úterý 21. prosince 2021

Smažák Fresh, McDonald's

ýýr is hýýýr 

Třicet osm miliard let Češi čekali na návrat McSmažáku z roku 2012. Alespoň to tak vypadalo na půlce Facebookových vláken McDonald's. To bylo jen "Vraťte nám McSmažák!", "My chce McSmažák!" nebo "McSmažák na hrad!". Takhle se lidi nervali ani za původního Big Tastyho. A já stál tak nějak bokem. McSmažák jsem měl asi dvakrát v životě a upřímně mi to stačilo. Kdybych chtěl smažák v housce, zajdu si do legendárního hladovýho okna v ostravských Třebovicích mezi paneláky, kde dělají smažený tvarůžky v housce s ďábelkou. Tam nad ránem končila každá správná studentská kalba. Ale smažák v housce v podání McDonald's? Na chuť? No uvidíme.


Smažák Fresh, jak zní jeho novej honosnej název, obsahuje smaženej sýr, omáčku a salát. To všechno je v malé housce. Tohle je spíš taková chuťovka než regulérní jídlo, tak se nebudu ani nějak extra mazlit s recenzí.


Smažák Fresh dostanete v nové housce na Cheeseburger. O nové housce už tady byla debata, ale recenze jako taková asi ne. Houska je nově tmavší, lesklejší, pevnější, hutnější a chuťově trochu výraznější. Taková sladovější a pečivovitější. Největší změnou je ale ta barva. Jestli za tím jsou nějaký ústupky brněnským mladíkům netuším, ale cílem byl asi vzhled briošky, aby to nebylo od pohledu moc laciný. Ale nevím. Za mě to působí spíš až uměle a chemicky. Ale nerozpadá se, drží tvar, chuťově nijak neruší, tak proč ne. Prostě houska.


Salát moc komentovat asi netřeba. Nasekanej na malý kousky, takže vám bude lítat všude ze sendviče, ale je čerstvej, křupavej a vodnatej. Co víc očekávat od salátu. Množství celkem v pohodě. Smažák samotnej už sem popsal v recenzi na Cheese King Jalapenos dole. Jeden z těch lepších polotovarových smažených sýrů, nejspíš od Pribiny. Chutná po eidamu, na začátku se krásně táhne a má trochu větší vrstvu strouhanky. To mi trochu vadilo. Celková vrstva strouhanky je skoro stejná jako samotná vrstva sýra. V Cheese King Jalapeno vám to může být buřt, protože tam máte třicet osm miliard surovin, ale tady to jen s houskou a omáčkou působí dost rušivě. Vlastně baštíte trochu sýra se strouhankou a houskou.


Naštěstí tam ale máte ještě omáčku. Omáčka je vlastně tatarka se spoustou nasekaných okurek. Nasekaných McDonaldovských okurek. To sebou přináší jednu, pro mně, nehezkou věc. Omáčka chutná docela dost po kopru. To moc nemusím. Další minus je síla omáčky. Je silnější než samotná chuť sýra. To znamená jediný. V puse jako první věc ucítíte omáčku, kyselkavou chuť koprových okurek a až potom rozeznáte chuť sýra. Jestli je to škoda nebo ne záleží na vašich chuťových preferencích. Já moc nefandím ani smažáku ani kopru, takže pro mě tenhle sendvič není. Každopádně jestli vy milujete smažáky a remuládu (tak by tuhle omáčku nazval skopčák v květované havajské košili), tak Smažák Fresh je přesně pro vás. Zbytek? Ať radši zvolí Tasty Cheese...

Cena je 49 korun samostatně a nějakých 69 korun s malýma hranolkama nebo pitím. Cena asi ospravedlnitelná, ale můj favorit je halt jinde...

Šťavnatý řízek brněnského mladíka

TATABAZAR 

Rasismus! Všude! Všude je! A hlavně na internetu! Si tak brouzdám po internetu a najednou recept na Šťavnatý cikánský řízek. Jako vážně? V dnešní době plné genderové nevyváženosti a Feriho prasečin? Chudiny paní na úřadech nestihnou zbaštit ani svojich pět denních trubiček, protože se musí snažit pracovat, aby měly stejnej plat jako muži a v téhle době někdo použije slovo cikán? Je mi z toho zle. Nebo to bylo z toho samotnýho řízku? No těžko říct. Každopádně já se toho internetovýho rasismu účastnit nechci. Takže si dneska ukážeme recept na Šťavnatý řízek brněnského mladíka.

