čtvrtek 25. února 2021

Qurrito Cheeser Grande, KFC

 Sýrové Menu

Zajímá vás, jak Grande je ve skutečnosti Qurrito Grande? Jestli je Big jako Big Mac nebo Big King? Jestli je Grande větší než Grander? Je tak Grande, že by ho ani Halina nedojedla? Odpověď na tyhle otázky najdete v téhle recenzi. A hned teď, ať to nemusíte číst dál. Váhově bude asi větší jak Big Mac i Big King. S Texas Granderem bych to viděl tak nastejno. S Halinou je to asi jasný. Takže tak.


KFC to na mě s Qurritem zkouší už hodně dlouho a zatím neuspěl. Originální Qurrito (2013), Qurrito se čtyřma druhama sýrů (2015), variace na Qurrito v podobě Chizzy (2017) nebo Snídaňový Qurrito (2018). Ani jedno z toho mě vůbec nenadchlo. Dokonce na všechny tyhle produkty vzpomínám s odporem tak pět kilo Ohmů. Snad jen Chizza byla tak ujetá věc, že alespoň pobavila mozek a oči, když už ně jazyk. No a teďka to KFC zkouší znova. S Qurrito Cheeser Grande. Vlastně ani nevím, proč jsem dostal tak nebetyčnou chuť ochutnat zrovna tuhle novinku. Nejspíš za to může naprostá absence ostatních novinek u konkurence a dost povedenej Wrapper Cheeser, v kterým ale chyběly houby a ty já rád. Nejspíš i pro to jsem svolil k dalšímu pokusu o okouzlení Qurritem, jehož slávu jsem doteď nepochopil. Změnilo se něco?


A ani tady to nebudu protahovat. Změnila se jediná věc a sice velikost. Tentokrát se snad i najíte. Ale to je tak všechno. Jinak je to pořád stejně stejná děsně děsná nuda jako ostatní Qurrita. Pikantní kuře, kečup, sýr a houby. Toť vše. Pikantní kuře je jako vždy od KFC parádní. Jsou tam stripsy, takže prsní kousky vhodný i pro ty nejnagelovanější fotbalisty štítící se tmavýho a tučnýho masa. Ty jsou super.


Kromě stripsů mě ještě kladně zaujaly houby. Na webu píšou žampiony, ale podle hodně tmavé barvy a gigantickým tvarům nevím nevím, jestli bych se na to úplně spolíhal. Každopádně žiju, takže houby jsou jedlý a můžu potvrdit, že i chuťově vynikající. Opravdu mají silnou houbovou chuť. Skoro jako pravý hřiby. Palec nahoru za houby samotný, ale palec dolů za jejich redistribuci. V jednom místě jsem měl houbový království, ale ve zbytku Qurrita jich bylo míň než mozkových buněk na služebně městské policie.


K ostatním surovinám moc kladných připomínek nemám. Třeba použití kečupu moc nechápu. Kečup s houbama bych čekal na mimibazaru nebo tatabazaru. A kdyby to byl alespoň nějakej dobrej kečup. Ale byl to takovej ten hodně řídkej a kyselej s chutí plastové lahve. Do sýrů bych si pak mohl rýpnout ještě víc. Plátky čedaru by na fast foodový poměry ještě ušly, ale ten druhej strouhanej sýr byl vyloženě nedobrej. Taková ta umělá tučná hmota, která o pravým sýru leda četla v knížce. Navíc se ten bílej sýr ani nestihl rozpustit. Pokud si doma namažete chleba kečupem a nastrouháte si na to levnej eidam, dostanete chuť sedmdesáti procent Qurrita Cheeser Grande.


O něco lepší dojem získáte použitím elektromagnetických vln na frekvenci 2,4 GHz o výkonu 1 kW zhruba dvě minutky. Sýry se spojí, kečup se ohřeje a chuťově to tak nějak hraje víc dohromady. Bohužel tím utrpí to nejlepší, maso. A taky tortilla na nějaký dvojitý pečení není tak úplně dělaná. Takže máte na výběr. Buď si dáte vynikající maso s podprůměrným kečupem a levným sýrem, občas vynikající houbou. Nebo si dáte blemcavý kuře se sýrovou směsí smíchanou s kečupem a tvrdou tortillou.


