neděle 18. června 2023

Big Kahuna, Saily Burger

Hamburgery - základ každý vydatný snídaně. Aneb další recenze na můj oblíbený kopřivnický Saily Burger je tady. Tentokrát burger inspirovaný filmem Pulp Fiction.


140 gramů hovězího masa ze Sedlnic, mexická salsa, salát, nakládaná okurka a čedar. Luxusně jednoduchý a vymazlený složení, který se léta nemění. Už jen to většinou slibuje nezapomenutelnej zážitek.


A byl tam! Po zakousnutí mi v mozku svítila jedna kontrolka. Kontrolka šťavnatosti. Tu, o kterou se Přemek snažil u McDonald's a tak tak mu to vyšlo. U Big Kahuny s tím díky čerstvýmu masu, čerstvé salse a čerstvé housce neměli sebemenší problém. Maso je krásně šťavnatý, s chutí veselé krávy. Chuť salsy je založená na rajčatech, jarní cibulce a obsahuje dost exotickýho šmrncu, nejspíš díky koriandru. Je tam toho víc, ale nedokázal jsem rozklíčovat veškerý suroviny. Až moc jsem byl okouzlenej a nalazenej na perfektní hovězí notu.


K tomu krásný, kyselkavý a šťavnatý plátky nakládaných okurek. Dole salát, jeden sýr na mase, jeden pod masem. To všechno dostanete v housce, která je nadýchaná a chutná jako houska. Pro někoho možná zbytečná věta, ale nedávno jsem byl zase v ostravským Mama's a ač byl burger hodně fajn, tak houska chutnala spíš jako vánočka než jako houska. Houska od Saily je víc vyladěná k burgerům a není tak chuťově silná, aby rušila ostatní suroviny.


Takže ucítíte hlavně perfektní maso, svěží a exotickou zeleninovo-bylinkovou salsu, sýr a okurky. Vlastně přesně to, co cítit chcete a co cítit máte. Jednička s hvězdičkou a vykřičníkem! Burger, na kterej bych mohl chodit každej týden, kdybych bydlel někde v okolí. Tohle je ten typ burgeru, díky kterým se tohle jídlo proslavilo po celým světě. Ani vám nedojde, že tam není žádná omáčka. Tohle by si nejspíš vybral Přemek, kdyby neměl podepsanej kontrakt s jedním nejmenovaným nadnárodním řetězcem kompletérů polotovarů.

Big Kahuna stojí neskutečných 185 korun českých samostatně. K tomu si můžete přihodit tři různý velikosti menu za pár desetikaček. Cenová politika na jedničku a nebudete litovat ani jedné utracené koruny. K hranolkům si můžete koupit i tatarku a pěkně po Holandsku v ní topit hranolky. K Big Kahuně skoro povinnost. :)

Návštěvu Saily Burgeru doporučuju kudy chodím a jsem rád, že v tom můžu pokračovat i letos a už se těším na další návštěvu. Víc nemám co dodat.

středa 14. června 2023

Gourmet Chicken a Gourmet Beef, McDonald's

Maestro by Přemek Forejt

Přemkovým zubům nelze uniknout. Zubí se na nás z kuchařských soutěží, zubí se na nás z pochybných videoklipů, zubí se na svoje spolunocležníky v pochybných karavanech, pokud v únoru snídáte kaviár s paprikou, tak se na vás bude zubit i v jeho olomoucké restauraci Entree. No a pokud máte Instagram, tak se na vás zubí ve fabrikách od McDonald's, kde se snaží přemluvit hlavně sám sebe, že mražený jídlo je vlastně taky fresh. Což o to. Nějak si člověk vydělat musí. Místo šaškáren ale McDonald's Přemka konečně pustilo k tomu, co mu opravdu jde. K vymýšlení jídel. Takže si konečně můžeme zajít do McDonald's pro pořádnou novinku, kterou vymyslel někdo, jehož představa největší invence není přidání plátku slaniny, okurky a nebo obojího, pokud se chcete opravdu rozšoupnout.


A co že nám to samotný zubatý, vlasatý a potetovaný velmistr připravil? Burger se sýrem Raclette, nakládanýma kapiema, kyselýma okurkama, ledovým salátem, smaženou cibulí, bylinkovým pestem, gaucha omáčkou, chilli žemlí a hovězím nebo obalovaným kuřecím masem. Přemkova oblíbenější verze je podle něho samotnýho ta kuřecí, takže začneme s tou.


