úterý 24. března 2020

Süss-Sauer Sauce & BBQ Sauce, Develey

Ani omezení základních lidských svobod vás neochrání před další recenzí plnou třeskutýho humoru a spoustou svérázných slovíček. Protože ještě furt držím suchý jaro (kvůli nudě u McDonald's a z malé části kvůli celonárodní karanténě), tak recenzovat nějakou tu novinku v blízké budoucnosti asi nebudu. Tím pádem je třeba sáhnout do archivu a análů lednice a vytáhnout něco, co tam na mě čeká už nějakou tu dobu. Ano, uhodli jste správně. Kromě starýho knedlíku a Ramy připravené na tu pravou karenténu jsem tam našel i pár omáček. Dva páry.


Sladkokyselá a BBQ omáčka od Develey z volnýho prodeje plus Sladkokyselá a BBQ omáčka od McDonald's. Dvě omáčky, další dvě omáčky a dvě otázky. Jsou shodný s těma od McDonald's? Jak chutnají? To všechno se dozvíte po pár dalších obrázcích a odstavcích. Že to moc natahuju? No tak kdovíkdy bude další recenze. Musíte si to užít...

A začneme BBQ.

Rauchig-Würzig

Rauchig-Würzig hlásá obal. Po vyčerpávajícím překladu za použití nejmodernější výpočetní techniky lze s velkou přesností určit, že nápis znamená "zakouřený a kořenitý". To zní přímo delikátně. Co složení?


Ja! Ujde. Zaujme hlavně takzvaný Ananassaft aus Ananassaftkonzentrat neboli Ananasová šťáva z koncentrátu ananasové šťávy. To nebývá častá složka BBQ omáčky. Doslova hřejivá vzpomínka na Rozpálený ananas od Gastona mě příjemně naladila na ochutnávku a očekávání byly vysoký. A právem.


Už po nalití/nakydání se ukáže krásná zakouřená vůně. Ne tak moc uzená jako u White BBQ, ale taková doslova kouřová. Jako zrovna dohořelý dřevo. Nemá daleko od rašeliny z pořádné Islay Whisky. Za množstvím kouře se ve vůni skrývá kyselost octa a rajčat. V chuti převládá kyselost nad kouřem, v pozadí pak dávka řiznutivšího koření. Nějakej ten pepř, možná špetka pálivé papriky, cibule a tak. Do toho trocha cukru. Všechny čtyři složky - kyselost, kouř, kořenitost (především pepř) a cukr jsou krásně vyvážený. Je to parádně vyladěná BBQ omáčka od lidí, kteří rozhodně ví, co dělají. Jak kouř tak koření tak kyselost spolu krásně kooperujou a lehce sladký závěr s pikantním ocáskem tomu dodají korunu. Nemám moc co vytknout. Jedna z nejlepších BBQ omáček, co si lze koupit. Snad jen konzistence působí až moc dokonale, což svědčí o použití nějaké té chemie. Za tu cenu ale v klidu odpouštím. V Kauflandu nedávno byla za 29 korun. Za ty peníze opravdu lepší BBQ nepořídíte a jakmile ji tam zahlídnu znova, tak ji beru do zásoby.


BBQ omáčka od McDonald's, leč taky od Develey, má už na první pohled jiný složení. Chybí Ananassaft aus Ananassaftkonzentrat. Zbytek by se dal říct, že plus minus sedí. Chuť je ale trochu rozdílná. U omáčky od McDonald's ve vůni převládá ocet a až pak trochu kouře. Oproti originálu je tak čuchově o dost míň výrazná. Po letmým ochutnání ucítíte jako první věc kyselý rajčata s octem, pak trochu kouře. Zakončení má omáčka prázdný a chybí nějaký výrazný koření nebo sladkej dozvuk. Omáčka to není špatná. Ale chybí ji to něco, za co bych ji nazval výbornou. Je to prostě dobrá BBQ, ale nezaujme. Kromě faktu, že ji prodávají v McDonald's, na ni není nic zajímavýho. Obyčejná, nevýrazná, spíš nakyslá než kouřová, BBQ omáčka. Pokud bych měl teda porovnat originál BBQ od Develey s McDonaldovskou BBQ od Develey, tak vyhraje originál. Na celé čáře.

