Dostal sem nabídku, která se neodmítá. Nabídku na procházku po kuchyni, skladech a vůbec celým McDonaldem na Václavským náměstí. To všechno se zajímavým vyprávěním a hlavně vlastním foťákem s tím, že si můžu fotit co chci a kde chci. Pozvat si úplně cizího člověka s foťákem do zázemí vlastní firmy, to už chce pořádnou odvahu. McDonald's sem tam pořádá i dny otevřených dveří, tak pokud nevěříte mně, můžete se o všem dobrým i nedobrým přesvědčit sami na vlastní oči.
Snad bych ještě podotkl, že za tenhle článek sem nedostal ani korunu. Dostal sem proplacenou cestu do Prahy a zpátky, toast se šunkou a sýrem, velkej džus, vodu Vittel, nějaký to ochutnání masa v kuchyni a šeky za tři stovky na konzumaci v McDonald's. Dárky to věru hezký, ale jako úplatek to brát nelze. Kdybych ten den šel normálně do práce, vydělal bych si mnohem víc, nepřišel bych o den dovolené a hlavně bych nemusel vstávat o půl čtvrté ráno. Tady si samozřejmě trochu vymýšlím. Ve skutečnosti sem vstával pět minut po půl čtvrté. Posunul sem si jednou budík...
A co všechno teda uvidíte za pokladnama McDonald's? Nebudu popisovat všechno, na to si zajděte na den otevřených dveří. Popíšu jen to, co mě opravdu zaujalo a co by mohlo zaujmout i vás. Po vstupu vás donutí si sundat hodinky, pořádně umýt ruce dezinfekčním mýdlem, narvou vás do plastovýho kondomu se síťkou na vlasy a pak teprve můžete vyrazit. Já tam pochodoval v době snídaní s tím, že jsem tam byl i při přechodu na normální denní nabídku. Podle manažerů mají snídaně obrovský úspěch. No že by se ráno tvořili fronty u pokladem se opravdu říct nedá. V kuchyni zaměstnanci sice kmitali, ale v době oběda mají jiný fofry. Ale tím líp pro mě, větší klid na focení. Každopádně něco pravdy na tom asi bude, když už je kopíruje i KFC. Já tam zkusil toast se šunkou a sýrem. Spousta rozteklýho sýra, plátek dobré šunky a celkem dobrý, málo výrazný pečivo. O to víc ucítíte sýr. Trochu hůř to klouže do krku, tak si k tomu kupte nějaký pití. Ale celkově dobrej výrobek a stojí za ochutnání. Konec nanorecenze.
Velká část konverzace se týkala vajíček a jejich přípravy. Já osobně vajíčka snídám leda tak v hotelu před odjezdem, když vím, že se k obědu dostanu kdovíkdy. No během mojí návštěvy se jich prodalo víc než toustů, tak tu o nich přecejen něco napíšu. Spousta lidí nevěří, že vajíčka u McDonald's se dělají z opravdových vajíček. Já nikdy neměl důvod nevěřit (nákup celých vajec vyjde levněji než nákup
vaječné melanže). Ale důkaz místo slibů. Tady máte fotky vajec a jejich přípravy.
Míchaný vajíčka se dělají na normálním másle. To můžete vidět rozpuštěný na fotce uprostřed. Šunku už mají předkrájenou a jen ji vysypou na gril, přilejou předem rozmíchaný vajíčka a míchají na vtipné pánvi bez dna. Množství na fotce je na tři porce. Na sázený vejce mají podobnou formu beze dna. Tam pak vyklepnou vajíčko, počkají a je hotovo. Když vyklepávají vajíčka, tak musí mít jednorázový rukavice kvůli křížové kontaminaci. Stejně tak když sahají na zmrazený maso. Tohle v Ano šéfe opravdu neuvidíte. Jestli se to dodržuje, i když okolo zaměstnanců nejsou jejich šéfové a člověk s foťákem, nevím. Ale vzhledem ke kamerám, který sem tam na stropě zahlídnete, nejspíš jo. Pokud vám to přijde jako škoda plastu (jako mě), tak nezoufejte. McDonald's třídí veškerej odpad.
Dost o vejcích. Takhle vypadá celý gril v celé své kráse. Je to vlastně obyčejný (jen lehce gigantický) kontaktní gril. Nahoře můžete vidět sůl s pepřem v lahvíčkách, kterýma se okoření maso po ogrilování. Stačí samozřejmě jen chytnout, jednou zatřást a je hotovo. Všechno v celé kuchyni je stvořeno k co nejefektivnějšímu pohybu zaměstnanců a co nejrychlejší přípravě jídel. Ono je to taky třeba. Po tom, co se váš sendvič objeví na obrazovce, mají zaměstnanci padesát sekund na jeho přípravu. Všechno je samozřejmě promyšlený dopředu
black beltama nebo podobnýma "lidma". Celej proces od objednání po vydání bude zmapovanej sekundu od sekundy, aby všechno šlapalo jak hodinky a fast food byl opravdu fast. Kdo někdy viděl nějakou procesní mapu vylepenou přes dvě místnosti ví, o čem mluvím. U McDonald's musí mít tihle procesní inženýři opravdový žně. A ještě jedna zajímavost. Horní plocha kontaktního grilu má větší teplotu než spodní, protože horní plocha je na mase nalepená po kratší dobu. Po zaklapnutí grilu zmáčknete tlačítko podle druhu masa a gril vám zapípá, až můžete maso vytáhnout. Každý gril a každý přístroj u McDonald's má jiný zvuk a podle pípání zaměstnanci po čase přesně ví, kam skočit. Poznatky pana
Pavlova nebyly psány nadarmo. Až tak to tam mají promyšlený.
