neděle 23. března 2014

California Fresh Whopper, Burger King

Jarní potěšení

Poslední dobou je tu nějak moc recenzí na Burger King. Původně tady měla být recenze na jarní bagetu od BB. Dokonce rozdávali kupóny na přílohu a pití zdarma. Ale co se nestalo. Chuť na hamburger převážila nad chutí na bagetu. No kdo by to do mě řekl? V jarní akci Burger King můžete kromě California Fresh Whoppera ochutnat ještě Crispy Chicken Wrap a BBQ Beef Wrap. Pak ještě dělají promo na Chilli Cheese Nuggets, ale ty jsou tam celoročně, pokud se nepletu. Mimochodem Whopper s kozím sýrem už není ani v Ostravě. Škoda, ale třeba se vrátí. No a jak to dopadlo s jarním California Fresh Whopperem?


Začal bych názvem burgeru, kterej jsem z půlky nepochopil. Proč California? Jakmile se začnete pídit o burgerech z Kalifornie, Google vám nekompromisně nabídne všechny burgery s avokádem nebo guacamole, který se taky vyrábí z avokáda. Slovíčko Fresh v názvu je potom ta půlka, kterou jsem pochopil. Co v tomhle burgeru hraje prim poznáte už od pohledu. Víc barev nemá ani mexická vlajka. Podle Burger Kingu v sendviči najdeme maso, svěží zeleninu, sýr čedar a jogurtovo-pepřovou omáčku. Velikostí je to klasický Whopper, takže takovej menší obr s tenkým masem. Chuť masa je naprostá klasika i když se mi trošku zdá, že poslední dobou je ta chuť čím dál míň výrazná, což je škoda a snad tenhle trend nebude pokračovat. Tlustší maso bych uvítal. Houska je chuťově neutrální a nerozpadá se, takže super. Pod sýrem čedar si musíte představit plátek (nebo dva) rychlotavenýho čedaru, kterej rekordy v síle sýrové chuti určitě netrhá, ale taky se neválí někde v pozadí žebříčku.


Prim tady samozřejmě hraje zelenina s omáčkou. Prvně k zelenině. Kromě klasickýho tria rajčat, cibule a salátu tady přibyly ještě salátový okurky. V České republice mě salátová okurka v burgeru nijak extrémně nešokovala. V hladových oknech naprostá normálka. Když se mě takovej chcípák za tři pětky někdy dostane do ruky a salátovou okurku tam vidím, většinou ji vytáhnu a sním samostatně, aby nerušila "chuť" zbytku. O chuti samozřejmě moc řeč být nemůže, ale ve tři ráno člověk rychlou krmí při čekání na tramvaj nepohrdne. No v California Fresh Whopperu jsem si salátový okurky v sendviči nechal a zkusil ho zbaštit tak, jak autor zamýšlel. Jak okurek, tak ostatní zeleniny je tam přehršel a slovíčko Fresh tenhle sendvič naplňuje dokonale. K hlavním surovinám pak samozřejmě patří i omáčka. Jogurtovo-pepřovou omáčku bych popsal jako majonézu s chutí čerstvě mletýho pepře. Něco jako u kuřecí konkurence a její Brazer řady. Dost dobrá záležitost a pokud se dobře použije, může sendvič katapultovat na vysokochuťovou orbitu.


A to je mimochodem i případ tohodle sendviče. Pepřová chuť společně s kopcem čerstvé a chutné zeleniny tvoří vynikající pepřově zeleninovou chuť. Co se trošku ztrácí je maso a sýr. Kdesi v pozadí maso postřehnout dokážete, ale převládá chuť cibule, salátových okurek a pepře. Dokonce i salát s rajčatem ucítíte víc než maso se sýrem. To je na jednu stranu záměr sendviče (pro masitou chuť si zákazník koupí obyčejnej Whopper), na druhou stranu je to pořád hamburger a maso by tam mělo hrát alespoň druhý housle. Tady hraje tak třetí.