Jdeme dál.

Fruchtig-Würzig

Ovocná a kořenitá. To už dává větší smysl. Složení?


Cukr, meruňková dužina, zasecukr a trocha sójovky. Takhle nějak by vypadal výcuc českýho překladu. A vlastně tak nějak to i chutná. Vemte meruňkovej kompot od babičky (potají, ať ji nenakazíte), rozehřejte ho v hrnci a jakmile se bude táhnout, nacpěte ho do lahvičky. Ani tu sójovku tam dávat nemusíte. V originále taky moc výrazná není. Takže se vlastně jedná o ztekutělou a hodně oslazenou chuť meruněk. Proč ne. Meruňka je sama od sebe sladkokyselá, tak proč ji nepoužít do sladkokyselé omáčky. Kdybych píchal hnidy, tak někde úplně, ale úplně v pozadí se skrývá nějaký to koření, který vás bude maličko hladit na patře. Omáčka je sice celkem povedená, ale její použití kvůli přespřílišné sladkosti je dost omezující.


Kam s ní? K párkům? Fuj. Vajíčka s knedlíkem? Fuj. Burger? Fuj. Tak leda ke krevetám. Možná nějaký ten jarní závitek nebo kuřecí nugeta. Ale tam to končí. Tahle omáčka není špatná a zase za těch pár kaček v akci v Kauflandu lepší sladkokyselou nekoupíte. Ale mě osobně její sladkost až moc limitovala a znova si ji kupovat nehodlám.


Sladkokyselá omáčka od McDonald's má zase trošku jiný složení. Nebo spíš poměr surovin. Od McDonald's dostanete na prvním místě meruňkový protlak místo cukru a jde to znát. Omáčka není tak moc sladká, je živější, víc nakyslá a v pozadí se odehrává hra koření. Tohle je ta omáčka, kterou já osobně si představím při pojmu sladkokyselá omáčka. Ovocný meruňky ve vůni vévodí stejně jako v chuti. V chuti se po meruňkách objeví i kyselost vzadu v krku společně s lehkým kořenitým švihem. Pořád to není omáčka na běžný domácí použití, ale při pomyšlení na kuřecí nugety nebo ty krevety bych se na tuhle omáčku vyloženě těšil. Škoda, že tuhle si jen tak nekoupíte.


Toliko ke srovnání. BBQ omáčka je mnohem lepší přímo od Develey a Sladkokyselá zase od McDonald's. Ač stejný výrobce, jedná se tak o rozdílný omáčky. Jestli bych poznal rozdíl o půlnoci za týden? U BBQ asi ano, u sladkokyselé dost možná ne. Vyznění recenze je ale jasný. Pokud půjdete obchodem a uvidíte omáčky Develey za 29 korun, berte. Berte je všechny, však doma si je už přeberete...


Recenze na ostatní vás nejspíš neminou. Připravte se!

čtvrtek 12. března 2020

Bavorák, Bageterie Boulevard

Když jsem v minulé recenzi psal o suchým jaru, tak to byla sranda. Ne návod, pánové z krizovýho štábu. No nic. Food courty si dávají na chvíli pauzu a v centru Ostravy tak zůstane otevřený jen KFC. A na Porubu kvůli Maestru jezdit nebudu. Takže suchý jaro bude sušší, než by kdo čekal. Jako malou náplast nabídnu recenzi na Bavoráka od Bageterie Boulevard. Je to limitka, která už má po svým limitu, takže recenze úplně na prd a zbytečná jak salátový bary.


Echt Bavorák Schmeckt Gut! Ja! Bavorák už tu jednou byl. V menší verzi, ale byl. Recenzi z roku 2016 najdete tady. V podstatě celkem dost srandy za pár korun. Velkýmu bráchovi téhle srandy jsem tak nemohl odolat. Složení je až brutálně jednoduchý. Bavorská sekaná, okurky, hořčice, bageta, tečka.


