pátek 3. června 2022

Twister Hawaii Pizza, KFC

Twisters Collection

Jako za starých dobrých časů. KFC se rozhodlo, že nás přestane oblažovat pořád tím samým dokola a přinese nějaký opravdový novinky. Byť jde "jen" o variace na Twister, tak díky naší paní spasitelce, Halině (spase nás všechny), za ně. Už jsem se bál, že nás do konce našich nudných životů čekají jen Maestra, Grander Cheesery, Bacon Kingy a podobně. A ono ne! Ó jak je ten svět zase krásný a barevný! Tři nový Twistery, tři nový chutě, tři jistý kavoniho návštěvy v chrámu smažených kuřat, tři super recenze. Recenze první, Twister Hawaii.


Twister Hawaii, někde taky vedený jako Twister Hawaii Pizza. Trochu odvážný označení. Ne, že by na jménu až tak záleželo, ale Pizza Hawaii patří mezi nejvíc nenáviděný jídla. Je to taková Multipla gastroscény. Na druhou stranu v tortille najdete krom smaženýho kuřete ještě sýrovou omáčku, kečup, slaninu a ananas. Takže ona to vlastně je taková Multipla gastroscény. Věrní čtenáři nemohli pochybovat o tom, že si vyberu zrovna tenhle kousek jako první. Jdeme na to.


Po rozbalení papíru mi v hlavně blikla jedna věc. Jak vlastně můžu věřit tomu, co je tam zabalený? Jakože mám jen tak naslepo kousnout? Co kdyby tam bylo schovaný psí lejno? Hmm. No naštěstí tam bylo opravdu kuře.


Mimochodem velikost Twisteru se prý nemění, ale tortilla mi přišla dost malá od pohledu. Buď jsem prostě dlouho neměl Twister a Pockety mě svedly na temnou stranu síly nebo jsem vyrostl já. Což jsem vyrostl. Ale trošku chápu lidi, kteří si začínají stěžovat na velikost porcí. Twister opravdu není žádnej macek. Pokud jste zvyklí na kebab ze stánku, Twister vám nepochybně přijde jako hodně chudej příbuznej. Řekněme, že tortilla je tak střední velikosti. Při nejlepším.


Naštěstí je ale na fast foodový poměry celkem nabušená. V podstatě všechny kousnutí obsahovaly pikantní obalovaný kuřecí maso. Nejspíš krásný prsní masíčko. Akurátně pikantní, nevysušený a prostě KFC klasika. Klasika na smaženou jedničku. Konkurence po nás může házet plakátama s kuřetem a Forejtem jak chce, ale kuře prostě neumí. Čerstvýmu kuřátku z friťáku se mražák nikdy nevyrovná.


A tohle kuře taky hraje chuťovej prim v celým sendviči. A to je za mě trochu škoda. Ananas tam cítit jde. Je to takovej ten plechovkovej, ale chuťově slabší ananas. Nemá prostě dostatečný koule na to, aby si poradil s pikantním kuřetem. Občas ho ucítíte, ale tím to skončí. Víc se prosadí třeba i chuť kečupu. A to mi zrovna moc nesedlo. Kečup s KFC kuřetem je fádní, nudná, až tak nějak vnitřně urážlivá kombinace. 


Zajímavější už byla kombinace sýrové omáčky s kuřetem. To byl zase takovej ten správnej junk food pocit. Šíleně nezdravá omáčka už od pohledu se smaženým kuřetem si rozuměla. No a do toho slanina. Ruku na srdce, jak KFC umí kuře, tak slanina mu moc nejde. Poslední dobou je to spíš taková ta tahací, ne moc opečená a chuťově slabší slanina. Samozřejmě když už ji člověk postřehl na jazyku, tak se za ni nezlobil. Na slaninu se nejde zlobit. Slanina je naše gusto, bez ní na světě by bylo pusto.


Jaká je teda celková chuť? Zvláštní mišmaš všehochutí. Kuře ucítíte furt a nejvíc. Do toho občas slabej ananas. Občas kečup, kterej tam ale moc nepasuje. Občas sýrová omáčka. Asi sem neměl kousnutí, ve kterým by bylo všechno zároveň. Za to může určitě i menší množství omáček, který jsem dostal. Kdyby to z toho kypalo, asi bych byl nadšenej víc. Ale takhle to prostě bylo jen kuře s občas ananasem a občas omáčkou. Slabší kousek, na kterej budu vzpomínat sice v dobrým, ale ne moc dlouho.