Je to špatně? To si sami rozhodněte. Pro mě tenhle sendvič byla příjemná změna a dokázal sem si ho parádně užít. A to i přes opravdu výraznou chuť mnou ne zrovna super oblíbených salátových okurek. V tom má prsty i omáčka, která z obyčejné zeleniny dělá jedlou a hodně chutnou část sendviče. California Fresh Whopper si na nic nehraje. Chutná tak, jak vypadá. Svěže a zeleninově. Pro milovníky zeleniny a hamburgerů parádní volba, pokud nemáte nic proti pepři. I když příště bych si asi nechal tenhle sendvič vytunit dalším plátkem masa. Cena není nejhorší ve srovnání s posledníma promo sendvičema. Dáte 99,- za samotnej burger za menu si připlatíte dalších 40,-.

King Nuggets, Chicken Nugget Burger, Rodeo Burger, Burger King

Burger King se snaží utrhnout si kus mládežnických peněženek a zavádí svoje vlastní výrobky za pár kaček. Co všechno můžete dostat za 29,- se podívejte tady. Co na to říkám já? Proč ne. Sice nejsem asi úplně cílová skupina těchhletěch  jednohubek, ale mnou vybranou kombinací jsem si žaludek celkem zaplácnul. Ale co si budeme povídat, Steakhouse je Steakhouse...


Začněme kuřecíma nugetama. Po pravdě není moc o čem psát. Burger King se snaží kopírovat konkurenci a podlě mě se jim to i povedlo. Jsou stejně veliký a i tvarově jsou si podobný. Dostanete je v pytlíku (za 29,- čtyři kusy) a při troše štěstí krásně čerstvý, horký a křupavý. A co chuť? Chutnají docela dobře. Dokonce tam ucítíte kuřecí maso. A na rozdíl od konkurence nejsou tak moc houbovité konzistence. I tu snahu o vzhled masa tam jde vidět. Každopádně jsou to pořád prťavý nugety z mletýho kuřecího masa. Takže o chlup konkurenci předčily, ale pořád je to nuda a rozhodně bych volil Chili Cheese Nuggets nebo Cibulový kroužky.


Pokud vám samotný nugety připadají nudný jako mě, můžete se rozšoupnout a nechat si je narvat do sendviče s majonézou a salátem! Pokračujeme minirecenzí na Chicken Nugget Burger.


To vezmete prťavou housku, narvete tam tři nugetky, kopec majonézy, kopec salátu a máte sendvič. Překvapivě svěží a celkem vyladěnej. Pokud zrovna chřoupete všechny čtyři suroviny, ucítíte každou z nich a i ty nugetky si víc vychutnáte než samostatně. Pokud ovšem chřoupete zrovna tu část bez nuget, jíte housku s majonézou a salátem. To už žádná pecka samozřejmě není a slabším povahám to může přijít i značně nechutný. No já si tenhle sendvič celkem užil a i když bych ho hodnotil slabšíma třema hvězdičkama z pěti, rozhodně to bylo to nejlepší z trojice ochutnaných výrobků. Jen tak pro zajímavost, na webu BK ho mají zobrazenýho s pikantní omáčkou navíc k majonéze. Že by se kvůli zlevnění měnila i receptura? Každopádně na škodu ta změna určitě nebyla. Víc omáčky by tomuhle sendviči akorát uškodilo.


A teď ten poslední. Ten, do kterýho jsem vkládal ty největší naděje, Rodeo Burger. Hovězí maso, cibulový kroužky, barbecue omáčka a houska. Něco podobnýho už tady bylo, Premium Rodeo Whopper se to jmenovalo. Bohužel jeho miniverze zdaleka nedosahuje kvalit jeho velkýho bratra. A to z jednoho prostýho, ale vážnýho důvodu. Tragický nedostatek omáčky. Chápu, že jejich barbecue omáčka je opravdu silná a je třeba ji rozumě dávkovat. Ale najít na mase tři kapky omáčky a trošku na kroužcích je tragédie. Většina sendviče neměla žádnou omáčku. Zelenina tam taky není. Takže sendvič vám do krku prostě nechce klouzat a to je zle. Dvou a půl násobný množství omáčky by z tohodle sendviče mohlo udělat opravdu exkluzivní kousek. Tuplem  pak za tuhle cenu. Ale o suchary nestojí nikdo, takže palec dolů.


