úterý 22. února 2022

Zaklínačovy pirohy

TATABAZAR 

A je tu další skvělej recept do rubriky Tatabazar! Rubriky tak úžasné, že profi kuchaří a jejich hogo fogo recepty na telecí hřebínky se krčí kdesi v rohu strachem, že přijdou na buben. Rubriky tak úžasné, že kvalita a kreativita receptů z ní se prostě nedá ani změřit. A dnes si dáme recept od avantgardního umělce české gastronomie, Jirky Babici. Nedávno se mi podařilo zkompletovat sbírku jeho uměleckých děl plných receptů a při té příležitosti jsem nechal hlasovat instagramový fanoušky o tom, co mám zkusit jako první. Dvoukolový hlasování vyhrály Zaklínačovy pirohy z knížky Ich bin ein Gamer. Měl jsem to tušit. Měl jsem tušit, že jakožto banda nevděčných čtenářů se smyslem pro ten nejčernější humor vyberete recept z předposlední kapitoly, během kterýho se budu muset patlat s těstem a zadělám si při něm celou kuchyň. Nuže, tady ho máte.

Suroviny:
těsto: 2 hrnky hladké mouky
          1 vejce
          1,5 dl teplé vody
          sůl

náplň: 200 g mletého hovězího masa
           2 lžíce nakrájených naložených jalapenos
           pepř
           sůl

Recept jako takovej je jednoduchej. Splácáte suroviny na těsto, uděláte těsto. Splácáte suroviny na náplň a uděláte náplň. Z těsta vyválíte plát, vykrojíte kolca a naplníte náplní. Kraje těsta potřete vodou, přeložíte a uděláte pirohy. Vaříte v osolené vodě dokud nevyplavou. Pak osmažíte na pánvi a podáváte se smaženou cibulí. Já osobně ještě přihodil zákysku s pažitkou.


Problém receptu je poměr surovin, z kterýho mi teda vzniklo řídký těsto a určitě nešlo vyválet. Těžko říct, jestli jsem něco přehlídl, ale klel jsem solidně. A v tu chvíli mi docvakla genialita mistra Jirky. Budete klít, proto Zaklínačovy pirohy! Určitě to nebude mít nic společnýho s původem tvůrce Zaklínače a faktem, že v Polsku mají pirohy jako skoronárodní jídlo.


Takže během klení jsem si sám přišel na poměr surovin, a pak mi docvakla další genialita téhle knížky. Je to vlastně kuchařka, která vás naučí vařit (sami si přijdete na poměr surovin) a ještě k tomu díky právě probíhajícím emocím si postup i zapamatujete. Je dokázaný, že při silných emocích si mozek zapamatuje víc vjemů. Opravdu smekám nad genialitou mistra Jirky.


A co samotná chuť? Tady dám veškerou ironii stranou a musím uznale pokývat. Samotnýho by mně nenapadlo smíchat naložený jalapenos a syrový hovězí maso a ono to kupodivu funguje. A funguje to výborně. Náplň pirohů byla krásně masitá a akorát tak pikantní (tady poměr surovin sedl hezky). Samotný těsto na pirohy se mi nakonec taky povedlo, ale byl to boj. Boj plnej moučných fleků, nadávek, prkýnek, válečků, hrnců, mís a já nevím čeho ještě. Samotný Zaklínačovy pirohy ale musím pochválit. Od Jirky Babici jsem uvařil spoustu receptů a tenhle patří rozhodně mezi ty nejlepší. A vaření podle Ich bin ein Gamer? To je ta pravá zážitková gastronomie. To se prostě musí zažít...


Celou knížku provázejí komiksový malůvky, na který jsem asi už starej. Třeba tady tahle. Zaklínače jsem nehrál, nečetl a ani neviděl, takže jsem si musel pomoct na internetu. První hláška, že budu pálit Igni jak nic. Z toho jsem usoudil, že mě bude hořet zadek. Nehořel. Nakládaných jalapenos zase tolik nebylo. A po snědení jsem měl dostat chuť na Triss. To je nějaká malovaná paní. No nevím. Já dostal chuť na pivo.

Celkově je ale s knížkou srandy kopec a nepochybně se dočkáte ještě nějakýho povedenýho receptu z ní. A pokud jste úplní fajnšmekři kvalitních českých receptů, kde se kreativitě a kombinatorice surovin meze nekladou, tak občas hoďte oko na můj Instagram, protože určitě ještě udělám nějaký to hlasování. Mám teď přístup k tolika receptům od mistra Jirky, že si sám nevyberu... A taky bych konečně rád zadarmo ty pánve od Zepteru, co mají instagramový modelky... 

Žádné komentáře:

Okomentovat