TATABAZAR
Dámy, pánové a hormonálně zmatené osoby, je to tady! V minulém díle nekonečného seriálu Tatabazar jsme se seznámili s dámami Markétou a Jaruškou. Sympatické paní, které se bujónu nebojí a nestydí se za něj. A jako bonus pro tvrdý jádro tohodle blogu, sledující můj Instagram, jsem připravil anketu. Anketu, kde jste si mohli vybrat, co chcete zažít na vlastní oči příště. A výsledek mně překvapil. Přes všechny exoticky znějící recepty jako "Rolky s překvapením", "Pudinková bomba" nebo "Babiččina červená polévka" jste si zvolili "Hermelínové kuře s hruškami". A to pomocí celých 45ti procent hlasů. Buď jste chtěli ušetřit moji rodinu nebo jste čuli, že za obyčejným názvem bude něco extra. A samozřejmě jste měli pravdu! Pojďme teda spolu zneuctít kuře a donutit ho porodit plesnivej sýr do hruškové vaničky. Že to zní divně? Ale kdeže. Úplná normálka.
Většině porodů předchází předehra. No většině. Polovině. No dobře, občas porod začne pár měsíců zpátky i předehrou. Naší předehrou budiž úvod k receptu z fantastické knihy Mlsná kuchařka:
Co si tak vykládají ženské u kadeřníka nebo na pedikúře? Některé mluví o módě, jiné o výhodných nákupech a Jaruška a Markéta? Většinou o jídle a o receptech.
Děvčata si mezi sebou vyměňují osvědčené recepty a ty se pak dál upravují, vylepšují a zdokonalují, až třeba vznikne recept na opravdu luxusní oběd nebo večeři, jako je hermelínové kuře s hruškami. Tento recept nepatří k těm jednoduchým a vyžaduje trochu kuchařské zručnosti, ale zato jde o opravdu vynikající jídlo, ve kterém se pikantní slaná chuť hermelínu snoubí se sladkou karamelovou a máslovou chutí hrušek. Když si dáte trochu záležet, bude na vašem stole vonět jídlo jako z pětihvězdičkového hotelu. A kdo by si ještě vzpomněl, že tenhle recept pochází od pedikérky?
Jdeme na to. Na tento upravený, vylepšený a zdokonalený recept na opravdu luxusní oběd budete potřebovat pět surovin včetně soli. Ano, pět! Stejně jako počet hvězdiček hotelu, jako v kterým Markéta a Jaruška podobný pokrm očekávají.
Suroviny:
1 celé kuře
2 větší hermelíny
150 až 200 gramů másla
3 tvrdé hrušky
sůl
Předehra je za náma. Jdeme se podívat, co dělají pedikérky po práci. Celé kuře očistíme od peří, položíme na stůl do té správné polohy a lokalizujeme tu správnou dírku. Protože tento recept podle Markéty a Jarušky nepatří k těm jednoduchým a vyžaduje zručnost, přikládám i foto návod.
Pokud je dírka malá, zatnutou pěstí můžete díru trochu rozšířit. Trocha krve je napoprvé normální. Jakmile máte vyhovující velikost, kuře pořádně nasolíme. Začneme vnitřkem a pak vmasírujeme sůl i na kůži. U drůbeže se nemusíte bát použít větší množství soli, ono se to vsákne. Během masírování nedoporučuju jakkoliv zkoušet množství soli na kuřeti líbáním ani olizováním, přenáší spoustu hnusných nemocí. Jakmile máte kuře nasolený, nakrájejte si hermelíny na kousky tak, aby seděly s velikostí díry. Kousky hermelínu vemte a opatrně nacpěte do kuřete tak, aby zůstalo fyzicky neporušeno.
Jakmile je zneuctění dokonáno, dejte kůži zpátky a kuře sešijte pomocí párátek. Čím líp, tím míň hermelínu vám uteče během pečení. Nezapomeňte spíchnout i díru po krku na druhé straně. Troubu rozehřejte na 170 stupňů, dejte do vymazanýho pekáče s trochou vody, zakryjte a pečte asi 45 minut. Mezitím si podélně rozkrojte hrušky a zbavte je jádřinců.
Po 45ti minutách kuře vytáhněte a přidejte k němu hrušky s kousky másla. Všimněte si, že hermelín je na cestě.
Po přidání hrušek s máslem pečte kuře ještě dalších asi 30 minut. Ke konci odklopte pekáč a můžete troubu zesílit, ať máte kůrčičku. Kuřátko během těch posledních pár minut smyslně polívejte vypečenou šťávičkou.
Potom kuře vytáhněte a zkontrolujte, jestli je porod hotový a v hrušce máte plesnivou mňamku.
Pokud ano, máte hotovo. Hruštičku s hermelínem vyjměte, přestřihněte pupeční šňůru a můžete podávat.
Pokud jste kuře zašili opravdu dobře a většina hermelínu vám zůstane uvnitř, je možno hermelín chirurgicky vyjmout po odstranění stehen rodičky.
Kuře podáváme s hermelínem, hruškami a dle knihy třeba s gnocchi nebo s bramborovým knedlíkem.
Krom neobvyklého zážitku s nezletilou drůbeží dostanete i oběd, kterej... no úplně to nevoní a nechutná jako v pětihvězdičkovým hotelu. Prostě pečený kuře, rozpuštěnej hermelín a pečená hruška. Hruška se sýrem si docela rozumí, bramborovej knedlík pokapanej výpekem je taky jedlej. Kuře chutná jako kuře. Chuť hermelínu skeletem moc neprostoupí. Ale tož jo. Dalo se to sníst.
Tímto upřímně děkuji Markétě a Jarušce a gratuluji k výskytu v rubrice Tatabazar, která je vyhrazená jen pro ty největší legendy. A kdyby někoho mrzelo, že přišel o "Rolky s překvapením", tak nezoufejte. Jde o krabí tyčinky zamotaný do eidamu se šunkou, obalený v trojobalu a osmažený. Vrchol každého večírku! Ale kuře je kuře, chápu. Tož ruce do toho a půl je hotovo!
Žádné komentáře:
Okomentovat