čtvrtek 24. června 2021

Maestro Original, McDonald's

Šest let! Šest let už nám McDonald's nabízí plno strastí a slastí s Maestrem. V půlce sice prošel faceliftem a ze dvou tlustších mas přesedlal na jedno über maso, ale jinak je to pořád on, některých srdcí šampion. No mýho to nikdy nebyl. Já už šest let rýpu, že se šest let pořád a pořád dokola vrací snad ten nejnudnější sendvič, s kterým McDonald's vyšel na světlo světa. A hle! Je tady zas. Sice je to najednou Original místo Bohemia, ale moudří vědí. Každopádně za šest let se člověku stane spousta věcí. Koupí si byt, narodí se mu děcko, změní zaměstnání, vypadne mu půlka vlasů, naroste mu břicho, zhubne břicho, zase naroste břicho, zajede s autem dvakrát, třikrát do myčky a hlavně trochu se změní i chutě. Já šest let zpátky tajně po nocích vypaloval plantáže kopru (minimálně ve snech) a dneska si dám koprovku a dokážu se tvářit, že mi chutná (a nepozvracet se dokud neodejdu od stolu). Takže možný je všechno. Otázka zní, začal mi chutnat Maestro (Bohemia) Original?


Na odpověď si počkejte do jedenácti sedmnáctin recenze. Já to vezmu pěkně od vrchu. Na rozdíl od povedených modifikací Classic a Hot Chilli si Maestro (Bohemia) Original pořád drží svoje složení. Hovězí maso, lemon omáčka, slanina, rajčata, ementál, červená cibulka, salát a houska lesklá jak Kollerova hlava. Ale zdání klame. Vsadil bych se o čtyři koruny, že těch pár let zpátky dávali kvalitnější sýr. Taky ementál, ale pořádnej. Takovej ten opravdovej sýr s ďourama. Teďkom jsem dostal klasickej polotavenej, jakej se dává do Big Tasty. Fotky z bývalýho Maestro Pepper mi dávají za pravdu. Takže se buď někdo sekl v kuchyni nebo se začalo šetřit. Což je škoda. Exkluzivně kvalitní suroviny byly jeden z poznávacích znaků Maestra. Ale jedeme dál.


Po diskuzích v chatovacím okýnku tady na blogu vás všechny určitě smrtelně zajímá, jaký že jsem měl maso. Inu, zase suchý. Lítaly tady fundovaný návody na čerstvý maso přímo z grilu. Objednat si maso bez soli a pepře, tím pádem vám udělají čerstvý a pak poprosíte o sůl a pepř bokem. Nechci znít, jakože si nevážím parádních rad od fanoušků. Naopak. Všechny rady a tipy si beru k srdci. Spoustu z nich si i zapíšu, aby z toho srdce kamsi nezapadly. Ale zrovna u téhle finty bych si připadal před obsluhou jako debil. To už radši zkousnu sušší maso. Ona tam trocha té šťávy zůstala. Ale pokud chodíte na burgery do restaurací, kde je dělají na medium, tak vás tahle placka prostě nenadchne. Pokud mě McDonald's chce přesvědčit, že přímo z grilu je to maso perfektní, ať se klidně ozvou (jako v roce 2014), ale i tak to nemění nic na faktu, že pro obyčejný a smrtelný negastrosuperexperty je to loterie. Za mě teda placka zase suchá, ač chuťově v pohodě.


Co mě naopak potěšilo, byly dva krásný kousky šťavnatých rajčat. Pro milovníky rajčat krásnej pohled po odklopení deklu. Tady se konkurence s jejich vykrajovaným bubákovým koncem může leda stydět. Rajčata byly chuťově super, přidaly vláhu a díky ne zrovna složité kombinaci surovin byly i krásně cítit se zbytkem sendviče. Salátu bylo dost, ale cítit moc nešel. Jak už to u salátu bývá.


Do sýru už sem si rýpnul. Dřív kvalitní ementál, teďkom jsem dostal ten polotavenej. Sám o sobě má slabou chuť a ve zbytku surovin se ztratil totálně. V Big Tasty je stejnej sýr, ale tam jde cítit díky velkýmu množství. V Maestro Original najdete plátek jeden a je to skoro jako by tam nebyl. I omáčka ho převálcuje. A to je co říct, protože omáčka je, no napsal bych obyčejná majonéza, ale je to lemon omáčka. Každopádně chutná jako majonéza. Kyselší, možná trochu řidší, ale prostě je to majonézovitá omáčka chutnající... jako majonéza. Perfektně se hodí k zelenině, celkem slušně se hodí i k masu. Ale co mě se týče, tak asi není nudnější omáčky do burgeru než téhle.