Suroviny (tak pro 4 porce):
400 gramů kuřecího masa
4 slepičí ovulace
4 menší/střední cibule
4 lžíce bramborové moučky (Solamyl)
1 krásně vrchovatá lžička sole
1 lžička mletýho pepře
1 lžička mleté papriky
1/2 lžičky kari
1 lžíce sójové omáčky
olej na smažení

Recept je to jednoduchej jak flákanec. Nakrájejte kuřecí maso na nudličky, dejte někam do misky, přidejte cibuli nakrájenou na půlkolečka (měsíčky) a všechny ostatní suroviny. Kromě oleje, ten si nechte na smažení. Masovou směs v misce pořádně zamíchejte, aby se všechno krásně... promíchalo. V pánvi rozehřejte olej a nakládejte na ni směs. Smažte dozlatova a podávejte s čím chcete. Bramboráky, brambory, zelí, rýže, těstoviny, kečup nebo tatarka. Dobrý prase všechno spase. Pokud chcete držet basu s názvem, dejte si k tomu třeba Starobrno Medium. Celkem slušně pitelnej ležák. Akorát hořkej, žádnej cukr ve složení a v Kauflandu v akci pod deset korun. Co víc chtít od života...



Cheese King Jalapenos, McDonald's

ýýr is hýýýr 

Každej ve svým životě zná nějakou macandu, na kterou rád vzpomíná. Pro někoho je to macatá učitelka na základní škole, funící po třech ujitých schodech, pro druhýho macatá nizozemská ministryně zdravotnictví. Pro mě je touhle macandou Sýriously největší burgerová výzva z roku 2018. Obří macanda, která měla za úkol propagovat možnost přidání surovin do burgerů od McDonald's za příplatek. Mimochodem v dobové recenzi (najdete ZDE) jsem navrhnul extra omáčku za příplatek 5 korun a dneska? Dneska je to realita! Jsem vědma! Teď už jen získat kontrakt s TV Barrandov a můžu radit lidem v televizi. Mezitím se ale pojďme podívat na nejnovější evoluci Sýrové sezóny, Cheese King Jalapenos.


Hovězí maso, smažák, slanina, salát, smažená cibulka, jalapenos, pikantní omáčka, sýrová omáčka a houska se slaninou a sýrem. Musel bych dlouho přemýšlet, abych v paměti dohledal takhle "přeplácanej" burger od McDonald's. Nakonec bych nejspíš asi skončil u již zmiňované macandy. Samotnej Cheese King, kterej je s náma od roku 2013, nikdy nepatřil mezi moje favority. Vždycky stál někde ve stínu Swiss Kinga a když už jsem dostal chuť na Cheese King, dal jsem si ten s hermelínem. Ten je ale pasé jak plastový brčka a místo něj máme pikantní verzi Cheese King se smažákem. Inu proč ne, alespoň máme nějakou novinku na vyzkoušení.


Cheese King Jalapenos trpí klasickým syndromem online seznamek. Na fotce machruje svoji výškou, ve skutečnosti je to ale spíš extrémní šířka. Což mi nevadí. Člověk alespoň zavzpomíná na grandióznost někdejšího Big Tastyho. Ale jedeme dál. Po odkrytí deklu jsem byl příjemně překvapenej množstvím omáčky. V sendviči bylo celkem dost sýrové omáčky a hlavně spousta nové pikantní Hot Pepper omáčky. Jen to rozložení nebylo úplně ideální. Drtivá většina omáčky se skrývala spíš k prostředku sendviče a okraje zůstaly nedotčeny.


Novou omáčku jsem samozřejmě musel hned ochutnat samostatně. Ani smrtící virus a doktoři se zjevem vypelichané veverky mi nezabrání tomu, abych strkal prsty do omáčky a s upřímnou radostí a ještě upřímnějším zděšením nedalekosedících ty prsty olizoval. A zjistil jsem následující. Nová pikantní Hot Pepper omáčka nestojí za moc. Je to extrémně hustá majonéza s lehoulinkou chutí mleté papriky. Pikantní opravdu minimálně. Tak půl bodu z deseti. Na jednu stranu bych asi čekal víc, na druhou stranu nepřebíjí sýrovou omáčku a obě se tak můžou navzájem lehce doplnit a získáte sýrovou, kyselkavou a lehce paprikovou chuť. Hlavně uprostřed sendviče, okraje jsem měl většinou bez omáčky. Ale že by se k sobě omáčky nějak extrémně hodily a ladily spolu, to taky ne. Spíš je to takový kombo z nouze, aby se neřeklo.


