sobota 28. července 2018

Burger 1955 (2018), McDonald's

Recept na to nejlepší retro

Rok 1955. Ray Kroc se domluvil s bratry McDonaldovými a otevřel první frančízu McDonald's. Tím započala pořádná expanze, která vyústila v to opravdu nejlepší. V tenhle parádní blog. A na počest toho roku, jenž za to všechno může, v Německu roku 2010 přišli s burgerem 1955. V roce 2011 pak udělal kolečko po Evropě a stavil se i u nás. A protože roku 2011 vznikl tenhle blog, nemohl jsem si nechat tehdá burger 1955 ujít a udělal na něj recenzi. V roce 2011 jsem ale neuměl psát a byl jsem snad jedinej člověk, kterej si v restauracích fotí jídlo. Ale časy se mění. Dneska fotí všichni.


Takže je čas na novou a snad lepší recenzi na tenhle retro burger. Mimochodem, že prý je inspirovaný opravdovým burgerem z roku 1955. Co na to pamětníci? Že by to byla ta nejšílenější kombinace a nic takovýho McDonald's neprodával. Pokud vás zajímá víc, klikněte zde. Vy ostatní zůstaňte tady, čtěte dál a dozvíte se, jestli je opravdu stejnej jako kdysi (2011), jak McDonald's tvrdí.


Jako první věc, co opravdu není jako kdysi, je ten jejich novej papírovej tácek. Není nad to, když vám burger chládne na tácku před očima pět minut, zatímco se čeká na finger food, kterej jste si za těžce vydělaný peníz ráčili taky objednat. Pak vám o burger opřou hranolky ve zdravě červené krabičce, zatímco na plastovým tácu máte tři čtvrtiny nevyužitýho prostoru. Sorry jako, ale ten jejich papírovej tácek ještě pořád neberu jako nějaký vylepšení. Spíš naopak. Tuhle jsem byl v klasickým McDonald's, objednal si Tastyho a když jsem ho dostal klasicky v krabičce, tak mě zahřálo u srdce. To bylo to pravý retro!


Ale zpátky k 1955. Má velký maso. Opravdu velký. Velikostí shodný s masem z Tastyho. A to je ta nejtěžší fast foodová liga. Houska je pak o něco menší. Takže vám maso dost výrazně leze z housky. Tím se McDonald's tak trochu střelil do vlastní nohy, protože tu máme první rozdíl mezi verzí 2011 a 2018. Tentokrát taky máme stoprocentní hovězí maso z České republiky. To taky nebývalo. Budeme si ale stěžovat? Nebudeme. Suroviny McDonald's za těch pár let udělaly krok dopředu a český hovězí si osobně dám radši než polský hovězí. Chuťově jde v placce cítit kráva, trochu soli, trochu pepře a je na fast foodový poměry i celkem šťavnatý. Takže hovězí placka za mě na jedničku.


Houska už dost možná jako kdysi je. Jak tvarem, tak chutí. Chutná jako loupák. Takovej ten sladkej rohlík, na kterej se dává mák. Tahle sladká chuť housek bývala pro McDonald's hodně typická. A v trochu menší míře je vlastně i dodneška. V housce byly ještě tři plátky slaniny, dva plátky rajčete, salát, grilovaná cibulka, omáčka 1955 a kečup. Salát je nasekanej na malý kousky/proužky. Jako kdysi. Takže většinu salátu si pěkně vychutnáte z tácku až po dojedení samotnýho sendviče. Jako kdysi. Tolik vzpomínek! Chuťově pak salátu nemám co vytknout.


Co se rajčat týče, tak posuďte sami z fotky. Vyhrál jsem jackpot a dostal dva konce! Podobnej jackpot bych ale příště rád přenechal ostatním (nebo nejlépe koši). Nejenže vrchní houska kvůli tomu dost jezdila, ale hlavně tyhle kousky prostě nemají tu správnou chuť a vláhu rajčat, na kterou se tak moc těšíte. Slaniny tam byly tři plátky. Tři plátky krásně propečené, křupavé, voňavé, vyuzené, božské slaniny. Mňam. Slanina v sendviči cítit byla pořádně a byla to jedna z těch chutí, která vás chytne a nepustí. Občas se vám vkrade do mozku při spaní a probudíte se s chutí na pořádnej burger. Taková je to slanina.


