pátek 27. října 2023

Plant - Based Pocket Wrap, Burger King

Já byl vždycky rebel. Jednou jsem na Fifejdách vyzvedával dort a stál jsem na místě pro rezidenty bez rezidentské kartičky. O svatým týdnu jsem se učil jen šest dní místo sedmi. V deváté třídě jsem měl jednu trojku. No a v devadesátých letech jsem dokonce jednu dobu nosil bílý tříčtvrťáky. Za to se stydím asi nejvíc ze všeho. A jak jste jednou rebel, tak se to s váma prostě táhne celej život. To si tak jdete objednat do Burger Kinga. Máte povzneseneckou náladu s chutí pomáhat všem zvířátkům na světě a objednáte si Plant - Based Pocket Wrap, aby kvůli vašemu mrzkému obědu nemusela trpět ani jedna jediná živočišná buňka. A co se nestane. Na lístku vám vyjede, že jste si právě objednali "Rebel Pocket". Že já se vůbec snažím...


A teď doopravdy. Plant - Based Pocket Wrap jsem si objednal, protože jsem měl chuť zkusit něco novýho a tak nějak to začíná být čím dál tím obtížnější. Wrapy od Burger Kinga bývají celkem fajn a Hovězí Wrap by byla nuda. To by nikdo nečetl a místo třech lidí měsíčně by mi na reklamu klikli jen dva. Takže si pojďte přečíst, co vás čeká, pokud se rozhodnete pro bezmasou variantu oběda u Burger Kinga.


Po odstranění vnějšího obalovacího materiálu na mě vykouknul macek. Čekal jsem poloprázdnou tortillu, protože výčet počtu surovin v sendviči není nikterak vysokej. Přesto palec nahoru pro obsluhu, která tortillu nabila tak, že člověku není líto peněz hned po rozbalení sendviče. Plant - Based Pocket Wrap (Rebel Wrap) podle webu obsahuje stoprocentně zeleninovou placku, rajčata, cibuli, sýr, salát, okurky, majonézu a kečup.


Info z webu si dovolím rozporovat. Stoprocentně zeleninová placka? Teda takhle zvláštní šedou zeleninu neznám. Podle mýho skromnýho a kvalifikovanýho odhadu se bude jednat o stejnou nebo hodně podobnou placku, která se dávala do Rebel Whopperu v roce 2019 v době, kdy se Burger King za název Rebel ještě nestyděl. A ta byla od Unileveru a byla plná olejů, sójových bobů, kvasnicových extraktů a podobných mňamin, který mají k zelenině daleko. Což mě trochu děsí. Ne ty sójový boby, ale to, že Burger King tak nějak mlží, co že se to člověk chystá sníst. Ale info, že majonéza může obsahovat vejce a placka se smaží na stejným místě jako maso, samozřejmě chybět nesmí. Já bych radši informaci, z čeho se skládá placka (alespoň její většina).


Pokud se oprostíte od myšlenek na složení, můžete si začít vychutnávat samotný chutě. Placka chutná tak nějak planě a spíš do paštiky, než cokoliv jinýho. Prve má uzenou chuť, pak planá pauza a pak paštikový závěr. Konzistence je masu podobná, ale je trochu šťavnatější než samotný maso a lehčeji se prokousne. Jako kdybych nevěděl, že to není maso, tak mi to dost možná ani nedojde. Cíl zelených ekofašistů je dokonán. Čas se odlepit ze silnic a začít být společnosti ku prospěchu tvrdou prací, ať si podobnou vege srandu můžou dopřát všichni.


A ke zbytku mám taky co říct. Zelenina byla v pohodě a bylo ji tam hodně. Zaplnila tortillu a chvílema jsem měl pocit, že mám i zdravej oběd. Pokud samozřejmě člověk pomine placku z továrny. Co jsem moc nepochopil byl sýr. Nebo sýr nesýr? Byl to sýr? Mohl to být vůbec sýr? Každopádně to, co možná byl sýr, rozhodně jako sýr vypadalo a rozhodně to nemělo žádnou chuť. Jako vypít sklenici vody. Prostě nic. Při samostatným ochutnání sýra jsem si vzpomněl na Covid, kdy jsem na čtyři dny ztratil chutě a všechno chutnalo nijak. Brrr, hrozný vzpomínky.

