pondělí 8. září 2025

Chilly Philly Cheesesteak a Spicy Buffalo Chicken Cheesesteak, Philly & Co's, Praha

Čeho je v Ostravě víc než restaurací nabízejících burgery? Snad ničeho, možná tak kaváren. Je to tak. Psal se rok 2011, když jsem začal psát tenhle blog a burger byla exotika patřící tak leda do fast foodu. Specializovaný burgrárny teprve pomalu začaly rašit a to jen v Praze. Zbytek republiky byl odkázanej na fast foody nebo na karbanátek v housce. Po čtrnácti letech mají burger v nabídce skoro všechny restaurace po celé republice a spousta z nich i ve slušné kvalitě. Samozřejmě je to moje zásluha. Já tu byl celých těch čtrnáct let a stěžoval si, že by mohlo být líp. Někdo by mohl namítnout, že český gastro šlo nahoru díky Pohlreichovi v Ano šéfe, ale to není pravda. Kaťák je tady furt, společně s burgrama. Jedna nula pro kavoniho. Vlastně dva nula. Kaťák miluju. No a protože jsem o víkendu snědl svůj miliontý burger (plus minus tři sta dvacet sedm tisíc), tak jsem se rozhodl pro změnu. Zkusil jsem Philly Cheesesteak!

Pokud se v Praze pohybujete mezi Žižkovem a Karlínem a přemýšlíte, jak může takhle dlouhej tunel zůstat bez kamer a bez malůvek, tak vězte, že na jednom z konců vás čeká lepší zábava. Třeba parádní Philly Cheesesteak. Kdo nezná, tak jde o nasekaný hovězí steak se sýrem v dlouhé housce původem z Filadelfie. Taková přirozená symbióza mezi hot dogem a cheeseburgrem. V dospělácké verzi.


Nějak takhle to pak může vypadat. Tohle je Chilli Philly Cheesesteak od Philly & Co's na Žižkově v Praze. Sympatickej podnik se sympatickou obsluhou, které je angličtina bližší než čeština. Už to člověka mířícího za americkou kuchyní dokáže navnadit. No a co víc napsat. Tenhle kousek chutná přesně tak, jak vypadá. Jako americkej gurmánskej granát. Hovězí maso bylo nádherně měkký. Jako kousat do másla. Nakrájený na malý kousky a s perfektní hovězí chutí. Tady se na kvalitě masa nešetřilo. A to je dobře. Není nic horšího, než steak z nevyzrálýho kusu masa ze staré krávy tak, jak ho dostanete ještě ve většině masen v ČR. I tohle se naštěstí pomalu mění a Philly & Co's jsou toho důkazem.


Kromě masa v bagetě najdete ještě bílý americký sýr, karamelizovanou cibulku, červený papriky a pikantní chilli jam. Cibulku asi znáte, ta vás nepřekvapí. Papriky by mohly a sice tím, jak jsou geniálně připravený. Jsou udělaný akorát na zkus a krásně se koušou. Žádný žvýkací kusy čehosi, ale parádní kousky ogrilované zeleniny.

Chilli jam je spíš taková hodně papriková omáčka, trochu do rajčat a trochu pikantní. Taková tři a půlka z desíti. Příjemná pikantnost pro lidi, co mají rádi příjemnou pikantnost. Vzhledem ke slovíčku Chilli v názvu jsem čekal pikantnější jízdu, ale převládla spokojenost.

Bílý americký sýr, nebo jak přeložit White American Cheese, je takový zámořský eidam. Sýr na všechno. Osobně jsem ho nikdy neměl důvod u nás shánět a nejspíš ani mít nebudu, takže těžko soudit, jestli v Philly & Co's mají originál, ale asi jo. Sýr po vystydnutí vtipně vytuhnul. Chuťově byl spíš slabší, ničím neobvyklej a v celku se spíš ztrácel. Z toho hvězda evropských kuchyní nebude. My jedem sýrovější bomby.

