pondělí 24. května 2021

Krůtí prso s ananasem a sýrem

TATABAZAR

Jak jsem vyhrožoval na Instagramu, tak jsem i udělal! Vzhledem k neutuchající slávě nové rubriky Tatabazar tady na blogu to byla jen otázka času, kdy schytáte další recept, o kterej nikdo nestál a nikdo si ho neuvaří. Snad jen s výjimkou těch, kteří se uchází o srdce paniček z Mimibazaru, jejichž podobnost receptů s mýma je čistě náhodná. Perfektním návodem k získání pozornosti může být tenhle top recept z doby hlubokýho podnikatelskýho baroka. Samozřejmě mluvím o kuřecím plátku s broskví. Ale protože o obyčejnej průměr nikdo nestojí, musíte být lepší. Proto recept vyšperkujte krůtím, ananasem místo broskve a nezapomeňte na oblohu! A jak poznáte, že jste u paničky z Mimibazaru uspěli? To je jednoduchý. Dostanete od ní Salámistu! Tak hurá k plotně a držím palce.

Suroviny:
Krůtí plátky z prsíček
Ananas
Tvrdej sýr
Máslo
Sůl
Pepř
Olej
Zeleninová obloha
Krokety

Recept to není těžkej. Vemte plátky krůty, naklepejte, osolte, opepřete a opečte na oleji. Vytáhněte, dejte maso bokem, do pánve dejte trochu másla a hoďte tam ananas. Nechte lehce zkaramelizovat (dívejte se jak se smaží, pijte u toho pivo). Pak vemte pekáč, dejte do něj plátky masa, pokryjte opečeným ananasem a zakryjte plátkama tvrdýho sýra. Já se rozšoupl a použil Raclette, ale eidamem nic nepokazíte (až na tenhle recept a všechny ostatní). Mezitím si udělejte klasickou přílohu devadesátek, krokety. Jakmile se rozteče sýr na mase, tak ho dejte na talíř, přidejte krokety a oblohu. Já použil dvě cherry rajčátka. Sudej počet na talíř prý nepatří, ale mě se obloha líbila. Byla zdobná a osvěžující. Samozřejmě nesmíte zapomenout na kečup. Pak už jen stačí podávat a čekat na Salámistu. Dobrou chuť!



K receptu jsem měl pivo Prometheus od Rohozce. To mě nechutnalo. Nedoporučuju.

neděle 23. května 2021

Angry Pocket Wrap, Burger King

Rozzuřená, rozzlobená, rozhněvaná, zanícená, zlostná, zlobná, hrozivá, dopálená, hněvivá, podebraná deka, šála, přehoz, opásání, zalomit se. Tolik k profesionálnímu slovníkovýmu překladu Angry Wrapu. Už dlouho ho Burger King nabízí a bylo jasný, že dřív nebo později zajdu ochutnat. Jak teda chutná Podebraná Deka?


Wrapy od Burger Kinga mi většinou sedly. Je to taky perfektní jídlo do dnešní doby, kdy si člověk musí jídlo tahat sebou kdovíkam. Angry Wrap by měl obsahovat hovězí, slaninu, sýr, jalapeno papričky, smaženou cibuli v těstíčku, salát, rajče, kečup a majonézu.


Po zakousnutí na mě vyskočila chuť hověziny. Jeden suchej plátek masa, kterej se cpal dopředu. Druhý kousnutí to samo. Dost nuda. Na třetí kousnutí už se na mě chystala cibule v těstíčku. Nebyl to cibulovej kroužek, ale jakýsi trhanec v křupavým a tvrdším těstíčku. Víc než po cibuli chutnaly tyhle cibulový kousky po oleji. Bylo jich tam žalostně málo.


Jalapenos byly fajn. Bylo jich tam dost, byly krásně kyselkavý a lehce pikantní. Pikantnost se držela na příjemné trojce z desíti. I když jste jich měli v puse zrovna víc, tak se vás nechystaly zabít. Nepřebíjely ostatní chutě a spíš je doplňovaly. Slaniny jsem si upřímně ani nevšiml. Což rozhodně není dobrá vizitka ani pro mně ani pro Burger King. Byl ji tam minipláteček, pokud tam teda slanina vůbec byla. Sýra jsem si všiml, ale chuťově se neprosadil ani proti tortille, natož proti papričkám s hovězím.


Salát asi nebudu komentovat. Ty dva, tři kousky zelenýho čehosi, jen aby se neřeklo... Rajče si ale okomentuju. V celým wrapu, kterej není zrovna malej, byl jeden plátek rajčete. A to jsem ještě dostal ten vyříznutej vrch od bubáka. Takovej ten kousek, kterej při přípravě jídla zbaštíte, ale návštěvě ho rozhodně nedáte. Dost ostuda. Kdyby přihodili alespoň druhej normální...


