čtvrtek 29. července 2021

Bacon Cheeseslider, Mr.HotDog, Praha

Lidi bez života, bez cíle, kteří se nudí a nemají nic lepšího na práci než sledovat můj Instagram, tak vědí, že jsem se pár dní pohyboval po Praze a širokým okolí. Tady jsem to samozřejmě nepsal, protože nemám rád, když mě na každým rohu zastavujou fanoušci, fanynky a fanynko třetího pohlaví a chcou autogramy a selfíčka. Na to nejsem. To jsem rád přenechal Ryanu Goslingovi a potají jsem se vydal ochutnat nějakej ten dobrej burger. A protože pravidelně sleduju snad jedinýho savce žijícího v ČR, kterej baští burgery dýl než já, Brewstu, tak vždycky vím, kam zajít. Už pár let mi leží v oku podnik Mr.HotDog. Ze třech důvodů. Dobrej název, úspěchy a dělají slidery. 

Slider je vlastně takovej menší burger, kterej zbaštíte za pár sekund a můžete se vrhnout na další pochutiny nebo další slidery. V Ostravě jejich čas ještě nenadešel, ale v Praze už nejsou nic neobvyklýho. Už v roce 2018 jsem jich tam pár zbaštil. Mr.HotDog a jejich Bacon Cheeseslider u Brewsty byly top v roce 2017, druhý místo v roce 2018 a 2019 a třetí místo v roce 2020. V žebříčku u člověka, kterej sní víc burgerů než Halina kalorií. Takže rozhodování, kam si ve svým vzácným volným čase zajít, nebylo až tak těžký. A takhle vypadá Bacon Cheeseslider od pana párka:


Menší sendvič narvanej slaninou k prasknutí. Burger vypadá líp ve skutečnosti než na fotce, což je krásnej paradox. Každopádně jdeme na popis chutí po zakousnutí, než se utopím ve vzpomínkách a vlastních slinách. Po zakousnutí se vám v puse rozline krásná a klidně tekoucí řeka plná chutí. Máslová houstička, křupavá, božská, nadlidská masitá chuť slaniny, svěží chuť nasekanýho salátu, trocha sýra, trocha cibulky, šťavnatý hovězí maso, lehce nakyslá a až orientálně okořeněná kyselá okurčička a kyselkavá omáčka na variaci tisíc ostrovů, která nezapře svoji inspiraci omáčkou z Big Maca. 

Tenhle slider v sobě zachytil tu největší výhodu sliderů. Všechy suroviny jsou na malým prostoru, takže je budete mít všechny ve všech soustech. A lidem v Mr.HotDog se podařil malej zázrak, když všechny ty suroviny vyladily tak, že je ucítíte všechny a všechny se navzájem doplňujou jak muzikanti v povedené symfonii. Prostě nádhera. Slast v puse. K tomu všemu je každý sousto šťavnatý jak jarní mrholení. Nějak takhle si představuju budoucnost burgerů. Pokud máte rádi Big Mac a bydlíte v Praze, zajděte si na Bacon Cheeseslider do Mr.HotDog. Zaručuju vám, že už nic jinýho nebudete chtít jíst. Furt odmítám nějaký nabídky práce z Prahy, protože mě to město za srdce nikdy nějak nechytlo, ale tenhle Slider je snad první věc, kvůli které bych to stěhování začal i zvažovat... Cena? Přiměřená, 109 korun. Samotnýho slideru se nenajíte, ale v menu určitě najdete spoustu dalších super věcí na ochutnání.


Já ještě prubnul večerní limitku, Corn Dog, k tomu misku Chili, hranolky a pivko. Corn Dog měl super párek, což se podle názvu podniku dalo čekat, ale těstíčko mi přišlo až moc suchý. Naštěstí u mě přistál Corn Dog i s pikantní omáčkou, která byla super a suchost poctivě zahnala do kouta. Hranolky byla tenká klasika z mrazáku. Za mě v pohodě, ty mám rád. Chili bylo hodně cítit po klasické mexické směsi koření, kde nesmí chybět římskej kmín. K tomu taky čekejte pořádnou nálož chilli koření. Hodně masa, nějaká ta fazole. Prostě miska, která by nepochybně zabodovala někde na soutěží v Texasu. Za mě v pohodě, ale příště bych volil míň pikantní výběr z menu. Pivo měli Vinohradskou jedenáctku. Ta nezaujala. Klasickej nefiltrovanej minipivovar s chutí kvasnic. Já radši klasický filtrovaný ležáky. Každopádně na spláchnutí misky Chili se hodí jakýkoliv pivo.