Co teda z těchhle tří ochutnat? Vzhledem k tomu, kolik to stojí, ochutnejte klidně všechny tři výrobky. Jen doufejte, že Rodeo Whopper bude na sobě mít i nějakou tu omáčku. Pokud vám nejde o cenu, ale o chuť, volte něco normálního a většího. Tyhlety jednohubky jsou opravdu jen na zahnání mlsné před kinem, po škole, během školy, před školou a podobně. Burger King se jedním tahem dorovnal ke konkurenci a uvidíme do budoucna, jestli budou "Královskou senzaci" všelijak obměňovat, aby s konkurencí mohli držet tempo i do budoucna. Pro nás to znamená jediný. Co nejvíc srandy za co nejmíň peněz díky konkurenčnímu prostředí. Ať žije kapitalismus!

sobota 15. března 2014

Kung Pao

Máte kvalitní sójovku a nebojíte se ji použít? Málokterej recept si zaslouží místo na mým blogu, ale tenhle jo. Není to super originální recept ze super Asie, protože sezamovej olej a podobný voloviny kvůli jednomu čínskýmu jídlu za rok kupovat samozřejmě nehodlám. Nemám v ledničce skladiště. Já sem blázen do jiné kuchyně. Pokud Asii zrovna vy fandíte a máte doma všechny suroviny, mrněte na originál receptu ZDE. Pokud ne, zkuste tenhle. Opravdová paráda a ke kung pau z jídelen, bister a podobně to má pořád samozřejmě daleko.

Suroviny:
400 g kuřecího masa
sladké bílé víno
3 stroužky česneku
1 chilli paprička
2 lžíce škrobové moučky
dvě hrsti loupaných arašídů
5 a 1/2 lžíce tmavé sójové omáčky
3 jarní cibulky
7 kuliček pepře
5 plátků zázvoru
1/2 lžíce chilli omáčky
1/2 lžíce vinného octa
voda
cukr
sůl
olej

Kuřecí maso nakrájejte na kostky. Připravte si marinádu. V misce smíchejte lžíci a půl tmavé sójové omáčky, dvě lžíce bílého vína, lžíci škrobové moučky smíchané v trošce vlažné vody, dvě špetky soli a trochu vody. Do marinády dejte kuřecí maso a nechte v ledničce marinovat. Alespoň třicet minut.

Chilli papričku zbavte semen a nakrájejte na velký kousky. K ní si připravte sedm kuliček pepře. Obojí použijete ve stejnou chvíli. Pokud jste nesehnali už pražené arašídy, opražte je v pánvi. Samozřejmě musí být nesolený.

Tři jarní cibulky nakrájejte na centimetrový kousky, pět plátků zázvorů na nudličky a ještě si nasekejte tři větší stroužky česneku. Všechno si můžete hodit do misky bokem, protože to taky použijete všechno ve stejnou chvíli.

Dále si připravíme zálivku na maso. V misce smíchejte čtyři lžíce sójové omáčky, půl lžíce vinného octa, lžíci oleje, lžíci škrobu, trochu vody, tři špetky cukru a půl lžíce chilli omáčky. Zálivku pořádně promíchejte a dejte si ji bokem.

V pánvi rozpalte větší množství oleje, přihoďte maso, narychlo orestujte a hned dejte maso bokem. Do oleje vložte nasekanou chilli papričku s kuličkama pepře a smažte. Smažte dokud neucítíte pořádně silnou vůni. Chilli a pepř vyndejte (nemusíte) a do pánve hoďte směs jarní cibulky, zázvoru a česneku. Chvilku osmažte a přihoďte maso, zamíchejte, přilijte zálivku a ještě zprudka orestujte. Stačí pár minut, jen aby omáčka zhoustla a maso se dodělalo. Na konec přihoďte arašídy, promíchejte a můžete podávat. Mělo by se to jíst s rýží. Já k tomu dělal rýžový nudle osmahnutý na pánvi a bylo to taky super.

středa 12. března 2014

Whopper s kozím sýrem, Burger King

Další ze sendvičů, kterej se u Burger Kinga objevil zčista jasna na pobočkách (minimálně v Ostravě). Web mlčí. Stejně jako u nedávnýho Anguse. A stejně jako Angus i Whopper s kozím sýrem byl před náma v Polsku a nejspíš se objeví v nějaké z dalších promo akcí. Mimochodem teďka v Polsku mají hamburger se smaženou kotletou v trojobalu a jeden z vepřových žebírek. Třeba se dočkáme v budoucnu i těchhle. Každopádně Whopper s kozím sýrem zní taky fajn a proto jsem nemohl odolat. Dopadl líp než konkurenční Culinaire?