Největší výtku z celýho Rebel Wrapu bych měl, celkem nečekaně, k omáčkám. Ty byly dost úděsný. Pamatujete na výborný, krásný, hladký, hustý a tučný Pommes Sauce od Heinzu, který dával Burger King k hranolkům? Dneska dostanete majdu zahuštěnou škrobem (bez vajec) a logo Heinz zmizelo rychleji než Halinin osobní trenér. Kečup chutnal jako ta druhá nejlevnější plastová pixla, kterou seženete v někde Albertu. Nemůžu si pomoct, ale Burger King, minimálně v ČR, nejspíš rozvázal spolupráci s Heinz. Věčná to škoda. Už jen kvůli prémiové ceně, kterou platíte za naprosto neprémiový suroviny.


Tak jako tak jsem si ale na Plant Based Pocket Wrapu pochutnal. Placka není chuťově nějak extra silná, takže cítíte lehce uzenou paštikovou chuť a do toho všechnu tu zeleninu, kterou zrovna máte v puse. Do toho lacinější chuť kečupu, majonéza na kluznost a sýr, ten jen na oko. Tortilla byla nabitá až naspod, takže jako menší oběd to fungovalo. Cena 129 korun samostatně, v menu se to točilo někde okolo dvou stovek. To bych za Burger Kingový hloupý tlustý hrancle nedal. Samotnýho Wrapu se najíte, pokud vám stačí menší obědy. I tak ale vzhledem ke zklamání z omáček příště okolo Burger Kingu nejspíš jen projdu bez objednávky. Ledaže by tam na mě z tabule vykoukla nějaká povedené novinka.

Ale pokud jste na tenhle blog úplnou náhodou narazili na dně internetu a z nějakýho důvodu nejíte maso (nechci vás soudit, zabít a sníst vás my masožravci můžeme později), tak je Plant - Based Pocket Wrap určitě perfektní volba. Stokrát lepší jak veggie placka od McDonald's. Jen nevím, jak je to se sýrem/nesýrem a pokud budete mít smůlu (štěstí), tak dostanete původní majonézu z vajíček. Ale maso tam není. Asi. Prý jen zelenina. Prý.

neděle 22. října 2023

Smash Cheddar Burger, Retro New Food, Ostrava

Přívozská perla! A ne, nemyslím tím Eržiku ani žádnou z jejich osmi sester. Ani nemyslím nečekaně umístěnou kvalitní restauraci Loft s hotelem. Ale myslím tím novou restauraci, nebo spíš hladový okno (v tomto případě pult) s pár stolama uvnitř. Kousek od nádraží. Hned u nejoblíbenější křižovatky všech ostravských řidičů. Tam, kde nezamčený kola mizí rychleji než Higgsovy bosony. Prostě Přívoz. 

Ale teď vážně. Na rohu tam najdete Retro New Food. Dost zvláštní název, ale ten nemá na jejich menu. Část najdete na jedné stěně, část na druhé stěně. Něco najdete vyfocenýho před restauraci na výloze a když teď koukám na internet, nacházím další položky menu. Od burgerů, přes tortilly, snídaně, hot dogy, gyros až po speciální hranolky. Pokud jste si byli zvyklí přečíst celý menu a pak si vybrat, tak tady na to zapomeňte. Berte první položku, která se vám zalíbí. Nebo tam budete stát dva dny. Já si vybral Smash Cheddar Burger.


Ač fotky na výloze vypadaly dost dobře, nic super extra jsem, vzhledem k lokalitě, nečekal. A o to bylo příjemnější překvapení, když jsem se poprvé zakousnul tady do toho mazlíka. Perfektní houska, spousta omáček a opravdu zvláštní maso. Jedná se o vepřový maso. Na tom by nebylo až tak nic překvapivýho, to už jsem poznal z fotek. Ale bylo perfektně dochucený. Hodně koření, hodně soli a podle těch malých částeček zeleniny uvnitř tam byla snad i nějaká vegeta nebo co. Bylo i trochu pikantní. Prostě život je změna a tenhle podnik mění všechno, co jste si o Přívozu, skladbě menu a masu v burgeru mysleli.