Mr.HotDog můžu doporučit všema dvaceti. Bacon Cheeseslider od nich nemůže zklamat žádnýho milovníka sliderů. Zase jeden plusovej bod pro Prahu. Za tohle bych se v Ostravě nezlobil. Ale za stejnou cenu. V Praze je jídlo teďka paradoxně levnější než v Ostravě...

středa 28. července 2021

Babicovy smradlavý knedlíky

TATABAZAR

Jakožto nezaujatý gastrosuperexpert sleduju veškerý pořady o jídle a tak v mým hledáčku nesmí chybět jeden z největších českých kuchařů (196 cm), pan Babica. Pokud zrovna nelikviduje českou armádu nebo netančí (nejspíš po lahvi vodky) na Youtube, tak se zjevuje v televizi, kde páchá zločiny proti lidskosti pro obyčejný lidi. A protože já rád zločiny proti lidskosti, nemohl mi uniknout jeho recept na "Poklad z rakouské kuchyně: Opečený sýrový knedlík v horkém hovězím vývaru". No nezní to báječně? Kvůli tomuhle receptu jsem dokonce koupil formu na muffiny a to muffiny nemám rád. Tak moc jsem to chtěl zkusit! A výsledek? Kupodivu celkem fajn smradlavý, neobvyklý a sytý jídlo. A co bych to byl za člověka, kdybych se o něj nepodělil s lidma, který to vůbec nezajímá... Recept jsem zařadil do rubriky Tatabazar, i když jsem ho tentokrát nemusel polovinu vyhazovat, jak už to u podobných pokusů bývá.

Suroviny:
trocha másla
3 vejce
250 gramů smradlavých sýrů (já dal jeden Romadur a asi 150g francouzskýho s modrou plísní)
trochu mouky
125 ml mlíka
trochu oleje
hladkolistá petržel
trocha strouhanky
1 cibule
2 housky na kostičky
vývar

Cibuli nasekejte najemno a opíkejte do změknutí na másle. Bokem do misky dejte kostky z housek, 3 vajíčka, 125 ml mlíka, sýry nakrájený na kostičky, sůl, trochu strouhanky, trochu mouky, hodně nasekané petrželky a dáme do mísy i cibuli z pánve i s máslem. Zamícháme do sračkoidní konzistence a nasázíme do formy, kterou jsme vytřeli olejem. Knedlíky se dají dělat ve formě na muffiny v troubě, ve formě na lívance nebo na pánvi. Jakmile jsou hotový, můžete je sežrat. Německy hovořící labužníci a pan Babica to baští ve vývaru, já to taky zkusil, ale víc mi seděly knedlíky bokem s nějakým salátem nebo tak. Taky se pak k tomu víc hodí pivo, což je kýžený výsledek každýho vaření!



Dobrou chuť a ať se vám vyhýbají střevní potíže!

úterý 13. července 2021

Cheeseburger, Restaurace Gemer, Jeseník

 - aneb simulátor Covidu

Normálně podtitulky nepíšu, ale tady tenhle se přímo nabízí. Ale pěkně od začátku. Republika ušla kus cesty. Většina lidí na konci měsíce už nemusí baštit hlínu, parkoviště už nevypadají jako muzeum socialismu, nadprůměrnej burger dostanete na každým rohu a i v Jeseníku mají krásně spravený náměstí. Nedělám si iluze o Osoblažsku, ale jsem rád, že i můj rodnej sever dohnaly evropský peníze. Takže mise byla jasná. Oprostit se od nešťastnýho zážitku na Křížovým vrchu z roku 2017 a zkusit další burger à la Jeseník. Do oka mi padla Restaurace Gemer v Jeseníku. Podle fotek jasná volba.


Vybral jsem si Cheeseburger. Maso, sýr, rajčata, okurky, polníček, dresink a houska. Klasika nad klasiky. K tomu hranolky, coleslaw a ještě jsem si střihnul česnekovej dip. Bez dipu za krásných 180 korun. Po zakousnutí jsem ale zůstal tak nějak na vážkách. Žádná chuť. Že by zase covid? Pravda, půlroční covidový výročí mám za sebou. No ochutnal jsem česnekovej dip, točenou kofolu, trochu obsahu ze solničky a ověřil si, že covid nemám. Znova kousnu do burgeru a zase skoro žádná chuť. Rajče bylo trochu cítit, okurky byly trochu cítit, sýr byl cítit, ale maso postrádalo sůl jako... no jako sůl. Uprostřed bylo hodně syrový. Medium mi sedí víc, krvavý mi až tak nevadí, ale leckoho by to odradit mohlo. Každopádně absence chuti je pro mě celkem problém.