Začněme sekanou. Sekaná byla studená, málo opečená a chuťově dost otřesná. Minule tam byl solidní průměr se sýrem. Taková ta klasická bavorská sekaná. Žádnej zázrak, ale zázraky člověk nečekal. A teď? Jakási lepivá hmota, ve které je víc mouky než kuřecího separátu. Chuť dohnaná kdoví čím. Pořád mám rád junk food a pořád si rád dopřeju levnej tlustej párek. Nebo slovenskej točenej za 60 za kilo. Ale tahle sekaná, ta byla ještě o třídu níž. Od BB jsem čekal víc.


Okurky překvapily mile. Byly to takový ty naprosto klasický český nakládačky, který zná každej z nás. Na chlebíčkách, ve vlašáku, jen tak k pivu. V bagetě jich byla spousta a co se okurek týče, tak tam si není na co stěžovat. Byly akorát kyselý, akorát sladký, krásně křupaly. Klidně bych si je koupil na doma.


Hořčice byla hrozně zvláštní. Pořád jsem přemýšlel, proč a jak. Barva je jasná. Žlutá jak ranní moč po transplantaci ledvin. Ale bylo tam něco víc. Šílená sladkost a pak mi to došlo. Med. Tohle byla klasická medová hořčice. Prve mi myšlenky cestovaly v mozku zleva doprava a zprava doleva ve snaze pochopit, proč někdo cpe medovou hořčici k sekané a kyselým okurkám. Mimo jiný jsem si vzpomněl na můj krásný pokus Leberkäs-Krapfen. No a doma při pročítání starých recenzí mi došlo, že stejnou hořčici tam dali i minule. Že se tam nehodila jsem psal minule a napíšu to i teď. Ta přeslazená medová hořčice se tam nehodí.


Pečivo jako takový bylo v pohodě. Celkově tak dostanete kopu dobrých okurek, přeslazenou hořčici a sekanou pochybné chuti, původu i teploty. I kdyby tahle bageta byla ještě v prodeji, centra byly otevřený a cena byla krásných 70 korun (což byla), tak ji nedoporučím. Na téhle sekané si člověk prostě nepochutná.


Schmeckt es gut? Nein. Příště prosím pokus o restart Vídeňáku. Ten by ve velké velikosti mohl být více než epesní.

neděle 8. března 2020

Single Big Tasty Chicken, McDonald's

Nejradši mám Big Tasty!

Jak chutná kuřecí Big Tasty? Jdeme to zjistit. Ještě před tím bych tu mohl lkát nad tím, že McDonald's už nedělá skoro žádný novinky, pořád samý Maestro, zmenšenej Tasty, plnej Facebook blbostí místo pořádných informací a podobně. Ale nebudu. Pro McDonald's už halt nejsme cílová skupina. Ta je teď o něco mladší a preferuje formu nad obsahem. A já to respektuju. Třeba to Maestro jednou omrzí i mladší generace. Do té doby si pojďme užít těch pár drobků, co se objeví pro nás, fanoušky pořádných novinek, přátel tuku, soli, cukru a morbidní obezity.


Single Big Tasty Chicken obsahuje (nečekaně) to stejný, jako Single Big Tasty. Kromě (nečekaně) kuřecího (nečekaně) masa. Takže zbytek tvoří kouřová omáčka, cibule, rajčata, salát, slanina, sýr a houska. To všechno ve střední (na Big už zapomeňte) housce.


Po rozbalení vypadá hezky. Spousta surovin v menší housce oku lahodí. A jazyku taky. Po zakousnutí má největší slovo omáčka. Krásně vyuzená a fantasticky okořeněná omáčka lepší než třináctej plat prostě vládne světu. V sendviči ji najdete přehršel. Ale přesto se vám bude zdát, že by ji mohlo být ještě o malej chlup víc.


