úterý 3. dubna 2012

McSmažák, Chickenburger Fresh, Snack Wrap Chicken, Mcdonald's

Nedávno se McDonald's ptal lidí, jak by si v ČR představovali pořádnej českej hambáč. A výsledek? McSmažák! Vepřo-knedlo-zelo-burger zněl taky dobře, ale nakonec se McDonald's rozhodli takto. Smaženej sýr v housce si můžete dneska koupit u leckerýho hladovýho okna. Dokonce se u nás prodávaj i smažený tvarůžky v housce. Na McTvargl se ale zatím u Mcdonald's nejspíš necítí, tak se podívejme, jak dopadla tahle novinka. A když už sem tam byl, tak sem si nechal do papírovýho pytlíku přihodit ještě Chickenburger Fresh a Snack Wrap Chicken, abych zjistil, co dneska dlabe mládež za dvacku po cestě ze školy.


Začnu horkou novinkou, McSmažákem. Skládá se ze smaženýho sýra, housky a majonézy. Jak ďábelsky jednoduchý. Já osobně obyčejnej smaženej sýr v housce z hladovýho okna u náměstí rád nemám, protože z toho českýho pečiva se prostě burgery dělat nedají a už vůbec ne se smaženým sýrem. McDonald's použil jeho obyčenou, měkkoučkou a vláčnou houstičku, kydl na to majonézu s nasekanýma okurkama (stejná, jakou používá do Filet-O-Fish), do toho vrazil smaženej eidam a pravej českej "hambáč" je na světě. A překvapivě to není ani tak hnusný, jak to zní. Smaženej sýr je sám o sobě celkem dobrej, i když to nebude podle mě úplně košer eidam. Ten chutná trošku jinak. Ale rozhodně to chutná líp, než vyhlášenej smažák Javor. Taky mohli trochu šetřit se strouhankou. Té tam je na můj vkus víc než dost. Když se k tomu ale přidá fantasticky ochucená majonéza (trošku nakyslá chuť), tak se ten sendvič dá nazvat i celkem povedeným. Hitparádu hamburgerů by asi stěží vyhrál, ale za 30 korun je to solidní sendvič na chuť. A pokud si člověk dá dva a chvilku počká, než mu slehnou, tak se klidně i nají.



Další na řadě je Chickenburger Fresh. Obyčejnej Chickenburger sem ochutnával kdysi dávno a celkem mi chutnal. Když se na svět prve podíval tady ten, tak všeci hned začali nadávat, že starej byl lepší, ať vráti ten starej, že McDonald's je zlá nadnárodní korporace, že jim ukradli hračky a já nevím co ještě. Podle mě celkem bezdůvodně. Lidem spíš vadilo, že kvůli nové "receptůře" zdražil o 10 korun. Jen ať si děcka pěkně zvykaj, benzín taky zdražil o 10 korun za poslední rok a to má stejnou recepturu. :)


Tak sem si teda koupil ten novej na ochutnání. Po rozbalení na mě vykoukl jakejsi oranžovej bobek. Sice malej, ale co se váhy týče, tak za 30 korun celkem luxusní úlovek. Obsahuje mletý kuřecí maso, salát, cibuli, rajče a dvě omáčky. Majonézu a pikantní omáčku. Všechno v klasické malé housce od McDonald's. Jinak co se týče té cibule, tak to byl podle mě spíš omyl a nějak se mi tam zatoulala. Salát i rajče celkem dobrý. Trochu mi tam chyběl plátek sýra. Pikantní omáčka s majonézou se chuťově snoubila celkem pěkně a dodala tomu takovej jemnej pikantní nádech. K čemu bych měl ovšem pořádnou výtku, je maso. Nevím nevím, ale minulej rok se mě to maso zdálo lepší. Teďka bylo našedlý a s trochou nadsázky by se dalo chuťově srovnat s kuřecíma nugetama někde v sámošce. Což je špatně. Buď McDonald's v těhle plackách snížila obsah masa na úkor nějaké škrobové moučky a podobně nebo nevím. Už je mi teda konečně jasný, proč McChicken je o tolik dražší. Protože je tam sice taky mletý kuřecí, ale s mnohem vyšším podílem kuřecího masa. Dokonce McChicken po kuřeti i chutná. Proč nemůže tohle?! No ale ve výsledku to maso stejně v sendviči vůbec necítíte (nemá výraznější chuť) a cítíte jen opravdu povedenou kombinaci omáček se zeleninou. Za 30 korun na chuť? Proč ne...