Houska vypadala hezky, ale taky to nebyla žádná hitparáda. Byla taková hodně nafoukaná, hodně prázdná, taky skoro bez chuti, ale hlavně na spodní straně bylo hodně syrové bílé mouky. Kdybych ji otočil a oklepal, byl bych jak u Sheena doma. Taky houska vsákla většinu omáčky.

Cheeseburger od Gemera není žádnej vyloženej propadák. Pokud si ho sami ochutíte nebo jste na šílené bezsodíkové dietě, pokud vám nevadí krvavý maso a postarší housky, tak za pár peněz dostanete průměrný jídlo. Ale na milost bych to vzal hlavně díky té ceně. Křížovej vrch měl burger o tři třídy horší a o šest tříd dražší, tam to byl úplnej propadák. Cheeseburger od Gemera si myslím, že byl spíš chvilkovej lapsus. Kuchař měl nejspíš covid nebo došla sůl. Každopádně znova si zajdu na burger radši jinam... Což mě přivádí k otázce. Kde dělají v Jeseníku luxusní burgery? Jídla jsem tam zbaštil dost, i dobrýho, ale vynikající burger nějak ne a ne najít...

PS: Svíčková a coleslaw taky postrádaly chuť. Pokud to nebyla souhra náhod a opravdu tam takhle (ne)dochucují normálně, tak můžete tenhle podnik opravdu navštívit jako simulátor covidu. Třeba to přemluví k očkování i pár fanoušků lízátkové revoluce...

pátek 9. července 2021

Rodeo Bacon King, Burger King

Pár minut zpátky jsem dopsal recenzi na jeden z nejlepších poměrů cena/výkon, kterej sem za poslední dobu potkal. A aby byl Vesmír v rovnováze a Vesmírní lidé mohli dál šířit lásku, je potřeba přihodit i pravej opak. A tak nějak je asi všem jasný, že v něm bude mít prsty Burger King...


Nechal jsem se (schválně) zlákat tímhle krásným obrázkem. A nebudu lhát. Nebylo to moje první Rodeo. Věděl jsem, že Burger King se nikdy nijak nevyznačoval snahou dělat burger jako na promo obrázcích. No i přesto mě pohled na rozbalenej Rodeo Bacon King prostě trochu zklamal. Suďte sami.


Maso o tloušťce myšího šourku, troška sýra, tři cibulový kroužky, slaniny, co by slepej dřevorubec na prstech spočítal a to největší zklamání, omáčka. Přesněji množství BBQ omáčky.


Jako není to žádná katastrofa. Podobnej obrázek burgeru od BK asi nikoho nepřekvapí. Proč ale nemůžou vzít pixlu té omáčky a pořádně naložit? Proč se nemůžou ty kroužky topit v parádně nasládlé, lehce kyselé a hodně uzené BBQ omáčce? Po zakousnutí do burgeru ucítíte trochu masa, trochu sýra a hodně majonézy. Majonézy bylo relativně dost. Asi jako jediné suroviny. Tři kroužky jsou málo. Slaniny bylo taky málo. Že byla dobrá celkovej dojem nějak extra nespraví. Korunu všemu narazí ta nejlacinější houska, jakou se kdy ve střední a východní Evropě podařilo vyrobit.


Nechápejte mně vyloženě špatně. Měl jsem i mnohem horší burgery. Ale tenhle byl zbytečně suchej. Člověk ho snědl, aby se naplnil spíš než aby si pochutnal a nedokážu si představit nikoho, kdo by si Rodeo Bacon King v tomhle provedení objednal znova. Dejte o dva kroužky víc, dvakrát tolik slaniny, naložte BBQ omáčky, až z toho bude kapat a bude to perfektní fast foodová krmě. Do té doby je Rodeo Bacon King jen bídná a suchá nuda.


S pytlíkem bramborových mřížek (který by byly fajn, kdyby je někdo osolil) a bezedným kelímkem mě tenhle oběd vyšel na krásných 209 korun českých... Jó kéž bych bydlel v Kopřivnici... Rodeo Bacon King nemůžu doporučit nikomu, kdo si na svůj oběd musí vydělávat sám. Určitě seženete lepší muziku za lepší nebo stejný peníze. I v samotným BK najdete lepší kousky...