Nejspíš teďka na obrázku výše hledáte kozí sýr. Ano, kozí sýr je v trojobalu! Úplná známka punku. Burger King začíná být prostě rebel a já mu fandím. Netradiční kombinace mám rád a pořád to samý dokola u Burger Kinga začínalo hodně nudit. Recenzovaný sendvič obsahuje se sýrem v trojobalu ještě plátek hovězího, cibuli, rajče, salát a omáčku, to všechno je v klasické Whopper housce. Vezmeme to od těch nejnudnějších surovin, abyste na mým blogu strávili víc času a mohli dýl přemýšlet o tom, jak nesnášíte saláty. Rajčata jsou dobrý. Salát je dobrej. Cibule byla dobrá. Maso chutná jako vždy. Výrazně kouřová chuť masa, která ale nemusí sednout každýmu. Houska je veliká a kulatá. Posypaná sezamovým semenem.


A jakou že úžasnou novou omáčku Burger King pro tenhle sendvič vymyslel? Žádnou. Nemůžu si pomoct, ale tahle mi připomínala tu z Big Kinga. Trošku kyselkavá s náznakem sýra. Do sendviče se teoreticky hodí. Prakticky ji díky menšímu množství budete horko těžko v puse hledat a díky ostatním chutím ji v sendviči moc neucítíte. A co ten úžasnej sýr z koz? Jak vidíte, je v trojobalu a se spoustou koření. Uvnitř se nachází dostatečný množství jemně smetanovýho kozího sýra s typickou kozí chutí. Placka je o kus menší než sendvič samotný, takže kozí sýr vás neprovází celou dobu. Což vůbec nevadí. Ono totiž po zakousnutí do placky cítíte jen a jen kozí sýr. Žádný koření z trojobalu. Když ho okusíte společně se zbytkem sendviče, tak zase skoro cítíte jen kozí sýr. Zlehka se sem tam objeví chuť masa s houskou. Sem tam zlehka cibule. Možná byste mohli namítnout, že kozí sýr vůbec nemusel být v trojobalu. Ale já si myslím opak. Trojobal kozí sýr krásně zjemňuje a dá se říct, že mu přidává další rozměr a zároveň  mu trochu brání v rozletu, aby chuťově nepřeválcoval zbytek sendviče. Podle mě docela dobrej nápad, kterej můžu jenom pochválit. Jen díky tomu sem tam ucítíte i to maso. Ale co si budeme povídat, tenhle sendvič si kvůli kozímu sýru asi dáváte.


Takže pokud vás provází v sendviči kozí sýr, bude dominovat i ve vaší puse. Pokud vás zrovna provázet nebude, sendvič je celkem nudnej, ale můžete si užít chuť masa. Nutno podotknout, že placka se rozprostírá tak po osmdesáti procentech povrchu, což bohatě stačí. Sem tam začne být sendvič sušší. Proti tomu zabojuje zelenina, protože s omáčkou se nepředali. Každopádně pokud máte rádi kozí sýr a hamburgery, tenhle sendvič musíte ochutnat. Zklamaní nebudete. Já si pochutnal a nejspíš si zajdu pochutnat i v budoucnu. Cena je vyšší. 119,- za samotnej sendvič a 159,- za menu. Já si dal sendvič samostatně na oběd a do večera jsem na jídlo nepomyslel. Za ty peníze určitě stojí.

PS: Abych odpověděl na otázku z prvního odstavce. Whopper s kozím sýrem poráží Culinaire od McDonald's. Sendvič od Burger Kinga mi přišel živější a hamburgerovitější.

neděle 9. března 2014

Bageta s Bresaolou, Kaštanová polévka, Bageterie Boulevard

Zimní Chef Menu

Pozdě, ale přece! Stihl jsem ochutnat zimní menu od Bageterie Boulevard. V Chef Menu od BB můžete najít čímdál větší šílenosti. A popravdě si nepamatuju ani na jednu, která by mě opravdu chutnala. Proto jsem tenhle výlet do zimního menu bral spíš jako pokus. Jak dopadl?