Tady vidíte momentální nastavení grilu na ranní menu. Proto vám nemůžou připravit před školou váš oblibený Cheeseburger. Tohle vyfotit sem si prostě nemohl nechat ujít. :)
Takhle ve fólii se připravujou toasty na snídani.
V tomhle zařízení se udržuje teplota dopředu připravených věcí typu nugetky, vajíčka a podobně. Všechny věci mají svoji vlastní dobu, po kterou tam můžou odpočívat a jakmile tenhle čas vyprší, jídlo se vyhodí do koše hned vedle. Viděno na vlastní oči. Aby se plýtvalo jídlem co nejméně, mají docela zajímavej systém. Jedná se o speciální software, kterej jim pomocí statistik z předchozích dnů a minulosti jako takové vypočítává, kolik porcí čeho se má udělat dopředu, aby se to prodalo všechno a lidi nemuseli čekat skoro vůbec. Jeden z těch nápadů, který vám investici do nich vrátí tisícinásobně a přitom to nemohlo být ani tak těžký vyrobit/vymyslet.
Na monitoru uprostřed fotky jsou počty porcí na předpřípravu a vlevo můžete vidět zrovna objednaný jídlo. Počet porcí na monitoru se celkem přesně shodoval s počtem porcí, který sem viděl v šuplíkách v "odpočívárně", takže zaměstnanci se tím řídí. Snad takovýhle promyšlený protiplýtvací zařízení mají ve všech pobočkách.
Pokud zrovna stojíte u pokladem, usmívejte se. Míří na vás kamera, aby vás tam nikdo nikdy nenechal stát bez obsluhy.
Tohle sem vyfotil na stěně u grilu. Takhle vypadá návod na promo sendviče. Na ostatní sendviče sem návody nikde nezahlídnul, takže je zaměstnanci musí mít nejspíš v hlavách. To vysvětluje, proč sem tam nenajdete v sendviči všechno. Přesná gramáž salátu mě docela pobavila.
Další zajímavá věc, kterou u McDonald's provádí, je štítkování. Snad všechno jídlo se hned po rozbalení obalu nebo vyndání ze skladu a rozmrazení musí oštítkovat. Třeba housky. Ty se dováží zmrazený. Po vytáhnutí ze skladu se oštítkují. Jeden den se rozmrazují (příprava) a jakmile jsou hotový, vydrží dva dny. Po dvou dnech letí do koše. To se ale asi moc často stávat nebude. Podle toho, co sem viděl ve skladech, musí jejich spotřeba být obrovská. Nad štítkovacím přístrojem, bednama s houskama atd. zase najdete kamery, aby to nikoho nenapadlo přelepovat.
U téhle fotky se mi vždycky seběhnou všechny sliny. V takovýchto nádobkách se nachází omáčky. Samozřejmě na nich taky najdete štítek s trvanlivostí. Omáčky vyrábí německá firma Develey. I omáčka na McKřen se vymýšlela kdesi v Německu. Samozřejmě pod dohledem a ochutnávkou Čechů. V čem je která omáčka netuším. Vím snad jen, že do Fillet-O-Fish patří jiná tatarka než do McSmažáku. Kéž bych si mohl vzít domů celou bednu omáček do Big Tasty Bacona...
Tady v tomto koutku se umývá veškerý nádobí a podobně. Jako poslední článek v tomhle řetězu je dřez vlevo, ve kterým je dezinfekce a kterým všechno projde. To v Ano šéfe taky neuvidíte. Mimochodem na každou podlahu v McDonald's mají jinak barevný hadry a smetáky a nestane se, že by se kuchyň myla něčím, co se bylo podívat po podlaze na záchodech. Celkem příjemný zjištění i když dneska snad už naprosto standardní. Jinak třeba gril se po každým uděláním masa otře stěrkou, aby se na něm netvořily spálený kusy masa, který by se vám dostaly do sendviče.
Co tam máme dál. Třeba sklady. Takhle vypadá jeden ze skladů u kuchyně. Místnost ve které je zima. Nic převratnýho. Jdeme dál.
Poznáváte tohle? Plechovka s naloženýma jalapenos papričkama do
Big Jalapeno. Už sem se díval na internet, jestli se přímo tahle značka dá sehnat i v ČR. Musím vás zklamat, nedá. Leda si je nechat dovézt ze zahraničí.
