sobota 1. června 2019

Kuřeci-mo, McDonald's

Asie v Meká-chi!

To se tak toulám kolem oběda po jedné z ostravských bašt konzumního kapitalismu a dostanu chuť na mrtvou nedospělou slepici. Automaticky to namířím ke KFCčku a už se vidím, jak do sebe tlačím Mega Pocket nebo Hot Wings. Pak mi zacinká telefon, že našel Wi-Fi a chce se připojit. Wi-Fi od KFCčka. Proč ne. Hned jak najede, tak na mě vyskočí ikonka McDonald's. Kliknu na ni a vidím obrázek krásných skleniček. McChicken taky ujde... A už si to mířím do McDonald's. Tak se dělá byznys! No a hned, jak sem se přiblížil k pokladnám, tak se na mě začal z velké fotky usmívat Kuřeci-mo. Neodolal jsem.


Opravdu podivným a nedobrým Kreveta-shi jsem se jako velkomožný profesionál nenechal odradit a protože máme doma až nepřirozeně velkou spotřebu skleniček, tak nebylo nad čím zrovna dvakrát přemýšlet. A kdy jsem měl vůbec naposledy kuřecí promo sendvič od McDonald's? Napadá mě jen CBO minulý léto a ten musel soupeřit s 1955kou, takže to chudák neměl jednoduchý. V tomhle má Kuřeci-mo zatím navrch. Tak jdeme zjistit, jestli alespoň tenhle Asiat stojí za ty prachy.


Měl jsem ho v provozovně, kde mají starý dobrý krabičky místo tácků, takže jsem dostal krásně prohřátej sendvič s rozteklým sýrem. Plus. Ale všechna zelenina byla na jedné straně a spousta omáčky ztracená v zadní straně papíru. Minus. No zeleninu jsem si přeskládal a šlo se na věc.


Jako první věc mě zaujala houska. Žádný východoněmecký stalinistický pokusy. Obyčejná houska posypaná trochou hrubé kukuřičné mouky a nějakým, asi paprikovým nebo lehkým chilli, kořením. Chuťově spíš do sladka. Konzistence lehce tužší, ale dobrá. Jen byla taková trochu oschlejší. Asi si chvíli poležela, protože Kuřeci-mo zjevně není hvězda večera a netočí se tak často jako jeho barevní bratři. Nebo sestry? Shi-? Mi-? No názvy přenechám japanologům, kterých je v ČR víc než dost, a my jdeme zpátky k jídlu. Takže houska naprosto v pohodě. Ke kuřeti se hodila na jedničku.


Další mě zaujalo maso. Radši v tichosti přejdu, že podle oficiálních dokumentů se to maso jmenuje "plátek Premier" a jdeme rovnou na chuť. Cítit bylo kuře a trochu mastnej obal. Mělo to i konzistenci kuřete. Jestli je to přesně plátek z McChicken nevím, ale je mu sakra blízko. Prostě nasekaný kuřecí prso na kousky, slepený, obalený a osmažený. Nečekejte ohňostroj chutí, ale označení kuřecí si obstojně obhájí. A jak jsem měl chuť na kuře, tak jsem si na tom plátku pochutnal. Za mě do promo sendvičů dobrá volba. Mám u McDonald's radši to jejich obalovaný kuře než ty jejich suchý přírodní placky.

Po pár prvních soustech, kdy jsem nedokázal rozeznat jednu jemnou chuť, jsem ochutnal samostatně sýr a čekalo na mě moc příjemný překvapení. Sýr byl krásně smetanovej a náramně si rozuměl s kuřetem. Podle všeho to měl být pikantní Pepper Jack sýr, ale popravdě jsem cítil jen jeho jemnou smetanovou chuť, která příjemně dokreslovala zbytek surovin ve chvíli, kdy člověk zrovna neměl v puse hodně omáčky.


Omáček jsem tam obecně zrovna moc neměl. Nevím, jestli to byl záměr nebo ne, ale bylo to celkem dobře. Alespoň vynikla chuť masa a chuť sýra. A když už jsem ty omáčky v puse měl, tak to byla taky pecka. Chili lemon omáčku už jsem popisoval v minulé recenzi u Money Bags. "Lemon chili je přesně to, co byste od omáčky se jménem lemon chili čekali. Jako první na vás vybafne silná citrónová chuť. Ne kyselá, ale sladká. Hodně sladká a silně citrónová chuť. Pak se dostaví jemná pikantnost a'la klasická sladká pikantní asijská chili omáčka. Za mě pecka." Na tomhle se nic nemění. A jak se omáčka hodila k Money Bags, tak ke kuřecímu se hodí ještě stokrát tolik. Svěží citronová a lehce pikantní chuť pozdvihne chuť kuřete na vyšší svěží level a díky tomu, že ji tam nebylo zase až tolik, tak ani nepřebije ostatní chutě. Druhou omáčkou je sendvič omáčka. To je ta z McChickena. V podstatě jemná majonéza. Sendviči dodala hlavně kluznost, do vláčku chutí se moc nezapojila. Kombinace omáček je to divoká a od pohledu nevyvážená, ale k tomu kuřeti celkem sedla. No a od pohledu není kombinace jen nevyvážená, ale ještě se sendvič omáčka v lemon chili omáčce tak nějak zdrcla a opravdu to nevypadalo moc hezky. Nebudu ani expresivně popisovat, jako co to vypadá, to přenechám mladší generaci v komentářích na Youtube, ale doporučuju to moc nezkoumat.


Co se zeleniny týče, tak čekejte míchanej salátek s mrkví a spoustu salátových okurek. Exotika přece nesmí chybět. Ale tak jako ke kuřeti proč ne. Změna je život a nemusí všude být pořád jen rajčata. Celkovou chuť sendviče tvoří hlavně lehká kuřecí chuť smaženýho plátku, silně citrónová a dost sladká omáčka, sladká houska, občas sýr a pokud máte v puse okurku, tak okurka. Mě okurky zase vypadaly, takže jsem většinu baštil bokem. A přiznám se bez mučení. Tenhle sendvič mi chutnal. Normálně jsem si pošmáknul tak, jako u McDonald's dlouho ne. Dobrá omáčka, celkem slušný maso, normální houska, dobrej sýr, nevšední zelenina... Jako jo. Někdy je v jednoduchosti síla. Cena je 159 v McMenu. Cenu samostatně uvádět ani nebudu, protože skleničky. Cena za kuřecí sendvič střední velikosti je to dost vysoká, ale za mě za tu ochutnávku stojí. Po Kreveta-shi jsem si spravil chuť a začal se zase těšit na Krava-shi.

5 komentářů:

  1. Díky za recenzi, vrhnu se na něj při první příležitosti

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle nové menu mě bohužel ani jedno nijak neláká... Ta sklenička je jen k těmto rádoby asijským blbostem, nebo mi ji dají třeba i k royalu? :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mělo by to být ke každýmu velkýmu menu, takže i k McRoyalu.

      Vymazat
  3. Suchost je způsobena tím, že se maso griluje předem a ukládá v tácech. Dobu spotřeby mají celkem u zadku (minimálně v Karolině a v Porubě) a dají tam i fakt vysušený maso. Pokud chceš hezky šťavnaté, řekni při objednávce, že chceš maso nesolené - budou ho muset ugrilovat čerstvě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hlavně že ty objednávkový tabule a novej systém čekání obhajovali tím, že člověk pokaždé dostane čerstvej kousek... :/

      Vymazat