čtvrtek 23. září 2021

Odor Cheese, Saily Burger, Kopřivnice

Saily Buger, poklad z Beskyd podruhé. Když se někdo z mýho dokonale utajovanýho okolí dozví dokonale utajovanou informaci, že píšu plky o burgrech na internet, tak po několikahodinovým smíchu plnýho nevěřícných pohledů, pláči a zase smíchu přijde obligátní otázka: "Kde v Ostravě seženu ten nejlepší burger?" A já už pár měsíců hrdě odpovídám, ať si dotyčný udělá výlet do kopřivnickýho Saily Burger. Výlet to není krátkej, ale stojí za to. Ostravský podniky typu Mama's nebo Eat Meat mají fajn burgery, ale pořád mi v nich chybí ta správná duše prvoplánově jednoduchýho jídla, kterým by burger měl být. V Saily Burger to podle mě chytli za správnější konec a jejich burgery prostě mají všechno, co by člověk od burgeru mohl chtít. Podobně jako litomyšlský Beef Burger. Tam na obligátní otázku zase posílám Pražáky. Ale zatímco Ostraváci radou výletu do Kopřivnice většinou nepohrdnou a opravdu se tam vydají, Pražáci mě s nápadem výletu do Litomyšle propichujou pohledem jakože jak jako něco nejlepšího mimo Prahu. Pravda, že Prahu nemám projedenou ani z poloviny, ale ty pohledy prostě za to vždycky stojí... :) Ale teď se jdeme se mrknout na to nejlepší z Moravskoslezskýho kraje, na poklad z Beskyd.


Tentokrát jsem držel moravskou linku a vybral si z nabídky Odor Cheese. Lidi z okolí Olomouce tuší správně, budou tvargle! Odor Cheese obsahuje 140 gramů hovězího masa, nakládaný tvarůžky, rukolu, beraní rohy a hořčičnou omáčku. Tolik k menu. Ve skutečnosti tam byla ještě slanina a červená cibule. Kombinace tak ujetá, že to prostě musí být špica. Tvarůžek v burgeru samozřejmě není nějakej super moderní výmysl. Do burgerů ho strká kdekdo. Třeba v roce 2018 jsem ho měl v dnes už nejspíš trvale uzavřeným bistru Boule za ušima. Tam to byla suchá hrůza. To Saily Burger na to šel od lesa a do burgeru dává tvarůžky nakládaný. Nakládaný k dokonalosti. Takový ty naložený s cibulkou a mletou paprikou tak dlouho, že se roztíkají a dají se namazat na chleba. V jesenickým podhůří se tomu říká loštická kun*a. Kdo ucítil, ochutnal nebo byl v radiu dvě stě metrů od otevření nádoby, název nepochybně potvrdí. A dát tohle do burgeru? Tomu říkám výzva.


Že to bude mazec bylo doslova cítit už od pohledu. Po otevření horní housky na mně ale čekalo další krásný překvapení. Krásná slaninka, nakládaná červená cibulka, kozí roh krčící se nahoře. Prostě pastva pro všechny smysly. No to nejlepší přesto přišlo po zakousnutí. Maso šťavnatý medium. Na jedničku s hvězdičkou. Houska měkoučká jako obláček vezoucí vás do nebe. A pak bác a chuť loštické kun*y, která vás poslala zpátky na zem držkou přímo na beton. Prostě jízda. Jízda snů. Fúze moravské a americké kuchyně, z které by si do prádla stříknuli i Moraváci Forejt s Kašpárkem. A jak už to u každé dokonalé večeře bývá, i tady byl tak takovej ten trochu trapnej moment ticha. To ve chvíli, kdy jsem kousnul do kozího rohu. Mozek nevěděl, co si v tu chvíli myslet. To bylo vlastně poprvé, co jsem měl kozí roh v burgeru. A zase to musím pochválit jako super tah. K chuti tvarůžků, ke slanině a hovězímu padl skvěle.


Červená cibule a rukola jen dokreslovala zbytek. Hořčičná omáčka byla chuťově slabší, jakože ne až tak silná. Což vůbec nevadí, protože tenhle burger byl o totálně něčem jiným, než o omáčce. A to si troufnu říct, že neříkám často. Horko těžko bych na tomhle burgeru hledal nějaký zápory. Samozřejmě to není pro každýho. Smrad dokáže odrovnat i slabší povahy u vedlejšího stolu. Ale pokud vás tahle kombinace zaujala a máte rádi šťavnatý medium burgery, tak Odor Cheese je naprostý unikát moravské kuchyně stvořený přímo pro vás. Cena je nádherných 153 korun. K tomu si můžete přihodit třeba domácí hranolky nebo vanilkovou kolu. A já prostě nemám co víc dodat. Vždycky jsem si chtěl postavit chatu v Jeseníkách, ale tož Beskydy taky nezní špatně. Hlavně, ať je to kousek do Kopřivnice...

Žádné komentáře:

Okomentovat