Dál jsem si nenechal ujít ochutnat samostatně smažák. Kousek jsem vzal do ruky, trhnul a táhnul. Smažák se krásně táhnul. Přesně tak, jak si to přeje devadesát procent návštěvníků českých restaurací. Chuťově se jedná o takovej ten lepší předsmaženej polotovar. Kdysi jim to dodávala Pribina, tu spolknul jakýsi konglomerát Savencia Fromage & Dairy, ale pořád se tváří jako dodavatel pro McDonald's. Takže je to dost možná pořád oblíbená Pribina. Asi to není vyloženě poctivej eidam, ale chuťově zklamaní nebudete. Teda pokud milujete smažáky. Já radši řízky, ale tož raz za čas ani smažákem nepohrdnu. Samozřejmě za pět minut máte z táhlýho smažáku tužší hmotu ve strouhance.


Maso klasika. Lehce sušší hovězina, tentokrát ale opravdu hodně opepřená. Maso se solí a pepří po ogrilování s tím, že na to mají takový hejblátko, aby všechny kousky byly osolený a opepřený stejně. No já tentokrát dostal extra porci pepře a vůbec mi to nevadí. Maso konečně mělo i nějakej charakter. Silná chuť pepře se pak dokonce dokázala projevit i v celkové chuti sendviče. A protože se tenhle sendvič jmenuje Cheese King Jalapenos, je třeba mrknout i na Jalapenos. Ovocných, kyselkavých a hlavně lehce pikantních plátků Jalapenos papriček tam najdete několik. Tak akorát, aby sendvič zvládnuli i lidi, kteří pikantní chtějí jen vyzkoušet. Ale zase dost málo na to, aby to za srdíčko chytlo milovníky pikantních jídel. Já poslední dobou ujíždím na pikantní pastě Sambal Oelek, takže Jalapenos pro mě byly spíš ozvláštněním burgeru. Moc se teda ale neprosadily. Hutná chuť sýra, extra strouhanka, výrazná chuť pepřovýho masa a nesourodá směs hustých omáček papričky Jalapenos celkem zazdívaly. Občas vystřelila pikantnější a ovocná nota, ale jestli to byla taková dvojka z deseti, tak to možná ještě přeháním. Každopádně pokud pikantní nemáte rádi vůbec, vyberte si z nabídky radši něco jinýho.


O svoje místo na slunci se celkem často hlásila i slanina. Pokud jste ji zrovna měli v soustu, neztratí se. Do kombinace mas, sýrů, omáček a Jalapenos se hodí. Samozřejmě. Je to slanina. Ta se hodí všude. Smažené cibulky tam bylo taky dost, ale ta se teda prosadit nedokázala skoro vůbec. Kdybych pečlivě nezkoumal burger, tak ji nejspíš ani nepostřehnu. Halt neměla šanci proti těžce surovinově nabitýmu sendviči. Celkově je Cheese King Jalapenos hodně přeplácaná macanda plná relativně nesourodých surovin a tak i chutná. Jako hromada s masem, smažákem a lehce pikantní vložkou. S nesourodým duem omáček, který ale ucítíte obě, slaninou a pokusem o zeleninu, aby se o vás infarkt nepokusil dřív, než vylezete z restaurace. Je to špatně? Za mě ne, dostanete přesně to, co vidíte a pokud si tohle objednáte, tak i to, co čekáte. Prostě prasárna, která musí zaplnit břicho i těm největším fast foodovým nadšencům. K tomu mastnější houska se slaninou a sýrem... Moje jediná výtka by tak směřovala k rozvržení omáček. Díky jejich hustotě se nedostalo na okraje. Ale pokud se chystáte sníst něco takovýho, tak vás první dvě suchý sousta asi stejně nezastaví...


Cena je vyšší. 139,- samostatně a 179,- za velký McMenu. Sranda na tom je, že "ochuzený" obyčejný Cheese King stojí úplně stejně. Swiss King taky tak. Pokud teda jdete jen po poměru váha/cena, tak je pro vás Cheese King Jalapenos ideální volba. Mojí soukromou jedničkou Sýrové sezóny se ale nestal. Tím je Swiss King s extra porcí omáčky...