Důvod je prostší než syn vesnickýho idiota a televizní rosničky. Kuřecí plátek je všehoneutralizátor a ke všemu dost suchej. Chutě neutralizuje mastná strouhanka chutnající lehce po oleji. To by nebyla žádná hrůza. Ale smažený pečivo uprostřed normálního pečiva je silnej soupeř pro ostatní suroviny. Samotný kuřecí maso bylo chuťově v pořádku, ale přišlo mi dost suchý. Buď si poleželo dýl v ohřívači nebo ve friťáku. Vzhledem k opravdu dlouhé čekací lhůtě, která začíná být delší než bez objednávkových systémů, jsou dost možný obě varianty.


Zbytek surovin je pak přesně ten parádní koncert, kterej očekáváte a kterej dostanete. Uzené omáčka s lehkým pepřovým švihem, rajčata, slaná masitá slanina, trocha salátu, čerstvá cibule s řízem a i ta houska je sama o sobě hodně povedená. Ementálu tam bylo taky dost, ale v boji s kuřecím plátkem a jeho všepohlcující strouhance přinesl asi největší oběť.


Single Big Tasty Chicken není špatnej sendvič. Je vlastně docela dobrej. Maso není špatný, omáčka je tak geniální, že kdyby byla ještě o chlup geniálnější, tak by převzala vládu na českým McDonald's a zrušila Maestro, zelenina je čerstvá, slanině nemám absolutně co vytknout a prostě všechno je fajn fajnový. Ale hovězí varianta je ještě o dvanáct kilometrů lepší. Lepší a nejlepší. Ač ho McDonald's zmenšil, tak pořád je Big Tasty Bacon to nejlepší, co si tam můžete dát. A kuřecí verze téhle zmenšené modly je sice nadprůměrná, ale není to ono. Nepasuje to k sobě až tak dobře.


Samozřejmě pokud patříte mezi těch pár bláznů, kterým třeba chuťovka Tasty Chicken chutná víc jak Tasty Beef, tak přesně pro vás je Single Big Tasty Chicken. Zbytku doporučuju ochutnat čistě ze zajímavosti. Pokud ale nevlastníte úchylku ochutnat všechno, co v Maďarsku označují krásným slůvkem "Új", tak Single Big Tasty Chicken klidně vynechte a dejte si hovězí verzi. Ta je lepší. Cena obou variant je 95 korun samostatně a 135 korun ve velkým menu. Cena to, vzhledem ke konkurenci, není až tak vysoká. Bohužel se díky zmenšení možná nenajíte. Pokud jste zvyklý na pořádný porce, tak doporučuju ještě něco přibrat.


Třeba tyhle Chicken Wings za 49 korun k menu. Křidýlka u McDonald's už nejsou žádná rarita a rotujou s ocelovou pravidelností. Většinou to byl naprosto šedý průměr až tmavě šedý podprůměr. Tentokrát mě překvapily parádní šťavnatostí. Asi víc podkožního tuku nebo co. Bohužel tím končí všechny klady. Chuť obalu nestála za moc. Vlastně za nic. Strouhanka s olejem plus lehký náznak pikantnosti dneska prostě nestačí.


Ale chválím šťavnatost. Ani bych nepoznal, že jsou to zmražený polotovarový polotovary. Už jen zapracovat na chuti a třeba si je příště objednám nejen ze zvědavosti, ale i s radostí a slinama u pusy. Každopádně pokud máte velkej hlad a do fast foodu si chodíte zvětšovat mastnej břišní polštář, tak si je k menu přihoďte. Ať máte nějakou tu zásobu tuku. Nikdy nevíte, kdy skončíte v karanténě...

PS: Příští sezónu u McDonald's má být prý zase Maestro, takže si od McDonald's dám nejspíš pauzu. Takzvaný suchý jaro. Navíc mám pocit, že mi celou dobu sezení u stolu někdo koukal do jídla...