Co tam máme dál? Grilovanou cibulku třeba. To je hodně speciální surovina z pohledu McDonald's. Není smažená, je grilovaná. Nakrájená na větší kousky a jen tak trochu zesklovatělá. Chuťově si zanechává lehkou chuť cibule a je trochu nasládlá. Konzistence perfektní. Docela mastná. Samotnou ji moc neucítíte, ale do sendviče se hodně hodí a hlavně ke slanině padne perfektně. V roce 2011 si pamatuju, že se na cibulce dost šetřilo. Podle současné odezvy na FB se někde šetří doteď. Já měl cibulky dost a byla v podstatě po celým povrchu. Takže s grilovanou cibulkou naprostá spokojenost.


Kečup má McDonald's dost dobrej. Chutná hodně po rajčatech, má takovou přirozenější konzistenci a do sendvičů je jako dělanej. Byl pod masem a bylo ho tam akorát. Akorát na to, aby byl všude. Akorát na to, aby byl pořád cítit a přesto nepřebíjel ostatní chutě. Prostě akorát. Super. To se bohužel nedá říct o omáčce 1955. Množství bylo možná v pořádku, ale distribuce pokulhávala. Omáčku jsem měl jen ve dvou třetinách sendviče. V první třetině sendviče omáčka 1955 nebyla a byla to smutná třetina. Smutná a suchá. Ale pak jsem se dostal k omáčce a bylo to labůžo. Omáčka 1955 je taková přírodnější a lehčí verze Tasty omáčky. Je lehce kouřová a docela dost nakyslá. Na internetu se McDonald's chlubí receptem. Najdete ho tady pod tím komiksem. V podstatě je to majonéza s trochou rajčatové pasty, bbq omáčky a zakysané smetany. To souhlasí. V receptu mají ještě česnek. Ten jsem v omáčce nepostřehnul. Ale tak jako tak je ta omáčka super. Jestli máte rádi Tasty omáčku, 1955 omáčka vám bude rozhodně chutnat. Jestli ne, tak vám možná bude taky chutnat. Je totiž přirozenější a míň uzená. Už v roce 2011 jsem si ji nemohl vynachválit a dneska nemůžu říct jinak. Takže za mě super a nebojím se říct, že je jako kdysi. Při nejmenším k ní má sakra blízko. Prostě ideální omáčka.

Celková chuť? U mě to byly dva různý zážitky. První třetina bez omáčky byla suchá a bylo cítit jen maso s houskou, slaninou, trochou salátu a kečupu. Nebylo to špatný, ale bylo to obyčejný a bylo to zklamání. Pak ale přišla plná palba. Maso, slanina, omáčka 1955, kečup, trocha grilované cibulky. Parádní suroviny, který dohromady vytvořily super junk mišmaš nezdravých chutí. Výborných, slaných, uzených, tučných chutí. Prostě junk food klasika. Jako kdysi. Tehle burger je přesně jeden z těch burgerů, který dřív dělaly McDonald's tím, čím kdysi byl. A třeba v Německu je dodneška. 1955 si na nic nehraje. Dvě omáčky, který se k sobě hodí, mastná cibule, slanina, velký maso, zeleniny tak akorát, aby se neřeklo. Všechno v akurátním množství. A že chybí sýr? Tady vám chybět opravdu nebude. Jsem rád, že českej McDonald's konečně udělal něco pro svoje starší fanoušky, kteří ocení pořádnej junk food a od McDonald's neočekávají bio salátek, fresh juice, fair trade zmrzku. Bohužel se taky tak nějak spolíhá na to, že tito starší fanoušci junk foodu už jsou v pracovním procesu a není jím líto pořádně hrábnout do peněženky. Cena sendviče je 119 korun, ve velkým menu pak 159 korun. Cena na fast food dost vysoká. Ale zrovna Burger 1955 za ty peníze stojí. Pokud čtete tenhle blog, pak jste nejspíš fanoušci junk foodu. Pokud vůbec čtete a nekoukáte jen na Youtube, tak už asi i něco vyděláváte. Tenhle burger by měl každej postarší vydělávající pamětní fanoušek junk foodu ochutnat. Zklamanej bude odcházet asi málokdo. Snad jen ta cena by mohla být o chlup nižší.