Ani jedna z těchhle možností ale zaručeně nestojí za 149 korun, za kterých vám zaměstnanci KFC s ledovým podrouškovým úsměvem Qurrito Cheeser Grande prodají. A pokud budete chtít třeba box, připravte se vypláznout skoro čtvrttisíc. Qurrito Cheeser Grande nemůžu doporučit snad nikomu. Dejte si Wrapper Cheeser. Ten vás vystřelí do chuťovýho vesmíru. Za míň peněz, se slaninou, okurčičkama a pořádnou omáčkou. Qurrito Cheeser Grande je proti němu jen nepovedená parodie na jižanskou kuchyni. Stejně jako všechny ostatní Qurrita...

neděle 21. února 2021

Sarmale se zelím

TATABAZAR

Vítám Vás v nové rubrice kavoniho občasníku, v Tatabazaru. Jde o rubriku, kde si my, zasloužilí fotři, budeme předávat moudra. Jak se nejlíp zbavit dětí na víkend, kde sehnat dobrý pivo, který toaletní papír je nejlepší v poměru cena/výkon a podobně. Samozřejmě očekávám, že u každýho příspěvku se bude objevovat spousta tleskajících smajlíků, pochval a zmínek o tom, jak jste si s vaší drahou polovičkou počvachtali. Na konec úvodníku k nové rubrice bych rád zmínil, že podobnost s mimibazarem je čistě náhodná a jediná věc, která se mu může podobat, je kvalita receptů.

Každý recept v této rubrice musí totiž projít těmi nejpřísnějšími kritérii. Musí být levný, rychlý a trocha kečupu taky nikdy neuškodí. Jako první vlaštovku jsem si zvolil recept, díky kterýmu vytvoříte opravdu hnusnej oběd. Ale je to levný a rychlý a uděláte to v jednom pekáči!


Suroviny:
500 g mletýho masa mix
půl hrnku uvařené rýže
směs koření čubrica
sůl
750 g kysanýho zelí
1 velká cibule
200 ml kečupu

Jako první si uvařte rýži, pokud už se vám teda někde neválí půl hrnku uvařené. Rýži smíchejte s masem, hojně zasypte čubricou a případně dosolte. Bacha na sůl, kterou už někdy dávají do čubrici. Maso rukama smíchejte a udělejte pár tlustých šišek. Vemte zapíkací mísu, dejte do ni polovinu vymačkanýho kysanýho zelí, na to dejte šišky masa, druhou půlku zelí, posypte nahrubo nakrájenou cibulí a zalijte kečupem rozmíchaným v troše vody. Pekáč přikryjte a dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečte hodinu. Po upečení servírujte s úsměvem a tmavým chlebem. Kdyby se strávníci divili absence pořádné přílohy, poukažte na fakt, že rýži už mají v mase a že se nebudete cárat s extra přílohou.



Pivo k tomuto obědu doporučuju Zubr Grand. Jedno z mála piv vlastníka tria Holba-Litovel-Zubr, který neobsahuje cukr a je akorát hořký a perfektně pitelný.

Wrapper Cheeser, KFC

Sýrové Menu

Rád vzpomínám na minulost. Na časy, kdy všechno bylo ještě normální. Časy, kdy člověk ráno otevřel svůj prohlížeč pln radosti a nadšení a hledal novinky. Na časy, kdy se z webu KFC dozvěděl, co si vlastně může objednat a co všechno jeho sendviče budou obsahovat. Jó to byla krásná doba! Ale svět se změnil. Co se dá dělat. Je třeba se přizpůsobit. Mrkněme se na další wrap. Tentokrát na Wrapper Cheeser.


Co všechno Wrapper Cheeser obsahuje? Dobrá otázka, na kterou jsem sám hledal odpověď tak dlouho, než jsem si ho prostě objednal a zjistil. Ale zkusme to rozklíčovat od začátku. Takže na webu mají obrázek houby. Ty tam nejsou, takže jsem houbu přeškrtl. Pak mají v popisku tohle: "Křupavé kuřecí kousky zalité limetkovou šťávou se zapečenou slaninou, hranolky, sýrem čedar, okurkami, smaženou cibulkou, doplněno omáčkami Kentucky Gold a Nacho; a to vše v křupavé grilované tortille." No smaženou cibulku nevidím ani na obrázku a ani jsem ji neměl v sendviči. Tož co teď. Kde je pravda? Měl jsem tam všechno? Neměl? Mají tam být houby? Prdí hadi? Prostě záhada. Tolik k pokračování úvodníku. Možná by si měl KFC webdesignér vytáhnout hlavu ze zadku a pokud chcou mít eshop na webu, ať ho dají bokem. Nám, internetovým důchodcům, se uleví, protože hledat dvacet minut složení jednoho sendviče a aby to tam pak bylo ještě špatně, to je na infarkt.


Jedeme dál. Pokud si koupíte Wrapper Cheeser, dostanete macka. Macka o macaté váze a tíze. První zakousnutí bylo epesní. Plná pusa sýrové nacho omáčky. Bomba. Druhý kousnutí kuře. Pikantní bomba. Kuřete jsem měl ve Wrapperu opravdu hodně. Od shora až dolů a pořádná vrstva šťavnatýho pikantního (asi stehenního) masa z pipiny. Lahůdka. Nešetřilo se a tak to má být.