Bageta s bresaolou (kromě bresaoli) obsahuje červenou řepu, bramborový placičky, dijonský dresink a sýr raclette. To všechno jsem si nechal naložit do světlýho pečiva. Přesně jako na promo fotkách. Nejspíš někteří z vás bresaolu neznají a neví, co to je. Bresaola je prosolený, na vzduchu sušený hovězí maso. Je to určitě fajn surovina. Po zakousnutí ucítíte lehce slanou chuť masa. Opravdu vynikající záležitost a pokud bych ji dostal na talíři jako předkrm v restauraci, parádně si pochutnám. Ale hádejte, co se stane, když pod tohle sušený maso naložíte dijonský dresink. Mimochodem dijonský dresink se tak z devadesáti procent skládá z dijonské hořčice. Tu snad většina z vás už zná a ví, jak chutná. Taková opravdu silně nakyslá, pikantní a chuťově supersilná hořčice. Ale abych se vrátil k tématu. Co se stane s lehce slanou úžasnou chutí hovězího masa v kombinaci s chutí dijonskýho dresinku? Asi tušíte. Chuť masa zmizne rychleji než kobliha na policejní stanici. A hledá se zpátky zrovna tak těžko.


V bagetě najdete ještě třeba naloženou červenou řepu. Ta je super a připomněla mi, že bych si ji měl zase jednou koupit. Množstevně je to slabší. Jestli jsem tam našel čtyři malý kousky, tak je to moc. Sýr raclette je dneska moderní záležitost a kdo nemá doma raclette gril, jakoby nebyl a nemůže do Prostřena. Sýr chutná jako o dost slabší romadur. Rozpečenej z větší části nebyl a přišel mi takovej snad jen lehce nadprůměrnej. S rozpečeností bagety to má BB vůbec pořád na štíru. Bageta křupala tak, že se člověk málem pořezal, ale vnitřek byl studenej. Konkurence se může jenom smát z poza rohu.


A pořád nám tu zbývá jedna surovina. Bramborový placky. Ty bych pojmenoval jedním slovem a sice kekel. Pro nemoraváky je to hnus největší. Bramborová chuť nikde. Cítit byla jen mouka, bylo to tuhý, bylo to suchý a po pokusu o snědení prvního všechny ostatní letěly z bagety pryč. Pod pojmem bramborová placka jsem si představoval teda něco jinýho. Třeba něco z brambor. Buď mi někdo vrazil do bagety nedodělanej polotovar nebo se stala chyba v Matrixu. Co by přece mohlo být v bagetě lepší než studená, moukovitá, pevná a suchá hmota...


Mno a celkovej dojem? Pečivo s dijonskou chutí, sem tam chutí průměrnýho sýra a vynikající červené řepy. Chuť toho hlavního, masa, nikde. Slabota, kterou nemá cenu ani chodit ochutnat. Pokud si věci z bagety vytaháte a sníte je samostatně (bez placek, bez dresingu, bez přemíry pečiva), můžete si i pochutnat. Maso je opravdu vynikající. Ale to je za ty prachy sakra málo. Bageta má svoje omezení a kuchaři oslovení BB už překročily hranice možností baget. Pomohla by leda markantní změna pečiva (která vzhledem k názvu BB není moc dobře možná) a opravdový předělání placek. Tahle šílenost se prostě nepovedla. Snad v jarním menu někdo šlápne na brzdu a bageta bude zase bagetou. Cena je 89,- samostatně.


K zimnímu Chef Menu patří i kaštanová polévka. K té nejspíš není moc co dodat. Komu chutnají kaštany nebo by je někdy rád ochutnal, ať do polívky klidně jde. Ucítí zajímavě jemnou chuť kaštanů. Sem tam opečenou slaninu, na které není co zlepšovat. V polívce občas zaplave menší hrudka, což třeba mě moc nevadilo, ale někomu může. Prostě kaštanová polívka... Cena 59,- není špatná. Dostanete ji mnohem víc, než dostanete polévky dne.

sobota 8. března 2014

Maxi Twist Barbecue, KFC

MAXI TWIST

Další, tentokráte rychlejší a kratší, recenze na Maxi Twist. Po chutným a docela inovativním Maxi Twistu Toskania jsem se nechal zlákat i na jeho chlapštějšího bratra Barbecue. Velikostí to bratr vskutku je důstojný, chuťově je však proti Toskanii chromý. Proč? Čtěte dál! A pokud číst neumíte (pak tohle stejně nečtete) nebo vás to nebaví, je to pro vás moc těžký, bolí vás oči, zrovna vám krvácí, protože pouští reprízu Banánových rybiček nebo se vám prostě číst nechce, stačí se podívat na obrázky a hnedka poznáte, odkud vítr vane. Do obrázků s jídlem nemám ve zvyku malovat, ale tady jsem prostě musel...


