neděle 18. listopadu 2018

Twister Italian, KFC

Bella Italia!

"Co nastane, když se srazí Twister s parmezánem? Parmageddon! Bát se ale nemusíte, spíš se těšte na tuhle parádu s našimi kuřecími stripsy, originální buttermilk omáčkou, salátem, rajčaty, rukolou a hoblinami italského parmezánu!" 

Další popisek tak blbej, že ho nemám nejmenší problém dát sem na blog. I když armageddon připomínal spíš minule recenzovaný Panini Italian. Na další italskej kousek jsem se tak musel docela dlouho přemlouvat. Nová buttermilk omáčka mě ale zaujala natolik, že jsem si ji nechtěl nechat ujít. Tak jdeme na to.


Kuře, rajčata, salát, rukola, parmazán a buttermilk omáčka v tortille. To zní fajn. Zní to tak moc fajn, že jsem se hodně bál, aby to obsluha nějakým způsobem nepokazila. Naštěstí měla tu lepší chvilku a dostal jsem přesně to, co tam má být. Malý bezvýznamný plus pro český lid dělající obstojně svoji práci má KFC doma. Teď jen jestli dostane to větší a významnější plus lid polský, kterej s podobnýma labůžo výmyslama oblažuje naši republiku.


Prve musím pochválit nabitost Twisteru. Maso bylo odshora až dolů. Maso bylo čerstvý, křupavý a pálivý jak hořící indická kuchyně. Nevím, čím to je, ale kuřecí kousky v centru Ostravy jsou pikantnější než všude jinde. Hot Wings jakbysmet. Ale to já rád. Tak to má být. Takže maso a jeho množství má za mě palec nahoru. Další asi nejvýraznější surovinou byla nová buttermilk omáčka. Buttermilk znamená podmáslí. Co má podmáslí společnýho s Itálií netuším. Sehnat dneska podmáslí v normálním obchodě je téměř nemožný. Všude samý kysaný podmáslí a'la kyška, ale klasický podmáslí nikde. Horko těžko si tak někdo vybaví jeho chuť. Pokud mě paměť nešálí, tak bývalo skoro průhledný a malinko nasládlý. Jinak to žádnou silnou chuť nemělo.


Buttermilk omáčka v podání KFC je taky trochu nasládlá. Je to taková trochu nasládlá majonéza. Pořád má kyselý tóny majonézy, ale ta sladkost se tam taky neztratí. Je perfektně vyvážená. Má parádní konzistenci  A je dobrá. Hodně dobrá. Něco mi pořád připomínala, ale za celou dobu jedení sendviče jsem si ji nedokázal zařadit. Jestli to bylo to podmáslí těžko říct. To jsem měl naposled tak dvacet let zpátky. Rozhodně si ale dobře rozumí jak s pikantním kuřetem, tak se zeleninou.


A s parmazánem. Přesně tak. V Twisteru Italian se dokonce prosadí i parmazán. Začal jsem ho vnímat až od půlky tortilly a hlavně dole jsem ho měl celkem kopec. Po jeho samostatné ochutnávce můžu potvrdit, že to byl opravdu parmazán nebo jeho nějaký sýrový siamský dvojče. Silná chuť parmazánu a kuře tvoří docela zajímavou a překvapivě lahodnou kombinaci chutí. K tomu rukola, salát a rajčata. Rukola je taky chuťově silná a pokud ji máte rádi, rozhodně její chuť v kombinaci všech surovin uvítáte. Do toho všeho zajímavá omáčka...