Cena je 149 v menu. Samostatně si ho nekupujte, to by jste se ani nenajedli. Peněz je to dost, ale při dnešním turbulentním zdražování na tuhle cenu budeme za pár měsíců i rádi vzpomínat. Takže za mě dobrý. Pokud máte rádi ujetý kombinace a pikantní smažený kuře, tak Twister Hawaii Pizza určitě stojí za vyzkoušení. K samotné Pizze Hawaii má daleko, ale pokud dostanete pořádnou nálož omáček, tak to bude určitě ta správná prasárna. A pokud máte spíš radši tradiční chutě a ještě neležíte pod stolem, tak se držte svoji oblíbené položky v menu. Já Twister Hawaii Pizza rád ochutnal, ale vracet se k němu nebudu a už se těším na další příchutě!

čtvrtek 2. června 2022

Sabja, Culinary Angel, Ostrava

Recenze na jídlo z normální restaurace? Ó jaká exotika. Normálně nepíšu o všem, co kde sním. Tolik času nemám ani já ani vy. Ale tentokrát... to jsem prostě musel. Posuďte sami:


Dámy a pánové, milovníci masa všech pohlaví, zřete! Pravá makedonská Sabja, aneb šavle plná masa. Že mi je balkánská kuchyně blízká, to asi každej pochopil z moji gastrodovolené v Bulharsku, kde jsem místo jídel v pětihvězdičkovým hotelu chodil po stáncích a baštil bulharskej street food. A jak málo sem tušil, že v Ostravě existuje makedonská skororestaurace. Proč skoro? Musíte se předem nahlásit, protože jinak bude kuchař lítat po nějakých cateringách. Když tak mrkněte na jejich web, vy ostatní se pojďte kochat popisem mas.

V podstatě zbaštíte všechno, co se chová na maso. Mletý placky z hovězího nebo nějakýho mixnutýho masa, pljeskavice. Šťavnatá a pevná. Když doma děláte placky z mletýho masa, vždycky mají tendenci se po ugrilování lámat a rozpadat. Balkánci přišli na nějakej fígl, díky kterýmu maso fajně pruží a drží tvar, ať s ním děláte cokoliv. V Chorvatsku, Bulharsku a zjevně i v Makedonii to umí. Kéž bych na ten trik taky přišel. Oproti Bulharsku tam nebylo tolik čubrici, jestli vůbec nějaká. Maso bylo ochucený spíš do pikantních tónů než do bylinek.

Další byla klobáska. Taky krásně pikantní, šťavnatá. Jestli originální kdesi z Makedonie netuším, spíš byla místní, ale byla super. Kuřecí maso obalený ve slanině bylo sušší, ale po řádným potopení v pikantním ajvaru šlo i tak o nezapomenutelnej zážitek.

Pak tam byla třeba vepřová panenka. Udělaná s krásně růžovým vnitřkem. Různý variace všech těchhle mas obalený sýrem, slaninou a podobně. Za zmínku stojí určitě třeba ještě pljeskavice naplněná sýrovým dipem. Dip se z toho kydal všude. Takovej ten chemickej, šíleně sýrovej dip, kterým snad nejde nic zkazit. Určitě pak ne grilovaný maso. Pecka.

Všechny ty masa byly krásně okořeněný a všechny v sobě nesly krásnou chuť grilu, dotuněnou i takovým tím plynovým hořákem, kterej si všichni koupili kvůli Creme Brulee, ale na mase s tím uděláte větší slávu.



K masu dostanete misku salátu z balkánským sýrem, rajčatama a pečenýma paprikama. A pak jsme k tomu dostali misku fajně ochucených fazolí. Pod masem najdete kopec opečených brambor s mrkví. Salát i fazole byly super. Brambory s mrkví byly fajn. Ale ruku na srdce. Tohle jídlo se baští poměrem pět kousků masa a malej kousek brambory nebo tak. Prostě maso. Maso maso maso. MASO. Máte rádi maso? Pokud ano a bydlíte v Ostravě, asi nemusím nic dál dodávat. Mimochodem kdyby se vám to na fotkách zdálo málo, tak ta šavle je takhle velká:


Prostě MASO. Plus tam mají i dost dobrý makedonský víno. A pokud jsem se v Bulharsku něco naučil, tak že balkánský vína jsou nejlepší ty červený sladší. A s touhle poučkou neuděláte chybu ani v Culinary Angel. Asi zním až moc nadšeně a extrémně nekriticky. Ale pokud někde přijdu, dostanu půlku Noemovi archy na grilu připravené na jedničku a pak zbytek dne ležím a spokojeně trávím asi kilo masa, tak prostě nejde být přehnaně kritickej. Ani s odstupem. Naopak. Jsem čím dál víc natěšenej na další návštěvu... Berte to jako inspiraci. A pokud tohle čte nějaká sličná slečna, jejíž chlapec rád maso, tak s rezervačkou a objednanou Sabjou zabodujete. Jen na sex asi nedojde. Nejdřív až na druhej den. :)