čtvrtek 31. května 2018

Schwarzwald Burger, McDonald's

Summer Lovin'

Když jsem byl tuhle na exkurzi v pražské pobočce McDonald's a pár vysoce postavených manažerů se mě snažilo uplatit jídlem (ví jak na mě, co si budeme povídat), tak jen tak bokem nadhodili, jak že se to vlastně vymýšlí nový akce. To se psal rok 2014, akční týdny měly hlavu a patu a věci jako #MeToo nebo růžová pánská košile prostě neexistovaly. Proto věta: "Tenhle burger je pro chlapy a tenhle pro ženský." vyzněla zcela logicky a nikdo nepohnul ani obočím. Prohlásit to dneska, tak se zvedne vlna hejtů na eMiminu a ženský vyjdou od sporáků do ulic. A to nechceme nikdo. Přesto McDonald's chodí po tenké hraně a podobnou věc se snaží naznačit na novým promo artu. Posuďte sami. Dva produkty. Schwarzwald burger se siláckýma rukama (pro chlapy) a Krevetový McWrap s růžovýma brýlema (pro ženský). A ještě k tomu Summer Lovin'. Takže LGBT taky ostrouhali! Proč tam nejsou dva chlapský burgery nebo dva růžový wrapy zaklesnutý do sebe? Jó McDonalde, tak se snažíš být hyperkorektní hipster friendly a pak takovej přešlap... :)

Jinak inspirací pro McDonald's 2018 je zcela jasně McDonald's 2012. Pamětníka, jako jsem já, nikdo neošálí. Schwarzwaldská šunka v burgeru? Únor 2012. Letní lásky (Summer Lovin')? Léto 2012. Jó na mě si nepřijdou. A Krevetový McWrap? To je samozřejmě navrácenina jak vyšitá. Ale za to se nezlobím. Krevetový McWrap patří k tomu nejlepšímu, co si můžete u McDonald's dát. Viz recenze z roku 2015 ZDE. Schwarzwald burger má složení přecejen dost inovovaný, tak si zaslouží recenzi zbrusu novou, trefnou a vtipnou. Kecám. Vtipná nebude.


Letošní Schwarzwald Burger obsahuje hovězí maso, pepřovou majonézu, rukolu, smaženou cibulku, plátek ementálu, schwarwaldskou šunku a to všechno je v nové housce. Začnu tím nejzajímavějším. Novou houskou! Spousta lidí si stěžuje, že McDonald's nedělá žádný prwvpřevr novinky. Ale zrovna Schwarzwald Burger by mohla být ta vlaštovka. Jasně. První vlaštovka jaro nedělá. Ale nová houska? To tu dlouho nebylo. Nová omáčka? Super. Schwarzwaldská šunka? Další nečekaná surovina. Předtím to Gucamole... Dámy a pánové, McDonald's se snad pomalu vrací na starý dobrý koleje. Ještě skleničky k menu a bramborový mřížky a sme doma.


Ale zpátky k té housce. Tahle nová houska má interní jméno McRib Round. Znamená to něco? Snad jo. Musíme doufat. Houska jako taková je dobrá. Není tak výrazně pečivovitá a sladká jako houska/brioška na Maestra a podobně. Posypaná je nějakou namletou kukuřicí nebo něčím podobným. Chuťově ty drobky nejsou nějak extra výrazný, ale něco málo tam do víru chutí přihodí. Houska držela tvar celou dobu, nerozpadala se a je na jedničku. Nejmenovaná konkurence může leda tak v rohu někde závidět.

Maso byla stará dobrá klasika. Velikostí bych ho přirovnal k Royalu. Chuťově bylo naprosto v pořádku. Silná chuť hovězího masa, trochu soli a trocha pepře. Kvalita taky klasika. Žádný šlachy vám v zubech po dojedení nezůstanou. Jen ta suchost je vyšší. Medium ho halt nedostanete. Naštěstí se suchost neprojeví tak moc, jako v dvojitých verzích (Maestro a spol). Chuťově se prosadí hodně a bude to to, co ucítíte nejvíc.


