pátek 30. dubna 2021

Bacon Burger, Maty's, Valašské Meziříčí

Vyskytnul se kavoni a burger z Valmezu na stejným místě ve stejnou dobu? Ano vyskytl. Konkrétně to byl burger ze stánku u Kauflandu, jakýs takýs Maty's stánek. A samozřejmě slanina nesmí chybět, takže výběr byl jasnej. A další recenze pro český lid obrážející východ republiky je tady!


Nebudu to asi nikterak protahovat, protože tohle byla naprostá klasika. Průměrná muzika za průměrný peníz. Hned po odklopení deklu mi bylo jasný, odkud vítr vane. Po prvním kousnutí do masa jsem si byl větrama jistej naprosto. Srovnáním obrázků z Facebooku a webu jisté společnosti rozvážející masa, housky a omáčky se moje větrný podezření potvrdilo a nevymluví mi ho ani všichni redaktoři Sputnik News. Je to tak. Maty's s přidal do rodiny Burger jako kráva. Kdo nezná, popíšu. Pokud vlastníte stánek, tahle firma vám prodá know how, recepty, grafiku a dováží suroviny. Vy nemusíte nic vymýšlet. Vy vyděláte, Burger jako kráva vydělá a zákazník dostane průměrně slušnej burger, kterej dostane i na desítkách dalších stánků po republice. Kavoni ale do stropu skákat nebude, protože ho nebaví baštit ty stejný hambáče pořád dokola.


Jakožto podnikatelé spolupracující s Burger jako kráva máte na výběr mezi dovozem čerstvýho nebo mraženýho masa. Já mám trochu podezření, že Maty's se vydal cestou mraženýho. Maso bylo bez šťávy a víc žvýkavý než masitý. Chuťově v pohodě a na stánek kdesi u Kauflandu to dokážu zkousnout. Chuť je pro mě pořád rozhodující. Zbytek složení byla slanina, cibulka, salát, nakládaná okurka, rajče a dresink. Salátu bylo málo (to mi nevadí), rajčat bylo celkem dost a cibule mohlo být víc. Kyselou okurku jsem taky skoro nepostřehl. Na zelenině by se dalo přidat.


No kvůli zelenině si burger ale nedáváte. Já jel po slanině. Slaniny bylo dost. Byla to taková ta klasická anglická slanina, kde máte spoustu masa, černý okraje a nakrájená je na tlustší plátky. Za mě super výběr. Bohužel s opečením si moc práce nedali (asi jsem moc nervózně poskakoval u stánku). Takže to byl spíš takovej Burger s anglickou než plnohodnotnej Bacon Burger. Tak jako tak palec nahoru za množství slaniny. Obří palec nahoru taky za omáčku. Na ceduli se nedočtete, jakej že dresink vlastně dostanete. Do Bacon Burgeru dostanete pepřovou majonézu. A dostanete jí hodně. Budete se koupat ve fantastické kyselkavé pepřové majonéze. Nejspíš jen díky ní tenhle burger ustál v mojích očích a pochutnal jsem si na něm. Jinak by to bylo jen sušší maso v tragické housce. 


Cena je krásných 99 korun. Za ty peníze stál. Teda pokud dostanete kopec slaniny a hodně dresinku. I tak vás ale z gatí nevystřelí. S láskou třeba vzpomínám na Bob's Burger stánek ve Frýdku, kde za ne o moc větší peníz dostanete čerstvý maso, parádní housku a domácí omáčky. To je stánek podle mýho gusta. Burger jako kráva / Maty's je fajn pokud máte hlad a jedete zrovna okolo. Ale že bych tam jel příště cíleně? Myslím, že ne, Time...

středa 21. dubna 2021

Veggie Burger, McDonald's

Konečně Veggie, co chutná skvěle

(tvrdí McDonald's)

Máte chuť na fast food a přesto něco dietnějšího? Tak pro vás tahle recenze není. Jste vegan? Tak pro vás tahle recenze taky není. Vyhýbáte se smaženým jídlům? Tak pro vás tahle recenze taky není. Rádi vraždíte zvířátka pro zábavu a baštíte je za syrova? Tak pro vás tahle recenze taky není. Pro koho vlastně je? Těžko říct. Asi pro lidi, co raz za čas rádi vymění maso za smaženou sýrovo-zeleninovou placku. Inu proč ne, i to je jídlo. Nebo pro vegetariány. Inu proč ne, i to jsou lidi.