Uvnitř Smash Cheddar Burgeru ještě najdete BBQ omáčku, sýrovou omáčku, slaninu a hranolky. BBQ omáčka byla naprostá klasika. Kouř, trochu pikantnosti, hodně sladkosti, nešetřilo se s ní. K vepřovýmu masu pak sedla snad víc než sedí k hovězímu. Rozteklá cheddar omáčka byla hodně sýrová, dost sýrová a sýrová. Sýr sýr sýr. A sýr. K tomu vypečená slaninka. A jako překvapení hranolky. Prostě proč ne. Kořeněný vepřový, BBQ omáčka, spousta sejra, hrancle. V housce. Ano prosím. Cena 155 korun. Ještě jednou ano prosím.

Burgery tam dělají místní a podle tempa, s kterým tam kmitali, jedou objednávky na dovoz jednu za druhou. A mi nezbývá než zatleskat a držet jim palce. Takhle z toho Přívoza zase něco jednou bude. 
A teď koukám na menu znova a našel jsem další věci. Řízky, placky, karbanátky. Prostě neskutečnej výběr... Ostravákům znuděným hovězím masem můžu jedině doporučit. Zbytek republiky musí bloumat svým vlastním Přívozem a hledat svoje lokální perly jinde.

úterý 3. října 2023

Toast sýr&slanina, KFC

Máte suchý vajca? Pokud si na ně zajdete do KFC, tak určitě. Dvakrát jsem dal KFCčku snídaňovou šanci a vždycky jsem měl vajca sušší jak kbelík písku. Prostě vezmou vajco, hodí ho na plotnu do formičky a pak čekají dvě až tři století, než se k vám dostane v sendviči. Inu, třeba to někomu nevadí. Já nemám rád suchý vajca. Nesnáším suchý vajca. Pokud takový vajco najdu na chlebíčku, slušně a decentně ho odpinknu na vedlejší chlebíček a až pak si můžu chlebíček vychutnat. Bonton nebonton, suchý vajca ne. Tuhle jsem ale šel brzo ráno okolo KFC a při pohledu na Colonelův upřímný a brejlatý pohled na ceduli jsem si vzpomněl na našeho premiéra. A přepadla mě nervozita, strach z budoucna, flashbacky z Biedronky a hlad. Úporný hlad přikazující tělu udělat si zásoby tuku na zimu. Poslechl jsem, vzal za kliku a jal se vybírat něco, z čeho se nezardousím suchostí. Toast se sýrem a slaninou nevypadal tak špatně. Teda vypadal taky suše, ale alespoň nebudu mít suchý vajca.


Podle webu, názvu a obrázku tam najdete slaninu a sýr. Celkem nuda.



A jak to zní, tak to i chutná. Nudně. Ale přesně takovou nudu očekáváte, pokud si podobnej sendvič objednáte. Neobyčejná chuť obyčejné slaniny, celkem dobrej sýr a přísahal bych na smrt všech vajec v KFC, že jsem tam měl i smaženou cibulku. Ale dost možná mi půlka mozku ještě hibernovala. Co mi trochu chybělo byla nějaká omáčka. Ale motto manažerů vymýšlejících snídaně znělo jasně. Bez bezednýho kelímku, najdou tě na chodníku.

Toast se sýrem a slaninou od KFC mi celkem chutnal. Byla to nuda, ale pokud máte chuť na něco teplýho po ránu a nacházíte se u zdroje tekutin, tak je to rozhodně lepší volba než cokoliv, co u nich obsahuje jejich KFC volský oka. Bramborový rösti za menší příplatek doporučuju bez výhrad. Ty jsou fajn a nejspíš vás zasytí víc jak samotnej toast. Cena toastu je 39 korun. To tak nějak odpovídá tomu, co dostanete. Spíš než samotný suroviny tady platíte za to, že kvůli vám někdo musí trčet v práci už od šesti ráno. Rösti navíc stály nějakých 29 korun. A pokud okolo sebe ráno vidíte nevídaný navál seniorů před pokladnou, tak se rozdává káva zdarma. Dobrou chuť.

Poke California Sun, KFC

California Summer

Moc moc mocinky moc jsem vám chtěl přinýst recenzi na Poke California Summer. Pak jsem si všiml, že už tady smrdí od roku 2021. To byl ten rok, kdy všude běhal Covid, Zeman skončil pozitivní v nemocnici a my všichni jsme se, ehm, modlili. No ale tehdy jste v Poke California Sun mohli najít Teriyaki omáčku a hlavně hranolky. Po inflačním tsunami, kdy manažeři s velkým pláčem a strachem o svoje globální a národní řetězce sepisovali výroční zprávy s dvojciferným růstem čistých zisků, je ale třeba držet tempo a vydělat zase o chlup víc. Takže letos žádný hranolky. Jen rýže. 

