čtvrtek 14. listopadu 2019

Rebel Whopper, Burger King

Dva dny zpátky jsem měl mandarinku, včera tvarůžkovou pomazánku a hádejte co, podle internetu jsem asi flexitarián. Je to tak. Naštěstí život jde dál, protože Burger King myslí na všechny. Našel se burger i pro nás, ostatní flexitariány! Tím burgerem je Rebel Whopper. Burger s náhražkou masa, kterej ale není ani veganskej (obsahuje majonézu a placka podle všeho bílek) a není ani vegetariánskej, protože ho Burger King dělá na stejným grilu s klasickým masem. Voličům extrémní levice a zelené ještě extrémnější levice tak zbývá k pojedení jen podprůměrný Veggie Burger. Ostatní čtěte dál!


Whopper s náhražkou masa měl přijít až příští rok, ale vzhledem k obrovskýmu růstu tržeb v US a Asii po uvedení Impossible Whopperu se plány pro Evropu nejspíš přehodnotily a máme tu vlastní verzi. Bohužel je to tak trochu psokočka. Impossible placka, která je podle mnohých k nerozeznání od masa, nemá povolení k prodeji v EU kvůli geneticky modifikovaným surovinám ve složení (mňam), tak tu máme placku od Nizozemské společnosti The Vegetarian Butcher, kterou vlastní Unilever. To je ta firma, co vyrábí i zubní pasty, Savo a podobně (dvakrát mňam).


A abych nešířil polopravdy o rozdílech mezi masem a masovou náhražkou, tak jsem si objednal klasickej Whopper a Rebel Whopper zároveň. Tím pádem vám můžu popsat rozdíly z první huby. Rozdíl první, jinej obal! Ha!


A teď vážně. Je na fotce nahoře klasickej Whopper nebo Rebel Whopper? Nebudu vás napínat. Nahoře je klasika. Maso, cibule, okurka, rajče, salát, majonéza a kečup v housce. V dost velké housce. Vždycky mě velikost Whoppera dokáže překvapit. A to jsem měl nedávno Ghost Whoppera. Jó bývaly doby, kdy i konkurence měla velký burgery. No nic. Jedeme dál.


Představuju vám Rebel Whopper! Placku má na první pohled o dost tlustší, ale kdybych je neměl vedle sebe, dlouho bych koukal a přemýšlel. Placka má vypálenou mřížku z grilu a i vůni po grilu (a asi i po tuku z hovězího, ve kterým se tam válí). Na první pohled dokonce trochu jako maso vypadá. Jen ta barva je taková strašidelně šedá. Mrtvolně šedá. Paradoxně to vypadá mrtvěji než pravý mrtvý zvíře. Za krásně krvavou červenou barvu Impossible Whoppera mimochodem může právě ona geneticky modifikovaná surovina, která se v EU ještě nesmí dávat do jídel. Tak možná proto tahle až nepříjemná šedivá barva u placky od Unileveru.


Zbytek je klasika. Okurka, rajče, salát, cibule, majonéza a kečup v housce. Přesně jako klasický Whopper. No ale jak chutná ta placka? Chutná jako maso? Noooo ne. Jako maso nechutná. Placka chytí trochu víc takové té skoro umělé chuti z grilu než hovězí placka, ale na rozdíl od hovězí placky ji pak chybí ta hovězí dochuť. Takže první kousnutí překvapí chuť z grilu, která vás nechá na pochybách, ale pak sežvýknete podruhé a v puse máte sójovou náhražku.

(hovězí Whopper)

Plus konzistence je taky taková zvláštní. Pravý maso se vám v puse rozpadne na dílčí kousky. To je daný spíš suchostí masa kvůli tomu, jak má Burger King tenký placky. Vegeplacka z Rebel Whoppera má konzistenci spíš medium masa. Je taková trochu víc tahací, tužší a houževnatější. Přesto se lehko překousne jako pravý maso. Taky moc nechápu ty nepomletý sójový boby (nebo nějaký luštěniny), co tam raz za čas najdete. V mase bych podobný velký nesourodý a jinak barevný tvrdý kousky asi nacházet nepotřeboval.


Takže rozeznat od sebe placky jdou. Asi největší rozdíl je v barvě. Vegeplacka je mrtvolně šedá ač mrtvolu nejíte. V konzistenci najdete spoustu nějakých bobů. Chuť se masu blíží, ale pořád to není ono. Kdybych tuhle placku dostal v noci poslepu do pusy, dost možná bych se spletl. Ale spíš kvůli chuti grilu. Bez grilu by ta chuť byla úplně jinde. Možná proto je dělají na stejným grilu. Aby to lidi vůbec jedli. A když pak máte placky vedle sebe, splést se fakt nedají. Ale to mluvíme o samotných plackách. Ve zbytku sendviče se rozdíly začínají stírat. Majonéza s kečupem a okurkou zatlačí i klasickou chuť masa, natož nějakou vegeplacku. Takže Rebel Whopper jako celek je opravdu dost blízko hovězímu Whopperu. Rozeznat je po prvním kousnutí do sendviče už může dát zabrat spoustě lidem. Milovníkům hovězího ale nejspíš ne.


Složení vegeplacky je dost strašidelný. Směs sójových proteinů, olejů, palmový tuk, různý dextrózy a nesmí chybět ani kvasnicový extrakt, aby to vůbec mělo nějakou chuť. Celý složení je tady. Chápu, že masa zbaštíme víc, než je zdrávo a občas ho omezit tělu neuškodí, ale nahradit ho vysoce průmyslově zpracovanou plackou asi nebude to, nad čím bude váš výživový poradce (manželka) skákat radostí. Ale marketingovej tah je to famózní a ostatní řetězce můžou vzadu v rohu blednout závistí. Rebel Whopper se bude prodávat i přes prskání pravých vegetariánů a veganů. Ona ta sázka na flexitariány asi taky zase tak špatná nebude.


Rebel Whopper chutná, stejně jako hovězí Whopper, hlavně po majonéze s kečupem, okurce, rajčeti, cibuli a chuti z grilu. Pak se dostaví taková zvláštní rádoby maso neutrální pachuť. Hovězí varianta má v dochuti krásnou masovou plnou chuť, kterou vám Rebel Whopper nenabídne. Zato může někomu nabídnout dobrej pocit. Mně ne. Já nemám problém při zabíjačce pomáhat držet prase, než mu řezník prostřelí hlavu. Mám rád hospodářský zvířata i pro jejich maso. Ale pro slabší povahy může být Rebel Whopper dobrá volba. Je to ta nejlepší náhražka masa, jakou jsem kdy jedl a pokud k nám nedorazí Impossible Whopper, tak možná i jakou kdy budu jíst. Ale pořád je to jen náhražka a jde to poznat. Mně osobně hovězí varianta chutná víc a zůstanu u ní. Nebo u Big Kinga...

Cena Rebel Whoppera je stejná jako u hovězí varianty. Další vynikající tah od Burger Kinga. To je 89 korun samostatně, v menu 149 korun. Šedesáti-korunovej příplatek za menu už tak vynikající tah není... Tak jako tak Burger King ukázal, že je tahounem v novinkách. Jen tak dál.

Žádné komentáře:

Okomentovat