PS: Pokud máte v ostravské Nové Karolině podobný zkušenosti a někde v okolí Ostravy jste našli pobočku BK, kde dělají perfektní a šťavnatý sendviče, dejte prosím vědět. Díky!

StripsBurger, Coffee & Bistro Na Cestě, Borová

U nás na severu Moravy se sice navaří nejvíc perníku, ale to neznamená, že se člověk nemůže raz za čas podívat i do kraje pardubickýho. A pokud už tam budete, mám pro vás jeden super místní tip!


Třeba tenhle krasavec, StripsBurger. Z kavárny a cukrárny u hlavní cesty v malé vesničce Borová. Mají i hovězí, ale těch jsem za poslední týden snědl asi pět, takže to chtělo změnu. Složení je už od pohledu naprosto luxusní. Dva kuřecí stripsy, slanina, čedar, salát, karamelizovaná cibulka, jedna omáčka dole a BBQ omáčka nahoře. Co víc si přát? Nenapadá mě nic.


Po zakousnutí se ozve parádní křupnutí. To jste trefili jeden nebo oba opravdu perfektně křupavý stripsy. V obalu najdete pár bylinek a zbytek chuti tvoří samotný kuře. Nutno podotknout, že stripsy nejsou ani trochu mastný od oleje a ani trochu po něm nechutnají. Což značí, že smažení tam mají opravdu zmáknutý a olej čistí často. V kavárně a cukrárně... klobouk dolů. Tím příjemný překvapení ale nekončí. Třeba červená cibulka. Těžko říct, jestli je zkaramelizovaná, osmažená nebo naložená, ale je naprosto boží. Lehce nasládlá a udělaná na skus. Zase moc příjemný překvapení. Čedar je nastrouhanej nahrubo, je ho tam spousta a když ho ochutnáte, ucítíte typickou tučnou a navinulou chuť uleželýho kvalitního sýra. Zase příjemný překvapení. Salátu je akorát, neruší, je nasekanej na středně velký kousky a vnitřnosti burgeru po něm nejezdí jako kostky ve skluzu.


Slaniny dostanete dva tlustý plátky. Není moc propečená a je to spíš flák uzenýho než slanina, ale proti tomu nemám zhola nic. Naopak. Burgeru to přidalo zajímavou uzenou vložku. Byť opečená by slanina přece jen mohla být o chlup víc. Omáčky byly krásně vyladěný. Dole byla jakási domácí ďábelka (tatarka s kečupem a asi špetkou chilli) a nahoře perfektně nasládlá a vyuzená BBQ omáčka. Přesně taková, jakou mám rád. Houska držela tvar celou dobu a chuťově absolutně nerušila. Měla blíž ke klasickýmu světlýmu pečivu než k tolik moderní máslové briošce. Za mě v pohodě. Jen bylo poznat, že byla včerejší. No pořád člověk sedí na místě, kam lidi jezdí na kafé a zmrzlinu...

Celkově byl tenhle burger jako zjevení. Zjevení na hlavní cestě ve vísce uprostřed České republiky. Zjevení příjemný, chutný a dokonale připravený. Takhle chuťově vyladěnej kuřecí burger jsem ještě nikdy neměl a upřímně celej AmRest s jejich stovkama KFCček by se sem měl zajet podívat, jak by měl vypadat pořádnej burger se stripsama. Chuť masa, dobrá kombinace omáček, slanina, akorát nasekaná zelenina, nerozpadající se houska, poctivá vrstva poctivýho čedaru, vyladěná cibulka... Prostě pecka. A cena? 129 samostatně a 199 v menu, ve kterým najdete hranolky, tatarku nebo kečup, totálně božsky dochucenej salátek (něco jako coleslaw) a jakýkoliv nealko, který najdete za barem v ledničce. Asi nejlepší poměr cena/výkon, kterej sem za poslední dobu potkal.

Pokud pojedete přes Borovou, určitě se stavte. Vědí tam, co dělají. Dobře se nacpete za dobrou cenu. Zmrzlinu a kafé tam mají taky dobrý. Ale ten StripsBurger... ten mě dostal. Snad to nebude dlouho trvat, pojedu zase okolo a tentokrát prubnu hovězí!