PS: Jsem moc rád, že to tentokrát McDonald's nepodělal jako kdysi s novým McCountrym a nabídl nám opravdu starou dobrou klasiku... Jen tak dál!


Jako finger food máme Sýrové hvězdičky se šunkou. Trochu škoda, že McDonald's nevyužil parádní retro příležitosti a nepřinesl i bramborový mřížky nebo spirály, který k McDonald's těch pár let zpátky patřily jako cukrovka k důchodcům tlačícím zákusky v cukrárně. No máme jen hvězdičky, tak jdeme hodnotit hvězdičky. Po prvním zakousnutí jsem měl jasno. Šunková tavená Pribina v těstíčku. Pribina (teď už Savencia Fromage & Dairy) je ještě pořád dodavatel do McDonald's, takže by to sedělo. Pokud máte rádi tavenej sýr, tak vám hvězdičky budou určitě chutnat. Kousků šunky tam moc není, ale chuť šunky se tam najít dá. Cena je 35 korun k menu a 45 korun samostatně. K tomu menu je to celkem fajn přídavek. Jen se připravte na to, že budete pár minut smutně koukat na chladnoucí burger za pultem, protože na finger food se snad vždycky čeká pár minut extra.

neděle 22. července 2018

Burger s tvarůžkou, Boule za ušima, Ostrava

Bistro Boule za ušima. Jedno z ostravských hipsterských bister. Přímá konkurence Hogo Fogo. Nevaří tam špatně. Párkrát jsem tam byl, ale burger si nedával. Až jednou...


Takhle vypadá jejich Burger s tvarůžkou. Na lístku mají složení pěkně napsaný, tak to použiju: "mleté hovězí, olomoucký tvarůžek, karamelizovaná červená cibule na portském víně, majonéza, maminčina máslová houska, hranolky". Plus něco zelenýho, o čem nepíšou. Asi rukola. Na burger z Boulí jsem se těšil hodně. Slýchával jsem o něm jen samou chválu. K tomu dole ve sklepě u nich běží Food Porn Academy, takže o moderní gastronomii musí mít znalosti jako nikdo jiný. No bohužel. Bohužel se ukázalo, že i mistr kuchař se někdy utne. Bohužel se uťal zrovna na mým burgeru.


Maso jsem měl suchý. Propečený až na samotnou hranici možností masa. Chápu, že jsou kousek od Husova sadu, ale vzdávat mu čest takhle divně... No prostě se opravdu nezdařilo. Podle lístku ho mají dělat na medium. Houska byla taky trošku divná. Jakoby pořádně nevykynula. Ostatní suroviny potom ale byly super. Všudypřítomná lehká chuť tvarůžku. Naložená červená cibule, která byla opravdu parádní. Měla ještě konzistenci cibule, ale chuťově převládalo portský víno a lehká kyselost. S malým zbytkem cibulové palčivosti.  Do burgeru chuť jako dělaná. Majonéza byla super. Chuťově hodně výrazná. Řidší, ale zase se tak dostala všude. Dost možná si ji dělají sami. Rukola normálka. Takže suroviny kvalitní. Příprava pokulhávala.


Nejen suchost masa působila problém. Jeho kulovitější tvar měl za následek vyklouznutí surovin z housky hned, jakmile jste ho vzali do ruky a chtěli se zakousnout. Někdo by mohl navrhnout příbor. To ne. Burger se vychutnává rukama. Tenhle se tomu ale sakra bránil. No zdolal jsem ho a pochutnal si. Ale to maso... to maso to přizabilo. V Mama's jsem růžovej střed taky nenašel, ale pořád to maso bylo vynikající a šťavnatý. Tady bohužel ne. Někde ve sklepní hospodě, kam lidi chodí na svých deset denně, tam bych to čekal a nepozastavil se nad tím. Od Boulí mě to ale prostě zamrzelo u srdce.