Twister Italian patří mezi ty lepší variace Twisteru. Je to příjemná změna a pokud se v kuchyni nešetří surovinama, tak je to celkem pecka. Twister Italian je o něco lepší jak originální Twister. Na Mega Pocket nemá, to ne. Ale pokud si chcete užít trochu zajímavé omáčky, pikantního kuřete a parmazánu, tak Twister Italian je volba přímo pro vás. Já ho rád ochutnal a docela dost možná si ho dám ještě jednou. Teda pokud mě někdo ujistí, že Mega Pocket opravdu zůstává ve stálé nabídce a za chvilu nezmizí... Cena Twister Italian je 99 korun samostatně a 139 korun v menu. Cena je to podle mýho názoru odpovídající. Parmazán něco stojí a novou omáčku taky musel někdo vymyslet. Víc takových novinek bych si nechal klidně líbit...

neděle 4. listopadu 2018

Supreme Angus, Burger King

10 Years Anniversary

Burger King slaví deset let! Zařiďte si další hypotéku, prodejte akcie, zavolejte do Cetelemu a jděte slavit spolu s ním!


Když se slaví, tak se na prachy nehledí. Proto jsem si jako první kousek na test oslav zvolil Supreme Angus. Angus je vlajková letadlová loď společnosti Burger King. To nejdražší a nejlepší, co si tam můžete po výplatě dopřát. Ze spousty dozatimních různých variant Anguse mi opravdu učarovala jen verze Chicago Supreme s perfektní omáčkou ze sušených rajčat. Zbytek variant nebyl špatnej, ale žádná pecka to nebyla. Proto jsem očekávání od Supreme Angus držel u podlahy. Udělal jsem dobře?


Supreme Angus obsahuje velkej plátek hovězího masa, sýr Pepper Jack, slaninu, červenou cibuli, rajčata, salát, majonézu a barbecue omáčku v housce. Dostanete ho v obří krabičce s vlaječkou, která vám připomene, že se chystáte sníst stoprocentně irský hovězí Angus maso. Krabička je fajn a chválím, že burger nedávají na tácku jako konkurence. Svůj Supreme Angus tak dostanete s krásně rozteklým sýrem a celkově je burger tak akorát zahřátý.


Můj kousek byl celkem vtipně poskládanej. Většina surovin si hověla (hovězila?) v druhé půlce sendviče. První půlka tak byla spíš jízda masa s houskou. Začneme hoskou. Houska na tenhle kousek je nová. Nová už od pohledu na promo obrázky a ještě novější od pohledu na fotky. Už dlouho tady nadávám na rozpadající housky od Burger Kinga, poctivě jim to píšu i do těch anket, co dostanete raz za čas k nějaké účtence a ejhle, najednou tu máme novou housku. Pecka! Bezedně jsem doufal a věřil v to, že kvalitou bude sahat na naprosto fantastickou housku z Nightmare Kinga. Aaaaaaaa (bubny) aaa (činel) aaaaa nic. Je lepší než ty předchozí, ale ta z Nightmare Kinga to není ani zdaleka. Ta zůstane asi vyhrazena jen pro západní trhy a my tu máme, podle mě, nějakou polskou náhražkovou housku. Je sice měkká a konečně drží tvar, ale ta chuť není to pravý ořechový. Chutná hrozně lacině. Jen po mouce. Konzistencí taky ze židle nikoho nezvedne. Je v ní víc vzduchu než pečiva. A ta barva? Hrozně žlutá. Nebo spíš podezřele žlutá. Takhle žlutý housky nemám ani svoje domácí a to je dělám z domácích vajec. Houska na Supreme Angus použití barviv rozhodně nezapře. Houska to není vyloženě špatná. Ale je to prémiová houska na sendvič za dvě hodinový mzdy zaměstnanců fast foodů? Je to ta houska, na kterou jsme všichni čekali? Ne, není. Snaha byla. Ale jak říkal můj tělocvikář, jen snaha někdy nestačí...


Maso je starý dobrý Angus masíčko. Asi to nejlepší maso, jaký ve fast foodu dostanete. Kdybych si v supermarketu koupil ty nejdražší mražený hovězí burgery, tak bych chtěl, aby chutnaly zhruba stejně. Ale pořád by to byly jen mražený burgery. Takže nějakou původní šťavnatost opravdu nečekejte. Váha je prý 175 gramů za čerstva. Těžko ověřit, ale porce je to slušná. Najíte se. Masu tak nemám moc co vytknout.