A s omáčkama se šetřilo ještě víc. Majonézy tam byla tak lžička a druhé omáčky půlka čajové lžičky, snaživě rozprostřené uprostřed. Podle webu to měl být kečup, mi to spíš přišlo jako nějaká pikantní salsa. Těžko ale soudit z danýho množství, za který by se styděl i Strýček Skrblík. Angry Wrap tak byl suchej jak polní cesta a slovníkovej pseudonázev Podebraná Deka tak nabral nečekaný obrátky. Rozhněvanej sem byl tak maximálně já.


Za 139,- samostatně jsem dostal suchou a nudnou placku se skoro ničím kromě povedených jalapenos. Najedl jsem se, ale opravdu jsem si to neužil. Možná kdyby se v kuchyni víc snažili, tak by to byla pecka. Bohužel jsem měl buď smůlu nebo to tak má být. Těžko říct. Každopádně si svoje jídelní peníze příště zajdu utratit jinam. Tohle se mě znova riskovat nechce.

pondělí 17. května 2021

California Sun a Sweet Chilli Poke Bowl, KFC

Poké Bowl

Znáte Poké? Ne, není to přepůlenej pokémon ani japonský hrátky v pestrobarevných chlupatých kostýmech s kbelíkem hnoje a hadicí na větry v hlavní roli. Jako vysvětlení k Poké, téhle kdysi žhavé novinky, si můžete letmo očima prolítnout článek o Poké na feministickým webu Proženy.cz, kde se dozvíte následující. Je to z Havaje. Součástí je rýže a tuňák. Když to zamícháte, nebude to tak pěkný. Hodně vitamínů. Vlastně to není až tak prima, protože trpí rybičky. Bacha na bakterie z ryby, můžou vám poškodit plod. Doma si uděláte levnější. KFC si zjevně všechny výtky vzalo k srdci a připravilo Poké podle sebe. S kuřetem a bez možnosti poškození plodu. Jdeme na to.


KFC konečně taky pochopilo, že na suchou rýži s hráškem a kukuřicí se chodí zásadně do špatných středoškolských jídelen a většina dospělých osob má rádo svobodu volby. Proto se po městě začaly objevovat následující obrázky vysvětlující všechny možnosti volby. Buď a nebo KFC myslí na studenty trpící nedostatkem matematiky a tohle je jejich malé cvičení kombinatoriky. Jakožto samozvaný král matematiky a účastník matematické olympiády v době tlustých, vlněných a pestrobarevných svetrů můžu směle prohlásit, že hned na dvacet čtyři možností z dvaceti sedmi možných tady recenzi nenajdete. Halt rýži nechci, salát nechci, grilovaný filet nechci a ani Halloumi nechci. Ať žijou hranolky a Bites!


Jako první pokus pro havajský kbelík neohrožující plod jsem si zvolil verzi kalifornského sluníčka. To znamená ananas s avokádem a překvapivě Teriaki omáčkou. Tu jsem identifikoval na první sousto, protože tuhle božskou, ovocnou, přeslazenou a lepivou majdu líznutou obřím dinosauřím sójovým jazykem nelze zapomenout. Tahle omáčka kralovala při všech Orient KFC akcích a je prostě super. V kombinaci s pikantním kuřetem rozehraje těžce návykovej koncert, kterej prostě budete chtít zažít znova a znova.


K omáčce perfektně taky sednul ananas. Avokádo dodalo zajímavej kontrast k pikantnímu kuřeti a zbytek surovin taky nebyl k zahození. Jen toho ananasu a avokáda by tam mohlo být víc. Čeho byl naopak dostatek byly salátový okurky, rajčata a salát. Okurky a rajčata dodávaly svěží a čerstvou chuť. Člověku až přišlo, že jí zdravě... Salát taky dodal čerstvost, ale u toho bych se pozastavil nad pár opravdu tvrdejma kouskama, který nešly pokousat a musel jsem je dát bokem. Netřeba ale plakat kvůli trošce salátu. Hodně překvapila červená cibulka. Dodala celku opravdu zajímavej říz. Ke konci ji možná bylo zbytečně moc, ale to bude hodně individuální.


Hranolek tam bylo stejně hodně jako zeleniny. Ne-li ještě o chlup víc. Byly studený, lehce rozbředlý a gumový. A přesto lepší než ta rýže! U Poké se mi líbí, že se vlastně baští studený. Takže naprosto ideální pokrm do dnešní doby, kdy si musíte svoje jídlo odnýst v pytlíku a sníst někde na hanbě bokem. Studený hranolky tak nějak sednou ke studenýmu zbytku a fungujou spíš jako plnidlo než jako něco, nad čím byste se rozplývali. Samozřejmě pokud zrovna nemáte hranolku od omáčky. Pak se jedná o božskou asijskou (kalifornskou? havajskou?) teriaki baštu.