Rukoly tam bylo dost. Její hořkou chuť asi všichni dneska znáte. Netřeba představovat. Cítit šla de facto jen tam, kde jí bylo opravdu hodně. Smažená cibulka na tom byla ještě o chlup hůř. V podstatě jsem ji zacítil až na konci sendviče, kde ji bylo větší množství. Možná chyba redistribuce, možná ji bylo prostě málo. Sýr byl fajn. Když ho ochutnáte samostatně, tak ucítíte fakt dobrou chuť ementálu. Samozřejmě to není ta silná smradlavá chuť pravýho švýcarskýho ementálu, ale je to rozhodně ta nejvydařenější tavená podoba ementálu, jakou si můžete momentálně dát. Samostatně. V sendviči se taky moc neprosadí.


Tolik surovin, co se moc neprosadí. Kdo za to může? Může za to omáčka. Pepřová majonéza má naprosto fantastickou majonézovou konzistenci. Je taková krémová a jemná. Chuťově v sobě majonézu nezapře. Ale k tomu má opravdu hlubokou pepřovou chuť. Ne takovou tu pikantní pepřovou. Takovou tu ovocně pepřovou. Jako třeba zelenej pepř. Omáčka je super. Konzistencí majonéza a chutí po příjemným pepři. Co víc chtít od pepřové majonézy? Nenapadá mě nic. Jen nějakým zajímavým způsobem tahle, ač ne nějak extrémně výrazná, omáčka dusí zbytek chutí. Rukola se sýrem a cibulkou se přes tuhle omáčku ne a ne prosadit.

Trochu líp je na tom schwarzwaldská šunka. Už jen kvůli jejímu skutečnýmu přesahu. A teď nemluvím o přesahu chuťovým, ale o přesahu fyzickým. Ty první kousnutí, kde máte nejvíc schwarzwaldské šunky, jsou prostě fantastický. Z jednoduchýho důvodu. Schwarwaldská šunka od McDonald's je jedna z těch kvalitnějších. A uzeniny jsou jedna z věcí, kde se kvalita fakt projeví. Jejich schwarzwaldská šunka je nakrájená na tenký plátky, takže se dobře kouše. Ale hlavně ta chuť. Nebeská chuť odleželýho pašíka kombinovaná s intenzivní chutí ovocnýho kouře. Takovýho toho pravýho kouře z domácí udírny. Žádný chemický potírání a uzení. McDonald's si umí vybrat. No a tahle šunčička vám v několika bodech sendviče přečuhuje. A jakmile se do jednoho z těchto bodů zakousnete a v puse máte v podstatě jen hovězí se schwarzwaldskou šunkou, tak ta kombinace chutí je dokonalá. Masožroutská mana. Bohužel jakmile se dostanete ke zbytku, schwarzwaldská šunka začne trochu ztrácet a nedrží krok s ostatníma surovinama. Asi zase ta omáčka. Nějakým zajímavým způsobem dokáže negovat zbytek.


Jak popsat celkovou chuť sendviče? Krajní kousnutí jsou boží. Schwarzwaldská šunka si s hovězím krásně hraje a je to radost převalovat na jazyku. Ale ta větší část sendviče, střed a okolostřed, kde je zbytek surovin, je takovej nějakej nevýraznej. Jednotlivý složky jsou fajn, ale dohromady jim to moc neklape. Rukola a majonéza s pepřem? Ementál a schwarzwaldská šunka? To normálně asi nekombinujete. Celkově tak v sendviči ucítíte hlavně hovězí maso a pak občas něco z vršku. Občas šunku, občas rukolu, dokonce jednou i tu cibulku. Ale celkově to na top ten není. Někdo se to snažil vyvážit, to je jasný, bohužel se to moc nepovedlo. Možná, kdyby to bylo naskládaný jako na obrázku (šunka a sýr pod masem), mohlo to být lepší. Ale v kuchyni se chyba nestala, protože podle interních dokumentů opravdu všechno patří nahoru. Nehledě na promo obrázek. Asi se jednotlivý oddělení nějak nedohodly. Moje návrhy na zlepšení? Když už pepřovou omáčku, tak spíš rajče se salátem a trochou cibulky místo rukoly. Nebo pepřovou majonézu nahradit lehce řidší, pikantní hořčicovou omáčkou. Ta by se víc hodila jak k rukole, tak k šunce. Možností je spousta a snad se s jednou z nich někdy potkáme. Už jen kvůli té schwarzwaldské šunce, která je opravdu fantastická a určitě by se pro ni v nějakým burgeru našlo místo.