A pokud máte rádi sladkou tečku po pořádně tukové bombě do jater, tak si ke svýmu menu přihoďte ještě sezónní taštičku čokoláda a slaný karamel. Ta je naprosto famózní. Už jsem se jednou rozplýval na Instagramu, ale proč se nerozplývat i tady. Slanej karamel je poctivej, sladkej, slanej, tekutej a prostě boží. Kousnutí do čokolády je jako strčit hlavu do kýblu tekuté čokoládovější Nutelly. To obojí dohromady potom najdete ve smaženým těstě. Hřebík do rakve ve své zhmotněné cukrářské podobě.


Cena je 35,- a stojí za každou jednotlivou korunu, to vám povídám. Upřímně jsem asi lepší dezert ve fast foodu nejedl. Pokud vám nevadí jehly a nutnost jejich ranního použití v případě těžké cukrovky, tak je tahle taštička přesně pro vás. Sladká, tekutá, návyková... Sakra, asi musím zase do mekáče... Tak je dobrá!

neděle 12. prosince 2021

King's Whiskey BBQ, Burger King

King's selection

Ani sem si nevšiml, že můj blog oslavil letos 10 let od založení! A tak si říkám... stojí mi to za to? Stojí mi! Ať žije blbej humor a jedeme další desetiletku! A protože insider z McDonald's podpálil můj nejbližší Burger King, nastal nejlepší čas na rodinnou dovolenou a výlet do nové opavské Burger King pobočky alokované na Porubě v Géčku. Kvůli obyčejnýmu fast foodu bych z centra do tři světelný roky vzdálené Poruby nejel, ale Burger King přišel s reálnou a vážnou novinkou, u které se tváří, že opravdu stojí za to.


Normálně bych i nad tímhle burgrem mávnul rukou a šetřil benzín na zajímavější věci, třeba půldenní řidičský kruhový tréning na kruhovým objezdu u radnice, ale slovo "brioška" v popisku burgeru na Facebooku mě zaujalo. Slovem brioška se pár let zpátky oháněl kdejakej hipster, než pro ně začaly být burgery moc mainstream, ale fast foody obecně tímhle slovem dost šetří. V případě Burger Kinga to pro mě ale značí jediný. Začátek konce těch jejich housek s poločasem rozpadu kratším než kdejaký izotop helia. A to je věc, která mě donutila vybílit jeden z účtů a okusit něco z prémiové nabídky Burgerovýho Krále.


Prve bych něco napsal o samotné relativně nové ostravské pobočce. Je na kraji města, zeje prázdnotou, má ještě novotou voňavej nábytek a když si objednáte u panelu, obsluha vám jídlo donese s úsměvem až na stůl. Příjemná změna oproti tomu vyhořelýmu výdejnímu pultíku v centru Ostravy. A jaký tam dělají sendviče? Po rozbalení speciální a obří krabičky bych řekl, že takový průměrný. Pak jsem ale burger chytnul, nahnul, mrknul dovnitř a nestačil se divit.


Čekal na mě pořádně nabitej macek. Spousta rukoly, krásný rajčata, dva plátky sýra tlustý jak stehna černé Haliny, spousta jalapenos, slanina, tlustý maso, dostatek omáčky (!) a to všechno v dobře vypadající housce. Nikdy jsem si nemyslel, že bych podobnýho krasavce mohl kdy dostat v Burger Kingu, ale světe div se, je to tu! Tleskám. Očima ale jíst neumím, takže jsem všechno tohle vzal do ruky, zmáčknul až z toho začala kydat šťáva a šoupnul do pusy.


A King's Whiskey BBQ zaujal. Zaujal na první pokus. Všechny chutě se v něm krásně mísí. Převažuje dobrý hovězí maso s chutí hověziny. Dál se o slovo hlásí vynikající omáčka. A tím vynikající myslím opravdu vynikající. Burger King míval kdysi dobrý omáčky. Bohužel posledních několik let to bylo jen o majonéze a BBQ. Konečně se někdo rozhoupal a dostali jsme novinku. Pokud mrknete na složení sendviče na web, abyste zjistili název nové omáčky, dozvíte se jen "undefined". Takže pojďme novou a vynikající omáčku pojmenovat slovem Whiskey BBQ. Je to taková lehce zauzená, lehce pikantní, lehce kyselkavá a docela dost sladová majonézovitá omáčka. S konzistencí tak dokonalou, že dokonalejší už být nemohla. Kdyby mi někdo řekl, že při výrobě používají opravdovou whiskey, uvěřil bych. Omáčka je opravdu nevšední a na fast foodový poměry perfektně ochucená. A pokud budete mít tolik štěstí jako já, dostanete jí hodně a bude v každým soustu. Palec nahoru.