California Sun Poké Bowl hodnotím jako jarní a letní pecku číslo jedna. Výborný smažený kuře, výborná omáčka, dobrá volba zeleniny plus ananasu a avokáda a možnost volby přílohy dle gusta. Nemůžu mluvit za grilovanou verzi, verzi s rýží nebo ostatní šílený kombinace, ale na kombinaci California Sun s Bites a hranolkama jsem si pochutnal jako dlouho na ničem z fast foodu. A to nejlepší, nebude vám po tom těžko, nemusí to být teplý a cena je cca 149 korun, což nepovažuju za nic extra přemrštěnýho. Halt oběd ve fast foodu se stává dražší než v normálních restauracích. Takže pokud jste se Poké doteď vyhýbali kvůli možnosti poškození plodu, neváhejte a skočte si do KFC.


A protože ochutnat jednu dvaceti sedminu nepovažuju za reprezentativní vzorek a protože jsem starej ochutnávací deviant, tak mi to nedalo a jal jsem se prubnout i verzi Sweet Chilli. Zase ve variantě s Bites a hranolkama, která mi dává jako jediná smysl. Grilovaný maso z KFC mi přijde hodně suchý a to Halloumi zase hodně mokrý...


A tak, jak mě California Sun nadchlo, tak mě Sweet Chilli stejnou měrou zklamalo. Byla to nuda nuda nuda nuda a nuda. Nuda větší než všechny díly Majora Zemana slitý do jednoho komunistickýho megafilmu oslavujícího Zemanův kanál. Sladký prázdno. Chuť chilli nikde. Tak možná na dvě procenta. Zbytek jen sladká nuda. Kukuřice působila unylým dojmem. Unylá jak všechny díly Majora Zemana slitý do jednoho nacionalistickýho megafilmu oslavujícího Zemanův kanál. Většinou kukuřice chutná krásně sladce, je radost do ní kousnout a já osobně zválcuju plechovku na posezení. Tahle kukuřice ale neměla skoro žádnou chuť, po rozkousnutí působila spíš žvýkavě no a prostě nuda. Někdo někde šetřil.


Zbytek byl fajn. Dobrý kuře, dobrá zelenina, studený mokvavý hranolky... Celkově Sweet Chilli Poké Bowl není žádná katastrofa. Ale pokud předtím jíte California Sun, tak vás Sweet Chilli prostě nenadchne. Závěr recenze je teda jasnej. Když už Poké od KFC, tak California Sun! 

Možná se ještě vydám okoštovat New Mexico, ale to by se musel stát zázrak, aby překonal Teriaki... A možná se bouchnu do hlavy a zkusím i Halloumi, uvidíme...

pondělí 10. května 2021

Beef Burger a BBQ Burger, Litomyšl

Litomyšlský barokní battle je tady! Epesní bitva odvěkých rivalů! Otázky, který nedají nikomu z místních spát. Je slavnější autorka Magdaléna Dobromila Rettigová nebo Božena Němcová? Je větší osobnost Bedřich Smetana nebo Alois Jirásek? Máte si raději dát Beef Burger ze stejnojmenného okna na náměstí nebo BBQ Burger z restaurace Underground? Na básničky a plky o babkách mně neužije, takže vám pomůžu rozlousknout poslední otázku. Tu nejdůležitější...


Začnu prve tímhle krasavcem z hladovýho okna Beef Burger na Smetanově náměstí. Na výběr mají spoustu základních burgerů. Já měl chuť na klasiku, takže Beef Burger byla jasná volba. Hovězí maso, rukola, restovaná cibulka, rajče, slanina a dresink v housce. A nemůžu to protahovat, protože se topím ve slinách. Tenhle burger byl TOP! Byl to jeden z nejlepších burgerů, který jsem měl tu čest sníst. A tím nemyslím v Litomyšli, okolo Pardubic nebo v Čechách. Tím myslím všude. Jeden z nejlepších, jaký jsem kdy jedl. Málo chybělo k naprosté euforii.


