pátek 21. října 2011

Sekaný máslový řízek

Pokud jste někdy navštívili nějakou školní kuchyň, menzu, podnikovou vývařovnu nebo obyčejnej bufet ve městě, tak jste se museli setkat se sekaným máslovým řízkem. Pokud vám chutnalo, tak je tenhle recept přesně pro vás! Pokud vám nechutnalo, tak si buďte jisti, že tohle bude, protože k jídelně to má daleko. A proto je tenhle recept přesně pro vás!

Suroviny (pro 1 velkou porci):
17dkg mletýho masa
půlka rohlíku
trocha mlíka
hladká mouka
máslo (máslo, ne rama)
vajíčko
citronová kůra
sůl, pepř


Mletý maso si hoďte do mísy. Půlku rohlíku nakrájejte na kostičky a rozmočte v mlíku. Výsledek hoďte do mísy s masem. Hmotu osolte, opepřete a přidejte trochu nastrouhané citronové kůry. Zamíchejte. Do hrníčku rozklepněte vajíčko, rozkvedlejte a trochu (!) přilijte do mísy s masem. Maso znovu pořádně promíchejte, dokud hmota nebude držet pohromadě. Na pánvičce si rozehřejte větší porci másla. Z masa vytvarujte pořádnýho macka a jednou stranou namočte do hladké mouky. Tou namoučenou stranou dejte do rozehřátýho másla a pomalu smažte. Potom osmažte i z druhé strany. Až to vyndáte a šoupnete na talíř, tak másílko z pánvičky můžete použít jako sosík třeba na brambory.

čtvrtek 20. října 2011

Kupóny a Bingo McDonald's

Jak jste si určitě všimli, tak v anketě jste mohli hlasovat, jakou akci byste si přáli po konci Burgeru 1955 a CBO. Vypadá to, že se netrefil nikdo. :) Sice ještě nevím, kdy tyhle burgery budou končit (CBO tipuju 24.10.), ale už vím, jaký budou další akce. Takže na co se můžete těšit v McDonald's od pondělí? Podle názvu tohodle příspěvku byste to mohli uhodnout. Budou to tolik oblíbený slevový kupóny. Na ty se těší hodně lidí a jako každej rok jim před Vánocema McDonald's vyhověl. Kupóny budou platit od 24.10. do 13.11.2011 a jak se tak na ně dívám, tak nejde o nic novýho. Posuďte sami na fotce. Omlouvám se za kvalitu, ale znova to fotit nehodlám. Až tak rád svoje čtenáře zase nemám, že bych pro ně ztrácel 3 sekundy života... :)


Co mě na kupónech dostalo mnohem víc je jakýsi "McDonald's Bingo". Tahle akce bude platit od 7.11.2011. Podle mě to bude něco podobnýho, jako akce k CBO předminulej rok nebo k I Love NY minulej rok. Koupíte si McMenu, dostanete kupón s kódem, zašlete přes SMS a můžete něco vyhrát nebo tak. Nejspíš tam nějaká menší obměna ale bude, když to má název Bingo. Uvidíme. Pokud víte víc než já a chcete se o to podělit s ostatníma, tak v komentářích máte místo. ;)

čtvrtek 13. října 2011

A&W Cream Soda

A další plecháč na přestřes. Že prý sodovka se smetanou. To stojí za ochutnání, řekl sem, a protože mám dycky pravdu (!), tak sem tak taky udělal. No nevím. Asi nemám dycky pravdu. Čtěte dál.


Začneme vzhledem. Jak můžete vidět na fotce nahoře, plechovka celkem stylová. Jak můžete vidět na fotce dole, barva celkem stylová. Ano, je to tak. Má to barvu piva. Američani mě nepřestanou udivovat. :) No a co se týká chuti, tak to bude trochu složitější. Chuť slibované smetany se tak nějak nedostavila. Aby ne, když sem ji nenašel ani ve složení. Místo toho se dostavil tak sladkej pocit na jazyku, že sem nikdy nic sladšího snad ani nejedl. Je to sladký asi jako kostka cukru namočená v karamelu, hozená do cukru krystal a zasypaná moučkovým cukrem. Spolu s cukrem cítíte v puse ještě celkem solidní chuť vanilky. Takže je to vlastně obarvená voda (mimochodem zase sladkým karamelem), přeslazená tak, že by se tam víc cukru snad ani nerozpustilo (chemici tomu říkaj nasycenej roztok) a ochucená vanilkou. Jo a samozřejmě sou tam ještě bublinky... Po ochutnání sem to předal přítelkyni, která se obětovala a dopila to. Mě by to asi zabilo...


