pátek 22. října 2021

Telecí s estragonem, Bageterie Boulevard

Vítězná bageta ze soutěže MasterChef 

Patříte mezi šedej průměr? Mezi takovou tu nudnou střední třídu, co od rána do večera pracuje, zaplatí kopec na daních, raz za čas si zanadává na politiku a jedinej světlej bod všedního dne je ta hoďka večer, kdy vám zrovna neskáčou děcka po hlavě a máte čas na ten jedinej chlazenej lahváč, kterej jste z ledničky vytáhli? Ano? Pak jste si určitě při baštění pytlíku chipsů všimli pořadu MasterChef na Nově. To je ten pořad, podle kterýho to vypadá, že všichni baštíme jen lanýže a Foie gras, který jsme si koupili po cestě z práce v Bille. A stejně jako minulý rok a rok před tím minulým i letos měli soutěžící za úkol uklohnit nějakou bagetu, kterou pak bude prodávat Bageterie Boulevard. A stejně jako minulý rok a rok před tím minulým i letos jsem se při pití posledního chlazenýho lahváče a baštění pytlíku chipsů rozhodl, že na vítěznou bagetu napíšu recenzi. Tož tady ji máte.


Letos vyhrál jakýsi pan gangster Givi Kross. Do svoji bagety nacpal telecí maso s estragonovou omáčkou, portobello houby, sýr Comté a marinovanou šalotku. Luxusní kombinace. Jen ještě k samotné soutěži. Jen tak mimochodem, jak udělat bagetu jim tam šel ukázat jistý pan Kalina. V tu chvíli mě zamrazilo. A pak se jal nakládat plátky kolena a sýr Munster do bagety. V tu chvíli jsem měl jasno. To je ten pán, kterej stojí za latrínovou bagetou Koleno Munster z roku 2016, což byla snad ta nejhorší věc, kterou jsem kdy jedl a díky které jsem na BB dost dlouho zanevřel. Tfuj. A tenhle milovník latrín šel ostatním radit. No nic. Naštěstí se Givi neinspiroval a udělal bagetu podle sebe.


A takhle jsem ji dostal poskládanou. Za mě lepší jak na obrázku, luxus, perfekt, deset z deseti. Prostě cajk. Bylo tam všechno a třeba masa bylo v bagetě tolik, že bych si z toho v klidu mohl spíchnout steak. A na masíčko budu pět další chválu. Bylo krásně měkký, akorát nahřátý, perfektně okořeněný. Bylo cítit telecí maso a přesto bylo cítit i jemný koření. Maso bylo po celé délce bagety a rozhodně se nešetřilo. Jednička s hvězdičkou. To samý dresink. Bylo ho tam hafo. Měl perfektní konzistenci. Tak, aby to nebyla majonéza, aby to nebyla jen tekutina a přesně takovou, aby většina neskončila v bagetě. A ta chuť! Jemná, ale přesto výrazná chuť sympatickýho estragonu, která padla k telecímu jako... jako já nemám slov. Ani pr*el na hrnec tak dobře nepadne.


A to pořád nebylo to nejlepší. To, co mě na téhle bagetě opravdu dostalo a vystřelilo do gastronebe byly houby. Jestli to bylo nakrájený portobello nepoznám, ale houby měly přesně takovou tu jemnou hříbkovou chuť, jako mají lesní houby. Takže pokud to bylo portobello, tak rozhodně nějaký kvalitní a suprově dochucený. Pokud houby rádi nemáte, na téhle bagetě si asi nepochutnáte. Houby, stejně jako zbytek surovin, byly všude. Všude a byla to BOMBA. Bombastická houbová chuť hub. K tomu spousta masa, estragonový dresink... A třeba cibulka! Cibulka naložená přesně tak, aby trochu křupla, aby byla maliličko cibulově palčivá, ale přesto neškodná a kyselkavá. A zase ji tam bylo hodně a byla všude.


Snad jediná věc, které tam nebylo extrémně hodně, byl sýr. Sýr byl Comté, kterej chutnal jako takovej trochu výraznější parmazán. Jestli tak má správně chutnat Comté vám neřeknu. Když už se rozhodnu utratit půlku výplaty za sýry, tak sáhnu po hodně vyzrálým kozím sýru z Holandska. Ale ten by se sem nehodil, takže Comté beru jako super volbu. Tak jako tak sýr ucítíte hlavně když ho ochutnáte samostatně nebo když se budete hodně soustředit. Což není ani tak na škodu. Víc místa pro houby a maso.


Tak si to shrňme. Za 139,- samostatně (217,- v menu) dostanete bagetu opravdu natřískanou jemným telecím masem, božím bylinkovým dresinkem, perfektníma houbama, akurátně naloženou cibulkou a francouzským sýrem. Jako masa tam bylo na váhu tak dvojnásobek oproti Big Tastymu. A to se ještě bavíme o telecím. Za mě je tohle asi ta nejlepší bageta, kterou sem kdy jedl. Sladěná jak Vídeňská filharmonie při oslavách Mozarta. Opravdu stála za každou korunu. Minimálně v tom provedení a nabití, jaký jsem dostal. Znovu obří díky pobočce BB v Nové Karolině. Byl sem poděkovat i osobně (asi poprvé ve fast foodu), ale tak tady si to třeba přečte i někdo z vedoucích. Tohle byla pecka. Jen tak dál!

Žádné komentáře:

Okomentovat