 
Po lehčí kritice zase stočím k lehčímu vychválení. Slanina. Slanina byla parádně opečená (pak zmražená a rozmražená), měla takovou tu správnou uzenou, masitou a slanou chuť, kterou má mít. Bylo jí tam dost a byla ve spoustě, ne-li ve většině soust. A protože síla chutí ostatních surovin dřepěla ještě ve školní družině, tak slanina se mohla projevit naplno a troufnu si říct, že společně s krávou vedla tenhle sendvič. Při jedení tak ucítíte hlavně hovězí maso a slaninu. Pokud kousnete do červené cibule, přidá se červená cibule. Mě bohužel většina popadala bokem díky opravdu silným plátkům, takže můj Maestro Original byl hlavně o tom mase a slanině. Trochu té majonézy a rajčat ucítíte v sendviči taky. Plus ucítíte i sladkost z housky. Cibuli jsem baštil hlavně bokem


Takže si to shrňme (recenzi). Máme tady burger, kterej chutná hlavně po hovězím mase, slanině a občas po červené cibuli. Ucítíte i rajče a majonézu. Bohužel maso dostanete nejspíš suchý, pokud nevyhrajete loterii čerstvé várky. Nemůžu z mozku dostat slovo nuda. Maestro Original je recept na nudu. Pokud máte rádi nudný nebo prostě jen obyčejný burgery a chcete ho dostat hned a nikde na nic nečekat, je Maestro Original to pravý pro vás. Zklamaní nejspíš nebudete, celkem slušně si zaplácnete břicho a jdete, tentokrát pomalejším krokem, dál. Moje doporučení ale zní, jděte do Hot Chilli. Pokud vám nevadí pikantní jízda, tak s Hot Chilli dostanete burger zakypanej od omáček, kterej vás chytne na začátku a pustí až u vypité koly. Příště taky tak udělám a Maetro Original si dám za dalších šest let. Třeba k němu dospěju časem... Mimochodem cena Maestro Bohemia Nuda Original je 129 samostatně a 169 ve velkým menu.

Nejen Maestrem živ je McDonald's. Sice zrušily perfektní Včkový hranolky a DeLuxe omáčku, ale zato si můžete dát tři sýrový roury z friťáku - a.k.a. ementálové tyčinky za 39 korun k menu. No já bych to nedělal. Chuť ementálu byla tak deset procent. Padesát procent byl olej v extra tlusté strouhance a těstíčku a zbylých čtyřicet procent byla chuť prapodivné sýrové hmoty spíš připomínající mozzarellu než pořádně navinulej ementál. Tyčinky nebyly vyloženě nedobrý, ale nebyly ani vyloženě dobrý. Příště si je nekoupím...

pondělí 21. června 2021

Grilled Roastbeef, Bageterie Boulevard

Konečně se můžete najíst jako lidi! Konečně si můžete koupit jídlo, zaplatit a sníst na místě. Toto trvalo! Je třeba to oslavit. Já to oslavil... no... koupil jsem si bagetu. Rok tu nebyla recenze na žádnou bagetu od BB a upřímně mi (a určitě ani vám) to nijak extra nevadilo. Když ale fast foody rezignovaly na vymýšlení novinek a ochutnat neochutnané se stává docela oříškem, tak člověk nepohrdne ani bagetou. Samozřejmě hovězí nesmí chybět!


Jakožto správná moravská socka jsem si tuhle bagetu pořídil v akční čtvrtek (Grilled Roastbeef bageta za 99 korun) a utopil tak poslední darovanou stravenku, kterou jsem vyhrabal z nitra peněženky. Zmiňuju to na začátek, abych to nezapomněl zmínit na konec. Ono dát za bagetu 99 korun nebo 129 korun je od pohledu možná nevýraznej, ale procentuálně dost podstatnej rozdíl.


A takhle vypadá čtvrteční bageta za kilo. Za stovku dobrý, za sto třicet bych se trochu mračil. Každopádně když člověk pozdvihl čedarovou záclonu, našel celkem obstojnou nálož masa.