Chuť mě celkem překvapila, ale co mě překvapilo mnohem víc, bylo složení limonády. Kdyby tuhle plechovku držela v ruce nějaká dietoložka, tak ji okamžitě trefí šlak a nevzbudí ji ani vůně čerstvě sklizenýho zrní. Třetinka téhle limonády obsahuje 190 kalorií. Pro představu třeba 5x víc, než 7UP Cherry z předchozí recenze. A ten už se dá sám o sobě považovat za sladký pití. Mimochodem zdravě žijící pipky, co žerou saláty, mají na oběd zhruba 150 kalorií. I kdyby si daly jen tohle pití na oběd, tak mají i po svačině... Jak je to možný? Za všechno může položka zvaná "high fructose corn syrup". Věc, která se po obrovským lobby farmářů kukuřice používá  v USA místo cukru a dává se mimochodem třeba i do chleba a uzenin. Považuje se za jeden z hlavních faktorů obezity v USA. U nás se naštěstí moc nepoužívá a snad ani nezačne.


Takže závěr? U 7UP Cherry sem litoval, že se neprodává u nás. Ale tohle ať si nechaj a narvou pod faldy. Nejsem člověk, kterej si hlídá kalorie. Ale když už mám sežrat takovouhle kalorickou bombu, tak ať to za to aspoň stojí. Radši bych vypil kýbl sádla, než se znova napil téhle limonády. Někomu to sice chutnat může, ale pochybuju, že by se to uchytilo u nás v ČR. Pokud nevíte, jak přibrat váhu a vypadáte jak tyčka od plotu, tak si objednejte karton téhle limonády na Candy Store. Pokud jste spokojeni se svým vzhledem (jako všichni čtenáři tohodle blogu), tak si dejte radši čerstvou brokolici. Bude to míň hnusný, než tahle limonáda... :)

pátek 7. října 2011

7UP Cherry

Koukám na svůj blog a co nevidím. Že prý "Blog o jídle, pití, hospodách, smyslu života a podobně...". Jídla je tu dost, nějaká ta recenze na hospody taky, smysl života bude později a to pití? Na to sem nějak zapomněl. Podařilo se mi sehnat pár tekutých skvostů z Ameriky a Velké Británie, tak je načase se do nich pustit. Začneme plechovkou 7UPu Cherry.


Na první dojem trochu přiteplená plechovka, ale hodně potěší informace, že pití neobsahuje žádný barviva. Když to člověk otevře a vyleje do sklinky, tak je mu jasný, proč. Má to čirou barvu jako původní 7UP. To bych u třešňové limonády fakt nečekal. Co se týká chuti, tak je to opravdová třesňová nálož. Trochu to připomíná Dr. Peppera zbavenýho kofeinu. U mě zůstává favorit Dr. Pepper, ale pokud se tahle limča začne prodávat i u nás, tak si ji určitě občas koupím. S Fantama a podobnýma uměle sladkýma hublepama, který se dají sehnat u nás, se to nedá ani srovnat. Je to o několik tříd výš. U Fanty cítíte akorát cukr s rádobypřírodním sirupem, ale u 7UP Cherry vám celou pusu vyleje chuť opravdových třešní. Proč se tyhle lepší limonády u nás na dálným východě ještě neprodávají, je mi záhadou. Snad v budoucnu...


Takže závěr? Pokud máte rádi ovocný limonády a citrónových (Sprite, 7UP) už ste přepití, tak zkuste ochutnat tohle a pak jen čekat, až se to začne prodávat i u nás v obyčejných obchodech. Pokud se vám čekat nechce, rádi byste to ochutnali hned a do VB se vám kvůli tomu nechce, tak si ji můžete koupit nebo objednat za 35 korun v pražským obchodě Candy Store.

čtvrtek 6. října 2011

1955 Burger, McDonald's

A je to tu. Očekávaná recenze na očekávanej hamburger. Tenhle "tradiční" hamburger vymysleli a poprvé vytvořili v Německu před rokem (žádnej rok 1955) :) a projel se celou západní Evropou. Konečně přišel čas a můžeme si ho vychutnat i my, podle nadnárodních firem, na dálným východě. Já se na něj těšil moc a už sem myslel, že se k nám snad nikdy nedostane. Naštěstí sem se spletl.