A jak je na tom Snack Wrap Chicken? Když sem se podíval do mýho úžasnýho pytlíku (papírovýho od McDonald's), tak sem se musel pousmát. Vedle dvou jakš takž obstojně velkých sendvičú se krčila nějaká minitrubička. Ale na druhou stranu to stojí dvacku. Za dvacku si dneska nekoupíte ani vlašák s rohlíkama. Ani 10 těch rohlíků, když už sme u toho. Takže tahle pozvánka do miniaturia se dá celkem pochopit. Co se ovšem pochopit nedá, je chuť. Jak mám McDonald's a fast foody a vůbec všechno jídlo rád (kromě mýho úhlavního nepřítele, kopru), a věci, co má člověk rád, by se neměly urážet, tak tohle byla teda řádná sračka. Jako chápu snahu McDonald's udělat "zdravou" alternativu k nejprodávanějšímu sendviči, cheeseburgeru, ale tohle byl teda řádnej krok stranou. Kdyby takovej krok stranou udělal Neil Armstrong, tak si orazí přilbu o Měsíc a lidi by se mu smáli dodnes. Prostě fuj. Samotná tortilla by se ještě dala označit za jedlou, ale s tím kuřecím čímsi (viz výš, stejnej materiál) je to opravdu tragédie. Pikantní omáčka (která je sama o sobě dobrá) se k tortille vůbec nehodí a opravdu mě zaráží, jak pár samo o sobě normálních surovin může spáchat tohle. A když kousnete do sejra, kterej se tam už opravdu, ale opravdu nehodí, tak je dílo pekla dokonáno. Prostě naprosto nezvládnutá kombinace chutí a ten člověk, kterej tohle vymyslel, by měl přestat olizovat lavečky v parku, aby měl na jazyku ještě vůbec nějaký chuťový pohárky. A ještě sem se nevyjádřil k tomu salátu tam. Ten byl OK a protože tam vůbec nebyl cítit, tak nic nepokazil, ale bohužel ani nevylepšil.


Co říct závěrem? McSmažák se jim celkem povedl a nejspíš si ho ještě někdy dám (i když já radši ty pořádný hambáče), Chickenburger Fresh se chuťově taky vyvedl, ale chtělo by to zlepšit kvalitu "masa". A Snack Wrap Chicken by to chtělo taky vylepšit. Nejlíp tak, aby nechutnal jak pikantní zvratky...

10 komentářů:

  1. Já mám na McSmažák trochu jiný názor. Podle mě dělá čest svýmu odporně znějícímu jménu. Čekal jsem nějakou rafinovanou omáčku, promyšlenou zeleninu, nebo aspoň výběrový sýr. Ale dostal jsem klasiku třicítku eidam smrdící hůř jak z nejlevnějšího bistra a to zakydlý tatarkou jen málo se odlišující od té obyčejné. Na smažák raději do stánku na stojáka, než do mekdondy.

    D.N.

    OdpovědětVymazat
  2. Do McSmažáku se ale nedává stejná tatarka jako do Filet-O-Fish :) A navíc se tam dává ještě sušená cibule :)

    A ta cibule se do Chickenburgeru musela dostat doopravdy náhodou, ta se tam vůbec nedává :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No minimálně chuťově je na 90 % stejná.

      Vymazat
    2. Chuťově posoudit nemůžu, Smažku jsem ještě neměla :)

      Vymazat
    3. je jiná... i čichově :D

      Vymazat
  3. Nevim jakej crack kouříš, ale zřejmě ti upravuje chuť. McSmažák Javoru nesahá ani po strouhanku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakože Javor je tak vynikající nebo McSmažák až takovej kentus?

      Vymazat
  4. Musím říct, že mě Chickenburger Fresh docela zklamal. Původní mi přišel víc masový. Ale možná to bylo i maskované tou pikantní omáčkou, která do toho dobře zapadala. Jakmile tam ale přidali tu majonézu a rajče.... Už to chutnalo jako nějaký hamburger s něčím podobnému řízku.
    Kdysi mou nejoblíbenější chuťovku za 20,-, teda Snack Wrap, mi taky změnili. Kdysi tam dávali tatarku a ta kombinace byla boží. Teď už to vůbec nechutná jako Snack Wrap a možná je to dobře, protože od té doby do Mekáče chodím jednou za dva měsíce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je sračka i normální Chickenburger - nějaká pochybná mletina zasypaná pěti tunama strouhanky a k tomu pikantní omáčka přebíjející chuť celého sendviče. Jestli kuře, tak jedině burger s masem jako v McChickenovi (nebo rovnou McChicken :-D).

      Vymazat
  5. Tak musím říct, že smažák mi moc nejel protože byl suchý třeba jsem měla zrovna blbej kus ale jinak smažák v housce je v obyčejných stáncích snad moje nejčastěji jedený jídlo, takže myslím, že v Mc už si ho opravdu nedám :-) Radši si koupím v jednom z puvodních stánku za 34 kč v obrovské housce a obrovským plátkem sejra :-) Chickenburger fresh moc nemusím opravdu mám radši klasiku Chickenburger .. A jinak teda jsme se opravdu neshodli Tortilka mi chutná ... :-D Ale u mě zatím vítězný burger nevím jestli je tu recenzovaný ještě nemám vše přečtené jé ve snídaňovém menu Vepřový Mcmufin fresh a nebo Vepřová bageta Deluxe, v normálním světě vepřovému neholduju ale u Mc je to mé nejoblíbenější a tyhle sendviče nic zatím nepřekonalo .. ledatak Mc Bůček jim šahal po paty :-) A co se týče přirovnání Neila .. si mě tak rozesmál až jsem se z toho rozkašlala .... Opravdu vtipné :-D

    OdpovědětVymazat