úterý 3. března 2020

Nugget Wrap, Burger King

Čekali jste recenzi na nějakou novinku od McDonald's? Ha! Nic nebude. Dáme si recenzi na Nuda Wrap, teda Nugget Wrap. Nedávno se v ČR objevila ptačí chřipka a muselo se vybít spousta drůbežích chovů. Spousta slepičích životů přišlo nazmar. Nebo ne? Zhruba ve stejnou dobu Burger King přišel s megaslevou na kuřecí nugety. Podivný načasování? Konspirace? Chřipkový nugety? Třetí oko? Čtyřprdelní opice? Pravdu se nikdy nedozvíme. Jako investigativně investiční novinář jsem však pojal za povinnost přijít tomu na kloub. Vybral jsem si Nugget Wrap.


Na obrázku vypadá takhle. Nudně. Nugety, rajčata, salát, majonéza, tortilla.


Ve skutečnosti vypadá takhle. Nudně. Nugety, rajčata, salát, majonéza, tortilla. Co mě potěšilo byl fakt, že celej wrap byl zapečenej na grilu. Tím pádem tortilla byla krásně křupavá a nahřátá. Trochu to schytal salát, kterej teplo moc nemusí, ale celkově zapečení chválím a "už nikdy žádný novinky" konkurence by si mohla vzít příklad. Velikostí byl wrap naprosto standardní, jakej dostanete ve všech fast foodech.


Po zakousnutí do nugety byla jasná jedna věc. Není to čistý kuře. Už konzistence naznačí, že je to lehce nastavený nějakou chemickou mňamkou. Je to špatně? Jak se to vezme. Kvůli zdravé výživě do fast foodu asi nechodíte. Konkurence dělá nugety z čistýho kuřecího masa a jsou nudný až hanba. Bez omáčky se nedají pomalu vychutnat a ve wrapu by to byl propadák. Burger King má nugety víc fast foodovský a hodně mi připomínají léta, kdy oběd pro mě představoval rozpálenej friťák a pytel čehosi z mrazáku. Taková ta správná nezdravá kuřecí příchuť. Ano kuřecí. V nugetách od Burger Kinga jde cítit kuře. Až podezřele moc. Kuře společně s těstíčkem, který je chuťově celkem fajn a neruší.


Zbytek wrapu je pak klasika nad všechny klasiky. Trocha salátu, trocha rajčat a majonéza. Složení jednoduchý jak šlapka a funguje prvotřídně. Tenhle wrap jsem překřtil na Nuda Wrap v úvodníku, ale nikdy jsem si nudu tak dobře nevychutnal, jako u téhle tortilly.


Wrapu vládne fast foodová kuřecí chuť nuget. Těch je tam dostatek. Tři nebo čtyři. Chtěl jsem to počítat, ale nakonec jsem se nechal unášet jednoduchostí a na počty nezbyla mozková kapacita. Každopádně nuget je tam dost na to, aby byly ve většině kousnutí. Kromě nuget jde krásně cítit i zelenina. Salát i rajčata. Rajčata mně překvapily svoji celkem silnou rajčatovou chutí. Všechno to krásně dokresluje majonéza. I tu tortillu ucítíte.

(N jako nugety)

Recenze působí celkem kladně. Aby ne. Dostanete přesně to, co čekáte. A vlastně ještě víc, protože těch pár surovin k sobě až neuvěřitelně pasuje a chuť nuget umí příjemně překvapit. Problém je, jak už to u BK bývá, cena. Já koupil dva Nugget Wrapy za 120 korun díky kupónu v aplikaci. Ale jakmile dojdou zásoby nuceně pobitých kuřat a cena se dostane na standardních 100 korun za kus, tak bude zle. 60 korun za jeden je cena slušná a když sníte dva, tak se celkem slušně naobědváte. A troufnu si tvrdit, že v rámci možností i celkem zdravě (určitě pak na fast foodový poměry). Pokud bych ale měl za tenhle wrap dát stovku, tak to ne. Za ty peníze nestojí ni náhodou. Ale pokud Nugget Wrap najdete v kupónech, nebojte se je použít. Třeba vás příjemně překvapí. Jako mě.