Složení bagety je dost jednoduchý. Grilovaný roastbeef, sýr čedar, smažená cibulka a křenový dresing. V jednoduchosti se poveze i recenze, protože... no je to bageta. Maso dobrý. Marinovaný a grilovaný hovězí je nakrájený na plátky a zčásti spíš působí trhaným dojmem. Dobře se kouše, je hodně pepřový, je ho tam celkem dost a bylo v bagetě od začátku do konce. Tomu nemám co vytknout. Smaženou cibulku asi všichni znáte. Upřímně bych jí dal do bagety o chlup víc, ale i tak ji tam bylo celkem dost. Křenovej dresing byl hodně fajn. Křenovej byl lehce, takže nepřebíjel ostatní suroviny a do chuťovýho podvědomí vám pomalu ale jistě vkládal typickou palčivou chuť křenu. Já křen miluju, takže bych klidně přiostřil, ale pak by se mohla ztrácet chuť masa a to by byla škoda. BB to má dobře vymyšlený.


Čedar je kapitola sama o sobě. BB používá kvalitní čedarový plátky, který musí potěšit každýho nadšence burgerů. Ale byly daný tak blbě, že jste v puse měli buď maso a zbytek nebo jen čedar s pečivem. Což je škoda, protože chuť dobrýho čedaru by k masu a křenu sedla jak pérdel na hrnec. A to je vlastně jediná moje výtka téhle bagetě. 


Za stovku jsem dostal slušnej menší lehkej oběd z kvalitních surovin. Dostal jsem ho rychle a relativně teplej. Kombinace pepřovýho hovězího, křenu, cibulky a když se poštěstí, tak i čedaru, je povedená. Za plnou cenu bych bagetě srazil jednoho a půl bludišťáka a spíš bych hledal krmi jinde, protože za ten peníz už najdete slušný burgery. Každopádně pro milovníky lehkých obědů je i tak Grilled Roastbeef dobrá volba. A za stovku si troufnu říct, že volba vynikající.

úterý 8. června 2021

BBQ Wings a HOT Buffalo Wings, Don Corleone Pizza, Ostrava

Pamatujete na původní předcovidový slogan KFC Finger Lickin' Good? Slogan narážející na olizování prstů sundal Covid a KFC na něj zanevřelo, ale já na něj nezapomněl. A když už je tenhle slogan teďkom volnej, mohl by si ho někdo přivlastnit. Někdo, kdo dělá křidýlka s tak návykovou omáčkou, že si budete ty prsty oblizovat s neskrývanou a opravdovou radostí. Tak hurá pro negativní test, dát si doma židle dva metry od sebe a vydesinfikovat vzduch Lysolem. Pak už vám nic nebrání objednat si křidýlka od ostravskýho Dona Corleona, na který si dneska přečtete recenzi. Možná si ji přečtete zítra nebo tak, to už nechám na vás. A třeba si přečtete i recenzi z roku 2014, kdy jsem recenzoval jejich burger. Ta recenze už je sice naprosto bezpředmětná, ale tak třeba se hodně nudíte. Ale teď ty křídla...


Křidýlka nabízí ve dvou variantách. BBQ Wings a HOT Buffalo Wings. BBQ Wings znám, objednávám si je domů a na různý párty relativně často a trochu mě zarazilo, že tu na ně ještě není recenze. Tak jdeme na to. Křídla jsou krásně masitý, rozdělený v kloubu na paličku a spodní část přesně tak, jak by měly být a běhák nehledejte vůbec. Prostě rozdělení křídel na jedničku s hvězdičkou. Pro většinu samozřejmost, ale kolikrát už jsem dostal v restauraci křídla s běhákem, peřím a podobně a to by člověk v restauraci asi dostat neměl. Křídla chutnají po kuřeti, což je další plus a taky to už nebývá všude zvykem.


Dosud všechno v pořádku, ale pořád to není žádná extra pecka, která by vás vystřelila z kalhot do nebe. Tuhle pecku z toho dělá až Donova original BBQ omáčka, jak si ji honosně sami nazvali na webu. A tahle omáčka je za mně opravdu perfektní. Finger lickin' good ve všech smyslech toho slovního spojení. Je super sladká, lehce nakouřená a celkem výrazně líznutá sójovkou. Vlastně skoro taková Teriyaki omáčka. Hodně mi připomíná Teriyaki omáčku, kterou používá KFC. Ale na rozdíl od KFC s ní Don Corleone nešetří. Zmrzačený rozpůlený křidýlka mladých slepiček se v téhle omáčce doslova topí a volají o pomoc. Volají po někom, kdo je vyloví, sežere a olízne si prsty. A to budete vy. A pak znova a znova a znova a znova a znova, protože tohle je opravdu návyková záležitost. A co je nejlepší, tyhle křidýlka už jsem měl minimálně desetkrát a vždycky se v omáčce doslova topily. Hodně omáčky. HOOODNĚ OMÁČKY! Mňam. Víc asi nemám co dodat.


