sobota 28. ledna 2012

Filet-O-Fish, McDonald's

Už dlouho sem si říkal, jak asi chutná ryba u McDonalda. I když nejsem velkej jedlík ryb, Filet-O-Fish mi nedal spát a bylo jasný, že ho musím ochutnat. A čím dřív, tím líp, protože až bude sýrová sezóna, tak ryba rozhodně nebude to, co si budu dávat. A musím říct, že sem byl příjemně překvapenej!


Sendvič podle McDonald's obsahuje obalované filé z bílé mořské ryby (bez kostí), smažené v rostlinném tuku, pšeničnou žemli, tatarskou omáčku a tavený sýr typu čedar. Pár jednoduchých ingrediencí a přesto tak výborná chuť. Filé jako takový je opravdu filé a žádný mletý rybí vnitřnosti z čínskýho pangase jak v rybích prstech. Akorát by potřebovalo trochu dosolit, protože když ho ochutnáte samotný, tak nemá moc výraznou chuť. Stejně jako sýr, kterýho si ani nevšimnete. Ovšem co je na tomhle sendviči tak vynikajícího je kombinace ryby a tatarky s jemně nasekanýma kyselýma okurkama uvnitř. Okurky dodávaj tatarce kyselejší nádech a k rybě se to hodí jak sandále k Turkům.  Chuťově to dost připomíná Big Mac, což byl nejspíš záměr zlé nadnárodní červenožluté korporace. Přecejen Big Mac se prodává už i v těch nejzaostalejšch zemích jako je Uganda nebo Slovensko. :) Takže proč zahazovat recept na úspěch a nezkusit to stejně i s rybičkou. A hlavně když to funguje, tak proč ne.


I když chuťově je Filet-O-Fish bezchybnej, tak menší minus tady přecejen je. A sice jeho velikost a cena. Velikost je celkem směšná a menší krabičku už snad nedávaj ani na kuřecí nugety. Horší je to s cenou. 65,- za samotnej sendvič a 119,- za McMenu. I když je filet o pětikačku levnější než Big Mac, jejich menu stojí stejně. Kravina. Chápu, že ryba stojí víc jak mletý hovězí, ale proč si za hranolky a pití k němu máte připlácet pět korun navíc oproti Big Mac Menu? No každopádně chválím McDonald's v Ostravě na Porubě, že si nechali loňský ceny a aspoň sem ušetřil pár korun. :) Taky se díky logu na krabičce dozvíte, že se McDonald's snaží zasazovat o trvale udržitelný rybářství. Takže máte jistotu, že zrovna nepapáte velrybu nebo podobný chráněný plovoucí nestvůry. Docela by mě zajímalo, jestli toto logo najdete i u japonskýho sendviče...

http://www.msc.org/newsroom/video/mcdonalds-europe-sustainable-fisheries-program?searchterm=mcdonald%27s

4 komentáře:

  1. v McD se na střídačku zavádělo solení ryby po vyndání z fritézy, ale dnes tomu tak není ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda. Trocha soli by neuškodila. Alespoň, co se mých chutí týče.

      Vymazat
    2. Těžko říci, zda se to znovu zavede ;)
      Mě tedy vyhovuje takhle :) I když pravda, že jsem ji osolenou neochutnala. Třeba by byla lepší :)

      Vymazat
  2. díky za prirovnanie Slovenska k Ugande.. :)

    OdpovědětVymazat