neděle 17. října 2021

Plum Burger, Choosy - Burger Street Festival Ostrava 2021

Po dlouhé době se můj kalendář sešel s kalendářem Burger Street Festivalu v Ostravě, takže jsem se tam prostě musel zjevit. Pokud někoho zajímá můj názor, čtěte dál. Pokud ne, položte telefon a běžte si chuchnout. Já si málem taky chuchnul na festivalu, protože nabídka burgerů mě letos absolutně nezaujala. Snad minimálně sedmdesát procent burgerů mělo v sobě Jack Daniel's omáčku nebo stánky robily něco z Jack Daniel's "whisky". Jedni to tam lili přímo do ohně, nad kterým grilovali. To je nějaký skrytý sponzor nebo tak? Za mě teda palec dolů. Jakoby nebylo dost product placementu v televizi. Jacka si klidně dám, ale abych ho musel mít všude a furt, to ne. Plus existujou stokrát lepší burbony, z kterých se dá kuchtit. Spíš mi ale vadí ta skrytá, nikde nepřiznaná reklama.

Další lehký zklamání přišlo s velikostí burgerů. Později jsem se dozvěděl, že přímo festival omezuje velikost masa na maximálně 100 gramů a zakazuje podávání příloh. To abyste toho museli zkusit víc a pak si vystát tu nejdelší frontu u stánku s hranolkama. Tak nějak nechápu, proč by měl někdo kecat stánkařům do jejich práce a omezovat nápady.

Když jsem vyfiltroval burgery, ve kterých není něco z Jack Daniel'sem a za který se mi kvůli jejich velikosti 150 korun a víc dávat nechtělo, tak jich moc nezbylo. Chvilku jsem postával u nejmenovanýho Saloon stánku, kde nabídka vypadala suprově. Všude popisky typu naše omáčka, naše houska a podobně. Když už jsem se přiblížil a koukal na pixly s logem Aro, jal se hledat jinde. Už jsem to chtěl vzdát a zajít se najíst do centra města. No v tu chvíli jsem zjistil, že stojím u krásnýho obrázku.


Omáčka se slivovicí? Konečně něco originálního, co jsem v burgeru viděl poprvé! Takže volba byla jasná.


Krasavec. Velikost střední. Škoda jen toho omezení masa. Sto padesát gramů krávy by mu slušelo víc. Jako úplně první věc jsem samostatně ochutnal tu švestkovou barbecue omáčku se slivovicí. A ta byla božská! Krásně navinulá, sladkokyselkovitá ovocná chuť s krásným alkoholovým pozadím. Vyladěná na sto třicet procent. Dlouho jsem neměl v puse takhle dobře vyladěnou omáčku. Perfektní odpověď na všechny ty Jack Daniel's kopírky. Klobouk dolů.

První pořádný kousnutí se pak neslo v duchu housky a slaninové majonézy. To bylo takový trochu rozporuplný sousto. U housky bylo poznat, že byla buď upečená den předem nebo byla dlouho vytažená. Na festivalu to nikomu za zlý nemám a mít nemůžu. Halt ve stánku pekárnu nemáte. Bohužel ale taková houska má tendenci do sebe vsakovat tekutiny včetně omáček. Další rozporuplnej detail prvního sousta byla samotná kombinace. Bílý pečivo s majonézou není něco, na co jsme tolik zvyklí. Tatarku si halt na rohlík většinou nemažeme. Tady si zase rýpnu do masovýho omezení. Předpokládám, že být maso přes celej burger, tak to mám i s masem.

S tím jsem měl naštěstí většinu dalších soust. A u masa zase musím smeknout. Kvalitní hovězí, dochucený jen solí, udělaný na medium s růžovým vnitřkem. Lepší snad ani být nemohlo. Je to krása, když někdo umí takhle dobře ugrilovat maso. Do toho pohodová, opečená slanina. Rukola. Kvalitní čedar. Trocha smažené cibulky...


Luxusní kombinace. Bohužel provedení mohlo být o něco lepší. Co mi vadilo byl nepoměr omáček. Slaninová majonéza, která měla trochu vtipnou chuť, byla všude a bylo jí dost. Byla nahoře, byla dole, byla vpitá do housky a chuťově se prosazovala v každým soustě. Normálně by to bylo asi fajn, ale tenhle burger měl být o té švestkové barbecue omáčce. O té božsky boží vyladěné omáčce, která byla jedna z nejlepších, co jsem kdy jedl. A té tam zase tolik nebylo. Vlastně ji tam bylo docela málo. A to mě mrzí. Kdyby ta slaninová majonéza byla jen dole a celej vrch by byl pořádně zalitej tou švestkovou barbecue, tak mě tenhle burger vystřelí do chuťovýho multivesmíru. Bohužel... Bohužel tak byl tenhle burger "jen" hodně nadprůměrnej burger místo toho, aby to byl jeden z těch nejlepších kravích bochánků, co jsem kdy měl to štěstí ochutnat...

Tak jako tak byl Plum Burger od Choosy super. Maso super, omáčky super, zbytek super, houska super. Kdyby se nešetřilo na božské švestkové barbecue líznuté slivovičkou, bylo by to ještě o třídu výš. Rád jsem ochutnal a rád ochutnám i v domovským městě, pokud se tam někdy zjevím.

Bohužel o samotným Burger Street Festivalu si myslím svoje. Omezování velikostí masa, diktování nepřítomností příloh, pofidérní všudypřítomná reklama na Jack Daniel's... Z festivalu se tak trochu stává fabrika na peníze. Naštěstí v Ostravě vzniknuvší Černý kůň podobný hlouposti neřeší a můžete si dát jídlo tak, jak to samotní tvůrci zamýšlí. Tak jako tak příště zajdu zas a uvidím, třeba budu příjemně překvapenej. Abych jen nehanil, něco se i zlepšilo. Tentokrát tam alespoň nehrála muzika na plný pecky a dalo se i popovídat s okolostojícíma lidma. To je určitě krok vpřed.

Žádné komentáře:

Okomentovat