Další ze skladů. Tenhle už byl dole pod samotnou pobočkou. Mají jich tam několik. Vždycky podle teploty. Na suchý věci (papírový krabičky atd.), chlazený a mražený. V tom mraženým byla pekelná zima. K tomu mám dvě zajímavosti. Plocha pro zákazníky je plus minus shodná s plochou za pokladnama pro zaměstnance včetně skladů a podobně. A všechno zboží se vozí v jednom kamionu, kterej má několik chladících zón, aby mohl zároveň vozit třeba mražený maso, zeleninu a obalový materiál. Dál nevím, co víc ke skladům dodat. Snad jen, že sem zahlídnul výtah, kterým nejspíš ze skladu dole vozí věci nahoru, aby to nemuseli tahat po docela dlouhých schodech.
A tady je už zmrazený srdce mýho favorita, Big Tasty Bacona. Zmražená placka vypadá opravdu giganticky.
Po ugrilování se logicky smrskne. Ale i tak vypadá úctihodně. Rozhodně vypadá větší než v samotným sendviči. A co je hodně zajímavý, je i mnohem lepší. Samotný maso jde krásně cítit po masu a pepři (kterej se na něj nasypal pár setin sekundy zpátky), ale hlavně je krásně šťavnatý. Tuhle vlastnost bohužel v sendvičích docela ztrácí a za opravdu šťavnatý by ho označil asi málokdo. Na druhou stranu je pokaždé stejně propečený a nestane se vám tak, že byste dostali podrážku.
Tady můžete vidět plochu a hlavně suroviny na samotný skládání sendvičů. Všechno při ruce, všechno čistý, co víc dodat. Překvapila mě slanina, jejíž plátky vypadají čím dál menší. Ale co si budeme povídat, v sendvičích pak chutná fantasticky. Napravo je zařízení, který zase počítá trvanlivost jednotlivých surovin. Sám sem viděl rajčata, který tuhle dobu překročily a skončily v koši. Pro mě jakožto milovníka rajčat velmi smutný pohled.
Doba je naštěstí celkem rozumě nastavená, tak se snad moc neplýtvá. Slaninu tam nenajdete vůbec, ta je nejspíš nesmrtelná. Překvapil mě kečup. V pizzerii, kam chodím v Ostravě, vám k pizze hodí kečup, kterej ledničku neviděl a po stolech se válí měsíc. Používat ho můžou jen opravdu stateční jedinci. U McDonald's počítají trvanlivost kečupu na minuty.
Takhle vypadá fritéza. Každý mražený výrobek má vlastní košík a třeba ryby se nesmaží společně s nugetkama nebo ve stejným oleji a tak. Olej vypadal hodně čistě a viděl sem i nějaký samočistící a filtrační zařízení pod fritézou. Celkem zajímavá věc, ale na bližší prozkoumání by to chtělo tak hodinu. Těch trubek co tam bylo... Předpokládám, že nejvíc frčí nugety. Ty se mimochodem vyrábí kdesi v Maďarsku a den před mojí návštěvou tam bylo snad celý PR McDonaldu. Nikdo o tom nemluvil, ale mám takový podezření, že nás čeká video z jejich výroby tak, jak to udělali v
Kanadě. Stejně jako projekt Na rovinu nebo video jak se fotí promo sendviče.
Nejvíc nudná fotka nakonec. Takhle vypadá dávkovač na hranolky do košíku do fritézy.
Co bych ještě mohl dodat? Snad jen pár zajímavostí, co sem pochytil z konverzace. Denně McDonald's navštíví sto až sto padesát tisíc zákazníků (takovou návštěvnost blogu bych si nechal líbit). Hovězí maso pochází z Polska. To by vás mohlo trochu vyděsit, ale není důvod. Stejný maso se dováží i do Německa a tam si na kvalitě zákazníci zakládají. Kuřecí je z Maďarska od slepic na podestýlce. Vajíčka jsou ze Slovenska od slepic z volných chovů. Kostka ve skluzu nepochází z ČR. Na některých pobočkách je druhá minikuchyň, která se používá jen při výjimečných prodejích (před Vánocema, Big Mac za 35,-). Když dělají speciální hamburgery pro dámy, tak kolikrát z průzkumu zjistí, že dámy radši ty velký chlapský.
A to je asi tak všechno. Viděl sem vůbec na vlastní oči nějaký prohřešky? Napadají mě dva. Prvně, když si člověk v normálním oblečení přišel po snídaních do kuchyně pro vajíčka. A druhý, když přede mnou jeden sklad zavřeli nějak rychle s tím, že tam nic není a není připravený. Ale to už jen vyloženě hledám chyby tam, kde prostě nejsou. Se vší upřímností můžu říct, že takhle promakaný místo, jako je zákulisí McDonald's, uvidíte málokde. Natož pak v české gastronomii.
Na konec bych rád poděkoval lidem, kteří mě tam provázeli. Všichni byli sympatičtí, věděli o čem mluví a opravdu brzký vstávání a den dovolené rozhodně i díky nim nebylo zbytečný. Ale to je samozřejmě jejich práce, za kterou jsou placení. Zaslouženě.
PS: Pod článkem se strhne určitě hodně živá diskuze. Snad bude ve všech mezích slušnosti. Sprostý komentáře budu mazat bez odpovědi.