Další, co nejde chuťově přeslíznout, jsou okurky. Kyselý nakládaný kořeněný okurky. Ve wrapu s pikantním kuřetem a sýrovou omáčkou. Už minule u Kentucky Gold Wrapu jsem se podivoval na tím, jak skvěle se okurka hodí do podobnýho wrapu. Do Wrapper Cheeseru se hodí taky. Wrapper Cheeser by bez okurek nebyl tak zajímavej. Opravdu tomu dodávají zvláštní chuťovej charakter. Taková malá záhada, kterou rád budu luštit znovu a znovu příštích pár týdnů.


Krom kuřete a okurek ucítíte samozřejmě i plejádu omáček. Omáčky tam jsou podle všeho vlastně tři. Sýrová nacho omáčka, Kentucky Gold omáčka a limetková šťáva. Nacho omáčku poznáte bezpečně podle sytě žluté barvy, hustší konzistence a chemicky silné, ale výborné sýrové chuti. Kentucky Gold se trochu překrývala s tou limetkou a až na úplným dnu tortilly se mě (myslím) podařilo identifikovat tu limetkovou šťávu. A možná to byl jen lák od okurek. Ale na tom až tak nesejde. Ono jak se to všechno zamotá a slije dohromady, tak to vytvoří perfektní jízdu plnou zatáček a otoček, kterou si užijete od začátku až do konce. Tady by se konkurence se svým napůl suchým a napůl omáčkou překypujícím sýrovým králem mohla poučit. Distribuci omáček ve Wrapperu Cheeseru dávám oba palce nahoru a jejich výběru jakbysmet.


Co tam máme dál? Sýr čedar. Jo toho tam bylo celkem dost. Taková ta lepivá hmota dole pod masem. Určitě přidala celku něco do jeho sýrové duše, ale že byste se rozplývali nad chutí zrovna toho plátku sýra v puse, to asi ne. Celkem solidně ho umlátí omáčky a kuře. Nedejbože pokud v soustu máte i okurku. To se plátek sýra nechytne. V popisku ještě najdete slaninu. Mně se paní za pokladnou ptala, jestli chci slaninu a já automaticky řekl ne. Extra suroviny si nedávám, ať to zrecenzuju pěkně tak, jak se to vyplodilo v mozku ploditele. Navíc jsem věděl, že slanina tam má být už v základu. Dlouho jsem ji ve Wrapperu hledal a nenašel a stýskalo se mi po ni. No pak jsem ji našel srolovanou na konci a bylo zase dobře. Bohužel byla dost gumová, neopečená a taková průměrná. Což je asi to nejhorší, co jsem kdy o slanině napsal. Příště by mohla být propečenější a vložená nějak víc šikovně doprostřed. Každopádně i přes zjevný nedostatky slanina chuť posledních soust vystřelila zase o level výš. To slanina umí dobře i když je jen průměrná.


Další peckou, kterou si mě KFC pravidelně získává ve svých wrapech, jsou hranolky uvnitř. Dost šílenej nápad, ale wrap se naplní a posléze naplní i vaše břicho o mnoho víc. Chuťově jsou hranolky sice neutrální a nepřinesou žádnou chuťovou linku navíc, ale jako plnidlo je to prostě geniální tah. Kam se hrabe salát a podobný zdravovědný hovadiny. Navíc si nemusíte ani kupovat menu. Bezednej kelímek si v obchodním centru stejně nevychutnáte (pokud nechcete obuškem po hlavě) a hranolky, který strávily dvacet minut v pytlíku, taky nechcete. Ale přímo v sendviči? Ano prosím.


Co bych ještě vypíchnul byla nálož pepře. To asi není normální stav a nejspíš tam nebudete podobnou nálož mít, ale od druhé půlky sendviče jsem měl opravdu požehnaně mletýho černýho pepře. A byl všude. Na mase, v omáčce, pod sýrem, prostě všude. Pikantnost od kuřete tak nabrala ještě pikantní pepřovej rozměr a byla to pecka. Slabší povahy by to nejspíš složilo, ale já pepř rád, takže chválím. Jestli tam extra pepřová nálož patří nevím a z webu to nepoznám. Ale chválím.

Chválím celej tenhle Wrapper Cheeser. Sýrová pikantní kuřecí jízda. Všechno co tam je je šíleně nezdravý, šíleně junk food, v šíleným množství a prostě jo. Jo jo ano ano. Takhle má vypadat sýrový menu ve fast foodu. Cena je 139 korun českých samostatně a stojí to za to. Vlna wrapů v KFC nekončí a bez mučení se přiznám, že v KFC mě teď vidí nejčastěji. Halt člověk se musí přizpůsobit a wrapům delší odnos domů neubere vůbec nic, ba naopak. Wrapper Cheeser můžu doporučit všem milovníkům pikantního kuřete a sýrových omáček.