Vyzkoušet se má všechno, takže jdeme na to. Tolik očekávaný a tolik chtěný (podle sociálních sítí) vegetariánský hambáč od McDonald's je tady. Kdo čte můj blog dýl jak šestnáct sekund, tak mu asi došlo, že nejsem ta pravá cílová skupina. Když už burger, tak jedině s pořádnou náloží růstových hormonů a vzpomínek mrtvých zvířat. Ale když jsem předtím dal šanci i konkurenci, přemohl jsem svoje chutě na mrtvoly všeho druhu a objednal si Veggie Buger od McDonald's.


Veggie Burger obsahuje vege placku, plátek sýra, dva plátky rajčat, trochu salátu a spoustu ranch omáčky. To všechno je v housce se sezamem a mákem. Podobnej pokus tu měl Burger King s jeho verzí Veggie Burgeru. Ten měl v placce taky hafo zeleniny, ale hlavní složku tvořily fazole. Burger to byl zajímavej, ale zapadl do análů dějin rychleji než bordel za gauč. Jeden z těch sendvičů, co si dáte jednou a víc už ne. Teda pokud se neštítíte masa. Pak Burger King přišel s Rebel Whopperem, kde je náhražka masa od Unileveru. Taková ta moderní rádobymaso placka. Není špatná, ale zase zaujme spíš vegetariány. Prostě nic pro lidi, kterým nevadí držet prase při porážce. McDonald's na to šel trochu od lesa a snaží se zaujmout co nejširší okruh lidí. Na vegany se raději vyprdl úplně. Ti by stejně hejtovali i olej na smažení. McDonald's se zaměřil na vegetariány, flexitariány a všechny ostatní, kterým jde spíš o chuť a zážitek než o nějaký vyšší cíle a opice kdesi v Asii.


A jaká ta placka byla? Dobrá. Tak tři plus, jako se kdysi známkovalo ve školách. Maso to není, ale od McDonald's ani maso není kolikrát žádná sláva. Vege placka obsahuje opravdu dost zeleniny a slepený je to nějakou kořeněnou hmotou. Podle webu ementál, ale zrovna nějaký extra sýr jsem moc necítil. Hodně šly cítit kousky zeleniny a koření uvnitř. Nejvíc šel ale cítit obal. Strouhanka s lupínkama, semínkama a kopou bylinek. Nějakej ten tymián, možná oregano, majoránka a podobně. Takže kousnutí do placky začne příjemným křupnutím, chutí bylinek a pak pokračuje podle toho, na jakou zeleninu jste zrovna narazili uvnitř. Nejvíc šla cítit asi paprika. Pak tam je mrkev, hrášek a ostatní bordel ze země. Chuť ementálu se nechá přebít chutí bylinek, ale tentokrát zevnitř a ne z obalu. Jako McDonald's se snažil a placka je dobrá. Ale jestli nějakýho masožrouta přesvědčí, aby se občas vzdal oblíbenýho Big Tastyho, to dost pochybuju.


Dost zbytečnej byl i jeden plátek sýra na placce. Placka je sama o sobě dost chuťově výrazná, takže si sýr moc neškrtl. Já bych osobně ještě jeden plátek sýra přidal. Salát mi z větší části vypadal ze sendviče, takže jsem ho baštil bokem. To mi nevadí, ale větší kousky salátu by možná nebyly od věci. Dva plátky rajčat byly super. Rajčata mám rád a k téhle placce a sendviči obecně se hodily hodně. Přidaly vláhu a chuťově se dokázaly prosadit.


