TATABAZAR
Kdo jiný? Kdo jiný než největší žena české gastronomie by se měla připojit do našeho špičkového gastroklubu? Kdo jiný než samotná Halina Pawlowská?! Pokud sledujete můj Instagram, tak už to víte. Letos to nebude jen o klobásách pana Babici a Sapíka, ale budeme vařit i s Halinou. Rubriku Tatabazar tak čeká renesance inteligentního humoru. Bonmoty, rýmy, říkanky, říkadla atd. Žádná žumpa typu TMBK, kterej si splete slovo koláče s kolážema a pak si tím vydělává. To u mě najdete pořádný koláče. Nebo dorty. Halina ráda dorty. Ale začněme něčím o chlup jednodušším. Masem.
Znáte to. Jako každej pořádnej chlap ráno vstanete, oholíte se břitvou od Wilkinson Sword, žádný přiteplený Gillete, a jdete rozehřát troubu. Do té šoupnete několik kilo dobře naloženýho vepřovýho bůčku a pak si jdete hledět svýho. Otevřít pivo, vypít lahev tuzemáku, křičet na lidi honící kulatej balón, střílet holuby, mávat pravačkou na náměstí, leštit kapotu auta nebo tak. Prostě normální chlapský věci. No a jakmile přijdete domů nebo zlehka vystřízlivíte, máte hotovej bůček. Nakrmíte celou rodinu a stejně vám prostě vždycky zbyde maso. Co s ním? Halině samozřejmě nikdy od oběda nezbylo, ale v knížce Až se mě dcera zeptá popisuje situaci, kdy podobnej problém měla její dcera. A Halina? Dala ji recept na Halininu haši. No a mě taky zbylo pečený maso. Takže jdeme na to.
Suroviny:
0,5 kg pečenýho vepřovýho masa (tučnější)
3 rohlíky
2,5 dl vývaru
majoránka
česnek
sůl
pepř
Maso rozkutrujte na kaši. To se dá udělat takovým tím mixérem na smoothies nebo ponorným mixérem. Nejlíp, pokud k tomu máte přímo kutrovou násadu. Rozmixovaný maso dejte do mísy, přidejte nakrájený rohlíky rozmočený ve vývaru, majoránku, pepř, trochu soli a 5 stroužků česneku. Promíchejte. Směs naplácejte do olejem vymazané formy (já použil formu na biskupský chlebíček) a dejte zapíct do trouby. Pečte nějakých 30 minut na 180 stupňů nebo tak, až vám to zezlátne. Během pečení se můžete radovat, že kvůli vám nejen že umřelo prase, ale ještě jste ho upekli, dvakrát! Hegemonie nad přírodou! Páni tvorstva! Ano. Je to dobrá haše. Nejlepší je trochu překvapivě s křenem.
Dobrou chuť! Je to fakt dobrý. Halina se v jídle vyzná. To se pozná.
Tedy Kavoni, tvoje recepty jdou hodně nahoru. ;-)
OdpovědětVymazat