neděle 29. ledna 2023

Big Mac BLT, McDonald's

Je to ještě Big Mac?

A je to tady! Třikrát hurá! Deset let! Deset let jsme na to čekali. Posledních deset let jsem chodil a smutnil. Smutnil a styděl se. Už to bylo beznadějný. Přemýšlel jsem dokonce o odstěhování se z České republiky. Ale už nemusím. Je čas na změnu! Je to tak. McDonald's se konečně chytil za nos a předvedl se s tou úplně nejvíc super akcí. Konečně pořádný promo. Čekání se prostě vyplatilo. Můžete si dát Big Mac se slaninou a nebo Big Mac se slaninou a rajčetem. Velký den pro náš národ!


A nejen, že si můžete dát tenhleten velmi exkluzivní super kousek, ale ještě k tomu máme přímo filozofickou otázku. Je to ještě Big Mac? Ó jaká zábava. Slanina, rajče a hledání odpovědí na otázky. Určitě už jste nervozitou celí nesví, tak jdeme na to.


Ze dvou odvážných kousků jsem si vybral ten odvážnější. Nebojím se totiž ničeho. Takže slanina i rajče. Jó to bude ono. Po usednutí jsem započal zkoumat krabičku a nemohl jsem přehlídnout pořádnýho slaninovýho plejtváka líně visícího z pod deklu. Opravdu jen pro odvážně.


Po rozbalení krabičky mi tenhle slaninovej plejtvák málem vyrazil oko. V tuhle chvíli bylo jasný, že si s tímhle burgerem budu rozumět. A taky že jo. Big Mac mám rád a tohle byl, pořád to trochu nechápu, ale tohle bylo prostě jen jakoby tam někdo jen přidal slaninu a rajče. A já rád slaninu a rajče.


Burger střední velikosti, dvě tenký masa, typická nakyslá omáčka připomínající dresing tisíc ostrovů, salát nasekanej přesně na tak malý kousky, aby vám většina lítala z burgeru všude po krabičce, dva plátky natavenýho čedaru, kousky rehydratované cibule, kterých si ani nevšimnete, kyselý okurky se silnou chutí kopru, a k tomu pár plátku slaniny a plátek rajčete v ikonické dvoupatrové housce.


Kolik plátků slaniny tam má být netuším. Podle promo fotek jsem to viděl na dvě, ale já dostal tři. Tři plátky slaniny veliký jak ten úplně největší plakát na tohle super promo. Slanina byla celkem pěkně vyuzená, celkem pěkně křupavá a vzhledem na fast foodový poměry ji nemám co vytknout. Cítit v sendviči byla dokonce víc než samotný hovězí maso.


Plátek rajčete je na promo obrázku přes celej sendvič. Moje rajče bylo tak v půlce a že by dodalo nějakou extra chuťovou linku, to ne. Dodalo hodně vláhy, ale chuťově si moc nesedlo ke kyselé omáčce a kyselým okurkám. Ať sem v puse dělal, co sem dělal, prostě se mi tam moc nehodilo.

Takže celkově budete baštit klasickej Big Mac, ale nebude to taková ta klasická chuťově vyladěná jízda. Ucítíte hlavně slaninu, nakyslou omáčku a okurky. Mimochodem omáčky se mi tam zdálo být víc než obvykle, ale to by musel potvrdit někdo zevnitř McDonald's, jestli se omáčky dává víc nebo ne. Tak jako tak je Big Mac BLT fajn burger. Milovníky burgerů určitě neurazí. Milovníci Big Macu bacha. Slanina rozhodí to, na co jste zvyklí. Fajn obměna, ale za mě to Big Mac není. Tolik k filozofii.


A teď i vážně. Big Mac BLT stojí o 40 korun víc než samotný Big Mac. To znamená 139 samostatně a 199 ve velkým menu. To je hodně. Sakra hodně za burger, kterej je střední velikosti a jediná jeho přidaná hodnota je super omáčka. K samotnýmu promu se raději vyjadřovat nebudu. Mentální kolonoskopie v přímým přenosu. Ale co, žijeme v demokracii a nikdo nás nenutí nic kupovat. Já Big Mac BLT zkusil kvůli svoji ochutnávací úchylce, ale znova si ho dávat nebudu. Radši klasický Big Mac. A ještě radši o třicet korun levnější Big Tasty. Tam taky máte slaninu a rajče...

sobota 21. ledna 2023

Mac&Cheese Grander, KFC

MAC & CHEESE

Nahoře business, dole párty. Dost ujetá párty. I tak může vypadat vaše novinka od KFC, pokud ji dostanete trochu jinak poskládanou tak, jako jsem dostal já. Ano, je to tady. Další recenze na fast foodovou novinku je tady. Po měsíci a něco, ale přece. Nemohl jsem jinak. Kdo by kdy čekal, že se u nás dočkáme ujetých kousků a'la Epic Meal Time v jejich nejlepších letech. Mac & Cheese asi netřeba sáhodlouze představovat. Prostě makárony se sýrem. Po našimu kolínka. U nás kolínka najdete spíš u rajské v kdejaké lokální jídelně, ale v zemi tuku zaslíbené, USA, je zalívají sýrovou omáčkou a zapékají v troubě. Tomu jsem nikdy extrémně na chuť nepřišel. Já radši tu rajskou. Ale možnost vyzkoušet Mac&Cheese ve fast foodu? Ano prosím!