Co mi chutnalo asi nejvíc byla omáčka. McDonald's se rozhodl pro nenásilnou ranch omáčku. Je to taková odlehčená tatarka. Trošku kyselkavá a řidší majonéza s bylinkama je ta pravá volba pro lehkej sendvič založenej na chuti zeleniny a bylinek. Co chválím nejvíc je množství omáčky. Bylo jí tam fakt hodně. V sendviči nebylo jediný suchý sousto a to se u McDonald's bohužel poslední dobou stává málokdy. Tak snad to takhle dávaj normálně a budou v tom pokračovat. Omáčka jako taková, její výběr i její množství mají u mě jedničku s hvězdičkou.


Celková chuť Veggie Burgeru se točí okolo zeleniny, bylinek a jemně nakyslé omáčky. Chuť sýra se trochu ztrácí, chuť masa samozřejmě nehledejte. Pro vegetariány výborná volba, ale tím to, si myslím, končí. Většina lidí si do McDonald's zajde raz za čas a chce se zprasit. K tomu paprika s hráškem není to pravý ořechový. Veggie Burger taky není žádnej velikán a jedná se o střední burger. U omladiny s instáčem Veggie Burger bude slavit chvilkovej úspěch, u fanoušků Big Tastyho nejspíš moc ne. Já patřím do té druhé kategorie. Rád jsem vyzkoušel, ale už si ho nedám. Teď se ukáže, kolik vegetariánů do McDonald's skutečně chodí a nakolik se vyplatí zabrat jeden friťák na tuhle placku. A hlavně na jak dlouho...


Cena je 105 korun samostatně a 145 korun ve velkým menu. Za střední sendvič bez masa je to za mě hodně. Ale pokud maso nejíte, tak jste si na nepřízeň osudu a nespravedlnost okolí asi zvykli, takže hurá do něho. Za ochutnání stojí i pro masožravce. Ale pokud je pro vás McDonald's povýplatní svátek, tak zůstaňte u svoji oblíbené objednávky a nenechte se rušit.


Ovšem co si nesmí nechat ujít nikdo, ať už frčí na mase nebo na kořínkách, jsou nový Rustic Fries s omáčkou DeLuxe. Už jsem to psal na Instagramu (to je ta dej sledovat, dej lajk a dej spolupráci - pánve zadarmo - sociální síť) a napíšu to i tady. Tyhlety hranolky jsou boží a omáčka je ještě božejší. Někdo rád vzpomíná na tu nejlepší dovolenou zalitou sluncem, někdo rád vzpomíná na dobu před covidem, někdo rád vzpomíná na minulej čtvrtek, kdy mu stát vrátil daně, no já nejradši vzpomínám na dobu, kdy jsem tyhle hranolky měl naposled a cpal se něma. A hlavně ta omáčka. Tu bych mohl doslova žřát po kyblíkách. Je hrozně nakyslá, hrozně svěží, hrozně bylinková a hrozně super. Určitě nesedne každýmu. Ale pokud někomu jo, už ho nepustí. A to nejlepší, tyhle hrancle si jde dát i s omáčkou bez příplatku k velkýmu menu. Neváhejte. Plus jsou víc rezistentní na dovoz než klasický tenký hranolky.


Další novinkou je Hot Devil omáčka, kterou na promu obrázcích párujou s jejich kuřecíma stripsama. I přes moje vege choutky jsem nemohl nezkusit. A teda omáčka pálí jak čert. Pamatujete na Big Chili z roku 2011? Odpřisáhl bych Vesmírným lidem, že tohle je ta samá omáčka. V podstatě taková Tabasco majonéza. Pálivost na dobré sedmičce z deseti. Dáte to, ale pálí to. Samozřejmě pokud jste chilli poloamatéři. Pro chilli profíky to bude příjemnej kečup. Tak jako tak je to ta nejpálivejší věc, kterou u McDonald's momentálně zakoupíte. Pokud máte rádi pikantní, určitě vyzkoušejte. Jen bacha, kam ji kydnete. Takovej Veggie Burger by omáčka přebila s přehledem. Ke stripsům se ale hodí pěkně.

