pátek 22. června 2018

Pařížská a Bruselská bageta, Bageterie Boulevard

Pár dní zpátky Bageterie Boulevard slavila patnáct let v České republice a jako dárek nadělila svým zaměstnancům dvoudenní zátěžový test. A svým klientům bagety za půlku. Na tuhle akci jsem dostal tip. Za ten moc díky. A zároveň k tipu byl i tip na bagetu. Že prý pařížská je dobrá. Je?


Jo je. Obsahuje šunku, brie, slaninu, dresink a pečený rajčata. Bagetu jsem si vzal klasickou bílou podle obrázku. A vezmu to rychle, protože u baget toho není třeba zas až tolik psát. Šunka byla dobrá. Taková ta trochu lepší, kterou normálně koupíte kdekoliv. Byla šťavnatá a akorát tak slaná. Bylo jí dost. Jediný minus bych našel v tom, že nebyla tak krásně opečená jako na obrázku. Nebyla ani moc teplá. Zapečení bagety ji tak skoro vůbec nepoznamenalo.


Druhé suroviny, které tam bylo nejvíc, byl brie. Nejsem expert na francouzský sýry a jestli tohle bylo pravý brie vám zaručit nemůžu. Ale co jsem měl zatím tu možnost ochutnat, tak bych tipnul, že asi byl. U českýho Hermelínu mi plíseň přijde víc trvdá a žvýkavá. U sýru v bagetě byla plíseň jemná a nijak nerušila. Vnitřek sýra se krásně táhnul. Samotná chuť ale byla s Hermelínem skoro identická. A to není na škodu. Tyhle sýry já rád. Takže sýr za mě naprosto v pohodě. Množství taky víc než OK.


Dál se mrknem třeba na slaninu. Slanina byla ta klasická česká anglická. Zlehka opečená. Trochu hůř se kousala, ale chuťově byla fajn. Uzená a slaná akorát. Jedl jsem lepší slaniny, ale i horší. Takže slanina za mě celkem dobrá. Možná by mohla být o chlup opečenější a množství by taky mohlo být vyšší.


Pečený rajčata byly asi to, na co jsem se nejvíc těšil. Bohužel mě trochu zklamaly. Chuťově byly dobrý. Ale byly studený až ledový. A studený pečený rajčata jsou hrozně nepřirozený. Mají tu úžasnou, o třídu vyšší chuť, ale mozek vám pořád říká, že je něco špatně. Množstevně taky nic moc. Na tom by se dalo určitě zapracovat.


Dresink byla řídká majonéza, trochu víc do kysela. Do bagety dresink jako dělanej. Taky asi byl dělanej do bagety. Hodí se ke všemu. Od šunky, přes rajčata až po sýr. Celkově je tahle bageta hodně dobrá. I přes velký množství masa působí svěžím dojmem a všechny chutě se k sobě hodí. Slanina k rajčatům. Šunka k sýru. Sýr k šunce. Dresink ke slanině. Prostě všechno se vším. Bageta je to vyladěná. Být tam ty rajčata teplý a slanina víc opečená, byla by to pecka. Ale i tak je to jedna z těch nejlepších baget, jaký si v Bageterii Boulevard můžete dát. Normální cena je 89 korun samostatně a 149 v menu. To je celkem vysoká cena. Přecejen je to bageta hlavně se šunkou a sýrem. Pokud to ale srovnáme s bagetovou konkurencí, tak ta cena až tak vysoká není. Samotná bageta menší hlad zažene. Menu za tu cenu doporučit nemůžu. Americký brambory utopený v tatarce s ledovým čajem za těch 60 korun navíc prostě nestojí. Samotná Pařížská bageta za ochutnání ale stojí určitě.


Co je kousek od Paříže? Brusel! A když už nám zlý Brusel zakazuje tuzemák a pomáslo, velké české poklady, tak si na něm alespoň můžeme smlsnout v bagetě. Brusel je podle Bageterie Boulevard bageta s kuřecíma steakama, sýrem s modrou plísní, grilovanou cibulkou, dresinkem a BBQ omáčkou.