Mimo celkovou nevyváženost má tenhle burger ještě jeden vroubek a sice cenu. Samostatně stojí 110 korun. To je o deset korun víc, než stojí o dost větší (a lepší) Big Tasty Bacon. Kvalitní schwarzwaldská šunka stojí majlant, to víme. Ale že by ty dva průhledný plátky vyšouply tenhle sendvič nad cenu Tastyho? To si nemyslím. V menu stojí Schwarzwald Burger 150 korun. Obr to sice není, ale v menu se najíte. Každopádně si cenovku menší o desetikorunu dokážu živě představit. Psychika je neúprosná a malej a drahej burger bude vždycky vyvolávat otázku, jestli za ty peníze stojí. Mě stál. Moc rád jsem ochutnal. Hlavně kvůli tomu, že po čase tu máme zase nějakou tu novinku. Ale budu si ho dávat znovu? Nebudu. Nepřesvědčil mě natolik, abych za něj znovu dal víc peněz než za mýho favorita ze stále nabídky.


Jako novinku na poli finger foodu tu máme parmazánové kolečka. Ty jsou za mě celkem propadák. Po parmazánu chutnají, to jo. Ale většinu vnitřku tvoří neurčitá tuková hmota, která i čerstvě vysmažená má divnou konzistenci a člověk začne přemýšlet, co a proč že to vlastně jí. A to asi není cíl McDonald's a fast foodů obecně. Chválím to, že chuť parmazánu přebila chuť oleje a těstíčka. Ale pořád je to jakási hmota s příchutí. Tři kousky k menu dostanete za 39 korun. Pokud jste fanoušci sýrových koleček nebo parmazánofilové, jděte do toho. Zbytek se nemusí obtěžovat. Příště si nechám na tác radši naložit krevetky.

pátek 25. května 2018

Classic Burger, Eatmeat, Ostrava

Žermaso! Naposledy jsem v Eeatmeatu ochutnal ten nejlepší Hot Dog, jakej jsem kdy měl. Ochutnávka burgeru tak na sebe dala nečekaně dlouho čekat. Tak se pohodlně posaďte, svoje veganský kamarády pošlete na dušenou kapustu s tofu, řasou a semínky a začtěte se do pokračování o hledání ostravskýho top burgeru.


Takhle vypadá jejich Classic Burger. Srovnejte s obrázkem na jejich webu. Poprvé a dost možná naposled jsem dostal burger, kterej vypadá líp ve skutečnosti než na obrázku! Co dodat. Prostě bomba. Složení odpovídá názvu. Classic. Hovězí maso z Klokočova, kečup, hořčice, jejich okurky, rajče, BBQ slanina, karamelizovaná cibulka, čedar a polníček. To všechno v jejich housce. V burgeru bylo všechno z popisku, tak si můžeme pěkně všechno rozebrat.

Začnu nečekaně zeleninou, ať držím nějaký to napětí. A rovnou tím nejnudnějším. Rajčata. Rajčata byly... rajčata. Chutnaly taky tak. Trochu mi vadilo jejich spodní umístění. Ale o tom později. Dál se mrknem na okurky. Podle popisku to jsou "jejich" okurky. O tom bych polemizoval. Když si od nich koupím burger, zaplatím ho, mám ho před sebou, tak jsou to snad "moje" okurky né? Ale teď vážně. Tomu, že si je nakládají sami, tomu bych uvěřil. Byly super. Aniž bych tušil něco o jejich, teda teď mojich, okurkách, tak jsem jednu z nich po chvíli vytáhnul, ochutnal samostatně a obdivoval. Jemná nakyslá chuť, parádní křupnutí i přes to, že okurky byly nakrájený na tenoučký proužky a to nejdůležitější, nebyla tam ta otravná koprová chuť. Prostě nakládaný okurky přesně dle mýho gusta. Chválím a pochvaluji. Snad jen jedna výtka. Umístění. Stejně jako u rajčat se okurky válely dole pod masem. A problém? Všichni burger žrouti vědí. Jezdilo to sem a tam a tam a sem. Nepomohl ani polníček, kterej schytal dávku šťávy z masa.