PS: Koukám, že z nabídky zmizel Fillet-O-Fish. Teď už je mi jasný, kde se vzal ten samostatnej friťák na Veggie Burger. Já měl osobně Fillet-O-Fish rád a raz za čas jsem si ho objednal, což se u Veggie Burger stávat nebude. Tak snad těch vegetariánů bude míň než milovníků ryb. :)

středa 14. dubna 2021

Londýn, Vosíme, Ostrava

Asi vám neuniklo, že tu poslední dobou je nějak moc recenzí na pizzu z dovozu. Inu, hospody se u nás jen tak neotevřou a na křupavou italskou pizzu bude lepší zapomenout. A adaptování se na nový životní podmínky je předpoklad pro přežití. Takže ač nerad, pomalu se adaptuju na pizzy s postkrabicovým syndromem. S tím souvisí sondování ostravskýho trhu z gauče a baštění jedné pizzy za druhou. Co se dá dělat. Život je někdy halt těžší než obvykle. Po resurekci Chachara a ochutnání pizzy od Amici přišel čas na dalšího kandidáta. Zaujala mě pizzerie Vosíme.


Konkrétně pizza Londýn. Tomato, mozzarella, anglická slanina, cibule a česnek. Jednoduchá, přímočará a nepřeplácaná kombinace surovin. To já rád. Po otevření na mě čekaly dvě překvapení. První. Pizza byla krásně obložená neplaval na ní sýrovej sloní šourek. To je pozitivum. Překvapení druhý. Červená cibule je nějaká černá. Nejsem rasista, takže za mě v pohodě. Vyloženě spálená nebyla a naštěstí chuťově ještě nechytla hořkou vlnu. Ale příště bych uvítal červenou cibuli červenou, maximálně lehce hnědou. Znáte to. Nejsem rasista, ale...

Zpátky k recenzi. Cibule byla sice na hraně, ale zbytek surovin byla pecka. Třeba těsto. Tak nějak na pomezí pravé Itálie a českých pizz. Nebylo nejtenčí jako u Amici, ale bylo rozhodně o hodně tenčí než u Chachara. Taková zlatá střední cesta. Na postkrabicovou pizzu akorát. S tím taky souvisí vyšší gumovost než křupavost. Chuťově bylo těsto vynikající a společně s omáčkama (o těch něco málo najdete asi o dvanáct centimetrů níž) se jednalo o vynikající záležitost.


Kromě těsta mně příjemně překvapila i slanina. Byla všude, byla krásně vypečená a byla super. Asi to nebyla slanina z veselýho vepříka na statku uzená bukovým dřevem za úplňku uprostřed půstu, ale potěšila. Oko, jazyk i mysl. Taky chválím množství mozzarelly, který bylo přesně takový, jako mám rád. U recenze na Chachara jsem se tuhle taky rozplýval nad akurátním množstvím sýra, abych pak při další objednávce dostal pizzu s centimetr tlustým sýrovým vytahaným šourkem. Na množství sýra na pizze jsem zjevně náchylnější než důchodci na cenu brambor, takže Vosíme má u mě plus a snad bude mít i příště. Sýra bylo přesně tolik, že byl skoro všude, byl trochu cítit, ale nezavazel a hlavně vám neodstřelil žlučník samotným pohledem do krabice. Taky výběr mozzarelly kvituju s větším povděkem než eidam. Alespoň co se pizzy týče.


Rajčatovej základ, nebo-li po českoitalsku, tomat, byl nenásilně rajčatovej a akurátně nakyslej. Určitě mu nemám co vytknout. K ostatním surovinám sednul dokonale. Čím mě Vosíme zaujali hodně, jakože opravdu hodně, bylo oregano. Oregano je taková křovitá kytka, která roste venku na skalkách nebo u milovníků středomořských pokrmů v květináčích a kamkoliv ji šoupnete, vytvoříte instantně Itálii. Stejně jako když někam narvete tvargl a máte hned loštickou specialitu. Za mě oregano na pizzu patří a jsem rád, že Vosíme to vidí stejně. Takže za mě další plus. Česneku jsem přímo na pizze moc nepostřehl. Buď se schovával nebo ho sprostě přebila česneková majonéza...


