pondělí 13. července 2020

Crispy Chicken Deluxe, McDonald's

Čau lidi. Protože na pasece motýle, tak já som tu, tady ty recenze priniesol. Na Crispy Chicken Deluxe.


McDonald's se po dlouhé době odvážil lovit v kuřecích vodách konkurence. Většinou to bývá dost fiasko, ale občas trefí do černýho. Takový Kuřeci-mo jsem měl víckrát než spočítám na prstech jedné ukradené ruky na pile. Crispy Chicken Deluxe asi nebude ten případ, protože už nějak není k nalezení na oficiálním webu. V ceníku ale ještě je. Možná je vyprodanej, možná není. Možná došly suroviny, možná došli ajťáci na správu webu. Těžko říct. Recenzi se ale stejně nevyhnete.


Uvnitř Crispy Chicken Deluxe najdete obalovaný kuřecí maso, plátek čedaru, červenou cibuli, salát, omáčku ze zkaramelizované cibule a pikantní omáčku Pimento. Začneme pěkně od podlahy, od masa. Maso je novinka. Takovej kuřecí pokus tu ještě nebyl. Je to obyčejný kuřecí maso (podle mě stehenní) obalený v extra hyper křupavým obalu. Žádný mletí, žádný mělnění, žádný nastavování, napouštění, napichování a podobně. Prostě vzali maso, dost ho opepřili a šoupli do těstíčka. Za mě dobrej počin. Některý části masa byly hodně šťavnatý. Některý byly dost suchý. Jak už to u normálního nehomogenního masa bývá.


Trochu problém ale vidím v tom těstíčku. Je určitě křupavý, jak název napovídá, ale někde až moc. Takový tvrdý, spíš sušší těstíčko. Jde poznat, že se tu bavíme o zmrzlým polotovaru. Díky tomu, že je každej kousek jinej, tak muselo být docela peklo spočítat, kolik minut se to bude smažit. Já bych volil kratší čas. Placka mi někde přišla až přesušená. Chuťově to ale byla celkem pecka. Teda pokud máte rádi pepř. Prim v téhle placce hraje pepř a pak až kuře. Já rád pepř. Kuřecí placka z McChicken mi přijde lepší, ale pokud se McDonald's snaží o nemletou kuřecí placku, jde tím správným směrem. Ještě je co dohánět, ale to je vždycky. S použitím masa vcelku se taky pojí nepravidelná velikost. Placka vám nezakryje celou housku. Stejně jako u kuřecí konkurence.


Další novinkou jsou omáčky. Obě. Jako první jsem ochutnal tu cibulovou. Jestli to byla karamelizovaná cibule nevím, ale omáčka chutnala jako lepší, uzenější a dochucenější majonéza. Nebyla špatná, ale že by to byla nějaká pamětihodnost, to asi taky ne. O dost víc mě zaujala Pimento omáčka. Pimento jsou takový lehounce pálivý španělský papričky. Pálivostí tak na dvojce z deseti. O nic víc pálivější než pepřový maso, ale rozhodně víc ovocný. Dodávají celýmu sendviči takovej lehkej, ovocnej a svěží nádech. Konzistence omáčky je něco mezi salsou a omáčkou. Díky tomu se dostane všude. Hodně mě připomíná omáčku z Maestro Fresh, což je jedno z mála Maester, na který vzpomínám v dobrým. Obě omáčky mají ode mě palec nahoru. Na omáčky je McDonald's machr. Omáčky se vzájemně nějak nerušily. Že by k sobě pasovaly jak vytahanej svetr k filozofickým fakultám, to asi ne, ale být tam jen jedna z nich, nebude to ono.


Další důležitou surovinou je červená cibule. Ta udělala kus práce a hodila se jak k masu, tak k oběma omáčkám. Salát neudělal práci žádnou. Jen tam tak ležérně ležel a nechal se zcákat omáčkama. Sýr byl hodně fajn v místech, kde nebylo maso. Ve zbytku dodal leda trochu smetanové jemnosti. Každopádně volba čedaru byla dobrá. Čedar udělal víc práce, než by udělal třeba ementál nebo nedejbože mozzarella a měl šanci se alespoň trochu prosadit. Poslední surovinou je houska. Té nebylo absolutně co vytknout. Sladká klasika od McDonald's, na kterou jsme díky posledním Maestrům zvyklí. Drží tvar a nerozpadá se. Co víc chtít.


Crispy Chicken Deluxe beru jako pokus McDonald's o moderní kuřecí sendvič s pořádným obalovaným masem vcelku. Moje srdce si ale upřímně nezískal. Kuřecí konkurenci pořád nedohání. McDonald's má určitě lepší omáčky, lepší housku a i té zeleniny dává víc. Ale to kuře prostě není tak vymazlený, jak ho dostanete o pár kroků dál u pána v bílém obleku. Už to ale není o kvalitě nebo o chuti, teď je to jen o šťavnatosti. Trochu vyladit procesy a možná budeme příště srovnávat vyrovnaný kuřecí sendviče.


Crispy Chicken Deluxe chutná hlavně po pepři, po lehounce pikantní omáčce, po vytuněné cibulové majonéze a občas ucítíte kuře a cibuli. Na oběd dobrý. Jsem rád, že jsem jej zkusil a pokud fandíte McDonald's a chcete ochutnat jejich nejnovější kuřecí počin, směle do něj. Zklamaní asi nebudete, ale z kalhot vás tenhle sendvič asi taky nevystřelí. Kdybych byl ujetej matematik, co moc rád procenta, nebo nedejbože nějakej rádobykritik kdesi na blogu na internetu, tak bych Crispy Chicken Deluxe dal šedesát devět procent. Lepší průměr.


Cena je 129 korun samostatně a 169 korun ve velkým menu. Co mě se týče, tak je ta cena na fast food vysoká. Bavíme se tu o kuřeti z mrazáku, třech prdech omáčky a troše zeleniny. Být tam nějaká trochu exkluzivní surovina nebo tak, ale tohle je ve své podstatě celkem obyčejnej kuřecí sendvič. No za ten pokus to ještě stálo. Ale ruku na srdce, za 169 (i 129) korun dneska dostanete jídlo z čerstvých surovin z jakýhokoliv místního bistra. Třeba takový Bun Bo Nam Bo od Happy Banh Mi v Ostravě vyjde na 140 korun. Najíst se u McDonald's se pomalu ale jistě stává luxusem, jako tomu bylo v devadesátkách. Snad ví, co dělají. Mně osobně rychlost zdražování fast foodů za posledních pár let dělá vrásky na čele. Nerad bych se dočkal doby, kdy začnou fast foody zavírat a zůstanou tu jen zdravý životní volby. Brrr.

PS: Z nových dezertů jsem měl tu možnost ochutnat Milk shake slaný karamel a borůvkový Grand McSundae. Milk shake dost nuda. Karamel cítit trochu šel, slanost jsem nepostřehl. Grand McSundae je naproti tomu úplná pecka. Spousta šlehačky, dobrá zmrzlina, křupavej prostředek ze sušenek a ta borůvková část, ta je boží. Kombinace toho všeho je pak přesně to, co si člověk představí pod pojmem dezert. Cena je skoro padesát korun, ale příště do něj bez rozmyslu půjdu znova. Grand McSundae mě hodně zaujal a je čas hodit taštičky a milk shaky přes palubu (a asi i pár kalhot, protože budu muset nakoupit větší).

2 komentáře:

  1. Ke kuřecí konkurenci jsem se nedávno po půl roce odhodlala a bylo to tragické. Zrušili Kentucky gold omáčku. :(

    OdpovědětVymazat