších částí kuřat (nejspíš stehna) a chuťově spíš planý. Těstíčko samotný chutná po pepři, maso chutná trochu jako kuře, ale tak nějak je ta placka taková nevýrazná a nudná. Jako sledovat vypnutou televizi. Má to nějaký pěkný hrany a pěkně se to blýská, ale za minutu se nudíte.


Samozřejmě jsem vkládal naděje do opravdu silné, mocné a chutné omáčky, ale maso dokázalo dokonale unudit i tu. Omáčka byla pořád pikantní, ale maso ji dokázalo nějak vcucnout do svýho nekonečnýho, hrbatýho a strouhankovýho povrchu. Což je dobrá zpráva, pokud vám vyhovujou míň pikantní jídla a pokud máte úchylku pro kuřata v tvrdším a křupavým těstě.


Taky to může být rozdílnou a o dost sladší houskou. No tak jako tak, Southern Chilli Chicken není až tak pálivej a už vůbec není tak parádně vyladěnej, jako jeho kravskej brácha. Placka není vyloženě špatná. Je dobrá. Sýr se k ní taky hodí. Ale omáčka už se k tomu všemu už tak moc nehodí. Ani k hodně sladké housce. Je to takovej kočkopes. Jo a už jsem zmínil, že jsem měl v burgeru oba druhy cibule?


Southern Chilli Chicken asi nemusím moc protahovat. Obrázek si udělá každej sám z obrázků a z recenze nahoře na Southern Chilli Beef. Za mě se Southern Chilli Chicken nějak extra nepovedl. Není až tak vyladěnej a není až tak pálivej. Doporučit ho tak můžu opravdu jedině bezmezným milovníkům kuřat. Pro nás ostatní není důvod volit kuřecí verzi, když tu máme perfektní hovězí.


Tuplem když je cena shodná u obou burgerů. 129 samostatně a 169 ve velkým menu. Hovězí ANO!!!, kuřecí ne. Takový budiž závěr dnešní dvojrecenze. Snad ještě stihnu prubnout East Coast Classic. Ale bude to těžký si ho objednat i přes nutkání si dát pořádnou pikantní hovězí nálož...

středa 9. září 2020

West Coast Bacon, McDonald's

Americký týdny! Slast pro mé uši a tukovou břišní plácačku. Prve jsem nevěřil, že se McDonald's kdy vrátí s pořádnýma novinkama, no naštěstí to přišlo rychleji než jsem čekal. Vypíchnu pár pro mě opravdu důležitých faktorů. Není to Maestro. To by teoreticky mohlo stačit. Ale je toho víc. Není tam jedno tlustý suchý maso. Nejsou tam ani dvě tlustý suchý masa. Prim hrajou omáčky. Omáčky je dostatek. A velikost. Konečně máme zpátky burger o velikosti původního Big Tastyho. To, že nový burgery jsou v podstatě jejich vlastní vykrádačky z let 2011-2012, mi vůbec nevadí. To byly totiž zlatý časy novinek u McDonald's. Vrátily se se vším všudy? Jdeme se na to podívat.


Začnu západním slaninovým pobřežím, West Coast Baconem. V roce 2012 to byl Steakhouse Classic a protože můj blog je starší než půlka uživatelů Youtube, tak na něj najdete recenzi zde. Obsahuje hovězí maso, slaninu, červenou cibuli, čedar, salát lollo biondo a omáčku Chargrill. V té době mi Steakhouse Classic chutnal. Dost možná si McDonald's bral příklad přímo odsud, protože všechny tři burgery jsem si kdysi vychvaloval. Ale těžko říct. V té době se burgery nedělaly v každé restauraci. Burgrárny jako takový neexistovaly (možná první pionýři v podobě Black Dogu v Berouně a DISHe v Praze). Člověk tak musel brát co bylo. Proto jsem v podstatě chválil skoro každej burger. Až na pár kuřecích výjimek. Dneska to McDonald's tak lehký mít nebude.


První dojem McDonald's ale zvládl na jedničku. Vzhled, velikost, čerstvost surovin, vůně, úsměvy zaměstnanců všude okolo (to je vtip, měli roušky). Podání na tácku oproti krabičce mi pořád vadí (nerozteče se sýr), ale to je už jen detail. Takhle kdyby vypadaly všechny burgery z fast foodů, tak bude svět hnedka krásnější a spoustě lidem to ušetří to nutkání hodit na Facebook zprávu "nevypadá jako na obrázku". Třeba Colorado King od konkurence oproti West Coast Bacon vypadá, jak kdyby si na něj někdo sednul. Takže palec nahoru pro McDonald's za první dojem.