Podle reklamní masáže se skládá z kořeněnýho hovězího, salátu, grilované cibule, rajčat, slaniny, kečupu a speciální "uzenou BBQ omáčkou". Všechno je to zabalený v bulce speciálně vytvořené pro tenhle burger. Dokonce mu vytvořili i vlastní krabičku. To značí jediný. Uvidíme ho častěji, nejspíš každej rok (jak CBO nebo Swiss King).


Začnem s recenzí. Bulka je jen o trošku menší, než u Big Tastyho. Chuťově nasládlá, klasika od McDonald's. Maso není kulatý, ale křivý jak anální věnec. Asi aby bylo vidět, že je to opravdu speciálně okořeněný maso. Abych řekl pravdu, tak nějak extra odlišný od ostatních hovězích mas od McDonald's mi nepřišlo. I když menší chuťová změna je tam znát. Salát křupavoučkej a rajčata čerstvý, jak je zvykem. A ta grilovaná cibulka? Tam je to trochu složitější. Je dobrá, opravdu trochu zesklovatělá a nasládlá, ale našel sem tam zhruba 4 malý kousky. Zhruba stejnej počet měla přítelkyně ve svým hamburgeru. Stejně jak v zahraničí, na grilované cibulce McDonald's šetří. Proč proboha? Co je na ní drahýho? No škoda. Její chuť by v hamburgeru mohla být opravdu výborná.


Ještěže kvůli zelenině do McDonald's nikdo nechodí, tak jedeme dál. Slaninka úžasně propečená a jako vždy, vynikající. Kečup taky klasicky dobrej. Dostáváme se k poslední surovině. K té nejlepší a k té, která dělá nejvíc práce v tomhle kalorickým díle. Je to nová uzená BBQ omáčka. Chuťově bych ji popsal jako něco, co je mezi BBQ omáčkou od McDonald's (to červený, co bylo například na Wall Street Beef minulej rok) a mezi omáčkou od Big Tastyho. No jedním slovem prostě bomba. Tuhle omáčku bych si klidně koupil v půllitru a mazal na rohlíky ke svačině.

Závěr? Po kousnutí do hamburgeru se vám v puse budou úžasně kombinovat chutě hovězího s pořádně masitou chutí slaniny a úžasnou omáčkou dokreslující chuť masa kouřovým aroma. Tahle úžasná a opravdu povedená masitá kombinace se krásně snoubí s chutí zeleniny, kterou dokresluje kečup. Být tam cítit ta grilovaná cibulka, tak to tam padne jak senior v prudce zabržděným autobuse. No co se dá dělat. Mohl to být nejlepší hamburger od McDonald's. Takhle se může spokojit "jen" s třetím místem. Já ho osobně řadím hned za Big Tasty Bacon a Swiss King. Nikdy bych neřekl, že mi v hamburgeru nebude chybět sýr a hele ho, masitýho bastarda. Vynikající kus, kterej určitě stojí za vyzkoušení.


Cena 90 samostatně a 135 ve velkým menu. A k tomu velkýmu menu dostanete tuhle krásnou, třetinkovou, prehistorickou láhev Coca Coly. Bohužel s tím novým složením. Původní s kokainem by lidi docenili asi víc. :) Ale kočkám zjevně stačí i tohle... :)


Přidáno 13.10.2011: 
Nedávno sem si zašel na tenhle hamburger znova. Tentokrát do jiné provozovny. A sice do nepochybně nejlepší v Ostravě a sice do Poruby. A dobře sem udělal. Nikdy tam není úplně narváno a kolikrát ani nestojíte v řadě. A když zaměstnanci nemusí spěchat a dělají v klídku, tak to de poznat. Hamburger sem dostal čerstvej, horkej a hlavně s pořádnou porcí grilované cibulky! Proč to sem vůbec píšu? Výše sem psal, že být tam cibulka, tak by z toho byl úplně jinej hamburger. Potvrdilo se to tak napůl. Byl lepší, ale popravdě chuťově cibulku stejně uzemnila výrazná omáčka. Ale závěr, že je to jeden z nejlepších hamburgerů od McDonald's, samozřejmě platí dál. Už se těším na další setkání s ním. :)
Taky bych chtěl poděkovat obsluze porubskýho McDonald's. Až na jeden kiks (syrový maso v tzatziky mcwrapu, kterej ale na stížnost udělali novej) mě nikdy nezklamali. Všechny hamburgery sou narvaný k prasknutí a dokonce pomalu vypadaj jak na reklamním obrázku. A když si člověk sedne ven při odchodu a zapálí cigaretu, tak hned vyběhne týpek a podá popelník. Tomu se říká servis jak cyp. :)