Tím jsem se dostal k masu. Hovězí z Klokočova. Krásně uleželý a chuťově perfektní. Cítit jde to nejlepší, co z krávy můžete vytáhnout. Udělaný krásně do růžova. Ale zase bych našel jedno minus. Mohlo být víc šťavnatý. Výběr kousků krávy na mletí bylo nejspíš v pořádku. Problém byl v tom, že všechna šťáva z masa vytekla okamžitě po zakousnutí. Na tácku zůstala dobrá decka šťávy (viz fotky níže). Nechci ani přemýšlet, kolik šťávy musela schytat houska. Nejspíš by pomohlo maso nechat chvilku odstát, než se dostane ke svýmu novýmu majiteli. Maso bylo i tak moc dobrý. Ale pokud srovnáváme se špičkou, což s klidným svědomím můžeme, tak tady Eatmeat trochu ztrácí. Taky na jedné půlce bylo o něco víc pepře, než bych rád.


Karamelizovaná cibulka byla fajn. Sladká, smažená... karamelizovaná. Prostě fajn. Chuťově tvořila zajímavý kombo s kyselkavou hořčicí a okurkama. Co tam máme víc. Třeba sýr. Tomu není co vytknout. Čedar nikdy neurazí. A co slanina? Podle popisku by se mělo jednat o BBQ slaninu. Člověk by si hned představil takovou tu klasickou chuť BBQ omáčky. Chyba lávky. BBQ tady znamená spíš uzená. Uzená kouřem. Pravá slanina. Ne taková ta přesolená chemicky uzená slanina z obchodu. Ale opravdu domácí uzená slanina. Cítíte maso a zlehka kouř ovocnýho stromu. Takhle nějak chutná slanina, pokud si ji uděláte v domácí udírně. Eatmeat má super dodavatele, o tom žádná. Bohužel dva plátky slaniny se kvůli lehčí chuti oproti zbytku moc neprosadily a byly převálcovány krávou. Pochvalu si zaslouží i houska. Chuťově spíš neutrální než cokoliv jinýho. A ta výdrž. Spolkla menší kyblík šťávy z masa a stejně držela tvar až do konce. Snad by mohla být jen o něco víc foremná a měkoučká. Ale i tak je to houska na jedničku. Dokonale plní svůj houskový úděl.

Tím jsme si rozebrali všechny suroviny. Všechny jsou fajn, jen by to chtělo doladit některý maličkosti. Šťáva by měla být víc v mase než na tácku. Klouzavá zelenina vám přidá práci při jedení. I ta houska by šla ještě o ty dvě procenta víc dotáhnout. Celkově je ale Classic Burger parádní burger. Silná chuť masa uprostřed, sladkokyselá kombinace dole, nahoře klasika v podobě hořčice a kečupu. Slušná houska. Co víc dodat. Tenhle burger dostál svýmu názvu Classic. Jeden z nejlepších klasických burgerů, který si můžete dát uprostřed Ostravy. Není nejlepší. Hogo Fogo má jejich burgery víc dotažený. Na stranu druhou Eatmeat za tenhle parádní kousek chce 149 korun. Což je krásná cena. Classic Burger od Eatmeat tak můžu s klidným svědomím doporučit všem, kteří mají burgery rádi. Zklamaní rozhodně nebudete. Na ostravský top tam ale ještě kousek chybí.


Hranolky Eatmeat nevede. Místo toho mají tyhle nový brambory dotažený k dokonalosti. Slupka trochu křupne, vnitřek je udělanej akorát. Super koření. Já osobně radši hranolky, ale co se brambor týče, tak těžko bych někde hledal lepší. Lepší jsem jedl snad jen jednou a sice ve Scansenu, ale ten už je zavřenej. Takže asi tak. Slaninovou mayo jsem už měl taky lepší, ale rozhodně neurazí. Cena brambor je 29 korun a domácí omáčky podle výběru 19 korun. To jsou zase krásný ceny a pokud máte velkej hlad, rozhodně si obojí k burgeru/hot dogu přihoďte. Ostatní maličkosti taky potěší. Třeba výběr amerických limonád. Extra ubrousky na každým stole a podobně. Eatmeat je sakra povedenej podnik a jeden z těch, vedle kterých chcete bydlet a na který jste ve městě hrdí. Doporučuju.

středa 23. května 2018

Trojitý Whopper, Burger King

Čas od nečasu přijde tip od čtenáře. A nečas od času ten tip stojí za to. Do konce května má Burger King kupóny a na rozdíl od těch minulých, tyhle stojí za to. Kdo má BK aplikaci, ať se mrkne sám. Já bych vypíchnul Dvojitý Steakhouse za 99,- nebo Trojitý Whopper za stejnou cenu. Já si vybral Trojitý Whopper.