Pak jsem si kousnul. A palec nahoru i za druhej dojem. Jako první se na mě vyřinula velká spousta omáčky. Není nic horšího než suchej burger. Nebo jako asi je. Třeba lepra. Ale suchý burgery nemá nikdo rád (jako lepru). A zase bych si mohl píchnout do konkurence a jejich Colorado Kinga, kterej byl suchej jak kamení. Stejně dobře se podobnej burger pak i jí. McDonald's posledních pár let omáčkou taky šetřil. Nejvíc tím trpěl asi Swiss King. Ve West Coast Baconu je omáčky tak akorát pro mě. Což je hodně. Já rád hodně omáček. Snad je to znamení, že nás čeká doba omáčková a Swiss King se bude topit v sýrové radosti.


Už jsem zmiňoval, že letošní Americký týdny jsou o omáčkách. West Coast Bacon je o omáčce Chargrill. Tu jste naposled mohli potkat v Re-Freshi v roce 2017. Chargrill je super omáčka. Zkráceně jde o sytě oranžovej vyuzenej pikantní kečup. Prve ucítíte vysokou ovocnost z rajčat, hned na to se dostaví výrazný zauzení a přijde lehká pikantnost. Prve jen pohlazení, ale čím déle budete jíst, tím víc vás omáčka bude pálit. Začne na nějaké té trojce a skončí maximálně na pětce z deseti. Pokud nemáte rádi pikantní jídlo vůbec, tak vám omáčka chutnat nebude. Ale jinak se jedná o pikantnost, kterou zvládnou všichni, kteří se pikantním jídlům vyloženě nevyhýbají.


Tím, že omáčka není žádnej indickej vypalovák, tak ucítíte i ostatní suroviny. Hlavně slaninu a maso. Slanina je vynikající. Uzená, masitá a dobře se kouše. Množství celkem v pohodě. Není co vytknout. Hovězí maso máme v podání dvou tenčích plátků o velkým poloměru. Tohle maso mi sedlo víc než předchozí tlustý verze. McDonald's má tendenci hovězí propíkat na well done. Což prostě hovězímu moc nesedí. Je pak suchý, tuhý a drolí se. Tyhlety tenký plátky ale neduhy well done přípravy smáznou a maso nepůsobí tak moc suše. Možná gramáž je ve výsledku menší, ale stojí to za to. Takže za mě další palec nahoru.


Kromě omáčky, slaniny a masa toho moc dalšího neucítíte. Občas červenou cibuli. Ta ale nebyla nijak extrémně silná, takže spíš dělá doprovod v pozadí. Sýr jsem taky nějak extra nepostřehl. Houska se povedla. I přes zajímavou vrchní strukturu se začala trhat až na samotným konci a nevcucla moc omáčky. Chuťově se jedná o naprostou sladkou McDonald's klasiku. Vsadil bych dvacetikorunu, že receptura bude shodná se starou houskou pro Big Tastyho. Tvar ne, jen recept. Za mě zase palec nahoru. Celková chuť je teda dost jednoduchá. Omáčka s masem a doprovodem. Přesně tak, jak to mám rád. Přesně tak, jak to čekám od fast foodu. Dokud si McDonald's netroufne na čerstvý maso a burgery na medium, tak to líp udělat nepůjde.


Vzhledem k velikosti burgeru si tentokrát nebudu nějak moc stěžovat ani na cenu. Samostatnej West Coast Bacon stojí 129 korun a ve velkým menu 169 korun. Samostatnej burger za ty peníze asi až tak nestojí. Ve velkým menu už je to lepší. Dostanete oběd se vším všudy, kterýho se najíte na příštích pár hodin a docela si pochutnáte. Za mě je West Coast Bacon parádní počin a krok tam, kde bych McDonald's zase rád viděl příštích pár let. Pokud máte rádi tak akorát pikantní jídla, slaninu a fast foody, je pro vás West Coast Bacon jasná volba.

pondělí 7. září 2020

Kuřecí burger s kimchi, Lidl

Co by to bylo za rok bez recenze na nějakou lahůdku z Lidlu? Špatný rok. Ale nás labužníky ani smrtící virus nezastaví v ochutnávce toho nejlepšího, co Lidl do mikrovlnky nabízí! Letos si v mikrovlnce na talíři potočíme a posvítíme si na asijský burgery.


Přesněji na kuřecí burgery s kimchi. Jeden se sladkokyselou omáčkou a jeden, pro velkou změnu, se sladkou chilli omáčkou. Cena celkem vysoká, obrázek celkem v pohodě, velikost nadprůměrná. Těšil jsem se.