A takhle vypadá Bruselská bageta. Trochu jako smradlavej bordel. Eh. Oproti Pařížské bagetě tahle působila vyloženě odfláknutě. A nutno podotknout, že tak i chutnala. Ne, že by suroviny byly špatný. Ale moc to k sobě nejelo. Pěkně popořadě.


Nejvíc tam bylo grilované cibulky. Chuťově špatná nebyla. Bohužel trpěla syndromem pařížskýho rajčete (viz bageta výše). Byla studená a mozek to špatně snášel. Množství bylo extrémní. Cibulky bylo hodně a byla všude.


Sýr s modrou plísní je lež. Plíseň byla zelená! A bylo jí v sýru hodně. Niva od Madety to nejspíš nebyla. Na té se dneska plíseň hledá těžko a zbytek je gumová hmota. Ale možná Niva od nějakýho lepšího výrobce. Nebo sýr Nivě hodně podobnej. Každopádně byl fajn a chutnal přesně tak, jak od podobnýho sýru čekáte. A taky pěkně smrděl. Za mě sýru není co vytknout. Což už se nedá říct o kuchaři/kuchařce. Všechen sýr byl jenom na jedné straně. Skoro vypadával a během jedení jsem si ho musel vlastnoprstně šťouchat doprostřed bagety. A smradlavý prsty nejsou to pravý ořechový, s čím chcete od oběda odcházet. Každopádně sýr samotnej byl dobrej a množství bylo taky v pořádku.


Dál se mrkneme na maso. Kuřecí steaky? Kdeže. Trhaný stehenní kuřecí maso. Občas ve větších kusech. Chutnalo jako samotný kuřecí stehenní maso. Žádný zvláštní koření. Za mě naprosto v pořádku. Je tam napsaný kuře a chutná to jako kuře. Proč ne. Bohužel proti extrémnímu množství grilované cibulky a smradoplesňosýru se kuře nechytá a v celkové chuti bagety ze ztrácí jak pára v digestoři. Dresink dole (zase řidší majonéza) maximálně zvyšuje kluznost, BBQ omáčky jsem si všiml až na samotným konci bagety, kde byla osamocená. Kouřová a docela sladká. Každopádně v celkové chuti si ji ani nevšimnete.

A to je problém celé Bruselské bagety. Většinu surovin si prostě nevychutnáte, ač jsou samostatně dobrý a kvalitní. Bageta chutná z padesáti procent po grilované cibulce a ze zbývajících šedesáti procent po plesnivým sýru. Dalších dvacet až třicet procent nepostřehnete vůbec. Bageta má v sobě chutí na sto čtyřicet procent, ale váš jazyk jich tolik nezvládne. Nevyváženost, to je to slovo. Každopádně pokud vám plesnivej sýr nesmrdí (i když smrdí) a grilovaná cibulka je to, co vás ráno zvedne z postele, do Bruselské bagety určitě běžte. Mě osobně nezaujala. Peníze stojí stejný jako Pařížská a osobně tu Pařížskou vidím jako lepší investici. Navíc vám po ní nebude smrdět prst.

Celkově ale musím říct, že mě Bageterie Boulevard příjemně překvapila. Už po několikáté v řadě. Je na čase někde vylovit svoji starou zákaznickou kartou a občas to tam zajít prubnout. Minimálně v Ostravě se kvalitativně posunuli o notnej kus dopředu. A to je dobře. Čím víc dobrýho jídla a světě, tím líp.

2 komentáře:

  1. S BB mam problem ze jsou opravdu moc suche, chutove ok ale ta suchost to zabiji.

    OdpovědětVymazat
  2. Nejčastěji je problém s těmi premiovými - tam opravdu dostanete na každé pobočce jinak, jednou jsou ty poměry vynikající, podruhé je suchá nebo má nedostatek jiný suroviny. Pořád mám dojem, že jsem tam v minulosti dostával napěchovanější bagety, ale možná jde jen o milosrdnou paměť. Moje první bageta tam byla právě napěchovaná bruselská za cenu 69 a to jsem byl nadšen. Teď mi ten poměr cena výkon nepřijde už tak super, ale zdražili všude no. Jo a nejlepší bageta vůbec bylo šunkové koleno ze zimní nabídky.

    OdpovědětVymazat