Po rozbalení, nahlídnutí a očuchnutí tohodle krasavce jsem si nemohl nevzpomenout na Raclette King z roku 2017. Jemná, smetanová a navinule romadurová vůně tam probíhala, jak by řekl Mistr. Krom toho na první pohled nic nenasvědčovalo tomu, že byste v ruce drželi nějaký exkluzivní kousek za exkluzivní cenu.


Po odkrytí deklu na vás vykoukne spousta zeleniny, spousta kyselých okurek (čtyři, Přemek to rád kyselý), nakládaný papriky a hlavně dvě omáčky ve velmi slušným množství (Přemek to rád šťavnatý). Jeden macatej plátek sýru Raclette najdete nahoře a jeden macatej plátek sýru Raclette pak najdete dole. Surovinama se, alespoň na poměry McDonald's, opravdu nešetřilo. Snad jen tu smaženou cibulku si nějak nedokážu vybavit. Ale že by tam chyběla, to říct nemůžu. Nemám důkazy.


Omáčky tam jsou dvě. Jedna jakási gaucha a pak nějaký bylinkový pesto, který podle všeho vymyslel sám Přemek. Gaucha omáčka je jemně rajčatovo-papriková majonéza. Buď je trochu pikantní nebo ta pikantnost pocházela z chilli housky. Těžko rozeznat v konečným přehršli surovin. Ale tak jako tak je gaucha celkem fajn a určitě se nebudu zlobit, když ji McDonald's použije ještě v budoucnu. Ke kuřeti se hodí perfektně a v takovým McWrapu by mohla perfektně vyniknout.


Bylinkový pesto byla velká petrželová nakyslá nálož. Bylo ho dost nahoře i dole a bylo všude. Podobnou věc si od McDonald's nepamatuju, takže konečně opravdová novinka. A za mě fajn. Pokud vám nevadí kyselý chutě, tak pesto vezmete na milost a pochutnáte si. Snad jen vzhledově to trochu vypadá, jak kdyby vám do sendviče nadělalo nazelenalý lejno hejno holubů. Takový dost nevzhledný, neobvyklý a zvláštně mazlavý. Však mrkněte na poslední fotky. Chuťově ale pecka a kluznost sendviče lejno, teda pesto dostává do závratných výšin.


Kuřecí maso je klasika. Smažený a obalovaný asikuře, který neurazí. Takový luxusnější a dochucenější řízek. Pořád ale z mrazáku, takže tam nějakou extra šťavnatost nehledejte. Paradoxně ale kuřecí verze sendviče působí možná o něco šťavnatějším dojmem než jeho hovězí varianta.


Celková chuť Gourmet Chicken je hodně do kysela. Pracuje na tom pesto a hodně kyselých okurek. Další chuťová linka je lehce smradlavý Raclette a k tomu kuře. Možná trochu ucítíte nakládaný papričky a gaucha omáčku. Nakládaný papričky chutnají jako klasický nakládaný kapie, který se dávají na chlebíčky. Bohužel v celku se dost ztrácely, gaucha omáčka taky hrála spíš druhý housle. Smaženou cibulku si ani nevybavím a o salátu budu taktně mlčet.


Ale samotná kombinace Raclette a kyselých prvků s velkým množstvím omáčky je pro McDonald's natolik exotická, že opravdu konečně ochutnáte něco novýho. Podobnej burger by rozhodně nikdo z jejich kmenovýho týmu nepřipravil a už vůbec ne s přihlídnutím k tomu, co za "novinky" tam jsou poslední dva, tři roky. Za Gourmet Chicken dávám palec nahoru a určitě ho můžu doporučit všem, kteří rádi kyselo a který nerozhodí nevzhledný ptačí bobek na papíru.


Hovězí variantu, Gourmet Beef, jsem si taky nemohl nechat ujít. Byl taky fajn, bohužel tady tenhle burger tak trochu srazilo dolů samotný maso.


McDonald's poslední roky využívá jejich prémiový vysoký hovězí a já si na něj prostě ne a ne zvyknout. S láskou vzpomínám na doby, kdy promo burgery mívaly dvě menší a ve výsledku šťavnatější kousky masa. Současný tlustý maso nehorázně trpí mražákovým syndromem a jestli to Přemek má rád fresh a šťavnatý, tak z tohodle masa prostě nemůže být odvařenej i kdyby mu na hlavu namotali sebevíc copánků a do ruky vrazili sebevětší kufřík plnej doláčů. Suchost masa a jeho vyložená nešťavnatost je opravdu výjimečná. 