Prvně jsem si projel složení. Sada malýho chemika by vám tady nestačila. Dost možná by vám na přečtení nestačila ani maturita z chemie. Označení normální surovina byste dali tak polovině ze surovin. Posuďte sami:



Je to špatně? Není. Díky chemii vůbec vidíte tyhle písmenka, takže chemii já rád. V jídle bych ji možná snesl o něco míň, ale bavíme se tady o jídle do mikrovlnky pro ty největší lenochy a životní lůzry. Dobře nám tak. Ale jedna věc je přece jen špatně. Znáte kimchi? V době, kdy korejský potraviny seženete i v tom nejvýchodnějším análu republiky, nejspíš už ano. Jde o nakládaný zelí. Taková korejská verze naších nakládaček. O dost pikantnější a trochu smradlavější (rybí omáčka) verze. Je to jedno z jídel, na který si musíte chvíli zvykat. Ale jakmile si zvyknete, stane se pro vás dost návykový. No ve složení těchhle burgerů se na kimchi nějak pozapomnělo. V jednom není zelí vůbec a ve druhým je jakou součást omáčky v množství menším než malým, takže o kimchi taky nemůže být řeč. A ona na něm není řeč ani na obalu jako takovým. Jen v letáku. Někde se stala chyba. Nevadí.


Příprava je tak jednoduchá a jednoduše popsaná, aby to pochopilo i to největší jelito. Nic nerozbalujete. Jen to chytnete tak, jak to je, šoupnete to do mikrovlnky, otočíte knoflíkem na daný čísílko a jakmile vám to tam zacinká, tak máte snídani/svačinu/oběd/večeři připravenou. Po vytažení (vyklepání) tohodle produktu je třeba zhodnotit vzhled. Vzhled nic moc. Kdyby na obalu stála nějaká ta protiimigrantská hláška, tak bych si myslel, že je to propagační produkt mladšího Václava. Vůně taky nic moc.


Bohužel za prd stála i chuť. Prve jsem ochutnal verzi se sladkokyselou omáčkou. Maso jako takový úplně špatný nebylo. Bylo to kuřecí maso, chutnalo jako kuřecí maso. Konzistence byla dost podezřelá, ale pořád se jednalo o lepší plátek než u spousty fast foodů. Cítit nějaká ta trocha chemie z kuřete byla, ale co už. Sýr byl v pohodě a byl asi to nejlepší na celým burgeru. Houska taky docela v pohodě.


Omáčka měla zvláštní konzistenci. Takovou hutnou a tučnou. Chuťově byla taky zvláštní. Trochu pikantní. Sladká vůbec. Trochu kyselá. Jedním slovem eeeehhhhbrrr. Prostě nic moc. Našel jsem tam asi tři kousky nakládané cibule. Ta měla zvláštní, ale zajímavou a celkem dobrou chuť. To mělo být asi to kimchi. Největším překvapením byly houby v burgeru. Překvapením prostě pro to, že sem je tam vůbec nečekal. Chuťově se moc nepředvedly. No a to je vlastně všechno. Za 55 korun dostanete rozplizlej kuřecí burger s pochybnou omáčkou a bez kimchi. Koupit? Myslím že ne, Time.


Verze se sladkým chilli byla o něco lepší, ale pořád dost hrůza. Omáčka byla hodně sladká a ze záhadnýho důvodu byla míň pikantní než ta sladkokyselá. Ke kuřeti se hodila o něco víc než ta sladkokyselá, takže i ten burger byl celkově o něco málo lepší. Nakládané zeleniny ale pořád objevíte asi tři kousky. Překvapivý houby tam najdete taky. Stejně jako sýr.


Pokud vás někdo zamkne v Lidlu k topení a bude vás nutit baštit tyhle kuřecí mordy, zvolte si verzi se sladkou chilli omáčkou. Pokud se ale budete Lidlem toulat dobrovolně, doporučuju utratit svých půl sto korun za něco chutnějšího. Třeba balení vložek a kus květáku, nebo tak něco. Tentokrát se teda Lidlu burgery moc nevyvedly. Snad to příště napraví, protože mě samozřejmě nic nezastaví v požívání pochutin všeho druhu v housce a příště bych si rád i pochutnal.

čtvrtek 3. září 2020

Halloumi Twister, KFC

Vege Halloumi

"Od prvního pohledu mě bylo jasný jediný. Tohle je burger, kterej člověk čeká od fast foodu. Žádný zelený kudrlinky, bio vege nesmysly, eko friendly čoro moro a fancy krabička s držákem na sdílený kolo. Jen sůl a tuk. Tuk a sůl." Napsal v poslední recenzi, zvedl se a šel si koupit vegetariánskou tortillu... A jaká byla?