Ano, ta majonéza, kterou dostanete ke každé pizze zdarma! Nevím, jestli je to teď nějaká akce nebo to tak bude napořád, ale je to bomba. Bomba jako prase. Jejich česneková majonéza byla ta nejlepší česneková majonéza ze všech česnekových majonéz, který jsem během svýho hledání té nejlepší česnekové majonézy ochutnal. A jakože fakt. Okraje pizzy se díky téhle omáčce staly snad ještě větším gurmánským zážitkem, než samotnej střed pizzy. Nevím, jestli je to dobře nebo špatně, ale mám chuť sehnat tuhle majonézu v kbelíku a ponořit do něj hlavu. A buď ten kyblík celej sjedu nebo se v něm utopím a umřu šťastnej. Tak moc mi ta omáčka chutnala. Pak jsem ještě zkusil za 29 korun jejich Hot-Bee omáčku, kterou vytvořil nějaký pán z ViralBrothers. Neznám, asi nějací šířiči Covidu podle názvu. Každopádně Hot-Bee byl v podstatě pikantní med. Asi dobrý, ale ve srovnání s tou česnekovou božskou manou to byla dost nuda.

Cena pizzy? 149 korun i s česnekovou omáčkou. Ať přemýšlím jak přemýšlím, ta za tyhle peníze jsem v Ostravě lepší pizzu v poslední době neměl. Ač samotná pizza je spíš někde kousek nad průměrem, tak česneková majonéza ji vystřelí do gastro nebe. K tomu správný množství sýra, oregano, dobrá slanina, kterou máte všude... Škoda té cibule a mohlo by tam být víc česneku. Každopádně Vosíme je pro mě jedno z nejpříjemnějších překvapení letošního roku. Jestli se omáčkové mánie chytne i konkurence a začnou k pizzám lítat omáčky normálně, tak bude Země zase o chlup lepší místo k životu. Minimálně do doby, než se otevřou pizzerie a člověk si zajde na svoji čerstvou a křupavou s točeným pivkem. Ale ani potom si raz za čas nenechám ujít krabici z Vosíme...

neděle 4. dubna 2021

Level 10 Pizza, Amici, Ostrava

Pšššt. Hlavně nenápadně si tady přečtěte tuhle novou recenzi a dělejte, že nic. Ať neví, že víme, že o nás vědí. Je to tak. Přišli na nás. Nedávno jsem tady provalil spiknutí ženských. Že nám berou samostatnou kuchyni a nutí nás rekonstruovat na kuchyňský kouty, aby jsme přišli o ideální chlastací místnost (nutnost během covidu). No a teď se online sčítám a co nevidím. Otázka, jestli máme kuchyňský kout nebo samostatnou kuchyni. Náhoda? Ha! Určitě... Takže teď bacha. Rychle přečíst recenzi a vypnout prohlížeč nebo k vám přijde Schillerka a ukradne vám závěs v koupelně, aby si měla z čeho spíchnout šaty nebo ještě hůř zvedne daně za samostatný kuchyně. Někde se brát musí. Dělejme radši že nic a pusťme se do recenze na pizzu. Nenápadným hvízdáním u čtení nic nepokazíte...


Před měsícem jsem tady psal recenzi na dobrej, ač lehce odfláknutej a dost spocenej Level 10 Burger od nové pobočky Amici v Ostravě. Ten se od recenze stihl rozložit a projet čističkou na odpadní vody, takže bylo na čase prubnout kousek novej. Jinej ač podobnej, chuťově stejnej, přesto rozdílnej a o dost víc placatej. Level 10 v dobře střiženým italským kabátku. Pizzu já rád (kdo ne, ať zvedne ruku a strčí ji pod metro), takže testování tohodle kousku byla otázka času. Level 10 Pizza obsahuje rajčatovou omáčku, hovězí maso, čedar, karamelizovanou cibulku, level 10 omáčku a mozzarellu. Čiže stejný suroviny jako burger. A to se cení. V jednoduchosti bývá síla.