A lituju jen jedné věci. Teda dvou. Svýho výběru a toho, že nepoužívám podtitulky. Tady by se třeba hodilo "Trojitý Whopper aneb tragédie jedné housky", "Trojitý Whopper a houska, který byla i nebyla" nebo "Trojitý Whopper a elementární rozklad" a podobně. No řeknu to asi takhle. Maso klasika. Bylo ho moc (nečekaně), ale kupodivu nebylo nějak přehnaně suchý. Asi jediný plus tohodle sendviče. Množství majonézy a kečupu bylo průměrný. Zelenina byla průměrná. Celková kombinace chutí fádní. A houska? Škoda slov. Užijte si virtuální tapisérii.


Část jedna - rozbalení:




Část dvě - kousnutí první:



Část tři - pár dalších kousnutí:




Část čtyři - závěrečný boj.



Milý Burger Kingu. Tohle je houska na prémiový sendviče? Na vaši vlajkovou loď? Na sendviče, za který chcete klidně i víc jak 150 korun? Co víc dodat. Snad radši nic.

úterý 15. května 2018

Kuře ve stylu Rotisserie, Subway

Blíží se jaro a někteří lidi hubnou do plavek. Žijou zdravě, baští zeleninu, cizrny, kus kusy, cerely a další hovadiny. Jak tuhle dobu poznáte? Jednoduše. U Subway se začínají tvořit fronty. A kde jsou fronty, tam se zjevím já. Pak už si stačilo ve frontě jen vybrat. A já si vybral akční novinku Kuře ve stylu Rotisserie.


A co že to je to Rotisserie? Googlil jsem a došel k závěru. Ne. Není to veselý německý taneček. Jak by taky mohl. Kdo kdy viděl veselýho Němce. Je to způsob grilování/pečení masa. Napíchnete něco na jehlu a... a grilujete/pečete. Tak. Maso na jehle. Na klacku. Prostě něco někam napíchnete a někde to opečete. Rotisserie. No asi to zní líp jako "Grilované kuře na rožni". Moment. Ne, nezní. Grilovaný kuře na rožni zní mnohem líp než Kuře ve stylu Rotisserie. Moment. Nepochází naše slovo rožeň z francouzskýho rottiserie? Proč nám to bylo zatajeno? Proč to není ve slovníku cizích slov? Proč lidstvo začalo jíst chřest? Tolik otázek... Ale od filozofování nad zbytečnostma tu máme tisíce absolventů filozofických fakult. Nás zajímá jen to důležitý. Jak to chutná?


Nebudu chodit kolem horké kaše. A nebo budu! Takže od začátku. Objednal jsem si následující kombinaci: Rotisserie kuřecí maso, sezamový pečivo, strouhaný sýr, salát, rajčata, cibule, paprika, chipotle mayo, majonéza a parmazán. Toť mé kombo. Krása u Subway je ve skoro nekončené možnosti různých kombinací různých surovin. Tentokrát jsem to ani nějak nehrotil oproti promo obrázku. Snad jen na tu papriku mě ten jejich obrázek naladil. Zbytek se vezl na vlně mých někdejších chutí.