Celkový zhodnocení? Tenhle burger beru jako chvilkovou slabost a "zrovna se nepovedlo". V Boulích umí a já to vím. Určitě jim dám ještě šanci. Ale tentokrát mě nějak extra nezaujali. Cena 205 korun i s hranolkama. Hranolky připomínaly spíš vařený brambory a asi se nestanou tím, kvůli čemu tam budete chodit. Nebo se taky zrovna nepovedly? Jak to s Boulema máte vy? Piště do komentářů.

sobota 21. července 2018

Big Beef Melt se slaninou, Subway

O čem sním, když náhodou spím? O slanině. Znáte ty vlhký sny. Takový ty když se vzbudíte a máte úplně promočenej celej polštář. Tak přesně ty mívám, když se mě zdá o slanině. A určitě nejsem sám. Už jen ten název. Slanina. Tak krásný slovo slanině musel dát někdo, kdo slaninu taky opravdu moc rád. Krásný libozvučný slovo pro krásnou a oku i nosu lahodící slaninu. A teďkom Subway přidalo slaninu do jejich původního American Big Beef Meltu. Ten byl fajn, ale žádná super hyper pecka to taky nebyla. No když se do něčeho přidá slanina, tak se to zkusit musí. Na to jsou zákony. Zákon. Můj zákon.


A teď zase trochu vážně. Big Beef Melt obsahuje plátek mletýho masa, slaninu a zbytek. Zbytek si volíte dle libosti. Já volil sezamovou bagetu, strouhaný sýr, salát, rajče, červenou cibuli, kečup, majonézu, sůl a pepř. Obyčejný kombo pro obyčejnýho člověka.


Nějak takhle to vypadalo. Slušná nálož zeleniny, celkem pěknej kousek masa, usměvavá slanina a parádně rozpečená sezamová bageta. Musím ale podotknout, že na za studena to na oko byla celkem bída. Když jsem viděl během nakládání to bledý studený hovězí maso a divně barevnou slaninu s nějakým bílým povlakem, tak jsem se lekl. Naštěstí zapečení surovinám vrátilo barvu a mě chuť na ně. Proč to vůbec píšu? Abyste se zbytečně nelekli jako já. Jdeme na chutě.


Chuť hovězí placky mi přišla o chlup lepší než minule u American Big Beef Melt. A po pravdě jsem z toho celkem v rozpacích. Změnilo se složení hovězí placky? Dělají to jen jiný suroviny okolo? Měl jsem ten den zrovna jiný chutě? O čem sní Halina, když spí? Otázky, na který asi nikdo nenajde odpověď. Ale tentokrát z masa bylo víc cítit maso. Pořád to nebyla ta pravá chuť samotné čisté kravičky. Pořád tam bylo cítit trochu nějaké té strouhanky nebo jiných plnidel. Ale těch tam podle mě bylo maximálně pár jednotek procent. Zbytek bylo maso. Celkem slušný a dobrý maso. Dokonce s přehledem přebilo chuť slaniny. Nebo se s ní spojilo a dohromady vytvořilo iluzi dokonalýho masa. Tak jako tak hlavní chuťovou složkou tohodle sendviče je chuť citlivě zabitýho zvířete. Mňam. Konzistence mletýmu masu taky odpovídala.


Další věc, co šla hodně cítit, byla červená cibule. Já mám červenou cibuli rád, takže maximální spokojenost. Zbytek dělal spíš křoví. Až na sýr. Strouhanej sýr. Při nakládání ho tam slečna narvala opravdu spoustu. Až jsem si v hlavě říkal: "Sakra, tolik sýra, to přebije všechny ostatní chutě!". A ono nic. Po sýru zbyl doslova a do písmene jen mastnej flek. Mastnej flek vpuštěnej do bagety. Chuť nikde. Trochu zvláštní. Rád bych ho ochutnal samostatně a za studena. V bagetě jako takové už k nalezení v nějakým větším celku nebyl. Rajčata a salát byly moc fajn. Čerstvý, chutný, vodnatý. A co mě překvapilo nejvíc? Kombinace kečupu a majonézy. Ne nějakou explozivně exotermickou extrémní chutí, ale tím, jak se k sobě parádně napasovaly a jak tuhle bagetu proměnily v...  v burger! Je to tak. Subway se podařilo vytvořit bagetu, která burger už opravdu připomíná. Dost možná je to jen přesnou kombinací těchhle surovin a sezamovýho pečiva, ale po dojedení téhle bagety jsem měl v hlavě jedinou myšlenku. Celkem fajn burger. Celkový hodnocení je tak více než kladný. Minimálně co se té mojí kombinace týče. Bavilo by vás si někdy poskládat ve fast foodu opravdu vlastní burger? Teď máte možnost! I přes těch pár malých mínusů (maso nebude stoprocentní kráva, strouhanej sýr bez chuti, cena) mám sto chutí tam vlítnout a poskládat si další verzi. Takhle mě Subway ještě nenadchla. Jen zase škoda té ceny. Patnáct centimetrů stojí 95 korun. To je celkem dost. Taková ta horní hranice, kdy vám to za to ještě stojí. Každopádně pokud máte někde okolo Subway, tuhle bagetu můžu rozhodně doporučit.


