neděle 6. února 2022

King's Chimichurri, Burger King

King's selection

Spousta z vás nebo jen jeden, ale opravdu intenzivní jedinec, mně tlačíte do ochutnání King's Chimichurri od Burger Kinga. King's Whiskey BBQ ze stejné řady mi celkem chutnal, takže to byla otázka času. Ale. Spoustu ale. Nebo alespoň dvě ale. První ale. Jediná pobočka, ve které nemám problém v Ostravě utratit půl druhýho miliónu za oběd v Burger Kingu, je až na Porubě. Co na Porubě. Snad až za Porubou za Globusem. To už jsem dřív v Polsku než tam. Ale tohle ale zas až tak těžký překonat nebylo. Prostě jsem se obrnil a vyrazil. Druhý ale je větší ale. 

Ale číslo dva. Chimichurri uznávám jen v jedné jediné verzi. V té jediné pravověrné verzi mistra Jirky a pana Sapíka, která se jmenuje Čimimury. Správný Čimimury se skládá ze spousty zeleniny pochybnýho původu a hlavně se flambuje za pomocí meruňkové Sapíkovice. Tohle mi Burger King opravdu nenabídne. Proto jsem si nechtěl kazit iluzi o Chimichurri. Ale tak když jinak nedáte...


Kromě Chimichurri omáčky tenhle burger obsahuje ještě 150 gramů prémiovýho masa, dva plátky goudy, tři plátky slaniny, rajčata, cibuli a rukolu. To všechno je ve zlatavé brioškové housce. Složení v pohodě. Burger King začal kopírovat ceny klasických burgráren a nepochybně začíná kopírovat i složení. Lepší náhrada salátu, briošková houska, zajímavá omáčka... prostě pokus o vyšší třídu. Jak dopadl?


Tak nějak všelijak. Ale jedeme od začátku. Omáčka. Chimichurri v podání Burger Kinga je lehce česneková majonéza s obřím bylinkovým nášupem. Chuťově opravdu netradiční a celkem zírám, že Burger King dal něco podobnýho do oběhu. Na omáčky tu byl vždycky mistr McDonald's, ale jejich promo ve stylu o něco málo tmavší housky a trojitýho Cheese je natolik impotentní, že Burger Kingu vlastně stačí přijít s novou, trochu netradiční omáčkou a hned je králem inovací. Takže omáčka je fajn. Nevím nakolik je to originální Chimichurri, ale proti česneku a bylinkám nic nemám, takže za mně palec nahoru. Česnek a bylinky se obecně hodí k zelenině a té je tam celkem dost. K masu se omáčka taky hodí.


K masu bych toho mohl napsat víc. Burger King machruje s prémiovou stopadesátigramovou plackou. Váhově asi v pohodě, ale nakolik je to prémiový nevím. V polským BK mají stejnou řadu burgerů a tuhle se dušovali, že jde o prémiový polský hovězí. Můžou to nazývat jak chcou, ale maso z Polska pro mě nikdy prémiový nebude. Jejich bývalej Angus mi seděl víc. Každopádně co se povedlo je chuť grilu. Maso na krajích bylo lehce začerněný a když si člověk přivoněl a ochutnal, opravdu to vonělo a chutnalo jako maso z poctivé domácí grilovačky. Snad poprvé jsem ochotnej jim uvěřit přípravu na ohni, aniž bych ji viděl na vlastní oči. Bohužel pořád se bavíme o fast foodu, takže na ohni maso mučí dýl jak průměrnej katolík nadprůměrnýho astronoma. Maso bylo upečený durch.


Za zmínku stojí třeba ještě sýr. Dva poctivý a tlustý plátky goudy se na vás budou smát po celou dobu, protože jsou přes celej sendvič. Chuťově se dokážou díky množství prosadit a v puse je ucítíte. Bohužel se jedná o goudu a nejspíš taky polskou, tak nečekejte nějaký zázraky. Čedar by asi udělal lepší práci. Zelenina byla čerstvá a bylo ji na fast foodový poměry nadprůměrně. Bohužel ji pořád byla tak polovina toho, co jsem dostal minule u King's Whiskey BBQ. Ze zeleniny nejvíc práce odvedla cibule. Slaniny byly tři plátky a byly fajn. Zbytek nestojí za větší komentář.

King's Chimichurri je celkem fajn burger. Lepší houska, hodně masa, čerstvá zelenina, zajímavá česnekovo-bylinková omáčka. Kupodivu všeho bylo relativně dost. Na fast foodový poměry se jedná o povedenej burger, na kterým si člověk pochutná a uznale pokýve, že Burger King umí, když chce. Bohužel cena King's Chimichurri samostatně činí 189 korun. To je o dvacku víc, než dáte za minule recenzovanej Chipotle Burger z Eatmeatu. Takže buď si za 169 korun koupíte burger s medium masem z místních chovů, domácíma omáčkama a spoustou exkluzivních surovin nebo si za 189 korun koupíte burger z mražené polské placky a goudou. Ač je King's Chimichurri lepší kousek, za tu jeho cenu ho prostě doporučit nemůžu. Leda ze zajímavosti. Ale znova si ho dáte jen těžko. Teda pokud bydlíte ve městě, kde máte na výběr...

Žádné komentáře:

Okomentovat