A protože si stejně každej dáte to svoje, tak vás určitě zajímá jen to kuře. Tak jdem na něj. Rožněný kuře (nebo víc buržoazně "Kuře ve stylu Rotisserie") je nečekaně dobrý. Fakt dobrý. Je trhaný na střední kusy a na první pohled by se mohlo zdát, že je taky pěkně suchý. Ale není. Je šťavnatý a plný kuřecí chutě a chutě grilu. Šťavnatý v rámci možností. Zase nečekejte prsíčko na páře napíchaný husím sádlem. Ale rozhodně v Subway vědí, co dělají. A ta chuť grilu? Těžko říct, jak se jim to povedlo. Není to taková ta umělá chuť kouře a'la Burger King. Je to opravdová chuť pohodovýho jarního večerního rožnění. Jestli je v tom chemie, speciální koření nebo někde opravdu grilujou kuřátka napíchnutý na jehlu těžko říct, ale rozhodně u mě za tohle mají plus. Hrozně mi to totiž připomíná starý dobrý grilovaný kuře z dodávky u nádraží. Takový ty z doby, kdy slovo food truck nikdo neznal, protože anglicky umělo jen pár nadšených ajťáků. Z doby, kdy lidi vylezli z vlaku a začali rukama dlabat grilovaný kuře s chlebem z mastnýho sáčku aniž by si umyli ruce, protože záchody u nádraží opravdu nebyly to pravý místo na hygienu. Dneska hotový grilovaný kuře seženete leda v Albertu, kde leží pod lampou dvě hodiny a chutná jak vyschlý seno. A suchý je ještě o něco víc. Jo doba se mění. Snad jen ta hygiena na nádražních záchodcích zůstala stejná...


Takže s kuřetem Subway trefila hřebík na hlavičku a přinesla tu starou dobrou chuť grilovanýho kuřete. Co se množství týče, tak tam nemám co vytknout. Naopak musím zase chválit. Kuřete byla spousta a bylo všude. Bylo ho tolik, že se chuťově prosadilo a dokonce dokázalo tvořit hlavní chuťovou složku sendviče. A co zbytek? Ten si taky zaslouží pár zmínek. Tak třeba paprika. Tu jsem si u Subway dal snad poprvé. Mezi mnou a paprikou je taková zvláštní neutralita. Jako když máte v činžáku souseda, kterýho na chodbě zdravíte, on zdraví vás, ale mimo barák oba děláte, jako že nic. Vzájemnej respekt tam je, ale na pivo s ním nejspíš nikdy nepůjdete. A s paprikou to mám podobně. Občas se na talíři objeví, já ji sním, ale požitek z toho zrovna nemám. Až doteď. Paprika se do té moji kombinace opravdu hodila a dokázala celkovou chuť naprosto parádně ozvláštnit. Možná si ji dám i příště! Jen by mohla být nakrájená na menší kousky. Taky mě zaujal strouhaný sýr. Podle všeho čedar. A co čert nechtěl, plná chuť čedaru a chuť grilu k sobě jdou jak hrnec eintopfu a Němec s pilulema na trávení v kapse. Ruku v ruce.


Zbytek nějak nevybočuje z průměru. Rajčata dobrý, ale žádný terno. Salát klasika. Cibule klasika. Jen byla nakrájená na větší kousky než by mohla být. Stejně jako paprika. Chuťově ta cibule moc cítit nebyla. Kuře, sýr a omáčky byly silnější. Kombo omáček v podobě chipotle mayo a majonézy bylo zvolený parádně. Chipotle mayo je trochu pikantní a samotná majonéza její pikantost drží na uzdě a dobře se hodí k zelenině. A ta zjemněná pikantnost se, světě div se, parádně hodí k chuti grilu z kuřete. Jdou k sobě jak hrnec eintopfu a Rakušan s lahvičkou schnapsu v kapse. Ruku v ruce.

Celkovou chuť mojí superkombinace tvořilo hlavně kuře s čedarem a pikantní chipotle mayo, zajímavě se ozývala paprika a pak zbytek zeleniny s majonézou. Dokonce jsem jednou v majonéze rozeznal chuť parmazánové posypky. Šlo o nečekaně vyrovnanou kombinaci a je to jedna z těch baget, u které jsem si říkal, že na bagetu budu chodit častěji. Samozřejmě, že nebudu. Protože se blíží nový proma snad všech fast foodů. Ale víte jak. Prostě až tak mě tahle bageta zaujala. Cena za velkou třiceticentimetrovou verzi byla 160 korun. Cena je to, jak už to u Subway bývá, vyšší. Zrovna tahle bageta za ten peníz stála (oběd 15 cm plus svačina 15 cm). Ale i tak bych si ji dokázal představit s cenovkou a dvacku menší. Přecejen je to pořád jen bageta s trhaným kuřecím masem. Ochutnat? Za mě ano. Samozřejmě za předpokladu, že máte rádi Subway. A pokud jste tam nikdy nebyli, Kuře ve stylu Rotisserie rozhodně není špatnej začátek.