Spolu s novou bagetou dělají na tabulích promo i pro novej 7up. Alespoň v ostravské Nové Karolíně. Normálně nad promem tekutin a podobně mávnu rukou. Ale 7up je moje druhá nejoblíbenější limonáda už od dětství (první je Dr Pepper). Takže novou verzi jsem si nemohl nechat ujít. A upřimně jsem rád. Rád za to, že jsem prve koupil půl litra než rovnou dva litry v supermarketu. Tenhle novej 7up asi míří na vousatý cyklisty s koženýma hranatýma baťohama za patnáct stovek. Je zdravější. Má míň cukru (4,4 g na 100 ml), 4 procenta citronové šťávy, něco se stévií a tak podobně. A chutná jako... no chutná jako když si citronovou šťávu zalijete sodovkou. Nic víc, nic míň. Asi je to eko human friendly fair trade limča, o tom žádná. Ale už to není ono. Kyselá voda za 39 korun půl litr to ne. Ani za deset korun by mi nechutnala. Originál 7up je pecka. Snad ho tahle nová verze nehodlá nahradit.

neděle 15. července 2018

Kentucky Beef Burger, Jack's Burger Bar

Minule jsem psal vzpomínkovou recenzi. Něco jsem snědl, pár týdnů čekal (neúmyslně) a psal až potom. Teďkom zkusíme ještě něco kapku ostřejšího. Dáte si ve městě čtyři ležáky, dostanete chuť na burger, dáte si burger a pak napíšete recenzi! Jak tohle nazvat? Vzpomínková? To už tu bylo. Zamlžená? To ne, čtyři piva nejsou zas tolik (nejsme v Praze). Chce to něco vznešenějšího. Reminiscenční! Ano! To je to slovo! Moje dokonalý michelinský smysly byly rozostřený a nesoustředil jsem se na suroviny na sto procent. Proto tuhle recenzi berte vážně... no asi jako všechny ostatní. :)

Na tuhle veleváženou recenzi byl vybrán Kentucky Beef Burger v ostravským Jack's burger baru v centru. Jack's burger bar znají asi všichni ostravští milovníci burgerů. Vyrostl tu snad jako první specialista na burgery a dlouhou dobu razil kvantitu nad kvalitu. Někteří ho neradi, někteří na něho nedají dopustit. Já byl v kategorii jedna a kromě točenýho Budvaru jsem na Jackovi žádný extra pozitiva neviděl. A když jsem se k němu blížil, tak padlo i tohle. Budvar nikde, teď mají Plzeň. Dobře natočená plznička je super, o tom žádná. Na druhou stranu ji točí všude okolo. Tak nic. Třeba burger překvapí.


Kentucky Beef Burger obsahuje dvě stě gramů hovězího masa, sýr Camembert, červenou cibulku, salát Frisé, rajčata, bylinkovo-česnekovou aioli a domácí rajčatovou omáčku. Jakmile jsem burger dostal před sebe, bylo jasný, že Jack's burger bar se posunul dopředu. Burger nevypadal vůbec špatně a domácí houska mu slušela. Miss ostravský burger by asi nevyhrál, ale nemá se za co stydět. Snad jen za absenci rajčat. Nebo jsem je přehlídl?