Kombinace toho všeho je ale super jízda. Naprosto dokonalý maso, super papričky, silně dochucená omáčka, k tomu cibulka a trocha sýra. Spolu to k sobě všechno sedí a v puse se vám bude odehrávat opravdovej americkej trhák. A zapomenout nesmíme ani na housku nebo bagetu nebo jak to nazvat. Chuťově jde o bílý pečivo srovnatelný s naším rohlíkem. Ale těsto je mnohem měkčí, nadýchanější a pevnější. A tady by si Evropa mohla vzít příklad. U nás pod pojmem bageta najdete úplně jiný pečivo. Tvrdý a suchý. Zatímco tenhle ten nafoukanej gigantickej rohlíček unesl tolik věcí, držel tvar a přesto se nerozpadl a chutnal výborně. Kéž by se tohodle stylu pečiva chopila třeba Bageterie Boulevard a začala dělat něco podobnýho. To by byla pecka.

Taky bych rád zdůraznil, že pokud budete svůj Chilli Philly Cheesesteak baštit rukama, tak se dost ušpiníte. Naštěstí ubrousků je dost a záchod není daleko. A co se mi ještě líbilo byla nečekaná lehkost jídla. Ve smyslu, že po dojedení nemáte v žaludku nestravitelnou kouli, ale opravdu solidní jídlo, který zasytí, ale neucpe. Další známka kvalitních surovin.

Mimochodem vybrat si můžete mezi malou 18-ti centimetrovou bagetou a nebo plnou 24 centimetrovou. A pokud je pro vás 18 centimetrů málo a 24 centimetrů zase moc, přihoďte si k bagetě hranolky. A to jakože vážně. Protože v Philly & Co's mají beze srandy ty nejlepší hranolky, který jsem jedl za posledních kdovíkolik let. Milujete ty tenký hrancle z mekáče? Tak si je představte v domácí verzi s kořením. Prostě lambáda, pro kterou se budete chtít vrátit.

A taky že jo.


Tohle je Spicy Buffalo Chicken Cheesesteak. Zase v menší verzi s hranolkama. Opravdu by to byl hřích si nedát ty hranolky. Opravdu. Ale zpátky k bagetě. Neudržel jsem svoje dvě úchylky a sice zkoušení nových věcí a lásku k Buffalo Wings. A tak vznikla tahle objednávka. Minule jsem pikantnost hodnotil tři a půlkou z desíti, no Spicy Buffalo Chicken Cheesesteak to dokázal zdvojnásobit. Frank's Red Hot omáčka se nezapře a typická kyselá pikantnost vás bude provázet každým kousnutím. Kuřecího masa jsem dostal opravdovou nálož a natrhaný bylo přesně tak, jak si to vysníte v těch nejvlhčejších Buffalo snech.


Papriky už jsem popisoval minule a tentokrát tu máme ještě omáčku z modrýho sýra. To byla v podstatě taková jemnější a tekutější majonéza s příchutí, ani se mi to nechce říkat, nivy. A.k.a blue cheese, když už tu počešťujeme sýry. Omáčka byla dobrá, ale žádný giga terno cirkus ve vás nevzbudí. V celkové chuti bohužel taky stojí spíš pozadu. I přes její krásný množství tam prostě masa bylo mnohem víc a jeho buffalo chuť je jako rozžhavená lokomotiva vystřelená z kanónu. Omáčku a papriky tak možná postřehnete, ale tím skončíte.

Hovězí verze Philly Cheesesteaku mi sedla víc a byla víc vyladěná. Spicy Buffalo verze byla zajímavá, ale tam bych se spíš držel formy křidýlek, který mají mimochodem taky v nabídce, a bagetu si zvolil hovězí. Ta byla vyladěnější, líp se jedla a dodala mnohem větší zážitek.

Cenově se bavíme o 199 korunách za Chilly Philly Cheesesteak, 189 korun za Spicy Buffalo Chicken Cheesesteak a 59 korun extra za hranolky. Všechno z výše jmenovaných za ty peníze stojí. Za každou korunu. Mňam.

Žádné komentáře:

Okomentovat