úterý 18. července 2023

Double Smash, Beef Burger, Litomyšl

Litomyšl, slavné to město. Občas je tam hodně smetanových receptů, teda koncertů. Občas tam zajela Božka Němcová a občas tam přijede celá Evropa i s předsedkyní Ursulou von der Lejnovou. A abych nebyl pozadu, občas tam dojedu i já sám, taky mit menier Lejno. A kde se nacházím, tam chtě nechtě bude o burger míň pro ostatní. Tentokrát jsem si uzmul jeden Double Smash od okna Beef Burger na samotným náměstí, kde jsem nejedl poprvé a rozhodně ani naposledy.


Protože tomuhle prostě nejde odolat. Sice limitka, ale u Beef Burgeru snad nejde v nabídce sáhnout vedle. Všechno jsou to krasavci. Tenhle Double Smash obsahuje dvě tenký masa smashnutý s cibulí, salát, čedar, nakládanou okurku a uzenou majonézu. Slušný kombo.

Po zakousnutí se mi do pusy a na ruce začala lít masitá šťáva, do toho chuť čedaru a chuť pořádně osmahnuté cibule. Maso bylo super šťavnatý, ale chyběla mu trocha sole. Uzená omáčka byla moc fajn. Salátku si ani nevšimnete. Nejpřekvapivější pecka pro mě byly nakládaný okurky. Už delší dobu si všímám, že v Čechách si domácí okurky nakládají lidi trochu jinak. Míň do kysela a nejsou tak kořeněný. A krásně tlustý plátky těchhle okurek, nejspíš opravdu domácích, tam najdete a dodají burgeru přesně tem šmrnc, kterej masu se sýrem chybí. Houska je pečivovitá, lehounce sladší a nerozpadne se ani pod pořádnou náloží. Ucítíte tak přesně to, co tam máte. Nejvíc maso, sýr, cibuli, okurky a omáčku. I ten salát, pokud se budete hodně snažit.


Až na menší množství soli tomuhle burgeru nebylo co vytknout. Chytnete ho do ruky, kousnete, otočíte, kousnete znovu a jedete až do konce. Prostě pecka. Domácí hranolky byly taky na jedničku. Ty pro změnu byly osolený pořádně. Pálivej kečup taky můžu jedině doporučit.

Tuplem pak za ty ceny, který najdete třeba zde. Double Smash za 189 korun je prostě lahůdka. Pro menší jedlíky verze single dokonce za 139 korun. To už vám pak ty fast foody ve městě ani nechybí. Místním doporučuju a pokud jedete okolo, určitě se vyplatí zastavit a projít si náměstí. Jen bacha na otevírací dobu. Dál nemám co psát. Prostě burger jak má být a jsem rád, že se Česká republika veze na vlně smash burgerů. Ty mám moc rád.

úterý 11. července 2023

Deutsches Essen

"Smrt? Je to jako být na dovolené s partou Němců." Legendární hláška z legendárního Červenýho trpaslíka. Já si podobnou zkušenost nemohl nechat ujít a vesele se nechal vyslat na služební cestu do říše klobás a kožených kalhot, do Německa. V Německu jsem byl víckrát, ale tentokrát mě čekalo Bavorsko a z tama pochází všechny ty nejvíc echt německý šmakulády.


Třeba tenhle echt německej Old Cuban Burger. Smashnutý hovězí, ementál, slanina, okurky, červená cibule, hořčice a majonéza ve světlé housce. Ten byl super. Houska, která by vydržela i menši jadernou válku uvnitř, maso rozplácnutý a propečený přesně tak, jak se na smash burger sluší a patří a ta slanina! Slovem slanina bych tuhle slaninu možná i lehce urazil. Pokud teda jde něco urazit slovem slanina. Ale tohle byl pěkně macatej plátek bůčku osmaženýho do stavu kvantové superpozice, kdy bůček lavíroval přesně mezi božskou částicí a spáleným stavem. S hovězím masem a zeleninou naprostá pecka. Okurky echt domácí, hořčice žlutá a ostrá, cibule čerstvá, majonéza teplá a řídká jak postarší... no prostě taková echt německá. Tenhle burger ač jednoduchej, tak byl prostě super. Krásnej začátek. Cena okolo 16 Euro.


A co by to bylo za říší klobás bez klobás. Takže pořádnej Currywurst nesměl chybět. Tenhleten ještě pár let zpátky nejprodávanější junk food do ruky, než byl poražen kebabem, měli na více místech mýho dočasnýho útočiště. Ale pořádnej echt pojízdnej stánek s klobásama jsem našel jen jeden. Volba teda byla jasná.


A to je on, echt Currywurst. Opečená bílá klobáska na grilu, rozřezaná s elánem pravé Němky těšící se na konec šichty, pokydaná pofidérní omáčkou, posypaná kari kořením a podávaná s rozpečenou houstičkou. Klasika. Omáčka byla taková hustá, silně rajčatová a dost kyselá. Nebyl to obyčejnej kečup, ale extra daleko k němu to taky nemělo. Kari koření dodalo zajímavej šmrnc no a klobásku nemůžu snad ani komentovat. Jestli Němci něco umí, tak jsou to klobásy. V podstatě jíte jen jemně namletý a okořeněný vepřový maso. Žádný sra**ky okolo. Houska byla taky super. Cena 4,20 Euro. A zrovna tohle jídlo stálo za každej cent. Mňam. Naštěstí už na podobný klobásky narazíte i u nás v obchodech, ale za o dost vyšší cenu.