Jednotlivý suroviny proberu jen v rychlosti a jen tak, jak na mě zapůsobily. Houska byla rozhodně domácí, chuťově neutrální a celkově dost dobrá. Držela tvar a tak vůbec. Na jedničku. Červená cibulka nebyla moc silná. Do burgeru se hodila. Domácí rajčatová omáčka mě moc nezaujala. Kdyby tam byl (a možná byl) obyčejnej kečup, práci by odvedl asi stejnou. Salát Frisé byl na můj vkus hodně hořkej. Možná tak má chutnat, nejsem expert na saláty, ale mě ta hořkost občas až vadila. Sýr Camembert byla ve skutečnosti půlka sýru Camembert. Měl silnou sýrovou chuť se silnou plísní. Vnitřek se díky masu trochu roztekl. Já osobně kombinaci těchhle sýrů s hovězím mám moc rád, takže za mě super. Chutnalo to přesně tak, jak čekáte a jak si přejete, pokud si tenhle burger objednáváte.

Bohužel to samý už nemůžu říct o mase. Tady Jack's oproti konkurenci pořád ztrácí. Maso bylo opečený akorát, ale ta kvalita pořád ustupuje před kvantitou. Bylo ho hodně, ale chuť masa nikde. Možná to chtělo jen trochu víc soli, ale když tuhle placku srovnám s Hogo Fogo, Mama's nebo s Eatmeat, tak je prostě slabší. A to asi nejhorší, ze zubů jsem si raz za čas musel vytáhnout šlachu, která mi tam zůstala. Kvalita masa je tak nižší než u konkurence, množství pak vyšší než u konkurence. A i přesto je cena nižší. Takže Jack's pořád razí strategii kvantita nad kvalitou. Proč ne. Alespoň neleze do zelí dalším podnikům specializujícím se na burgery a nedostatkem zákazníků taky rozhodně netrpí. Ale zpátky k burgeru.

Další tam byla bylinkovo-česneková ailoi. Ta byla chuťově silná a dost jsem si na ni pochutnal. Hodila se jak s sýru, tak k masu a i k tomu hořkýmu salátu. Celkově v burgeru byla nejvíc cítit kombinace Camembertu s masem a česnekovou omáčkou. Dole občas křupla cibule a rajčatová omáčka se rozkoukávala, ale do pořádně akce se nedostala. Rajčata si opravdu nepamatuju. Možná tam nebyly, možná jsem je přehlídnul. Určitě by se tam hodily. Celkově mě burger chutnal. Pokud se přenesete přes občasný šlachy a křupky v mase, tak na vás čeká celkem slušná nálož jídla. Za cenu nižší než u konkurence. To bylo mimochodem 189 korun i s hranolkama a coleslawem. Hranolky byly super. Se slupkou, trochu tlustší a v momentálním stavu ducha jsem na nich nic špatnýho nenašel. Coleslaw jsem ochutnal a odložil. Byl dobrej, ale po náloži lepšího jídla mi na salátek prostě nezbylo místo.

Jdeme to uzavřít. Pokud máte chuť na točený pivo a k tomu burger, případně nějakej ten koktejl a k němu burger, Jack's burger bar vaši chuť rozhodně naplní. Pokud máte chuť na klidně menší, ale hlavně kvalitní burger a pivo vás nebere, mrkněte ke konkurenci. Jen si připravte o něco větší obnos. Strategie Jack's burger baru je celkem přímočará. A nakonec proč ne. Ať si každej rozhodne, co mu zrovna sedí. Mě Jack's burger bar neurazil a časem si tam určitě zajdu znova. Ale v mým osobním žebříčku top ostravských burgerů na špičku nedosáhl.

středa 11. července 2018

Summer Burger, Mama's Hot - Dogs, Burgers & Fries, Ostrava

Dnes si dáme jednu vzpomínkovou recenzi. Jak se taková recenze dělá? Je to jednoduchý. Pár týdnů zpátky si zajdete na burger a pak pomalu zjišťujete, že se, bohužel pro vás, bohudík pro mě, žádnej večer nenudíte tak, abyste vzali počítač a začali psát kydy na internet. A dnes je ten večer. Ne, že bych se až tak nudil, ale byla by škoda nepodělit se minimálně o fotky. A nic víc z toho asi mít nebudete, protože jsem si dal časově omezený burger, kterej vy už asi ani nezkusíte. Tak si pojďte přečíst tu nejvíc neužitečnou a vzpomínkovou recenzi!

