pondělí 31. ledna 2022

Cheese Burger, Amici

Dlouho tu nebyla recenze na něco od Amici. Tak si jdeme jednu střelit.


Už tu je tu recenze na Level 10 a Bacon Burger, ale ta asi největší klasika z nabídky tady chybí. Starej, dobrej Cheese Burger. Jakej je v podání Amici?


Od pohledu celkem krasavec. Trochu křivák, ale to krasavci bývají. Prvních pár ochutnání přineslo spoustu poznatků. Maso bylo udělaný víc než medium. Nějaká šťáva zůstala, ale udělaný bylo do šeda. Chyběl polníček. Ehm. Zase. Asi v Makru nastal výpadek. Červená cibulka nebyla nakládaná. A pokud jo, tak tak tři minutky. Byla krásně palčivá a cibulovitá přesně tak, jak čerstvá cibule bývá palčivá a cibulovitá. To mi osobně nevadí. Já rád cibuli. Ale popisek by měl sedět s realitou.


Ten největší a nejdůležitější poznatek sem si nechal naposled. Dijonéza... Dijonéza je naprosto famózní omáčka. Není nějak extrémně hořčicová, jak by člověk čekal, ale je to perfektní malilinko pikantní, kyselkavá omáčka vyladěná trochou papriky, dijonské hořčice a další spoustou neidentifikovatelných chutí. Jakoby odlehčená verze jejich umami omáčky. Omáčky v Amici umí a tahle si zaslouží všechny palce nahoru. Omáčky byl v burgeru kopec a tvořil hlavní chuť od začátku do samotnýho konce. A to já rád.


Kyselých okurek bylo hafo, salát byl nasekanej na menší kousky, takže lítal všade, houska byla hodně luxusní. Rajčata čerstvý a šťavnatý. Čedar kvalitní, množství mohlo být o chlup větší, když už se bavíme o Cheese Burgeru. Ale tak jako tak to byl slušnej burger. Vysoce převažovala chuť omáčky, do toho dobrá chuť kvalitního hovězího (škoda toho stupně propečení), k tomu sýr a čerstvá zelenina. Celkem slušnej burger. Určitě nad průměrem, ale pár nedostatků ho přecejen sráží, tuplem s přihlídnutím k ceně.


Za samotnej burger si Amici účtujou 209 korun. Za 209 korun jsem dostal burger s propečeným masem, chybějícím polníčkem a syrovou cibulí místo nakládané. Normálně bych byl asi zklamanej, ale božská omáčka tenhle burger vystřelila nad průměr. Za mě dostatečně vysoko na to, abych se dobře najedl a pochutnal si. Ale ne natolik vysoko, abych se pro příští burgerový dovoz nezakoukal jinam... Tak jako tak můžu Cheese Burger od Amici s klidným svědomím doporučit. Už jen kvůli té omáčce. A třeba budete mít štěstí, maso budete mít medium a i ten polníček jim na zahrádce vyraší. V tom případě si přidejte ještě jednu pračku Whirpool k výsledku. Značku vítězů!

sobota 29. ledna 2022

Hawai, Cartel Pizza

Je těžký žít jako vyvrhel. Lidi se na vás dívají skrz prtsy, v tramvaji si nikdo vedle vás nesedne, v práci se vám vyhýbají, na pracáku vám práci nenabídnou a piko vám říznou víc než ostatním. Přesně za tuhle hranu společenskýho života vyvrhele se dostanete, pokud přiznáte, že máte rádi pizzu Hawai. A na dovolenou v Itálii můžete rovnou zapomenout, protože vás tam první kníratej instalatér ubije kladivem. Prostě život, o kterej nikdo nestojí. Ale když znáte to, prostě jste se tak narodili a nemůžete si pomoct. Prostě musíte. Musíte někdy polknout, pochlapit se a tu pizzu Hawai si objednat. Já ji zkusil od nedávno otevřené ostravské pobočky Cartel Pizza, která je rozlezlá po větší části Moravy.


Proč zrovna od nich? Ani ne tak kvůli tomu, že bydlím nedaleko pobočky, ale hlavně kvůli tomu, že mají Hawai na smetanovým základě! Přesně tak, jak to mají rádi ti největší vyvrhelové. Třeba já. Mňam.