Vezmu to trochu obšourněji a rozeberu jednotlivý suroviny samostatně. Začnu těstem. Těsto bylo krásně, ale opravdu krásně tenoučký a chuťově vynikající. Úplná Itálie a to nemyslím ironicky. Italskou pizzu já rád a kvůli covidu dost trpím, protože čerstvá z pece je prostě nenahraditelná. A to se ukázalo i tady. Pizza přijela trochu chladnější a těsto už stačilo zgumovatět. Naštěstí stačí použít druhou ruku na přidržení a problém je eliminován. Bohužel si můžu nechat jen zdát, jak fantastický to těsto muselo být, když ještě pořádně křupalo. Hned jak skončí covid, tak zajdu otestovat. Každopádně pokud odhlídnu od dovozovýho problému, kterej tu teď s náma halt je, tak těstu není co vytknout. Pokud máte rádi tenký těsto, tak to u Amici umí dokonale.

Další hlavní surovinou je hovězí maso. V podstatě hrudky mletýho masa. Udělali burgerový placky, nakrájeli je a šoupli na pizzu. Fúze americké a italské kuchyně v praxi. Profi televizním kuchařům z tohodle nápadu asi slezly vlasy, ale já si poslintal triko. Dost mi to připomnělo BBQ Beef pizzu od Telepizzy. Takže za mě super nápad. Chuť masa byla taky fajn, ale občas se tam ozvala nějaká ta křupka, kterou bych čekal od lacinýho masa někde ze supermarketu. Naštěstí to bylo opravdu výjimečně, takže maso má za mě palec nahoru.


Palec nahoru má za mě i rajčatová omáčka. Taky úplná Itálie. Chuť krásně kyselkavých rajčat. Nic víc, nic míň. Se skvělou konzistencí. Takhle si představuju rajčatovej základ. Někdo by mohl vytknout absenci bylinek, třeba oregána, ale to by se na podobnou fúzní pizzu asi moc nehodilo. Mozzarelle taky nemám co vytknout. Množství v pohodě, aby nerušilo, ale jen doplňovalo. To samý platí i pro čedar. Čeho bych snesl víc byla fantastická level 10 omáčka. Krásně uzená, kyselkavá, lehce pikantní a nasládlá majonéza vyladěná k dokonalé dokonalosti byla sice všude, ale je tak dokonale dokonalá, že bych ji snesl o dost víc. Tak jako tak ale nápad dát tuhle omáčku na pizzu považuju za revoluční krok lidstva vpřed. Možná bude příští rok zase o něco rychlejší internet a iPhony budou zase o něco dražší a bez dalšího konektoru, ale to nás nikam neposune. Parádní omáčky na pizze! To je to, co naše civilizace potřebuje.

Tentokrát se jim taky v Amici povedla na jedničku karamelizovaná cibulka. Minule jsem ji v Level 10 Burgeru měl jen lehce líznutou teplem. Tentokrát jsem dostal pravou, nefalšovanou, karamelizovanou cibulku. Měkoučkou, sladkou a s konzistencí marmelády. Na jedničku. A člověk by nevěřil, jak se k ní bude hodit trocha kyselkavé rajčatové chutě a čedaru.

Všechny chutě jsou samy o sobě super. Pokud kousnete tam, kde máte jen základ, sýr a omáčku, tak ucítíte přesně to. Pokud k tomu kousnete i do masa nebo cibulky, rozehraje se vám symfonie. Užijete si i samotný okraje, protože i to těsto je prostě super. Tahle pizza je jízda. Pomalejší rozjezd, ale s každou hrudkou masa nebo cibulky řadíte na vyšší stupeň a jízdu si užíváte. Cena je 189 korun českých, což mi na Ostravu přijde za pizzu bez nějakých extra exkluzivních surovin dost. Tahle pizza za to sice stojí, ale halt v Brně mají jiný výplaty a dost lidí to v razovitym kraju před výplatou může odradit. Každopádně pokud máte rádi zajímavý omáčky, hovězí maso a pizzu, tak Level 10 Pizza vás nemá jak zklamat.

čtvrtek 1. dubna 2021

Změna je život

Čau lidi. Změna je život a pár změn se událo i v mým životě. Změn, které ovlivní i tenhle blog. Přestěhoval jsem se do Prahy, přestal jsem jíst maso, začal studovat filozofickou fakultu, založil si Instagram a úředně jsem se přejmenoval na Halina Kavoni. Jo a jen mimochodem. Jedna z těch změn opravdu není apríl. Která? To si zjistěte sami. :)