čtvrtek 31. ledna 2019

Big Mac Bacon, McDonald's

BIG NOW

McDonald's to umí roztočit. Úplně se utrhl ze řetězu. Jako fakt. Jak jinak si vysvětlit tu naprostou bombu, kterou nám připravil na velkolepý padesátiletý výročí nejslavnějšího sendviče Big Mac! Tak slavnýho, že se podle něj dá porovnávat kupní síla jednotlivých světových ekonomik. Sendviče, kterej na světě zná víc lidí než jméno jakýhokoliv Čecha. Prostě legenda. A McDonald's tuhle legendu oslavil opravdu výsostně. A teď nemyslím tu naprosto fantastickou kolekci oblečení! Ale fakt, že do něj přidali slaninu! Slaninu! Je to tak! Po padesáti letech si můžete dát Big Mac se slaninou! Pecka!


A teď bez ironie. McDonald's nám připravil na výročí Big Maca naprosto otřesnou a zbytečnou sadu hader (hipsteři prominou, nemám vkus na hadry) a korunku tomu všemu nasadí velkolepou variací, kdy přidají slaninu. Chápu, že na Big Mac se prostě nesahá a už ta extra slanina musela stát půl zdraví nějakýho manažera, ale tohle je opravdu dost bída. Zvlášť jako vrchol kulatýho výročí. Grand Big Mac, leč povedenej, to nezachrání. Navíc to není žádná novinka (recenze z roku 2016). No ale nejsme v tom sami. UK má taky podobně velkolepou akci. Asi aby nezastínili Brexit. No tak teď jen doufat, že tohle není všechno a že nás letos nečeká už jen bambilion variací Maestra... Možná zním dost nespokojeně, ale tak to je. Dřív McDonald's udával směr akčníma nabídkama, novinkama a podobně. Teď řeší kraviny okolo, ale na samotný jídlo se nějak zapomíná...


No a teď k jádru věci. Je Big Mac se slaninou lepší než obyčejnej Big Mac? Neřeknu (nenapíšu) to hned. Budu vás trápit spoustou písmenek a slov, než se dostanete k závěru. Aby nebyla nuda. A nebo ne. Není.


Složení Big Maca by z hlavy dala do kupy asi většina z vás. Houska s prostředním patrem, dva plátky masa, dva plátky okurky, plátek sýra, salát, rehydrovaná cibule a parádní Big Mac omáčka (special sauce). V případě naší "variace" ještě slanina navíc. Ač promo obrázek mluví o dvou plátcích, správnej počet jsou plátky tři. Na množství ale v tomhle případě až tak nesejde. Slanina dokáže vylepšit cokoliv byť plátkem jedním. Každý veganský jídlo, do kterýho přidáte slaninu, se hnedka stane poživatelným. Každej salát, do kterýho přidáte slaninu, se dá konečně s chutí sníst a vychutnat. A když si dáte plátek vypečené slaniny na další plátek vypečené slaniny, tak máte pocit, že jste právě podvedli samotnou matku přírodu. A já mám rád slaninu. Miluju slaninu. Moje nejkrásnější vzpomínka? Svatba? Narození syna? Asi. Ale objevení obchůdku s výbornou domácí uzenou slaninou k nim rozhodně nemá daleko. A přesto musím potupně uznat, že v Big Macu mi prostě neseděla.


Nejspíš za to mohla krásně vyladěná a kyselkavá chuť omáčky. Uzená chuť slaniny se s kyselkavou chutí omáčky ne a ne spojit. Možná byl blok v mojí hlavě, protože chuť Big Maca mám uloženou hodně hluboko, ale prostě ne. Kyselý okurky z Big Maca mi k jejich slanině taky dvakrát neseděly. Co sedlo ke slanině perfektně byl sýr. Bohužel slanina měla k sýru fyzicky hodně daleko a v puse dalo celkem práci suroviny zpřeházet a pocítit dohromady. Taky množství omáčky celkem solidně drželo chuť slaniny při zdi. Special sauce je hodně výrazná omáčka a cokoli se ji neplánovaně postaví do cesty, to je smeteno do hlubin zapomnění. Slaniny bylo dost, takže cítit šla, ale rozhodně si nezahrála první housle. Zbytek je klasika. Dvě tenký placky suchý kravky, nějakej ten salát, sladká houska a prostě Big Mac. Prostě Big Mac se slaninou.


Big Mac Bacon je dobrej sendvič. Určitě stojí za tu zkušenost. Už jen kvůli tomu, že takhle inovativně impotentní novinku (snad) dlouho neuvidíme. Ale až si příště zajdu na Big Mac, tak si ho dám bez slaniny. Big Mac není totiž ani tak o samotných surovinách (samotný maso z Big Maca stojí za starou Arabelu), ale o jejich vzájemné vyladěnosti k dokonalosti, kdy se všechny suroviny spojí a doplňují. Kyselost, sladkost, tučnost, slanost. A slanina tuhle rovnováhu narušila dost na to, aby to prostě bylo lepší bez ni. A to bude asi ta výjimka, která potvrzuje pravidlo, že se slaninou je všechno lepší. Cena v ostravské Nové Karolině je 95 samostatně a 135 ve velkým menu. V případě Big Mac Bacon platíte spíš za značku než za množství surovin, ale i tak se mi cena zdá celkem přiměřená. Na promo sendvič. Ve stálé nabídce by to žádný terno nebylo.