Sýr Pepper Jack poctivý fanoušci fast foodů asi znají. V podstatě klasickej americkej sýr s papričkama. V podání Burger King je hodně smetanovej, ale jinou chuť jsem nějak nepostřehl. Ani těch papriček tam od pohledu moc není. Po prvotním letmým prozkoumání jsem se dokonce lekl, že mi dali jinej sýr. Nedali. Ale i kdyby dali, tak celkovou chuť burgeru to nejspíš nezmění ani o píď. Pepper Jack byl fajn. Samostatně. V celkové chuti sendviče se ztratil jak pára v digestoři.


Zato slanina příjemně překvapila. Opečená byla akorát a svoji chuť dokázala protlačit do všech soust, který ji obsahovaly. Měla snad silnější masovou chuť než samotný Angus maso. Taky byla až podezřele uzená. Ale v kombinaci se zbytkem surovin prostě bodne. Červenou cibuli mám v burgerech rád. Vždycky přidá příjemný křupnutí a není tak palčivá jako její bílá ségra. Společně s Angusem a slaninou fajná kombinace. Rajče jakbysmet. Dodá vláhu a trochu kyselosti. Salát byl... salát.


Dvojkombinace majonézy s barbecue omáčkou snad nikdy neomrzí. Snad. Pokud jo, tak Burger King zkrachuje. A to máme vlastně všechno. Takže Supreme Angus je v podstatě spojení celkem dobrýho masa s dobrou slaninou, čerstvou zeleninou a klasickou kombinací omáček v chuťově lehce podprůměrné housce. Jako není to špatný. Sníte to, pochutnáte si (v té části, kde máte všechny suroviny), najíte se a odejdete celkem spokojení. Ale je tohle sendvič na desetiletý oslavy? Na první kulatiny? Je tohle sendvič, za kterej chcete dát 169 korun samostatně a 219 korun v menu? Myslím, že ne, Time. Je to jen nablýskaná klasika. Za cenu, za kterou si dnes koupíte čerstvý burger v dobré burgerové restauraci. Bohatýrským fanouškům kulatin a fast foodů ho doporučit můžu. Neurazí. Ale ta mlčící normální většina si najde lepší kousek za stejný nebo i lepší peníz. A o nic nepřijde...


Ke svýmu slavnostnímu sendviči si můžete dočasně přikoupit i pytlík bramborových véček za 49 korun českých. Jsou fakt z brambor. Žádný bramborový těsto jako mřížky. A musím říct bohužel. Já radši ty těsta. Bramborový véčka jsou v podstatě jen americký brambory divných tvarů, kterýma se maximálně o něco líp nabírá omáčka. Žádná pecka a rozhodně ten pytlík neodpovídá ceně padesát korun. Pokud jste kryptomilovník amerických brambor, tenhle produkt je přesně pro vás. Zbytek zase může vynechat, o nic nepřijde. Ale jsem rád, že se Burger King vydává do pole bramborovýho finger foodu. Třeba to časem nakopne konkurenci a budeme tam, kde jsme byli kdysi ve zlatých časech českých fast foodů.


Já si svoje véčka dal s nějakou jejich salsou. Na obale extra hot, ve skutečnosti taková dvojka z desíti. Dost ovocná, nakyslá, lehce sladká. Vyvážená a docela dobrá omáčka. Díky ní se ty véčka daly zbaštit. Pokud už do véček půjdete, tak nějakej dip rozhodně doporučuju. Véčka jsou samy o sobě dost suchý. Salsa - devět korun, upřený pohled Mr. Beana - k nezaplacení.

sobota 3. listopadu 2018

Panini Italian, KFC

Bella Italia!