V Mama's už jsem byl, i recenzi napsal, a vždycky si pochutnal. Proto tu o samotným bistru nebudu až tolik psát. Snad jen, že se tam točilo Ano šéfe (ještě neodvysílané), dostali tři hvězdy, menu ze zdi zmizelo zpátky na papír (podle FB pár dní zpátky) a zmizela nabídka malých burgerů. Teď už jen pouze velký (standardní) a pouze v menu s hranolkama a coleslawem. To jsem s radostí moc nekvitoval. Přecejen je to pořádná porce jídla a pokud tam jdete na večeři, to abyste ten den raději vynechali oběd. Taky jste tak v podstatě nuceni platit za coleslaw, kterej ne všichni musí. Já bych byl radši za výběr podle toho, jak má člověk velkej hlad. Ale do podnikání jim dozajista dost nakecal Pohlreich. I když těžko říct, jak moc úspěšně. Burger jde prý objednat i samostatně, ale musíte si o to říct. Viz komentáře. (update 17.7.2018) Já tam přišel na večer a bylo prázdno. No po odvysílání pořadu to bez rezervace určitě nepůjde, tak pozor na to.


Takhle vypadal krasavec Summer Burger. Obsahoval 180 gramů masa, petrželkové aioli, sýr Caractére, tyrolskou slaninu, tapenádu ze sušených rajčat a rukolu. Nečekejte komplexní recenzi na jednotlivý suroviny. Tak dobrou paměť nemá ani Halinina paměťová matrace. Pár věcí mi v paměti ale utkvělo. Třeba parádní chuť tapenády ze sušených rajčat. Plnou chuť sušených rajčat nic nerušilo a konzistence byla perfektní. Houska mě taky zaujala. Malilililinko do sladka, vůbec ne přehnaně a perfektně držela. Moc dobrá. Tyrolská slanina snad nemůže urazit žádnýho masožrouta. Na chuť petrželkovýho aioli si nevzpomínám vůbec, takže chuť asi nezaujala. Sýr mě zaujal dost. Jeho chuť po těch týdnech přesně už popsat nedokážu. Co mě zaujalo byla konzistence po zatvrdnutí. Společně s tyrolskou šunkou to vytvořilo takový to sloních ucho, co drží tvar i když s tím máváte jak na prvního máje. Stejně jako to dělá eidam. Chuťově byl Caractére samozřejmě ale někde úplně jinde a chutnal mi. Co si ale pamatuju opravdu hodně dobře a co mi trochu vadilo bylo maso.


Burgery mají defaultně v Mama's dělat na medium (podle lístku/stěny). Bohužel moje (ani ničí u stolu) medium nebylo. Maso bylo jinak ale perfektní. Mělo parádní masovou chuť. Kvalita z něho čišela na všechny hony. Bohužel příprava ho o pár procent srazila. Šťavnatý bylo taky dost. Ale ta představa, že k tomu všemu bude ještě medium, ta mě vzrušuje víc jak kbelík zmrzliny singl čtyřicítku. Tak jako tak maso dominovalo celkové chuti sendviče a zbytek surovin dělalo obstojný a funkční křoví. Až na to o něco víc propečený maso tomuhle burgeru nebylo co vytknout a kdyby byl Summer Burger ještě k dostání, s přehledem ho můžu doporučit.

Dál bych něco málo popovídal o hranolkách. Ty hranolky byly. Jak to popsat. Ty hranolky byly NAPROSTO TOP a to jakože NAPROSTO TOP. Tlustší, přesto akorát křupavý na povrchu a s jemným bramborovým středem uvnitř. S domácí omáčkou opravdová pecka. Lepší jsem nejedl. Coleslaw mi neučaroval. Byla v něm nejspíš hladkolistá petržel nebo podobná bylina a ta mi tam osobně neseděla. Taky už jsem byl moc nacpanej z ostatních věcí na to, abych do sebe cpal saláty.

Co říct na závěr téhle zbytečné vzpomínkové recenze... Burgery v Mama's umí. Umí je dobře. Jen to maso bych příště radši s růžovým středem. Hranolky Mama's umí tak dokonale, že to líp nejde. Omáčky taky super. Salát je... no salát. Cena 249,- odpovídá množství a kvalitě. Burgery z klasické nabídky stojí o něco míň. I tak bych ale radši menší a levnější verze pro ne až tak bezedný jámy na jídlo. Pokud tam ale jdete s velkým hladem, tak se rozhodně najíte. A o to jde. Moc rád si tam zajdu znova.