Ono v centru jako takovým moc rozvozů pizzy paradoxně není. Většina se soustředí na Porubu, Ostravu-Jih a podobný části se statisícovým lidopočtem. Malý a relativně neobydlený centrum je v rozvozových mapách dost bokem. Výběr je tak celkem omezenej a každá nová rozvozovna se cení. Stojí Cartel za to?

Za mě ano! Placka dobrá, šunka dobrá, ananas dobrej, sýra akorát a smetanovej základ luxusní! Placka ale nemusí sednout každýmu. Je to takový spíš nekynutý (nebo špatně vykynutý) tenký a křupavý těsto. Není to nadýchaná buchta. Okraje se dost lámou a jako pizza chleba byste to asi jíst nechtěli. Ale jako základ mi to celkem sedlo. Chuťově neruší zbytek surovin, když si vezmete trojúhelník, tak drží a nezhoupne se dolů jak oslí pytel. Prostě se to dobře jí a pokud si objednám domů krabici, tak něco takovýho v ní očekávám. V italské restauraci s mnohem větší cenou a kamennou pecí bych čekal lepší základ, ale na dovoz je tohle naprosto v klidu.

Šunka je jedna z těch kvalitnějších. Taková ta lepší hranatá klasika s obsahem masa někde mezi 86 - 90 procenty vepřovýho zadku. Při pečení se krásně vysuší a nepustí litr vody do základu. Takže výběr šunky chválím. Ananas asi hodnotit nemá smysl. Nejspíš z plechovky a to je dobře. I po upečení v něm zůstane nějaká šťáva a dodá vám tu krásně sladkou chuť, po které se v kombinaci se slanou chce většině lidí vrhnout. Mňam.

A smetanovej základ? Tak ten byl jeden z nejlepších, kterej sem kdy na pizze jedl. A to pizzy se smetanovým základem miluju (vím, do Itálie opravdu nemůžu). Prostě pořádná tučná bomba do žaludku s nasládlou chutí.


K tomu mozzarella. Přesně tolik, aby jí nebylo ani moc ani málo. Žádnej eidam a podobný hovadiny, který na pizzu, na rozdíl od smetany a ananasu, prostě nepatří. :)

Nemůžu si pomoct, ale tahle pizza do mě zapadla jak klíče do výtahové šachty. Při dovozu pořád dávám přednost křidýlkům nebo burgerům, ale když už pizzu, tak Cartel Pizza je za mě rozhodně podařená konkurence ostatním zaběhlým podnikům. Cena je taky sympatická. Za tuhle pizzu Hawai jsem dal 170 korun, ale v ceně je i dovoz a krabice, což v Ostravě není standard. Většinou tady pizza stojí zhruba stejně, ale pak vám to naskáče v košíku o další prachy navíc...

Takže Pizza Cartel dávám palec nahoru za statečnost dělat Hawai se smetanovým základem, palec nahoru za suroviny, palec nahoru za cenovou politiku, palec nahoru za umístění v centru a moc rád si tam objednám znovu. S klidným svědomím tak můžu doporučit učinit i ostatním. Jen předem říkám, že těsto jako takový nemusí sednout každýmu. To je třeba vyzkoušet...

sobota 22. ledna 2022

kavoniho MAPPA !!!

Zjevně nikdo z mojí rodiny už nemá náladu na moje úžasný recepty a pokusy z internetu. Recepty od Babici, zasloužilých maminek s čvachtajícími manžíky, špatně přeložených receptů ze zahraničních kuchařek a podobně. Proto jsem ustoupil (pro dnešek) a nechal vařit manželku. Otevřelo se mi nevídaný okno volnýho času. Toto okno jsem využil naplno a spustil projekt, kterej se zrodil v mojí choré mysli už dávno. Pravá, nefalšovaná, ostravská MAPPA! Náhodnost s ostravským ateliérem MAPPA je čistě náhodná a nezakládá se na realitě. Moje MAPPA je užitečnější. Nabídne vám ty nejlepší místa, kam si zajít v centru Ostravy pro to nejlepší jídlo. Časem i víc. Zatím je tam jedna položka. Brzo budou přibývat. Berte to jako testovací beta verzi a uvítám každej kladnej komentář nebo dobrej tip na další lokaci. Záporný komentáře taky uvítám, ale budu se u jejich čtení blbě ksichtit.