Snad jen, že jejich HOT Buffalo jsou ještě lepší! Ty jsem si objednal poprvé a během psaní téhle recenze mám sto triliónů chutí si je objednat znova. Zatím jsou to ty nejlepší Buffalo, jaký jsem v Ostravě baštil! A to bez jakýchkoliv výhrad. Omáčka je založená nejspíš na klasické Frank's RedHot Wings omáčce, kterou seženete i v Albertu a která je taková ta Buffalo klasika. Sám ji používám i doma na Buffalo pokusy. Každopádně to není jen o výchozí omáčce. Křidýlka od Corleona jsou perfektně dochucený i jako celek. Akorát kyselý a akorát pálivý. Kyselost je tak na 6/10, takže vám to zkřiví spíš nos než jazyk a pikantnost je na krásných 9/10. Poteče vám z nosa a z čela. Ale pokud máte rádi klasickou kyselou a ostrou chuť Buffalo Wings, tak vás tahle verze od Dona Corleona musí náležitě potěšit. Křídla v těstíčku se válí v kopci návykové omáčky a stejně jako u BBQ verze, tak ani tady nebudete moct přestat dokud vám nevybouchne žaludek. Přiznávám, že u Buffalo verze to bude o chlup dřív jak u nepikantní BBQ verze... K Buffalo křidýlkům dostanete zakysanou smetanu na namáčení a zjemnění chuti. Většinou se k Buffalo podává blue cheese omáčka, ale ta zákyska k tomu sedla taky hezky. Nováčky upozorňuju, že Buffalo opravdu není pro každýho a je třeba se připravit na pořádnou kyselost a pikantnost. To jen tak, ať nějaký důchodce nenamítne, že kyselostí se jen snaží zakrýt špatný kuře. Takovej názor na internetu už jsem taky postřehl... Ne, opravdu to tak není. Buffalo prostě musí být kyselý!

Co dodat. Ať už sáhnete po BBQ verzi nebo po Buffalo verzi, Don Corleone vás nezklame. Cena je taky nádherná. 15 kousků za 159 korun a 25 kousků za 219 korun. To je na Ostravu opravdu parádní cena za takhle dobře připravený křídla. Tuplem, když většina ostravských výdejen jídla po covidu zdražila a služby okolo jídla tu vyjdou dráž jak v Praze. Absurdní situace, ale tak ono se to snad srovná. Do té doby se budu halt ládovat křidýlkama a to mi vůbec nevadí!

PS: Pokud jste v Ostravě narazili na lepší křídla, dejte vědět. Zvlášť, pokud jde o Buffalo, který se staly mým neoficiálním kuřecím favoritem...

středa 2. června 2021

Rich, Saily Burger, Kopřivnice

Tvl...jít na hambáč ke Kauflandu ve Valmezu, když máš na dosah ruky takové klenoty, jako Saily Burger nebo Polivar v Kopřivnici, grilované kuře v Mošnově...Tomu říkám promarněná šance.
--- Anonymní 4. května 2021 17:24

Tož uvidíme...


A ano. Vidíme. Už od pohledu je jasný, že se vyplatí dát na anonymní žrádloholiky. Tohodle krasavce jsem si odnesl z kopřivnickýho Saily Burger. Krasavec se jmenuje Rich a obsahuje smažený cibulový kroužky, 140 gramů hovězího, BBQ omáčku, hořčičnou omáčku a salát. Věru jednoduchá kombinace, na niž mně nejvíc zaujala hořčičná omáčka. Miluju hořčičný omáčky. Ale ještě víc miluju dobrý burgery a to tenhle teda byl.


Absolutně první věc, kterou ucítíte nosem a už přes papír, je BBQ omáčka. Jestli kupovaná nebo domácí nevím, ale dostala mě do kolem. Perfektně nasládlá a vyuzená. Taková ta návyková a lepivá, kterou chcete mít v každým soustu. Pak si ji chcete koupit domů, kydat na rohlíky a v noci se k ní přitulit. Nebudu lhát. Od ochutnání tohodle burgeru hledám přesně stejnou omáčku na domácí burgery. Pokud někdo ví, která to je, nechť napíše. Pošlu mu za to pěknou písničku.