Maso a omáčka se prosadí hodně. Co se prosadí ještě víc jsou jalapenos papričky. Klasický, akurátně pikantní, kyselý a naložený jalapenos. Pokud máte rádi ostřejší jídla, určitě vám sednou. Pokud pikantní nemáte rádi vůbec, tenhle burger si neobjednávejte. Další dobrotou uvnitř je slanina. Když ji budete mít v puse, určitě ji ucítíte. Chuťově mě trochu zklamal sýr. Podle sdílnějšího polskýho webu jde o goudu. Dva tlustý plátky regulérní a kvalitní goudy. Žádný tavený chemky. Bohužel se nepochybně jedná o nějakou mladou a neuleželou, u které silnou a navinulou chuť staré kravské laktózy nenajdete. Goudu od Burger Kinga bych popsal jako tu, co si koupíte v akci v Albertu. Nic, co byste si přáli k oslavě kulatých narozenin...


Zelenina je super. Většinou jsem u Burger Kinga dostal rajče s bubákem nebo ještě líp jenom toho bubáka. Tentokrát jsem dostal dva krásný a tlustý plátky rajčat. Chuťově slabší, ale to už tak u rajčat z obchodu bývá. Rukoly tam byl kopec. Byla čerstvá a rukolovitá. Něco málo si napíšeme k briošce. V podstatě šlo jen o sladší housku, ale kvalitní. Nerozpadla se po celou dobu jedení a že ji obsah dával zabrat. Hodně mi připomínala housku od Maestra. Vlastně celej burger se nesl v duchu Maestra od konkurence. Velký tlustý maso, pořádnej sýr, čerstvá zelenina, dost slaniny a brioška. Jenže na rozdíl od konkurenčního a nudnýho Maestra s majonézou obsahuje verze od Burger Kinga perfektní whiskey omáčku a jalapenos. A maso nebylo tak suchý jako u konkurence. Takže skóre King's Whiskey BBQ vs. Maestro Bohemia je jedna-nula. BK momentálně nabízí nejlepší prémiovej burger. Kdo by to byl řekl...


Taky ale vyloženě nejdražší. King's Whiskey BBQ stojí samostatně 179 korun českých. Za tyhle prachy si dáte burger z čerstvýho masa v klasické burgerové restauraci, kterých je dneska dost v každým větším městečku. Cenu menu u Burger Kinga jsem ani nezkoumal. Jedna hypotéka mi stačí. Ale tentokrát je to snad poprvé za posledních několik let, co můžu s klidným svědomím říct, že prémiovej burger od Burger Kinga nejsou vyloženě vyhozený peníze. Na King's Whiskey BBQ jsem si pochutnal. Dost dobrýho masa, vynikající omáčka, akurátní pikantnost, spousta čerstvé zeleniny, slanina, slušná houska... Tenhle burger je fajn. Cena vyšší, ale pokud máte peněz dost a chuť na fast food, tenhle burger vás rozhodně uspokojí. Teda pokud dostanete dost omáčky. Snad tohle není jen vánoční zázrak a Burger King začne za něco stát celoročně. Co mě se týče, tak do jiné než porubsko-opavské pobočky už jezdit nebudu. Sice si do ceny budu muset připočítat benzín, ale co by člověk neudělal pro jeden prd omáčky navíc...

neděle 5. prosince 2021

Beef and Tots - Level 10, Amici

Mám rád Level 10 omáčku od Amici. Mám ji rád v burgeru od Amici. Mám ji rád na pizze od Amici. Bude mi chutnat v Tots od Amici? Amici. Amici, Amici, Amici. Amici. Amici.


Tots jsou v podstatě nahrubo namletý bramborový válcovitý krokety. Za mořem žádná novinka, ale u nás jsem je ještě neviděl. Takže první bod pro Amici. Vždycky mě nadchne, když někdo přitáhne nějakou novinku do našich východních luhů a hájů. K tomu hovězí maso, Level 10 omáčka, karamelizovaná cibulka, čedar a petrželka. No nemůžu si pomoct, ale tohle mi zní jako naprostá pecka.


