neděle 28. srpna 2022

Kjufte s ajvarem, Bageterie Boulevard

BALKÁN

Stihli jste letos cestu do Chorvatska? A jak jste jeli? Chlastacíma vagónama nebo jako buržoazní plantážníci vlastním autem, kdy jste museli vyměnit starožitnosti po prarodičích za benzín? Ani jedno? Sedíte doma a šetříte na plyn? Super. Tak přesně pro vás je tahle recenze. Bageterie Boulevard nabízí balkánský menu a na první pohled nevypadá vůbec špatně. A protože já balkánskou kuchyni miluju, nemohl jsem si nechat ujít alespoň jednu z nich. Sice celkem pozdě, ale lepší než vůbec.


Vybral jsem si Kjufte s ajvarem. Placky z mletýho masa, ajvar z lilku a pečených paprik, sýr kaškaval, dresink a salát. Fajná, nenáročná a nepřeplácaná kombinace, která by mohla s přehledem fungovat. Bagetu jsem si vybral rustic tak, jak mi to nadprahově podsunul promo obrázek. Jdeme na to.


První velký a asi největší překvapení dne byla teplost bagety. Jakmile jsem pytlík chytnul do obou rukou, málem jsem se popálil. Takhle horkou bagetu jsem v Bageterii Boulevard nikdy nedostal. A bylo to super! Bageta byla opravdu horká, nahřátá, tím pádem vláčná a hrozně mi to vyhovovalo. Mám radši teplou kuchyni než studenou. Takovouhle teplotu zapečených baget bych si nechal líbit i v budoucnu.


V bagetě bylo všechno a i když to na první pohled nevypadá, tak nejvíc tam bylo kjofte - masových placek. Masový placky, válečky, špízy a kuličky jsem baštil po skoro celým Balkáně a troufnu si tvrdit, že zhruba tuším, jak mají chutnat. Sice se mi doma ještě nepodařilo uklohnit ty pravý, protože jsem nenašel to pravý kouzlo na konzistenci masa, ale chuťově už to trefit dokážu. Bageterii Boulevard se to ale nepodařilo ani z příslovečnýho chlastacího žlutýho rychlíku.


Placka v podání Bageterie Boulevard chutnala přesně jako takovej ten masovej knedlíček v instantní polívce typu Francouzská od Vitany. Ale úplně, úplně stejně. I s tím nepřeberným množství soli, z kterýho by kleplo i Babicu. Je tam i kbelík bylinek, ale hlavní chutí je instantní chuť. V zázemí Bageterie Boulevard není klasická kuchyň, takže placky musí být nějakým způsobem předpřipravený, ale tohle bylo instantní trochu moc i na mně. A to instantní věci miluju. Ale tak společnost Podravka z Chorvatska pochází, takže nikdo nemůže namítat, že to není chuť Balkánu...


Instantní kjufte sice vládnou celou bagetou, ale proč si neříct něco i o zbytku. Ajvar je povedenej. Zelenina v něm je na větší kousky a není to takovej ten typickej z obchodu namletej najemno. Není pikantní a chuťově je to typická svěží zeleninový chuť. Bohužel ajvar ucítíte přes kjufte málokdy a množstevně se s ním docela šetřilo. Sýr kaškaval má vyšší střední kravskou výraznost a pokud byste si ho nakrájeli na kostky k vínu, tak to bude nebetyčná pecka. V bagetě... ho přebije instantní chuť kjufte. Chuť polníčku popisovat asi nemusím. Celkem se k ostatním surovinám hodil. Dresink dole byla jakási řidší majonéza, která se smíchala s ajvarem a zjemnila ho. Bagetě dodával kluznost, která se hodila. Ač nahřátý pečivo do útrob klouzalo i samo o sobě.


Kjufte s ajvarem v podání Bageterie Boulevard nebyl špatnej oběd. Pokud patříte mezi milovníky instantních jídel. Ty masový placky prostě nechutnaly jako maso, nechutnaly jako bylinky, ač tam ta čubrica určitě byla, chutnaly prostě jako jeden velkej obří dehydrovanej knedlíček z obřího sáčku obří instantní polívky. Suroviny okolo byly super, ale prostě byly přebity. Cena s rustic pečivem je 158 korun samostatně a 238 korun v menu. To je celkem pálka. Já měl bagetu za polovinu díky věrnostnímu programu. Takže za nějakých 79 korun. Za ty peníze stála, dobře jsem se najedl, ale znova bych si ji nedal. Jen a jenom kvůli té instantní slanosti, která byla moc i na mně. A upřímně neznám nikoho jinýho, kdo by na téhle chuti ujížděl. Takže si nějak nedokážu představit, komu bych tuhle bagetu mohl s klidným svědomím doporučit. Asi nikomu...

2 komentáře:

  1. No, já z ní také nebyl úplně odvařený. A to jsem jí měl ještě za plnou cenu. To ta studená polévka ala balkán, co jí také nabízí, ta byla mnohem lepší. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Studenou polívku bych si nikdy neobjednal. K tomu mám nějakej psychickej blok. :)

      Vymazat