sobota 9. března 2019

Leberkäs-Krapfen

Že se Němci občas zblázní a odnese to celá Evropa, na to jsme si my, Češi, už tak nějak zvykli. Ale že to tentokrát odnesou koblihy? To nemohl čekat nikdo...


Přesně takhle se tváří člověk, co právě rozřízl koblihu, narval do ni sekanou, potřel ji sladkou hořčicí a začal to prodávat za dvě a půl Eura. A v Lidlu byly nedávno Alpský týdny. Co to znamená? Další část neskutečně nekonečnýho seriálu o jídle z Lidlu je tady!


Budete potřebovat jednu bavorskou sekanou a jednu bavorskou hořčici. Obojí se dá občas sehnat v Lidlu, takže echt deutsche zážitek je zaručen. Pak je ještě třeba kobliha. Opravdovej problém spočívá v sehnání koblihy s višňovou náplní, aby byla autenticita co největší. Posledních několik týdnů jsem baštil koblihy jak od malých místních pekařství, tak i ty z Tesca a podobných supermarketů. A všechny (!) byly meruňkový! Vzhledem k obří loňské nadúrodě meruněk jsem došel k názoru, že hledání višňové koblihy je u konce a je třeba se smířit s českou obměnou. Národ Babici se nezapře.


Samotný koblihy nebyly nic moc. V Bavorsku mají nepochybně lepší. Marmeládou se šetřilo (další typicky česká obměna receptury) a celkově to těsto nebylo žádnej zázrak. Ale to hlavní byla sekaná a hořčice. Ty byly super. Sekaná byla o dost jiná než kterou pod pojmem bavorská sekaná seženete u nás. Tahle byla hodně taková suchá a masitá. Krásně jemně pomletá. A taky byla krůtí. Cítit byla jen jemná chuť masa a trocha soli. Žádný pachutě, na který jsme z českých polotovarů zvyklí. Do koblihu jsem ji upekl v troubě. Samotná hořčice byla taky super. Hrubě namletá hořčice se spoustou cukru. Chuť je prve trochu nakyslá od octu a hořčice a pak přijde sladký tsunami.


Ale všechny vás určitě zajímá jediný. Kdy že to bude další normální recenze na fast food? Brzo. Ale ještě předtím. Kobliha se sekanou a sladkou hořčicí je moc zajímavá a příjemná kombinace. Kobliha a hořčice jsou obojí sladký, takže se k sobě krásně hodí. A masová sekaná, která je celkem neutrální a chutná nejvíc po mase, se ke sladkýmu hodí taky. Nemá to daleko od pečených žebírek na medu, který se dneska dělají celkem běžně. Takže ač tahle kombinace zní šíleně, vlastně to zase takovej extrém není. A jakmile se vám džem smíchá se sladkou hořčicí, tak je to pecka. Těžko říct, jestli by tohle šlo udělat i s mastnou a přesolenou českou bavorskou sekanou, ale s tou krůtí z Lidlu to byla věc, kterou si člověk mohl v klidu vychutnat. A vůbec se nedivím, že to teďka v Bavorsku frčí víc než rozmočený burgery (který se do Německa pomalu integrují z Istanbulu). Ale dám si to znovu? Asi ne. Česká tučná přesolená bavorská sekaná pořádně vysmahnutá na pánvi s rohlíkem mi sedí víc. Halt ty lokální zákaznický preference...

1 komentář:

  1. Sekana v alpskem tydnu vyborna a vzdy je hned pryc ... behem jednoho dne.

    OdpovědětVymazat