A nebo se pustit do šifry mistra Colonela, která zní: "Doplněno o kombinaci z výčtu příloh: rýže, salát, halloumi, bites." Trochu krkolomně vám KFC teda dává na výběr mezi salátem nebo rýží a k tomu bites nebo halloumi. Jde o hloupý čtyři možnosti, ale nechtěl bych to vysvětlovat zmateným důchodcům u pultíku. A že jich tam poslední dobou potkávám víc než dost (promo na kávu zdarma celkem táhlo). K tomu je novinka pomerančová omáčka místo Teriyaki. Ale abych zkrátil tenhle superdlouhej a až nečekaně nudnej úvod. Prostě recenze je tady, sice už si to nemůžete objednat, ale jsou k tomu pěkný fotky a ono to nejspíš bude příští rok znova...Navíc by mě mrzelo přijít o těch dvanáct korun, co tahle recenze vydělá na reklamách. Tak jdeme na to.


Z nabízených zašifrovaných možností jsem si vybral možnost s bites a se salátem.


Po rozbalení na mě vykouknul celkem obstojně vyhlížející kyblík. Spousta kuřete, spousta omáčky, spousta zeleniny a tak. Na fast food až krasavec. Kuře bylo víc než super. Čerstvě usmažený, křupavý, obalený v dokonalým, nepropustným a pikantním obalu. Tohle prostě nejde překonat.


Snad jen když si to vyválíte v pomerančové omáčce. Ta je extrémně lepivá, sladká jak zkaramelizovaná cukrovka a bez majonézy o dvě třídy výraznější, než byla u Malibu Twister. Prostě omáčka hraje prim a dokáže přebít i pikantní kuře. To se nevidí často a je to moc příjemný ozvláštnění kuřete z KFC. Všechno ostatní okolo je pak jen snůška ovoce a zeleniny.


Kolonce ovoce nemůžu vytknout nic. Avokádo bylo možná trochu blátivější než pevnější, ale to znamená jen to, že bylo krásně uzrálý. A nebudu lhát. Od té doby, co mám dvě IT práce a vydělávám triliony, tak si můžu i já občas dovolit koupit v Polsku avokádo v akci 1+1 zdarma a celkem jsem si ho zamiloval. Ve všech jeho formách. A kombinace avokáda a pomerančové omáčky mně opravdu příjemně překvapila. Jde o souhru cukru a tuku v těch nejčistších ovocných tónech. Pecka. Další ovoce byl ananas. Ten byl z konzervy a nakrájenej na menší kousky. Já bych ho tam snesl klidně víc a na větší kusy, ale byl tam a byl taky super. Ananas ke kuřeti prostě patří stejně jako na pizzu. To nevymluvíte žádnýmu Babicologovi.


Kolonka zelenina už tak slavná nebyla. Nakládaná cibule byla fajn, okurka s rajčetem taky, ale salátová směs byla přinejmenším pofidérní. Za prvé byl salát vytáhnutej snad z mrazáku, takže byl o půl doby ledové ledovější než zbytek misky. To bych ještě přešel. Ale většinu salátové směsi tvořil druh salátu, kterej připomínal cosi mezi stromem a košťálem z brokolice. Chutnal jako čerstvě posečená louka a nešel ani rozkousat. Prostě nic, co by si kdokoliv s jedním žaludkem mohl vychutnat. Určitě by se našla tlupa veganů, co by si na něm pochutnala, ale ta je nejspíš někde teďka přilepená k silnici. Pro zbytek populace bych doporučoval lehkou revizi salátové směsi, pokud s ní má KFC ještě nějaký plány. Každopádně pořád jsem radši za tenhle salát než za rýži.


Celkově se ale Poke California Sun letos vyvedl a kdybych místo košťálu mohl příště dostat hranolky, byla by to naprostá pecka. Tak třeba příští rok. Pro křehčí pohlaví fajn oběd. Cena v kombinaci se salátem a bites byla 162 korun. Tak schválně, na kolik vyjde příští rok. Za 162 korun to letos stálo a kdybych nebyl línej a pomalej, tak vám ho můžu klidně doporučit. Takhle vás musím jen nechat slintat nad fotkama. Tak směle do toho.