sobota 14. září 2019

White BBQ Sauce, Develey

Cremig-rauchig

Co je smysl života? Hledání? Hledání smyslu života? Hledání Boha? Hledání toho, jak vznikl vesmír? Hledání důvodu, proč vůbec vznikl vesmír? Hledání účinné diety od Haliny? Ne. Hledání omáčky, která se dá koupit v obchodě a která chutná stejně jako omáčka z Big Tasty Bacon! Zvlášť teď, když našeho velkolepýho macatýho šampiona všech fast foodových řetězců zprznili do podoby burgeru průměrné velikosti, kterej už vyniká jen svoji fantastickou omáčkou. Jakožto tučný guru tučných jídel dostávám spoustu dobrých tipů a jedny z těch, co mám nejradši, jsou tipy na omáčky a'la Big Tasty omáčka. Jednu z nich dneska prubnem spolu. Nebo spíš já ji prubnul a vy si můžete přečíst, co na ni říkám. Teda píšu. Víte jak.


Nejpikantnější na tomhle tipu je fakt, že White BBQ omáčku vyrábí společnost Develey. Ta jen tak úplně mimochodem vyrábí i omáčky pro McDonald's. Už tenhle samotný fakt pozvedne jednomu člověku obočí, protože to je TA firma, která má TEN recept. Ano, TEN. Inu neváhal jsem. Koupil si byt, spoustu nábytku, blbostí ohledně děcka, světla, poličky no a pak už přišla na řadu velká objednávka z Německa. Co to pro vás znamená? Za prvé, že když už budu něco fotit doma, tak to nebude vypadat jak focený na nádražních záchodcích a za druhé vás příští měsíc, nebo spíš dva, budu oblažovat recenzema na omáčky. První omáčka na holení byla jasná volba.


Protože White BBQ Sauce od Develey se prodává snad jenom v Německu (a Rakousku), tak na zadní straně nenajdete obligátní složení v jazycích jako je polština, čeština, slovenština, maďarština, rumunština, chorvatština, srbština, aramejština, mezopotámština a podobně. Najdete tam jen němčinu. Prostě Němci si vyrobí něco kvalitního a u nich si to prodají za normální cenu, za kterou na to musí makat třikrát tak menší čas než my na rumunskou čokoládu. Je to smutný, ale díky vynálezům jako je kolo a internet si můžeme německý dobroty naštěstí dopřát i my. Já tuhle omáčku koupil za 43 korun TADY. Měli nějakou akci na omáčky, tak jsem jich pobral víc. Teď ji tam mají za 75 korun. Každopádně stačí pogooglit a není problém ji dneska sehnat.

Zpátky k samotnýmu složení. Při letmým překladu se dostaneme k:

Pitná voda, řepkový olej, ocet, zakysaná smetana, cukr, upravený kukuřičný škrob, sůl, žloutek, koření, kouř, zahušťovadlo, (xantanová guma), kouřová aroma, přírodní aroma

Za mě dobrý.


Vůně? Kouř. Kouřový nebe. Ale žádná drsná rašelina jako z whisky. Vůně plápolajícího tvrdýho dřeva na uzení s náznakem kyselkavosti. Nic víc. Jen kouř a kyselkavá vůně majonézy. Chuťově je už trochu zajímavější. Převládá chuť majonézy s kouřem. Taková opravdu silně vyuzená majonéza. Na závěr se ozve nějaká ta trocha koření v popředí s pepřem. Takže 60 procent kouř, 35 procent kyselkavá majonéza a 5 procent pepř. Omáčka je jemná, vyvážená a řidší. A je vynikající! Opravdová vyuzená pecka, která nemůže a neurazí žádnýho milovníka Tasty omáčky. Ale je jako ona? Z hlavy bych se téhle myšlence nebránil. Ale to bych nebyl já, supergastroentroodborník, abych nešel hlouběji. Stačil k tomu jen jeden Tasty.


Už při prvotním ohledání a optické zkoušce je jasná jedna věc. Není to ta samá omáčka. Škoda. V Německu (a někdy i v našem Lidlu) se normálně prodává McDonald's kečup a McDonald's majonéza. Takže ta šance, že by ta omáčka opravdu mohla být TA omáčka, byla veliká. No nepoštěstilo se, nevadí. Tasty omáčka je tmavší. Po ochutnání se projeví i další rozdíly. Tasty omáčka je o dost sladší, víc kořeněná, víc pepřová a je z ní cítit trochu paprika. Je prostě komplexnější. Taky je hustší. Ale ten kouřovej základ, ten mají obě stejnej.


Když ochutnáte White BBQ a za tři dny Tasty omáčkou, dost možná se vám budou zdát stejný. Tak moc jsou si podobný. Když je dáte vedle sebe, Tasty omáčka s přehledem zvítězí. Ale ruku na srdce, parádní jsou obě. Ten kouř je to, co z obou omáček dělá to, čím jsou. Jestli je Tasty omáčka trochu sladší a kořeněnější, to už je maličkost. Takže s klidným svědomím můžu říct, že White BBQ Sauce od Develey je omáčka nejbližší Tasty omáčce, kterou jsem kdy ochutnal. Být ještě blíž, měl bych problém rozeznat rozdíly i kdyby ležely vedle sebe.


Tímto ale hledání samozřejmě nekončí. Tak jako Halina pořád hledá ideální dietu i když už kolem ní díky jejímu gravitačnímu poli pomalu začínají obíhat kuchařky, tak ani já nepolevím při hledání té pravé Tasty omáčky v obchodě a u toho budu pořád baštit samotnýho Tastyho. Pokud teda nějakou hipster fair trade frikulínu nenapadne Tastyho zrušit, protože je třeba zjednodušit procesy a mít na skladu míň omáček... Pokud se tak stane, Develey White BBQ Sauce bude dost obstojná náplast.

PS: Pokud máte tipy na další omáčky, sem s nima. Zkusit se musí všechny!

6 komentářů:

  1. MyChilli: Barbecue omáčka se sušenými rajčaty

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna nedávno jsem je taky přitáhl:) Tuhle a ještě "Burger Sauce". Ta je zas hodně blízko BigMac omáčce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo na ten Burger Sauce jsem se taky díval. V příští vlně chybět nebude. :)

      Vymazat
  3. Australian BBQ Sauce
    https://www.sussitz.eu/de/Saucen-und-Senf/BBQ-Sauce/

    OdpovědětVymazat