Po odkrytí deklu relativně velké krabičky na mě čekala kejda. Kejda kroket, omáčky, masa, cibulky, sýra, petrželky. Kejda kejdovitá. Masitá, mastná, silně ochucená kejda. Kejda silná. Kejda chutná. Kejda plná radosti. Abych to rozebral. Tots jsou vynikající. V podstatě je to jen jinej tvar hashbrown, který najdete u fast foodové konkurence o snídaních nebo ve Švýcarských králech. Na webu Amici píšou o "našich křupavých tots". Jestli si je vyrábí sami po nocích, tak klobouk dolů, protože jeden je jako druhej. Ale spíš tím našich myslí to, že si je koupí v pytlíku. Nu proč ne, nejsme v restauraci oceněné nějakým francouzským výrobcem pneumatik...


Kromě vynikajících tots narazíte na ještě lepší hovězí maso, nějakej ten sýr a hlavně spoustu, spoustu, obří spoustu omáčky Level 10. Omáčky uzené, kyselkavé, sladké, majonézovité, lehce pikantní a od všeho tohodle stejně. Vyladěná jak japonský hodinky se švýcarským strojkem. Přes všechnu tu chválu na omáčku bych zapomněl pochválit i samotný hovězí. Mělo opravdu vynikající chuť lepšího hovězího. Udělaný přesně tak, aby nebylo syrový a zároveň aby nebylo vysušený. Na jedničku. K tomu karamelizovaná cibulka. Krásně nasládlá, krásně kluzká, všudypřítomná.


Beef and Tots jsou hroznej mišmaš. Prostě takovej bordel a chaos na papíru. Ale vynikající. Dáte si jednu kroketku, trochu masa, sýr, cibulku, omáčku a znova. Znova a znova. Znova a znova a najednou nemáte co jíst. Je to prostě pecka, kterou sníte jedním dechem. Za mě obrovskej palec nahoru přijít s podobným jídlem a nepochybuju o tom, že nějakou variantu Beef and Tots od Amici uvidíme i od ostatních podniků. Konkurence bude ale chybět jedna zásadní věc. Level 10 omáčka. Omáčka, díky které se z tohodle mišmaše stává exkluzivní krmě hodna všech milovníku rychlých jídel.

Cena je 169 korun. To mi původně přišlo docela dost. V podstatě ale dostanete Level 10 burger rozebranej na jednotlivý suroviny se smaženýma kroketama místo housky. A ještě k tomu o 40 korun levněji. Já si nemůžu pomoct, ale pro mě je to win-win situace. Tuplem, pokud držíte diety a pečivo nejíte... :) Navíc tohle jídlo nebude tak náchylný na rozvoz oproti klasickýmu burgeru.

Amici umí. Umí omáčky, umí maso, umí inovovat nabídku, umí udělat podnik, kde si i přes zaměření na rozvoz můžete sednout a zbaštit jídlo na místě. Prostě umí. Je to o chlup dražší (na ostravský poměry), ale prostě to za to stojí. Beef and Tots Level 10 za ty peníze stojí všema deseti. Pokud máte chuť na nějakou správnou prasárnu a nevadí vám lehce pikantní omáčka, běžte do nich.

sobota 4. prosince 2021

Swiss King bagel, McDonald's

ýýr is hýýýr 

Přituhuje. Venku, ve vzduchu, na silnici, všude. I v konkurenčním boji. Celej rok na nás všecky fast foody prdí, ale jakmile se blíží Sýrová sezóna, tak se McDonald's neštítí ani nekalých praktik. Týden před začátkem Sýrové sezóny najednou vzplane konkurenční Burger King v ostravské Nové Karolině. Náhoda? Tak určitě... Těsně po začátku Sýrové sezóny se díky vládním opatřením zavřou foodcourty a McDonald's s vlastníma prostorama se tak najednou stane jedno z mála míst, kde si můžete sednout a v klidu se najíst. Náhoda? Tak určitě... No radši se v tom přestanu rýpat, než mě najdou utopenýho v sudu vroucího ementálu...