Hořčičná omáčka bohužel ale díky silné BBQ lehce trpěla. Cítit vcelku nešla skoro vůbec a ani samostatně mi nijak extrémně hořčičná nepřišla. Taková dětská verze majonézy s lehkým hořčičným náznakem. Omáčka dobrá, ale nějak neměla tu sílu na to se prosadit. Každopádně obou omáček tam bylo dost a kluznost sendviče byla na naprosto ideální úrovni. Což u mně znamená hafo omáček, protože já rád hafo omáček. Bylo tam tolik omáčky, že jsem po dojedení utíral od BBQ omáčky i dveře od auta. Volant a sedadlo nezmiňuju, to si zakydávám pravidelně.


Kromě omáček si samostatnou zmínku zaslouží i maso. Perfektně namletý a ještě perfektněji ugrilovaný krásně na medium. Možná chtělo líp uplácat, protože se dost rozpadalo na kusy (což zapříčinilo i zmiňovaný incident s omáčkou a dveřma v hlavních rolích), ale to je prkotina. Kvalita, chuť a krásná růžová barva jsou rozhodující kritérium a tam nemám co vytknout. Chuť kvalitní mrtvé krávy společně s BBQ vévodila celým sendvičem a ruku na srdce, co víc by si člověk o líným sobotním odpoledni mohl přát.

Cibulový kroužky tam byly na efekt. Na oční efekt, na nosní efekt i na jazykovej efekt. Oční asi nejvíc, ale sem tam přidaly zajímavej rozměr i na jazyku. Samozřejmě maso a BBQ spíš doplňovaly, než že by přebíraly chuťový otěže sendviče. Což je dobře. Salát. Ten. No. Salát no. Ale houska, houska byla naprosto top na jedničku. Nadýchaná a sezamová siláčice (ženský rod siláka... silnice? siláčice?), která dostala pořádný bomby od omáček, od šťavnatýho masíčka a držela. Držela a vydržela až do konce. Smekám klobouk. Kéž by jednou přišla doba, kdy by podobně kvalitní housky nahradily ty hrůzopekelný Penam housky.

No a to je vlastně všechno. Zapomněl jsem na něco? Ano, cena. Rich od Saily Burger v Kopřivnici stojí 135 korun. Ano. 135 korun. Tenhleten krasavec vás vyjde o celých šest korun dráž, než Burger 1955 u McDonald's. Čerstvý maso, prvotřídní omáčky, vynikající houska... Opravdu top burger, kterej se nemá za co stydět a na kterým chyby musíte vyloženě hledat a i tak žádný velký nenajdete, stojí stejně jako o dost lehčí burger z fast foodu. Inu, lidí okolo Kopřivnice nemají nad čím přemýšlet. Saily Burger je zatím to nejlepší, co jsem v podhůří Beskyd okoštoval. 


Jinak burgrama to nekončí. Co mě dostalo snad ještě víc než samotnej výbornej Rich byly výborný hranolky a výběr nealko pitiva. Ani jsem nevyslechl všechny možnosti, protože vanilková kola a brusinková limonáda byly jasná volba. Příjemná změna oproti tomu samýmu furt dokola v mezinárodních řetězcích. K tomu domácí omáčky tipu česneková a pepřová. Ty byly domácí na sto procent. Prostě sympatickej podnik uprostřed středně velkýho městečka. A co si budeme povídat, závidím. Něco podobnýho (se stejnýma cenama) bych moc rád viděl i v Ostravě!

PS: Tenhle tip byl super a klidně dám ledvinu (cizí) za víc podobných tipů. Perte to do mně. Severní Moravu ocením asi nejvíc, ale snad kromě Šumavy se vyskytuju pravidelně ve všech koutech republiky, takže se nestyďte dávat i nějaký exotický tipy z Čech a podobných západních velmocí.

PPS: Začínám zjišťovat, že čím dál víc menších a čím dál víc měst mají opravdu vynikající burgery. Když to srovnám s dobou, kdy jsem začal psát tenhle blog (rok 2011) a specializovaná burgrárna byla jen v Praze, tak jsme za těch deset let ušly kus cesty. Krásnej a obrovskej kus cesty na jehož konci jsou kvalitní burgery po celé zemi. Tomu se dá jen zatleskat, utřít slzu dojetí a hrdě vyrazit ochutnat co nejvíc z nich!