Na výběr máte samotný Mac&Cheese v krabičce, Mac&Cheese s Bites v krabičce, Wrapper s okurkama nebo Grander, ve kterým máte surovin víc než Halina půlnočních svačinek. Normálně bych šel do Wrapperu, protože ten v KFC umí nejlíp. Ale výčet jeho surovin mně až tak neuhranul. U Grandera mi bylo jasný, že to ta houska prostě nedá, ale nešlo to nezkusit.


Mac&Cheese Grander obsahuje, držte si klobouky, kuřecí obalovaný maso, plátek sýra, kolínka se sýrovou omáčkou, ledovej salát, nakládanou cibulku, smaženou cibulku, slaninu, rajčatovou BBQ omáčku a sýrovou nacho omáčku. Devět (!) věcí v housce. I tedy započněme tento sýrový masakr.


Jako první na ochutnávku se samy nabídly kolínka. Nebo makaróny se sýrem, jak zní jejich urozenější název. Z urozenosti v nich ale zbylo asi tolik, co zbylo urozenosti v Henrym. Obyčejný, studený a suchý koleno. Trochu líznutý asisýrem. Taková ta opravdu nejlevnější těstovina a ještě k tomu rozvařená těsně před šlichtovní stav. Inu přesně tak, jak jsem čekal. Cena rýže letí nahoru, tak kluci v KFC dostali za úkol najít náhradu do menu. Ale proč ne. Pořád jsou to jen kolínka se sýrem a jestli jsou rozvařený nebo ne, nebo jestli jsou ze stoprocentní semoliny nebo z vajec, je úplně jedno. Zvlášť, pokud je nacpete do burgeru ve fast foodu, že jo...


Mnohem zajímavějším kouskem v tomhletom skvostu choré mysli kdejakýho prokletýho básníka je ale nakládaná červená cibulka. Kolínka v samotným burgeru moc neucítíte, ale ta cibulka, ta o sobě dá vědět všude tam, kam se nachomýtne. Nakládaná cibulka u KFC není žádná extra novinka. Živě si ji pamatuju třeba z roku 2020 v Halloumi Twisteru. A jsem rád, že se k ní KFC vrátilo. Je to totiž jedna z těch malých věcí, která dokáže posunout jídlo o dvě třídy výš. Je perfektně nakyslá a jakoby navinulá. Buď ji dlouho máčeli v hodně kyselým balsamikovým octu a nebo, a to spíš, v jablečným octu. Buď tak nebo tak, cibulka je super a jakmile ji máte v soustě, dodá pikantní jízdě nakyslej šmak a váš mozek hned zpozorní, protože dostane menší smyslovou facku. Nakládanou cibulí u mně nešetřili a bylo ji dost.


Není to ale cibulka, která jde cítit ze všeho nejvíc. Bavíme se tady o sendviči s kuřetem od pana Sanderse a tak to taky chutná. Hlavní chuťovou linku si bere na starost pikantní smažený kuře a úspěšně bojuje se vším, co se mu postaví do cesty. Na pomoc si často bere horní rajčatovou BBQ omáčku. Ta je hodně rajčatová, trochu kouřová a docela dost pikantní. Ke kuřeti se hodí perfektně. K sýrové složce už tolik ne. Spíš vlastně vůbec. Je to jako dvě nesourodý složky obývající jedno obydlí. Kdo někdy viděl jakýkoliv díl Výměny manželek, tak si to soužití dokáže asi živě představit...


Aneb jak jsem psal nahoře. Nahoře business - BBQ omáčka, smažená cibulka, slanina, plátek sýra, kuře - dole ujetá párty - sýrový těstoviny, nakládaná cibulka, nacho sýrová omáčka a salát. Sýrovou chuť ucítíte ale jen občas. A hlavně díky silně umělé nacho omáčce. Salát se samozřejmě nechytá, těstoviny se nechytají, smažená cibulka taky moc ne a slanina snad jen jednou, když ji tam byl zrovna dost silnej kousek. Jinak je to jízda spíš pikantních složek s kyselou vložkou.


Cirkusová jízda. Pokud je někdo natolik vyšinutej, že si Mac&Cheese Grander objedná, tak asi nic jinýho než cirkus ani nečeká. A cirkus dostane. Bohužel po prvních pár kousnutí se vám v ruce rozpadne laciná KFC houska a jednotlivý suroviny budete potupně sbírat z papíru a odrážet nepochopené pohledy okolních osob. Připravte se teda na špinavou práci a nesmiřte se jen s jedním ubrouskem, kterej k tomuhle krasavci dostanete.


Cena je okolo 135 korun samostatně a 195 korun za menu. Na webu to mají o chlup dražší. Záleží, v jak perspektivní oblasti bydlíte. Za ochutnání to za ty peníze stálo a pokud nemáte nic proti gastronomii pana Babici, smradosýrům a špinavé ruční práci, tak si nejspíš pochutnáte. Podruhé si ho pravděpodobně nedáte, ale tak člověk žije jenom jednou. Čemu bych se ale vyvaroval jsou Mac&Cheese v těch krabičkách, kde jsou kolínka hlavní složkou jídla. To by se vyplatilo leda v situaci, že by to stálo dvacku. Jinak to bude dost bída. I tak ale palec nahoru pro KFC. Teď už jen vylepšit ty laciný housky...