Halloumi už tady bylo u Burger Kinga a vzhledem k tomu, že v Evropě je to s KFC de facto jedna firma, tak jsem tak nějak tušil, co očekávat. Loňská verze Vege Double Halloumi King mě moc nenadchla, tak tentokrát volba mezi burgerem a tortillou byla celkem jasná. Navíc KFC umí o moc víc tortilly než burgery. Když tak zapátrám v hlubinách mozku, tak za spoustou zbytečností jako vzpomínky na svatbu a podobně najdu i pěkný vzpomínky. Pěkný vzpomínky na dobrý jídlo a tortil od KFC je tam překvapivě hodně. Třeba Twister Guacamole. Jakmile se KFC pustí do bláznivých variací, tak se jim většinou víc povede variace na Twister. No a burger si taky nemůžete dát do držáku na fair trade kávu na sdíleným kole...


Už před rozbalením samotné tortilly jsem si všiml až nečekanýho množství vody tam, kde voda většinou nebývá. Extěhule z mimibazaru tomu říkají pročůraná plína. Halloumi Twister žádnou plínu neměl, ale hodila by se. Odkud voda pocházela se mi zjistit nepodařilo. Ze zeleniny? Ze sýra? Z omáček? Těžko soudit. Všechno se zdálo být normální, až na tu vodu všude.


Po léčbě vodošokem jsem se zakousl a začal si užívat života. Halloumi Twister obsahuje sýr Halloumi, nakládanou cibuli, lanýžovou omáčku, ledový salát a rajčata. Prvotní chuťový vjem je hrozně zajímavá nakyslá chuť. Prve z cibulky. Ta má zvláštní sladovou kyselost. Nepochybně ji nakládaly v jablečným octu. Je naložená akorát. Zanechala si chuť cibule a přesto získala lehce octově navinulý nádech. Super surovina.


Dalším super chuťovým zážitkem byla lanýžová omáčka. Tu od KFC známe ze Zinger Truffle. Tentokrát byla víc naředěná nebo ji tam bylo míň, každopádně už nebyla tak moc cítit po plynu. Dá se říct, že tentokrát jen dokreslovala chutě ostatních surovin než aby je překrývala. Palec nahoru. Úžasně se hodila nejen k zelenině, ale i k sýru.


Kdo nezná Halloumi, tak je to sýr z ovčího a kozího mlíka, kterej je hodně pevnej a tím pádem vhodnej na tepelnou úpravu. Bývá hodně slanej a vrže mezi zubama. Nerozteče se vám ani na grilu. V podání KFC se jedná o sýr z ovčího, kravskýho a kozího mlíka. Od každýho cecku něco. Tahle noční můra všech laktointolerantů v podání KFC je o něco míň slaná než originál. Postrádá tak trochu ze svoji řecké krásy. Vrzavost mezi zubama zůstává. Pořád se ale jedná o dost naprůměrnej kousek co se chutí týče a co se množství týče, tak tam je to naprostej luxus. Sýr budete mít od začátku do konce a množstevně rozhodně vévodí celé tortille. Konkurence s krevetama vedle Halloumi Twister vypadá jak klaun...


Zeleniny bylo taky dost. Klidně by ji mohlo být víc, ale extra stěžovat si nemůžu. A co je vlastně hlavní chutí Halloumi Twisteru? Těžko říct. Je to součet všech chutí plus jejich vyvážená kombinace. Ucítíte sýr, ucítíte omáčku, ucítíte nakládanou cibuli, ucítíte rajčata i salát. Ucítíte tortillu. Ucítíte dokonce i tu vodu, která se tam nachází. K tomu všemu k sobě všechny suroviny krásně ladí. Trio omáčka, sýr a cibule je pak přímo superkombinace.


Halloumi Twister mě nadchnul. Nadchnul mě tak, že jsem odložil rituální pojídání odpolední šunky až na pojídání večerní šunky a na chvíli jsem se vezl na vege vlně. Pokud si chcete užít vege vlnu naplno, můžete si svůj Halloumi Twister objednat v Halloumi Twister Vegeboxu. Dostanete k němu salát Coleslaw, pět cibulových kroužků, hranolky (na webu mají lupínky) a pití. Takže se určitě najíte i bez masa.


Kromě vodní lázně má však tahle bašta ještě jedno menší minus a tím je cena. Samotný Halloumi Twister stojí 139 korun, menu 189 korun a ten vege box dokonce 249 korun. Halloumi je jeden z těch dražších sýrů. V obchodě vás jedna lidská porce (což je tak dvojnásobek KFC porce) vyjde klidně i na 80 korun. Ale i tak ne každý bude chtít dát za vege oběd ve fast foodu okolo dvou stovek. Přesto pokud nemáte před výplatou, tak Halloumi Twister doporučuju ochutnat. Chutě jsou vyladěný, množství v pohodě a dost dobře se najíte. Pokud před výplatou máte, pak doporučuju si na ni počkat a pak si zajít Halloumi Twister stejně ochutnat. Kdo ví, kdy zase bude v KFC něco takhle povedenýho...