Naštěstí měl Přemek velký slovo a obstojný množství omáček, z nichž jedna má v sobě víc oleje než průměrná americká školní jídelna, dokáže burgeru dodat pocit svěžesti i přes ne zrovna povedený maso. Kluznost je taky v pohodě a Gourmet Beef se dá zbaštit celkem komfortně. Dokonce tak komfortně, že si nevybavím, kdy jsem si naposledy pochutnal na hovězím promu od McDonald's. Což samozřejmě bude daný i tím, že hovězí proma jsou vzácnější než dobře využitá eurodotace na rozhledny v Maďarsku.


Kromě masa jsou suroviny shodný s Gourmet Chicken. Takže pesto, gaucha omáčka a tak dál. Celkem vtipný ale je, že díky jinýmu masu trochu jinak pracujou i ty ostatní suroviny. Tak třeba kyselá a tentokrát i bylinková chuť pesta mnohem víc vynikla v hovězí variantě oproti variantě kuřecí. Na druhou stranu se zase masu nějak podařilo lehce neutralizovat chuť sýra Raclette, takže typickou nasmrádlou linku jazykem skoro neucítíte. Musíte se hodně soustředit. Papričky a smažená cibulka se v obou variantách ztrácí zhruba stejně.


Obě verze ale mají společný jmenovatel a tím je kyselost. Všudypřítomná kyselost od okurek a od pesta je výrazná neuniknete ji. Kuřecí verze je o chlup víc sýrová a smradlavá a hovězí varianta je zase o něco málo víc kyselá. Obecně jsou ale obě verze povedený a jde vidět, že suroviny kombinoval někdo, kdo má něco nakombinovanýho. Samozřejmě pořád se tady bavíme o fast foodu, kde se kouzlí s polotovarama, takže o moc lepší už to nebude. Snad jen kdyby McDonald's opravdu nějak dokázalo i z mraženýho masa vykřesat nějakou tu šťávu.


Cena je tak trochu extrémní. Raclette ani Přemek nejsou zadarmo, takže se při placení trochu zapotíte. Samotný Gourmet Beef/Chicken stojí 169 korun. McMenu pak stojí 235 korun. Tyhle burgery si ale svoji cenu dokážou obhájit, protože něco podobnýho u McDonald's asi celkem dlouho zase nezažijeme. Takže tentokrát se vyplatí sáhnout do kapsy trochu hlouběji a trochu okyselit organizmus. Mě o malilinko víc sedla kuřecí varianta, ale na hovězí jsem si taky pochutnal. Takže doporučuju si vybrat tu, na který maso máte zrovna chuť.

Taky doporučuju vybrat McMenu, protože potom si můžete bez příplatku nahradit klasický hranolky novýma McShaker Fries Vinegar. Třepací hranolky už tu byly během sýrové sezóny. Tentokrát v tom má prsty Přemek, takže je to zase kyselý. V podstatě jde o hranolky se sušeným octem. Podobně jak to baští třeba Britové ke svojí smažené rybě a pintě vyprchanýho pivka. Pěkně nakyselo.


A já si je oblíbil. Zase se ale nesmíte bát až přehnané kyselosti. V kombinaci s kyselým burgrem hrozí, že na vás přijde kyselo jak na starou dobrou Babičku. Ale kdo se bojí, nesmí do lesa. Jen pozor na trik s váhou. McShaker Fries jsou váhou hranolky střední, takže se najíte o chlup míň za stejně peněz. Taky si vemte extra ubrousek, protože vám budou tak trochu smrdět ruce. Přemek to nejen rád kyselý, ale zjevně i lehce smradlavý.


Co se ovšem vůbec nepovedlo jsou nový Tyčinky Emmental & Jalapenos. K menu za 55 korun dostanete tři prťavý (na fotce jsou s malou omáčkou) tyčinky, ve kterých musíte hledat Jalapeno pomalu pomocí spektroskopie a pokud trochu zchládnou, sýrová hmota se mění v hrudky čehosi, jen ne sýra.


Kdyby těch tyčinek bylo pět, řeknu asi OK. Ale takhle jde pomalu o podvod a krádež vašich tvrdě vydělaných peněz nebo tvrdě vybrečenýho kapesnýho. Prostě lapsus. Tyčinky nebrat.

Celkově ale tohle promo hodnotím kladně. Na Gourmet Chicken a Gourmet Beef si pochutnáte, pokud máte rádi kyselý a lehce smradlavý sýry a kyselý McShaker Fries taky neurazí. Tyčinky vás urazí, ale těm se můžete snadno vyhnout. Přemek úspěšně dokázal rozhýbat stojatý vody McDonaldovské nabídky a my z toho můžeme jen těžit. Alespoň na tu chvilku, než se zase všechno vrátí do svých nudných kolejí a my si připlatíme ještě o chlup víc za extra slaninu nebo rajče nebo něco podobnýho...