Sýrová sezóna u McDonald's byla posledních pár let jen o Swiss Kingu a Cheese Kingu s hermelínem nebo smažákem. Poslední opravdovou novinkou byl Raclette King neuvěřitelný čtyři roky zpátky. Když nepočítám možnost tuningu sendvičů a šílené sýrové výzvy. Takže každá, byť lehká, obměna přijde vhod. Letos jsme dostali pikantní Cheese King místo toho s hermelínem, po devíti letech se vrátil vylepšenej McSmažák a jako právoplatnou novinku jsme dostali Swiss King bagel. Snídaňovej Swiss King? Ano prosím!


Na promo obrázku je Swiss King bagel strašně sexy. Lesklej bagel s dírou uprostřed, křupavá slanina, masíčko, mastná a smažená bramborová placka, plátek ementálu a pořádnej kydanec sýrové omáčky. Skutečnost po rozbalení? Nic moc. Na první pohled jen suchej bagel s plackou. Pfff. Po odkrytí deklu to bylo o chlup lepší, ale pořád dost nuda.


Ale tož hlavní je chuť, tak jdeme na to. První kousnutí, suchej bagel s bramborovou plackou. Zdravá fit snídaně, vločky, ovoce, krabičkový diety, dělená strava a všechny tady tyhle sprostý slova jsou rázem mimo hru. Tady jedem pořádný hutný pečivo a smažený bramborový placky. Další kousnutí maso a slanina, ale pořád sucho. Trochu sýra, ale ten vláhu nepřinese. Suchý je i třetí a čtvrtý sousto. Omáčkou se prostě šetřilo.


Jakmile se člověk začne blížit středu, začne se v puse objevovat i omáčka a život je hnedka veselejší. Navinulá, lehounce smrdutá a středně nakyslá sýrová majonéza je jedna z nejlepších věcí v tomhle jinak nudným, chladným a smutným Vesmíru. Věc, na kterou když si vzpomenete před skokem z mostu, tak se otočíte, znovu přelezete zábradlí a zajdete si do mekáče. Prostě pecka.


Ještě větší pecka je potom kombinace téhle omáčky s vepřovým masem, slaninou, sýrem a smaženou bramborovou plackou. Kombinace věru vánoční a sváteční. Prostě tutovka v bagelu. Bohužel tomu trochu podráží nohy právě ten bagel. Omáčku vám obsluha prdne doprostřed, takže okrajový sousta, kterých je nejvíc, jsou prostě sušší, než by si člověk přál.


Ale? Ale! Ale omáčka uprostřed v bagelu znamená ještě jednu věc. Uprostřed sendviče na vás čeká panenský Swiss King sousto. TO Sousto. Sousto s velkým S. Sousto všech soust. Sousto bez pečiva. Sousto složený jen z masa, slaniny, sýra, placky a omáčky. Sousto tak dobrý, že se vám při jeho jedení zamotá hlava a jazyk nebude vědět, co dřív. Začnete slintat, srdce se vám rozbuší a budete potit endorfiny. Jako výhra v loterii nebo první povedenej sex. 

Swiss King bagel mě na začátku docela zklamal. Samý suchý sousta a nemohl jsem se zbavit domu, že do bagelu Swiss King prostě nepatří. Že by mu víc slušela houska a'la McCountry nebo ten jejich snídaňovej McMuffin. Ale po tom panenským prostředním soustu si tak jistej nejsem...


Swiss King bagel je jako krátká horská dráha. Na začátku jedete pomalu, koukáte okolo, ukazujete certifikáty obsluze a těšíte se na to nejlepší. To přijde vzápětí. Adrenalin, zážitek, radost, mžitky před očima, slastný pocity. A pak finiš. Zase pomalá jízda, ale tentokrát s úsměvem na rtech. A to je teprve snídaně! Jaký to krásný den před váma... Cena je 79 korun samostatně. Menu existuje, ale obsahuje jen pití. Pokud se těšíte na bramborovou placku v menu, budete zklamaní. Musí vám stačit ta v sendviči. Tak jako tak za 79 korun tahle zvláštní jízda stojí. McCountry Breakfast je asi vyladěnější snídaně, ale Swiss King bagel je příjemná změna a příjemná novinka. Pokud půjdete ráno okolo McDonald's, doporučuju ho vyzkoušet. 

Teď už jen vyvstává otázka, co se se stane, když si dáte Swiss King bagel na snídani a Swiss King k obědu. Dá se člověk přesýrovat?