Maxi Twist Barbecue obsahuje slaninu, dva kousky kuřecího masa, rajčata, sýr Monterey Jack, salát, omáčku barbecue a majonézu. To všechno je v obří napůl přehnuté tortille. Jdeme na to, jako vždy, od podlahy. Kuře. Kuřete je tam spousta, jedná se o stehenní řízky (to sem v recenzi na Toskanii nechtěně pozapomněl napsat) a jejich kvalita zjevně kolísá. U Toskanie jsem měl parádní kousky masa, u Barbecue to bylo maso o kvalitě lehce podprůměrné. Bohužel úžasný Hot & Spicy obal to nezachránil a maso působilo opravdu slabším dojmem. Slanina byla dobrá, ale gumová a nešla skoro překousat. To mi, masožravýmu alfasamci, samozřejmě nevadilo, ale na dojmu ze sendviče to nepřidá. Salátu pomálu, rajčat jakbysmet. Chuťově byla zelenina v pořádku. Sýr Monterey Jack pak byl naprosto vynikající s lehce smetanovou, zajímavým způsobem výraznou chutí, která mě opravdu překvapila. Sousta obsahující tenhle sýr ve větším množství (aby přebily zbytek) byly opravdu super. Sýr můžu jedině pochválit a snad ho nevidíme v KFC naposled. Škoda zbytku surovin.


Moje kritika doteď (a pochvala sýra) by pořád vystačila na průměrnej sendvič. Ale ze stylu psaní článku vám musí být jasný, že tenhle sendvič něco potápí pod hladinu průměru. Jsou to omáčky, omáčka tatarská a omáčka barbecue. Nejsou chuťově špatný, ale jejich poměř (čti nepoměr) je opravdu tristní a kdyby se dokázal nějak personifikovat, byl by to zarostlej, špinavej týpek v Íránským vězení. Tak špatnej ten poměr byl. Barbecue omáčky jsem našel všeho všudy dvoje stopový množství (viz obrázek dole) a v tatarce se chudák kuře úplně topilo. Takže si dokážete představit ten chuťovej zážitek. Kousnete do kuřete nevalné kvality a k tomu máte v puse kotel tatarky. Kousnete znova a nemůžete překousnout slaninu. Kousnete dál a cítíte úžasnej sýr. Mňam! A pak znova tatarka s už utopeným kuřetem. A znova bazén tatarky s kuřetem a takhle až dokonce, protože sýr a slanina už se nechytá. Zelenina cítit nešla vůbec. A omáčka, podle které je sendvič pojmenovanej? Tu si buď odchytnete samostatnou, aby jste ji mohli vůbec ochutnat, nebo máte smůlu s její chutí se rozlučte úplně.


Špatně. Maxi Twist Barbecue je prostě špatně. Je docela možný, že to zavinil někdo v kuchyni, ale to mi je jedno. Na mým dojmu to nezmění zhola nic a radši bych si uřezal ucho, než tohle jedl znova. Jediný plus tohodle sendviče je to, že vás nasytí a poskytne solidní základ na pár piv. Ale rozhodně si nepochutnáte. Tuhle akci jednoznačně vyhrál Maxi Twist Toskania. Cena 89,- samostatně a 135,- v menu. Ale pokud jste to dočetli až sem (nebo viděli poslední obrázek), tak vás cena asi už ani nezajímá... Maxi Twist Barbecue je zbytečnost, po které na konci akce neštěkne ani pes.

sobota 1. března 2014

Maxi Twist Toskania, Bramborová kaše, KFC

MAXI TWIST

Colonel Sanders vstal z mrtvých a propleskal vedení středoevropskýho KFC. Jinak si nedovedu představit ten obrat, kdy z nehorázných blbostí typu BOSS nebo Rocker konečně vymysleli smysluplnou novinku. I na to Qurrito už lidi kvůli šizení začínají ve velkým nadávat. A co že je to za novinku? Maxi Twisty! Über tortilla přehnutá vejpůl s naplněnýma oběma koncama. Takže s trochou nadsázky takovej dvojitej Twister. Vybrat si můžete mezi Barbecue a Toskania. Barbecue kombinace mi přišla celkem obyčejná a nejspíš by mě nepřekvapila. Čtenáři blogu to pak jen potvrdili. I proto jsem si jako první testovací vzorek zvolil trochu odvážnější Maxi Twist Toskania.