Nejen klobásy v Bavorsku umí, ale i pivo jim celkem jde. A pokud jich zvládnete víc a mezitím vám zavřou všechny stánky s currywurstama, musíte vzít na milost i pizzu do ruky. Tahle nebyla nic extra. Snad jen až na salám, kterej byl silně masovej a dokázal chuťově utáhnout snad celou pizzu. Obecně narazit v Bavorsku na špatnou uzeninu se skoro nedá a ani se mi to nepodařilo.


A teď pecka největší, Schäuferla. Po Currywurstu jsem nečekal, že mě něco dalšího vystřelí z kalhot, ale Schäuferle se to bez problému podařilo. Trochu to vypadá jako náš bůček, ale není. Je to vepřový rameno pečený s kostí a kůží. Kousek masa, kterej u nás u řezníka takhle naporcovanej nekoupíte a je to sakra škoda. Pod křupavou střechou plnou štěstí a slz radosti se skrývá perfektní libový maso. Ochucený jen solí. Solí a boží rukou. Tohle jídlo je TO jídlo. Vezmete kus zvířete, osolíte, dokonale opečete a dostanete se na tu nejvyšší metu s tím nejjednodušším, co se dá vymyslet. Všichni moderní michelinští kuchaři se můžou jít klouzat, protože TOHLE je dokonalost. A ta omáčka! Prostě jen výpek. Ale silnej jak železobeton. Když v něm ještě vymáchnete to maso na vidličce, tak okolo vás se zastaví čas, Země se přestane točit a vy prostě jedete. Jedete do nekonečnýho světa chutí a vaše tělo vám děkuje, že tohle před smrtí zažilo. Po tomhle jídle se nikdo nestane vegetariánem, to vám zaručuju.

Knedlík k Schäuferle byl nadýchanej, měkkoučkej a hodně slizkej. Uvařenej z nastrouhaných brambor a nepochybně ještě spousty škrobu. Kupodivu působil celkem lehce a ke spoustě masa se tak hodil dokonale. Taky uměl krásně nasát tu božskou šťávu. K jídlu jsem dostal i saurkraut. Ohřáty kysaný zelí. To si troufnu říct, že u nás na Moravě děláme lepší. Každopádně pokud někdy budete projíždět Franconií, tak Schäuferla je jasná volba. Mají to tam všude. Jen pozor, v různých částech Bavorska se dělá trochu jinak. Cena okolo 18 Euro.


Ano. I v Německu mají pizzu Hawaii a i v Německu se na vás blbě ksichtí, když si ji objednáte. Za trest ji dostanete hranatou. Cena okolo 16 Euro.


A protože se jednalo o služební cestu, tak sem byl nucenej absolvovat i nějakej ten fine dining, na kterej nás tahali klienti a samozřejmě se ani v nejmenším nejednalo o formu úplatku. Tohle třeba dostanete, když si v Německu objednáte garnely s česnekovým chlebem. Bylo to fajn, ale Currywurst nebo Schäuferla by na mě zabrala asi víc. Cena okolo 40 Euro.


Když vás nemá kdo uplácet, tak musíte potupně do kantýny a tam najdete taky spoustu echt dobrot. Třeba tenhle Leberkäse. Celkem fajn, docela srovnatelej s tím, co koupíte v Globusu. Preclíky místo pečiva tam baští běžně. Hotelová snídaně se bez nich snad neobejde. To všechno na tácu mě vyšlo cca na 7 Euro.


V kantýně dokonce najdete i kebab. Za asi 4 Eura. Maso bylo kuřecí a napíchaný kdoví čím. Moc se to nedalo jíst. Česnekový jogurtový dresing je pak ta správná volba na případné nadcházející manažerské meetingy. Rajče i s echt bubákem. Vypíchnul bych chleba, kterej byl super a rád bych ho sehnal někde i u nás.

No a pár zbytečných fotek na konec.


Automat na pivo. Nesmí chybět v žádným bavorským hotelu.


Nedávno tu byla diskuze o Domino's v ČR. Já si čas na Domino's v Německu neudělal, ale pro fajnšmekry, co bydlí okolo, tak si tam můžete zajít na kebab pizzu.


Fejkovej mekáč. Všudypřítomná teroristická veganská nálepka na menu nesmí chybět. Přesto veganskej food truck hned naproti zel prázdnotou. Všeci baští klobásy.


A nakonec Bananen-Weizen, pšeničný pivo smíchaný půl na půl s banánovým džusem. Servírka se málem složila, ustála to a s podivným úsměvem to donesla. Zkusit se má všechno. Cena 4,90 Euro a kupodivu celkem zajímavej a vyladěnej výtvor. Maximálně ale vypijete jedno a stačí. Jako dezert super.

Tolik k těm zajímavějších kouskům, co jsem do sebe natlačil. K německé gastronomii máme blízko, přesto mě překvapila vysoká kvalita všeho, co si člověk objedná. Klobouk dolů a třikrát hurá německé vysokokalorické dietě!

PS: Brzo vás nečekaně čeká i pivní speciál! Pivní speciál někoho, kdo se nebojí objednat si v Bavorsku pivo s banánem. Co víc dodat. Bude to další profesionální jízda té nejvyšší recenzentské úrovně, na kterou jste zvyklí!