sobota 20. srpna 2022

Klokočenský vepřový špíz s pikantní zeleninovou směsí a bramborovými lupínky

TATABAZAR 

Co dělat, když je někomu Babica málo? Přidáme přiměřeně oleje, džbánek šlehačky, trochu sole a přejdeme na vyšší váhovou kategorii, na mistra Sapíka. Člověk, kterej má víc metálů než nadprůměrný sovětský praporčík a víc zkušeností v jednom tlustým prstě než Halina v celým předloktí. Člověk, jehož respektuje i Pohlreich a dal mu devět bodů z deseti ve VIP Prostřenu. Člověk, kterej se nebojí dekorovat jako nikdo před ním. V jeho talíři nemůže chybět dubový listí, meč a nebo rovnou portál pro vyvolávání démonů. Prostě kádr v jedné osobě. A pokud máte to štěstí a zavítáte do jeho restaurace U Sapíků na Klokočné, tak můžete ochutnat některý z jeho skvostů, který vařil třeba Jelcinovi nebo královně Alžbětě. Já si projel jejich menu a zaujal mně kaťák za 545 korun. Teda pardón. Šašlík dle hraběte Palffyo z vepřové panenky s pikantní zeleninovou směsí a bramborovými lupínky za 545 korun. A jakožto vlastník spousty knih od samotného mistra jsem identifikoval i recept v jedné knížce. Jmenuje se maličko jinak a sice Klokočenský vepřový špíz s pikantní zeleninovou směsí a bramborovými lupínky, ale podle fotek od gastrovýletníků, kteří se nebojí ničeho, je to to samý. Takže je libo recept na kaťák za 545 korun?

Suroviny:
špíz:
1 vepřová panenka (cca 600 gramů)
200 gramů špeku
3 cibule
sůl, pepř
olej

pikantní směs:
olej
3 cibule
2 kapie
2 rajčata
4 stroužky česneku
3 lžíce protlaku
chilli pasta (sambal oelek)
mletá paprika
cukr
bramborové lupínky
sůl, pepř

Postup je jednoduchej, ale protivně pracnej. Prve si připravte špíz. Panenku očistěte, nakrájejte na tenčí špalíčky, cibuli nakrájejte na měsíčky a špek na kostičky. Napichujte to na špíz. Prve maso, cibule, špek a zase maso. Jakmile máte špízy hotový, tak to pořádně osolte a opepřete.

Na kaťák si nakrájejte cibuli na měsíčky, kapie na větší kousky, rajčata na čtvrtiny nebo osminy a česnek na plátky.

Na bramborový lupínky si oškrábejte pár brambor, vytáhněte v-kráječ od babičky a nadělejte si tenký plátky brambor.

A teď to všechno rozjeďte. Na jedné pánvičce postupně smažte bramborový lupínky. Hotový si můžete odkládat do rozehřáté trouby, ať to máte všechno teplý. Nezapomeňte je před podáváním osolit.

Na druhou pánvičku si nalijte olej a hoďte k němu cibuli a kapii na kaťák. Prosmažte, přihoďte česnek, krátce prosmažte, přihoďte protlak, mletou papriku, chilli pastu (já dal lžičku sambal oeleku). Trochu cukru a chvilku všechno spolu smažte dohromady. Zeleninu byste neměli dusit, ale jen osmahnout, aby byla pořád trochu tvrdá na zkus. Na konci přihoďte rajčata a dosolte a dopepřete. Velký mistr na konci smíchá lupínky a kaťák dohromady. Já si to nechal bokem, ať to pěkně křupe.

Během toho všeho bokem rozpalte gril a udělejte na něm špízy. Pěkně na rychlo, děláte panenku.

Navršte na talíř, posypte něčím zeleným a máte to. Nejluxusnější kaťák, kterej jste kdy jedli. A musím uznat, že chutnal výtečně. Opravdu. Kaťák akorát pikantní, křupavá zelenina. Maso se mi povedlo udělat akorát. Šťavnatý, měkký. Špek krásně povolil a dodal jídlu chuť slané many. Do toho ty lupínky. Prostě v pohodě jídlo. Ale jestli bych za něj chtěl dát 545 korun? To asi ne. Pořád je to jen špíz s kaťákem. I za polovinu bych se asi cukal. Každopádně za cenu okolo té dvoustovky si to dokážu představit. Vysokou cenu může ospravedlnit jedině ten bordel v kuchyni, kterej je pak třeba uklidit. Dvě pánve, gril, kopec prkýnek a nožů. Ale tak, stálo to za to. Vřele doporučuju a na rozdíl od ostatních vynikajících receptů z rubriky Tatabazar, na tomhle kaťáku si nejspíš i pochutnáte.





PS: Přiznaná urvaná sprcha v kuchyni nesmí chybět!

2 komentáře:

  1. No, tak se plebs dočkalo a tento skvost je zde a čekání se vyplatilo!!! Díky za recept, bude použit. :-D

    OdpovědětVymazat