Beef Burger byl v parádní housce. Držela tvar, chuťově byla výborná, byla čerstvá a byla to přesně ta houska, kterou chcete pro svůj burger. Rukoly bylo akorát, aby zbytečně nepřekážela a nepadala všude bokem. Slanina byla... slaninka byla... slaninka byla vypečená, křupavá, masitá, božská, dokonalá, perfektní a geniální. Cibulka to samo. Byla ji tam spousta a byla perfektně zkaramelizovaná. Dodávala burgeru nejen chuť cibule, ale i krásně nasládlej nádech. Sýr byl zcela nepochybně kvalitní čedar. Rajčata měly chuť rajčat. Dresink byla parádní majonézová omáčka, trochu do kyselo-hořčico-sýrova. Maso bylo krásně umletý, bez křupek a s parádní masově kravskou chutí. Soli a pepře akorát. Bylo šťavnatý jak letní broskvička. Kdybych měl stupnici od nuly do sta, tenhle burger by měl devadesát devět. Víc růžové v mase a byla by to čirá stovka. Škoda? Vůbec ne. Takhle dobrej burger jsem neměl... ani nepamatuju. Celkovou chuť tvoří symfonie všech složek pod taktovkou masa. Bedřich by měl radost. Cena se pohybovala okolo 160-ti korun. Tenhle burger doporučuju všem, všem a všem milovníkům burgerů, kteří mají cestu okolo. Jen bacha. Přes nával objednávek si počkáte klidně i hodinu. A v neděli zavřeno!


To mě donutilo odtrhnout se od dokonalosti a zkusit i jiný místní hovězí kotouče v housce. Shoda šťastných náhod mně zavedla do podniku Underground, kde si mimo jiné můžete dát i burger. Jak se záhy ukázalo, dost dobrej burger. Vybral jsem si BBQ Burger. Hovězí maso, slanina, čedar, okurka, rajče, polníček, restovaná cibulka a BBQ dip v housce. To mají na webu. Hned na začátek dodám, že se tady trochu improvizovalo. Místo polníčku tam byl klasický ledový salát a rukola.


A burger to byl taky perfektní. Hovězí maso super. Mělo celkem nepravidelnej tvar a tak někde bylo šťavnatější, někde trochu sušší. Stejně tak se solí a pepřem. Někde akorát, jinde pepř přebíral otěže víc než by bylo třeba. Celkově ale bylo maso dobrý a vysoko nad průměrem z toho, co jsem měl zatím možnost zkusit v naší kotlině. Slanina byla vypečená a dobrá, ale nedostala mě do nebe jako to předtím dokázala ta z náměstí. Rajčata byly... no rajčata. Ledovej salát (místo polníčku) byla asi dobrá volba, pokud se musí improvizovat, ale jinak bych ho tam nedával. Chuťově byl v pořádku, ale kluznost obsahu mezi houskama se tím zvyšovala pod příjemnou úroveň. Čedar byl kvalitní a krásně rozteklej.


Samostatnou kapitolu si zaslouží BBQ omáčka. Jestli byla domácí nebo kupovaná si netroufnu tvrdit (tipoval bych kupovanou), ale byla perfektní. Krásně nakyslá, slušně vyuzená a malilinko pikantní. Dokázala pohladit v mozku tu správnou soustavu neuronů. V burgeru jí bylo dost natolik, aby určovala hlavní chuťovej směr BBQ Burgeru a dělala tak čest jeho jménu. Jednička s hvězdičkou. Super byla i cibulka. Lehce zesklovatělá tak, aby si zanechala všechno, co má mít. Chvílema mi připomínala spíš cibulku nakládanou, ale za to nejspíš mohlo působení nakyslé BBQ omáčky. Trochu mě překvapila volba klasické salátové okurky místo nakládané kyselé, ale bylo to příjemný jarní překvapení a dokonce mi vykouzlilo potutelnej úsměv na tváři. 

Houska byla dobrá, ale působila spíš včerejším dojmem. Chvílema byla trochu tužší. Což mohlo být ale i složením. Tak jako tak to byla dobrá houska na burger a držela si konzistenci celou dobu. Celkovou chuť burgeru tvořila hlavně BBQ omáčka, hovězí maso a zelenina. Tak, jak název napovídá. Cena BBQ Burger z Undergroundu byla nějakých 155 korun samostatně. Cena je to pěkná a v Ostravě bychom si o podobných cenách mohli nechat zdát...

Vítěz odvěké Litomyšlské bitvy je ale jasnej. Beef Burger z náměstí mě dostal do kolen. Doslova a do písmene. Krásný a malý město, jako je Litomyšl, má jeden z nejlepších burgerů v republice. Klobouk dolů. BBQ Burger z Undergroundu byl vysoce nadprůměrnej burger. Zblajznul jsem ho na posezení a klidně si zajdu znova. Ale o nedělích. V ostatní dny dostane přednost Beef Burger. Pokud sebou ale máte rodiny, který preferujou posezení, pizzu, smažáky a podobný buržoazní výmysly, tak Underground rozhodně není špatná volba ani ve všední dny.

PS: Pokud do Litomyšle zavítáte, doporučuju vyzkoušet i Bedřichovu polotmavou jedenáctku. Nejenže mají v Litomyšli jedny z nejlepších burgerů, ale i ta jedenáctka je naprosto exkluzivní. Pokud máte rádi klasický ležáky, tak neváhejte.