"Kdyby se Colonel oženil s krásnou Italkou, přesně tohle by si nosili na piknik do neapolských zahrad." Tak praví web KFC. Je to tak blbý, že bych se nedivil, kdyby to pocházelo z mýho blogu. Ale nebudu soudit spisovatelskou kreativitu PR oddělení KFC, budu soudit jejich jídlo! Tak jdeme na to. Co že by si to teda pán ve slušivým otrokářským obleku, narozen jen pár let po zrušení otroctví na jihu USA, vzal na piknik, kdyby si vzal snědou imigrantku z Itálie?


Prý toto. Panini s kuřecíma stripsama, rukolou, majonézou, mozzarellou a red grill omáčkou. Složení jednoduchý, přímý a v barvách italské vlajky. Co si víc přát?


No tohle to asi nebude. Po vysunutí tácku na vás vykoukne toto panini a zanechá asi takovej dojem, jako slavná Chizza, která byla k dostání minulej rok. Od pohledu nic moc. Množství náplně nic moc. Ale nevonělo to špatně, takže naděje ještě byla.


Takže máme tu těch pár základních surovin. Kuře, omáčky, sýr, salát... moment. Salát? Ano, salát! Místo rukoly. No chyba se halt občas stane a kvůli rukole jsem na tenhle sendvič nešel. Ale pět surovin by poskládat nemělo být zase až tak těžký. No nic.


Zde foto zepředu. Ne, nic jsem z toho nevytáhl. Takhle to dostanete. Originál Panini Italian. Vzpomínky na zeď Facebooku KFCčka z dob uvedení Chizzy sílí a sílí. Jde se ochutnávat.


První dojem z pečiva, nic moc. Takový suchý, hodně moučnatý, ani houska, ani panini. Nic extra pečivo. Ani opečený pořádně nebylo. Nekřupalo, spíš se rozpadalo. Polotovarový panini, který občas mívají v některých barech/kavárnách, má o třídu lepší pečivo a i to je jen nouzovka. Mozzarella tak špatná není. Není to mozzarella, na kterou jste zvyklí z těch koulí sýra v nálevu, ale je to spíš taková ta válcovitá mozzarella, co si nakupují pizzaři. Chutná po smetaně a konzistenci má spíš eidamovou než mozzarellovou. Trochu tepla a roztátí by ji rozhodně neuškodilo. Ale chuťově ušla.


Kuře samozřejmě pecka. Obalovaný, křupavý a pikantní kuřecí stripsy byly rozhodně to nejlepší v celým panini. Svoji pikantní chutí se neztratily v žádným z těch pár soust, ve kterých jste je měli. Salát byl... salát. Rukola by tam sedla určitě víc. Majonéza se hodila k salátu. K pečivu mi moc nesedla. A co nová omáčka red grill? Je to takový pikantní barbecue kečup. První ucítíte spoustu kyselých rajčat, pak přijde trochu kouře a velká pikantnost. Celou dobu ale omáčce chybí tělo. Ač má výraznou chuť, tak působí prázdně a nezáživně. Nemůžu si pomoct, ale přijde mi, že se někde šeredně šetřilo. Nejen na té samotné omáčce.


Celková chuť je různorodá a nevyvážená. Pikantní kuře, jinak pikantní ovocná omáčka, celkem fajn sýr, kterej se ale těžko prosazuje, majonéza a divný pečivo. Ty sousta se stripsama se dají, ale ty pečivovo-tatarkový kousance nestojí za nic. A těch je většina. Celkově tak Panini Italian nestojí za moc. Rozhodně pak nestojí za 109 korun, za který ho KFC prodává. Samostatně. Pokud chcete menu, připočtěte si pár pětek. Dva stripsy se dají sehnat i levněji a v lepším kabátku. Panini se povedlo asi jako Chizza. Na zkoušku dobrý, ale podruhé si svoje tvrdě vydělaný peníze užijete líp za něco jinýho. Není to žádnej šílenej propadák, o kterým se bude mluvit ještě za rok, ale doporučit vám Panini Italian rozhodně nemůžu. Snad to byl jen lapsus a zbytek italskýho menu bude lepší.