Odkaz ZDE nebo vpravo na blogu.




čtvrtek 20. ledna 2022

Chilli burger a Poutine Klasik, Saily Burger, Kopřivnice

Ola! Mám na vás, moje věrný i nevěrný fanoušky, asi tolik času, co na nás má oddělení novinek u McDonald's. Nula nula nic mínus osm. Snad se blýskne na lepší časy. Do té doby nabízím jednu malou a pro Pražáky, Plzeňáky, Mostečáky, Budějovičáky, Třebíčáky a podobnou nářečně nevyvinutou českou větev, naprosto zbytečnou recenzi na další malý beskydský poklad v Kopřivnici. Když nevím co by, natankuju plnou nádrž, abych podpořil zchudlý šejky a fičím ochutnat něco novýho ze Saily Burgeru. Tentokrát to schytal burger Chilli a na doporučení čtenáře padl i jeden Poutine Klasik.


Krasavec jako vždy. Obsah budiž 140 gramů hovězího masa, jalapeno, chilli omáčka, BBQ, salát, nakládaná cibule a hořčičná omáčka. Pomalu víc druhů omáček než samotných pevných surovin. To se vidí málokdy. A pikantním švihem pohrdnout nedokážu. Plus to maso... Dámy a pánové, to maso. Klikněte sem. Teda sem. To je maso co? Maso, který vám namelou a podávají lehce osolený, opepřený a opečený krásně na medium. Saily Burger je jedinej podnik, kde jsem zatím dostal vždycky maso na medium. Mňam.


Nakládaná červená cibulka chutná tak, jak vypadá, šťavnatě. Salát nebudu komentovat. Chilli papričky, podle menu jalapenos, jsou super, všech barev duhy, pikantní tak na čtyři body z deseti a množství je naprosto akurátní, aby byl cítit zbytek surovin. Občas člověk v puse ucítil hodně zvláštní koření. Takový dost exotický, který se mi bohužel nepodařilo identifikovat. Já si myslím, že bylo někde u nakládaných papriček. Tak jako tak se občas stalo, že se v puse mimo chilli a BBQ rozvinula ještě exotická kořeněná linka. Za mě super a palec nahoru.


Jak už tady padlo, hlavní chuť tvoří pikantní vlna chilli papriček společně s chilli omáčkou a notná dávka BBQ omáčky. Fantastické, kouřové, akorát sladké a akorát kyselé BBQ omáčky. Lahodná kombinace. Do toho všeho se občas podepsal i kyselej hořčičnej spodek, kterej se až neobvykle hodil ke zbytku. Mně osobně by nikdy nenapadlo smíchat chilli, BBQ a hořčici dohromady v jednom sendviči. A hle, ono to funguje dokonale. Do toho cibulka, perfektní maso... Nebudu to zbytečně zdržovat, tenhle burger byla pecka. Stejná pecka, jako ostatní burgery od Saily. Pár let zpátky jsem nedal dopustit na plzeňský Delish. Teď to mám do svojí oblíbené burgrárny notně blíž!


Cena? V dnešní době těžko uvěřitelných 163 korun českých. Za perfektní maso, perfektní domácí housku, geniálně vyladěnou kombinaci surovin... K tomu si můžete přihodit domácí hranolky, domácí omáčky, vanilkovou colu a podobný pochutiny. Já zkusil Poutine Klasik za 83 korun.


Kanadská specialita, klasický Putin, u nás ještě není nikterak profláklá. Češi svoje hranolky halt radši křupavý a s tatarkou. Pěkně po belgicku. Ale já, stejně jako král, císař a prezident české gastroscény, pan Babica, nepohrdnu žádnou novinkou. A upřímně? Poutine v podobně Saily Burger mě teda vůbec nezaujal. Čekal jsem takzvanou gravy omáčku. Takovou tu, co najdete na bramborové kaši od KFC. No dostal jsem takovou spíš italskou verzi. Rajčatovou omáčku, sýr podobnej mozzarelle nebo nějaké tučnější goudě a šnytlichem nahoře. Omáčka nebyla špatná, ale společně s rozmočenýma hranolkama to prostě nebylo něco, co bych si dal podruhé. Ale milerád jsem ochutnal.