Jak to vypadá už sem tak nějak rozebral, tak se pojďme podívat na složení. Rukola, parmazán, kuře, rajčata, salát a italská majonézová omáčka v tortille. Kombinace to není od pohledu věru zlá. Kuře je klasický Hot & Spicy, čiže pálivý a v parádním křupavým obalu. Pokud něco KFC umělo vždycky, tak to bylo jejich kuře. V sendviči najdete dva kousky. Já měl asi štěstí nebo co, ale můj sendvič byl kuřetem přímo napěchovanej a měl sem kuře od vrchu až po spodek. Vypadalo to skoro jako na fotce. Klobouk dolů. Snad to nebylo jen štěstí a opravdu si na tom dávají záležet všude. Rajčata byly nasekaný na kostičky, chutnaly jako rajčata, ale množstevně to až taková hitparáda nebyla. Já rajčata rád a klidně jich tam mohlo být víc. Salátu pak bylo dost. Ale člověka stejně nejvíc zajímají prémiový suroviny. V tomhle případě rukola, parmazán a italská majonéza.


Rukoly bylo dost, byla nahořklá (jak rukola má být), přišla mi čerstvá a chuťově se dokonce i prosadila. Parmazán byl vynikající. V hojnosti rekordy sice netrhal, ale sem tam se v sendviči o chuť taky přihlásil a přesně o to šlo. A italská majonéza? Snad největší (a jediný) minus tohodle sendviče. Ale nutno poznamenat, že minus malinkatý. Byla to obyčejná řídká majonéza ochucená prapodivnou, i když celkem svěží kombinaci bylinek. Body strhávám za konzistenci a menší množství. Ty bylinky taky mohly být trochu líp volený. Jestli to vůbec byly bylinky a ne jen nějaká chemie.


Takže suroviny dobrý. Ale ladí jim to? Ladí. Super kombinace pálivýho kuřete s náznakem parmazánu, salátu s rukolou a sem tam zajímavé, neznámé a prapodivné majonézy. Co s touhle kombinací má dělat Toskánsko mi ale zůstavá záhadou. Já si tenhle sendvič spíš dokážu představit v rukách Sonnyho z Kmotra. Maxi Twist Toskania je parádně ostrej wrap s italskýma kořenama. Chuť pikantního masa se lehce vyvyšuje nad zeleninu s parmazánem a tomu všemu sem tam zasekunduje majonéza.


Cena 89,- samostatně a 135,- v menu. To je za nabízený množství výborná cena. Ochutnat? Pokud nemáte vyloženě nic proti některé ze surovin v tomhle wrapu, tak určitě. Kdovíkdy zase KFC vydá nějakou novinku, na které si člověk pochutná a bez problémů si ji dá znova...

Hranolky sem vyměnil za kaši a poprvé sem dostal kaši, kterou stojí za to zrecenzovat. Tak jdeme na to. Když si dáte kaši místo hranolek, doplatíte dvě koruny. Proč se mě neptejte, proč to není na ceduli "dejte si místo hranolek" bez jakékoliv informace o doplatku už vůbec ne. Asi spolíhají na to, že o dvě koruny se nebude hádat ani ta největší socka. Což mají samozřejmě pravdu. Ale z principu se mi to moc nelíbí.


Kaše je z prášku (překvapení!) a navrchu najdete kuřecí omáčku (gravy). Dřív kaše s omáčkou chutnala jako poklice na kolo od favorita. Naštěstí doba se mění a KFC začalo používat přírodnější suroviny nebo si sehnalo lepší chemii. Tak jako tak kaše od KFC se stala jedlou, celkem chutnou a stejně tak i omáčka. Kaši pak najdete v kouzelným kelímku, kterej kaši udrží skoro vařící asi deset minut a teplou tak půl hodiny. Kdyby jste si těmahle kelímkama obložili barák a napsali o tom do novin, výrobci polystyrénu zkrachujou (pokud nejsou o krok před náma a nepoužívá se polystyren i při výrobě tohodle kelímku). Verdikt? Kaše mi celkem zachutnala. Ucítíte dokonce i chuť brambor, pak pepře a kuřecí omáčky. Jednou za čas místo hranolek, proč ne...