Asi jste to pochopili. Návštěvu Saily Burgeru můžu, jako vždy, doporučit všema deseti. Z burgeru nemůžete být zklamaní. Poutine by pak měli volit jen ti odvážnější nebo ti, kterým nevadí rozmočený hranolky po italsku. Co mě se týče, tak očekávám další tipy od vás!

sobota 8. ledna 2022

Bacon Burger, Amici

Celý natěšení na novou recenzi v novým roce 2022? Ha! Nic nebude. Dáme si jednu vzpomínkovou na burger, co jsem měl to štěstí zválcovat mezi loňskýma svátkama. Pokud se teda dva víkendy dají nazývat slovem svátky... To štěstí poštěstit mě jakožto poslední burger měl loni Bacon Burger od Amici. A protože už je to nějaká doba, tak recenze to bude útržkovitá, krátká, výstižná, ne tak vtipná jako obvykle a spíš obrázková než cokoliv jinýho. Jdeme na to.


Od ostravských Amici už jsem měl nejen burgery, ale i pizzu nebo tots. Ani burgery ani pizza není ta nejlepší v Ostravě, ale patří k tomu lepšímu plus mají celkem neotřelý chutě a to já rád. Ale bylo na čase ochutnat i něco otřelejšího a k tomu Bacon Burger určitě patří. Složení podle webu BBQ omáčka, polníček, trojitá porce vypečené RAW slaniny, 160 gramů hovězího masa, čerstvá rajčata, domácí máslová bulka, cheddar, karamelizovaná cibulka, ledový salát. V mým případě si škrtněte polníček, asi došel, a přihoďte rajčata.


Jako první věc zaujme dobře vymyšlená a papírová krabička. Hranolky díky ni cestou moc neutrpěly a krásně křupaly. Tentokrát byla v pohodě i houska. Minule byla propocená jak slipy průměrnýho Trekkieho, takže jsem se trochu bál. Teďkom jsem měl větší štěstí. Houska jako taková se nerozpadla ani po gigantické náloži šťavnatých věcí uvnitř a chuťově byla dobrá. Klobouk dolů. Pod pojmem trojitá porce vypečené RAW slaniny se skrývají tři plátky masité, takové té snídaňové slaniny, upečené dokřupava. BBQ omáčka byla super. Akorát uzená, akorát sladká, lehce nakyslá. Taková ta klasická BBQ, která nemůže urazit žádnýho milovníka BBQ omáček. Bylo ji relativně dost.


Karamelizovaná cibulka byla taková lehce rozporuplná. Chuťově v pohodě, ale bylo ji až strašidelně moc a byla chladnější než zbytek surovin. Což působilo takovým zvláštním dojmem. Každopádně nebyl žádnej problém si ji kus kydnout bokem k hranolkám a získat tak fajnej chuťovej zážitek. Čedar byl normální kvalitní čedar. Masa bylo hodně, nejspíš uleželý, chuťově bylo zajímavý a se silnou hovězí chuti. Bohužel bylo udělaný skoro na well done. Růžovej sem měl kousek na boku, zbytek šedá. Maso si nechalo šťávu, ale já to halt radši trochu míň ubytý teplem. Orgasmus jak ze Saily Burger se teda nekoná.


Až na výjimky (chybějící polníček, extra rajče) Bacon Burger od Amici splnil očekávání. Dobrá BBQ omáčka, dost slaniny, slušný maso, super houska, perfektní hranolky, dobrej sýr. Prostě bašta, kterou si rádi zopáknete. Být maso medium a karamelizovaná cibulka v lepší formě, mohl by Bacon Burger bojovat a přední příčky krajskýho přeboru. Tentokrát to ale na stupně vítězů nebylo. Tak jako tak ho ale můžu směle doporučit, protože jsem si pochutnal a spokojeně si funěl až do večera. A určitě si k němu přihoďte hranolky. Ty jsou boží.

Cena s hranolkama, extra omáčkou, krabičkou a půlkou dovozu činila 312 korun. Cena hodně vysoká. Zase si rýpnu, že Saily Burger se nekoná. Každopádně raz za čas by si člověk měl vyhodit z kopyta a přežrat se něčeho dobrýho. Já si to rozhodně rád zopakuju... po výplatě...